Bez kategorii

Migda艂owe musli z patelni

Mimo ca艂ej sympatii do pysznej kuchni chi艅skiej, to niestety ma ona wiele wad je艣li chodzi o zdrowe i dietetyczne 偶ywienie. Przede wszystkim wyst臋powanie produkt贸w pe艂noziarnistych jest tutaj... zerowe? Napompowanego chleba tostowego z czym艣 co pewnie udaje otr臋by niestety nie zalicz臋 do tej kategorii. Nie zwiedzi艂am jeszcze w tym mie艣cie wielu supermarket贸w, bo pod domem mam jeden ogromny i nie ma w nim ani m膮ki pe艂noziarnistej, ani otr臋b贸w.. jedyne co mnie ratuje to obecno艣膰 p艂atk贸w owsianych, cho膰 trzeba si臋 dobrze rozgl膮da膰 za porz膮dnymi, bo wi臋kszo艣膰 to przemielone p艂atki instant, kt贸re raczej nie maj膮 nic wsp贸lnego z dostarczaniem b艂onnika.

Mieszanki musli s膮 dost臋pne raczej tylko na p贸艂kach z produktami importowanymi i kosztuj膮 chore pieni膮dze, wi臋c pomy艣la艂am, 偶e sama zmontuj臋 co艣 pysznego, skoro bakalii i suszonych owoc贸w jest tutaj wi臋cej ni偶 ry偶u 馃槈 W suszonej wersji mo偶na za grosze kupi膰 nie tylko tradycyjne owoce, ale te偶 moje ukochane s艂odkie ziemniaki, liczi, wi艣nie, bor贸wki, mango, truskawki i wiele innych.

Chcia艂am upiec jak膮艣 smakowit膮聽granol臋, ale jak ju偶 wspomina艂am nie mam piekarnika, wi臋c po prostu skorzysta艂am z patelni i tak w艂a艣nie sta艂am si臋 szcz臋艣liw膮 posiadaczk膮 pojemnika pe艂nego pyszno艣ci do jogurt贸w, mleka i innych 艣niadaniowych pomys艂贸w.

Migda艂owe musli z suszonymi bananami

Drukuj przepis

Sk艂adniki

  • 200 g p艂atk贸w owsianych
  • 50 g migda艂贸w (u偶y艂am lekko solonych)
  • 40 g suszonych banan贸w
  • 40 g rodzynek
  • 120 ml mleka migda艂owego
  • 1 艂y偶eczka mas艂a
  • 15 g miodu
  • 1/3 艂y偶eczki wanilii

Przgotowanie

1

Migda艂y i banany siekamy no偶em na drobniejsze kawa艂ki, dodajemy rodzynki i wanili臋.

2

Na patelni rozpuszczamy mas艂o na ma艂ym ogniu, nast臋pnie wlewamy mleko i dodajemy 艂y偶k臋 miodu, po czym wsypujemy wszystkie suche sk艂adniki i dok艂adnie mieszamy.

3

Ca艂o艣膰 pra偶ymy na patelni oko艂o 10 minut do艣膰 cz臋sto mieszaj膮c, pod koniec mo偶emy troszk臋 zwi臋kszy膰 ogie艅 aby p艂atki 艂adnie si臋 zarumieni艂y.

4

Gor膮ce musli wysypujemy na tace i studzimy/suszymy kilka godzin po czym chowamy je do szczelnego pojemnika.


聽idealny pocz膮tek dnia! 馃檪

 

Mo偶e Ci si臋 spodoba膰 r贸wnie偶

23 komentarze

  • Odpowiedz
    Nesja
    19 lipca 2013 o 15:20

    Super pomys艂! ja wiecznie przypiekam granol臋 z piekarnika, tutaj ma si臋 kontrol臋:P

  • Odpowiedz
    monika mimo-za
    19 lipca 2013 o 16:52

    Ooo, to ja bym si臋 do Chin nie nadawa艂a. Fajny pomys艂:)

  • Odpowiedz
    blaubeere
    19 lipca 2013 o 18:32

    swietny pomysl – dokladnie z takim sniadankiem idealny poczatek dnia:)))

  • Odpowiedz
    CoconutLime
    19 lipca 2013 o 18:45

    Uwielbiam takie 艣niadania. Ostatnio jednak przerzuci艂am si臋 na owsiank臋. B臋d臋 musia艂a zrobi膰 sobie takie musli, bo ju偶 dawno nie jad艂am 馃檪

    • Odpowiedz
      Camellia
      23 lipca 2013 o 08:26

      Ja mam problem z sam膮 owsiank膮 馃槢 musz臋 dorzuca膰 do tego jaki艣 jogurcik albo owoce ;D wtedy mi smakuje zawsze

  • Odpowiedz
    Magdalena M
    19 lipca 2013 o 18:52

    艢wietne rozwi膮zanie na wakacyjne wyjazdy!

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    20 lipca 2013 o 03:52

    fajne to musli, pe艂ne zdrowia i domowe najpyszniejsze 馃槈

  • Odpowiedz
    Kinga Kornacka
    20 lipca 2013 o 05:54

    Suszone ziemniaki? Nie, dzi臋kuj臋. Ale bor贸wki, liczi i truskawki ju偶 jak najbardziej 馃檪

  • Odpowiedz
    Justyna W.
    20 lipca 2013 o 08:27

    ale pychoty ! 馃榾

  • Odpowiedz
    MasterofDisaster
    20 lipca 2013 o 08:32

    Grunt to mie膰 pomys艂, co? Fajnie to wymy艣li艂a艣 馃檪

  • Odpowiedz
    Frant!c
    20 lipca 2013 o 12:27

    Nawet sk膮pane w t艂uszczu, przysypane ry偶em w kolorach t臋czy Chiny nie przeszkodz膮 w zdrowym od偶ywianiu! Wystarczy odrobina fantazji, sprawnej pary oczu do wyszukiwania w艂a艣ciwych produkt贸w po艣r贸d 艣mieciowego jedzenia i voila! Ekstra, mam nadziej臋, 偶e 艣wietnie si臋 w tych Chinach bawisz.

  • Odpowiedz
    studentka_na_diecie
    20 lipca 2013 o 12:58

    Wykorzystanie p艂atk贸w owsianych w owsiance 艣rednio do mnie przemawia, bo nie lubi臋 paciek, ale takie musli do jogurtu z ch臋ci膮 bym schrupa艂a 馃榾

  • Odpowiedz
    gosia
    21 lipca 2013 o 11:36

    A jak to jest z jedzeniem p艂atk贸w owsianych na "surowo" nie gotuj膮c ich? Nie s膮 ci臋偶kostrawne, tak samo syc膮 jak te gotowane? Zawsze mam z tym dylemat, pomocy:)

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    22 lipca 2013 o 09:21

    Mam pytanie odno艣nie tego ciasta http://dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com/2012/05/najprostsze-ciasto-jabkowo-bananowe-bez.html?showComment=1374484777295#c6130001494059112798

    Czy mo偶na zast膮pi膰 banany i jab艂ka innymi owocami? Np. malinami, morelami, jagodami, brzoskwiniami, truskawkami, itp.? Z g贸ry dzi臋kuj臋 za odpowied藕, pozdrawiam. 馃檪

  • Odpowiedz
    Patrycja
    22 lipca 2013 o 13:30

    Genialne! :3 Mam pytanie, liczysz kalorie, wszystkiego co zjadasz, czy po prostu tego, co wrzucasz na bloga? 馃檪

    • Odpowiedz
      Agata
      22 lipca 2013 o 14:16

      To trudne pytanie 馃槢 w艂a艣ciwie to nie licz臋 – jem do艣膰 schematyczne posilki bardzo cz臋sto i po prostu wiem ile maja kalorii, tak jak i wi臋kszo艣膰 produkt贸w, kt贸re spo偶ywam na co dzie艅. Dok艂adne obliczenia robie raczej tylko na bloga 馃檪

  • Odpowiedz
    Paulina C.
    22 lipca 2013 o 19:19

    艣wietny przepis. na pewno wypr贸buj臋!

  • Odpowiedz
    Ala
    24 lipca 2013 o 10:36

    Ale 艣wietny przepis, trzeba b臋dzie wypr贸bowa膰!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    24 lipca 2013 o 21:30

    Czym mo偶na zast膮pi膰 mleko migda艂owe? Albo czy mo偶na w og贸le je pomin膮膰?

  • Odpowiedz
    pigeon
    25 lipca 2013 o 13:21

    super! dzi艣 robi艂am i wysz艂o ge-nial-ne! wrzuc moze ten przepis na dietetyczne przepisy figury na facebooka, jakies cuda mo偶na wygra膰 a przepis wart uwagi, to napewno

  • Odpowiedz
    amsy
    30 lipca 2013 o 11:48

    musi by膰 pyszne! uwielbiam chipsy bananowe 馃榾
    pozdrawiam i zapraszam http://amsyl.blogspot.com/

  • Odpowiedz
    The Student Cookbook
    23 sierpnia 2013 o 11:42

    Czyli ju偶 wiem, co sobie przygotuj臋 przed wyjazdem na kolejny rok studi贸w 馃檪

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    16 sierpnia 2014 o 13:56

    Czy podana kaloryczno艣膰 jest na 100g ?

  • Napisz komentarz