Bez kategorii

Trochę „orkiszówki”.. z lodówki?

Jesteście uzależnieni od porannej owsianki, ale w tej temperaturze na myśl o ciepłym posiłku robi się Wam... jeszcze cieplej? Ja właśnie mam ten problem. Lubię lato, ale temperatury powyżej 30 stopni są dla mnie nie do zniesienia i od 4 dni jak wstaje rano, to jedyne o czym myślę to lodowate mleko z lodówki a nie jakieś tam gotowanie płatków! Śpieszę z rozwiązaniem, a mianowicie przepisem na znaną niektórym "owsiankę ze słoiczka", a raczej nie owsiankę, bo "orkiszówkę", lekko słodką i prosto z lodówki!

Orkiszówka na zimno z jabłkiem i miętą

Drukuj przepis

Składniki

  • 35 g płatków orkiszowych
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 5 g mielonego, odtłuszczonego lnu
  • 150 ml wody
  • 100 ml chudego mleka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 małe jabłko
  • 2-3 listki świeżej mięty
  • suszona żurawina
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego

Przgotowanie

1

Płatki, otręby oraz len zalewamy wodą i mlekiem, dodajemy odrobinę soli i gotujemy kilka minut na małym ogniu, po czym odstawiamy i pozwalamy płatom wchłonąć cały płyn.

2

Jabłko obieramy i ucieramy na papkę, którą następnie dodajemy do ugotowanych i lekko ostudzonych płatków, wsypujemy cynamon, posiekaną bardzo drobno miętę i odrobinę suszonej żurawiny, mieszamy wszystkie składniki i przekładamy do słoiczka, który wsadzamy na noc (lub na kilka godzin) do lodówki.

3

Przed podaniem na wierzch nakładamy kilka łyżek jogurtu naturalnego.


Jeżeli jabłko jest słodkie, to (moim zdaniem) już nie trzeba dosładzać płatków, natomiast można do 
smaku dodać łyżkę miodu lub brązowego cukru 🙂

Może Ci się spodobać również

11 komentarzy

  • Odpowiedz
    MasterofDisaster
    19 czerwca 2013 o 17:12

    Wiesz, że mam ostatnio podobny problem? Przygotowania ok, jeszcze przeżyję, ale samo jedzenie, gorące, a do tego ponaglający zegarek zdecydowanie nie nadają się na taką pogodę.
    Muszę pokombinować i też coś z tym zrobić.. Twoja orkiszówka wygląda kusząco :}

  • Odpowiedz
    Vera
    19 czerwca 2013 o 18:03

    Mniaam.. wydaje się wyglądać bardzo smacznie.
    Aż zglodniałam 😀

  • Odpowiedz
    Jey
    19 czerwca 2013 o 18:15

    O, dzięki! 😀 Ja tam dalej lubię ciepłe, ale i na taką się skuszę chętnie 🙂 Fantastycznie wygląda.

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    20 czerwca 2013 o 03:22

    pewnie, że pycha !! idealnie na ciepłe poranki 😉 poza tym zdrowo, a tak lubię najbardziej ;D

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    20 czerwca 2013 o 05:42

    wyglada bajecznie… slinianki juz pracują … i jest plan na jutrzejszy packed breakfast:)

  • Odpowiedz
    EnjoyYourMeal
    20 czerwca 2013 o 13:51

    Zrobiłaś mi smaka! A czy myślisz, że zamiast jabłka mogłabym dodać papkę z banana czy raczej ściemnieje i będzie niedobra? Bo chwilowo jakoś nie jestem fanką jabłek…

    Pozdrawiam,

    enjoyyourmeal.blog.pl

  • Odpowiedz
    setterka
    21 czerwca 2013 o 05:47

    A to ciekawe,jeszcze nie widziałam czegoś podobnego chyba:)

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    21 czerwca 2013 o 05:58

    Hej! Zaraz sezon na truskawki się skończy! Może jakiś fajny przepis na smoothie z truskawkami? Albo jakiej ciasto z truskawkami dietetyczne? Ogólnie bardzo mi się podoba Twój blog. Wykorzystałam trochę Twoich przepisów i byłam mega zdziwiona, że placuszki ze szpinakiem i twarogiem będą mi tak ładnie odchodziły z patelni bez ani grama tłuszczu o.O 🙂 Pozdrawiam!:)

  • Odpowiedz
    Capacitier
    23 czerwca 2013 o 06:13

    Ja chyba dałabym radę zjeść i ciepłą owsiankę, w końcu w godzinach porannych nie ma jeszcze takich upałów.. Ale myślę, że lodówkowa owsianka w trakcie lata na pewno się pojawi i może jednak wyprze tradycyjną na ten czas?

  • Odpowiedz
    Searcher
    23 czerwca 2013 o 21:41

    uwielbiam owsianki, aczkolwiek jestem fanką jedzenia "melcznych" posiłków właśnie w ten sposób, na zimno:) alternatywnie, jabłko wolałabym zastąpić bananem czy innym bardzo słodkim owocem.. 🙂

  • Odpowiedz
    Natalia Szulc
    24 czerwca 2014 o 20:29

    Kurcze muszę zrobić 🙂 świetny przepis

  • Napisz komentarz