Bez kategorii

Pomidorowo – bazyliowe muffiny z fasoli

Ciesze się, że większość z Was polubiła muffiny z fasoli z tego przepisu KLIK Rozumiem jednak, że nie wszyscy potrafią sobie wyobrazić fasolowy wypiek na słodko, więc dzisiaj pomidorowo - bazyliowa propozycja, która może też służyć jako pieczywko, jeżeli dysponujecie jakimiś większymi foremkami 🙂 W przepisie dodałam otrębów gryczanych, ponieważ chciałabym, żeby produkt pozostał bezglutenowy, natomiast równie dobrze sprawdza się otręby owsiane.

Muffiny pomidorowe z fasoli

Drukuj przepis
Porcje: Przepis na 9 babeczek

Składniki

  • 1 puszka białej fasoli (250 g bez zalewy)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 30 g suszonych pomidorów z zalewy
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 20 g otrębów gryczanych
  • * opcjonalnie - przyprawa suszone pomidory + bazylia + czosnek (1 łyżeczka)

Przgotowanie

1

Przepis jest praktycznie jedno zdaniowy - Fasolę z puszki opłukujemy, osuszamy, wrzucamy do blendera  z resztą składników, dodajemy zmiażdżony czosnek i miksujemy na gładką masę!

2

Jeżeli używacie blendera ręcznego to polecam wrzucić składniki do wysokiego kubka - ja używam takiego litrowego z miarką - wtedy dużo łatwiej i dokładniej idzie blendowanie 🙂

3

Gotową masę nakładamy do silikonowych foremek i pieczemy w 190 'C przez 25 minut.

Babeczki będą jeszcze smaczniejsze z dodatkiem posiekanej świeżej bazylii – niestety moja obecnie „tonie” na działce, także musiałam posłużyć się jej suszoną wersją 🙂

Może Ci się spodobać również

28 komentarzy

  • Odpowiedz
    setterka
    2 czerwca 2013 o 09:45

    Jesteś mistrzem w tej dziedzinie:)

    A ile trzeba gotować taką fasole nie z puszki tylko z woreczka?

    • Odpowiedz
      Justyna Foryś
      25 lipca 2013 o 11:21

      ja też nie chcę fasoli z puszki … jest niezdrowe wszystko z puszki (to czym smarują puszki wewnątrz zawiera okropne toksyny … uciekła mi nazwa coś na b… ) proszę o odpowiedź ile gotować fasolę ? 🙂 tak jak poprzedniczka czekam na info 🙂

    • Odpowiedz
      Justyna Foryś
      25 lipca 2013 o 11:26

      znalazłam … chodzi o bisfenol … a jak ma być zdrowo to zdrowo 🙂 pomysł rewelacyjny na mufiny 🙂

      "Bisfenol A występuje głównie w poliwęglanowych butelkach, kładem przypomina estrogen. Jego gromadzenie w organizmie może powodować nawet choroby nowotworowe. Butelki do karmienia niemowląt bardzo często mają w składzie Bisfenol A! Mimo zagrożeń to jedna z najbardziej rozpowszechnionych substancji na świecie.
      Związek ten może mieć wpływ na choroby serca, zaburzenia hormonalne, otyłość, nadpobudliwość i zaburzenia mózgu. Nawet niewielkie stężenie w organizmie przyczynia się do rozwoju nowotworu, jest to potwierdzone badaniami naukowymi" cytata ze strony http://ekocentryczka.blogspot.com/2012/05/niebezpieczny-plastik.html

  • Odpowiedz
    Magdalena Gąsior
    2 czerwca 2013 o 09:54

    A jeśli chciałabym użyć świeżej bazylii, to ile – cała doniczka, garść listków, czy jeszcze inaczej…?

  • Odpowiedz
    Multikasia
    2 czerwca 2013 o 10:10

    o to już wiem, co za tydzień rodzicom na weekend zaserwuję!!! dzięki za pomysł 🙂

  • Odpowiedz
    Katarzyna Dolińska
    2 czerwca 2013 o 10:43

    Super pomysł, na pewno wypróbuję 🙂

  • Odpowiedz
    Reablly
    2 czerwca 2013 o 10:56

    koniecznie będę musiała wypróbować te muffinki! 🙂 wyglądają naprawdę super.
    Jakiś czas temu robiłam bułki z bazyliowym pesto Twojego przepisu, ale niestety mi nie wyszły… W ogóle nie urosły niestety. Mam nadzieje, że muffinki mi wyjdą 😀

  • Odpowiedz
    Kamciss
    2 czerwca 2013 o 12:21

    Takie wyrośnięte i tak mało kaloryczne? Koniecznie muszę zrobić! 🙂

  • Odpowiedz
    Klaudia P
    2 czerwca 2013 o 17:55

    Muszę zrobić wytrawne muffiny! Koniecznie! 🙂 Te prezentują się bardzo smakowicie!

  • Odpowiedz
    ewusha
    3 czerwca 2013 o 09:57

    Wow, dzisiaj robię! Wyglądają mega pysznie!

  • Odpowiedz
    Capacitier
    3 czerwca 2013 o 22:02

    Lubię takie wypieki, więc przepis już wylądował w zakładkach 😀

  • Odpowiedz
    ewusha
    4 czerwca 2013 o 08:43

    Zrobiłam, pysznie smakują przełożone serkiem bieluchem i zagryzane małosolnym ogórkiem. I mega szybko się je robi 🙂

  • Odpowiedz
    *D
    4 czerwca 2013 o 16:37

    Ślinka cienkie na sam widok! Na dodatek robisz fantastyczne zdjęcia!!!
    Pierwszy raz widzę na blogu taką etykietkę z zawartością białka/tłuszczu/węglowodanów. Sama to wyliczyłaś? Znaczy… widzę, że jesteś studentką dietetyki, ale to pewnie i tak trudne, by podać wartości co do kalorii.
    Jestem nowa w tym blogowym światku, zapraszam do mnie, każda wskazówka mi się przyda 🙂

  • Odpowiedz
    ButtercupThe
    19 czerwca 2013 o 08:03

    suszone pomidory w zalewie tzn z oliwy?

    • Odpowiedz
      Agata
      19 czerwca 2013 o 08:12

      Czasem są takie "w wodzie", ale można użyć też tych w oliwie – wystarczy opłukać 🙂

    • Odpowiedz
      ButtercupThe
      19 czerwca 2013 o 10:25

      poszukam dzisiaj w sklepie 🙂
      a moga być inne otręby? pszenne np? bo gryczanych akurat nie mam
      jesli tak, taka sama waga?

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    22 czerwca 2013 o 21:16

    Właśnie wypróbowałam przepis, tyko w ogóle mi nie wyrosły ;( Może ktoś wie, od czego to zależy? Poratujcie dobrą radą 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    12 sierpnia 2013 o 11:50

    zrobiłam w 4 min i wyszły przepyszne, lekkie i zdrowe! dziękuje:)

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    24 listopada 2013 o 20:41

    Zrobiłam je wczoraj na imprezę, fakt, nie wyrosły, ale wyszły pyszne i wszystkim baaardzo smakowały!

  • Odpowiedz
    Smo
    4 grudnia 2013 o 09:45

    jakie cudowne!!!

  • Odpowiedz
    Monika Grobelna
    6 stycznia 2014 o 14:45

    Zrobiłam dzisiaj po raz pierwszy – genialne i przepyszne. No i bardzo szybko można je zrobić.

  • Odpowiedz
    Joanna Suwińska-Kopeć
    22 stycznia 2014 o 14:35

    Pycha!!! Przepis już wylądował w moim cudnym zeszyciku, zapisany ręcznie ;). Następnym razem zrobię w mniejszej ilości foremek, bo tym razem rozłożyłam do 12 i muffiny wyszły bardzo małe.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    2 lutego 2014 o 22:04

    Czy mogę zamiast białej fasoli użyć czerwonej? ? Dziś robiłam jaglanki z twojego przepisu jutro będą te. Sms na najlepszy blog już wysłany. Pozdrawiam.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    13 sierpnia 2014 o 09:00

    Doskonałe Pani Agato. Ja dodałam jeszcze odrobinę szpinaku i mozzarelli do środka. 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    3 sierpnia 2015 o 06:18

    A czy suszone pomidory, to mają być takie z oleju?

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    24 stycznia 2018 o 20:16

    Szukałam przepisów, które mogą zastąpić chleb i znalazłam ten przepis.Moje muffiny wyszły dużo ciemniejsze i mało wyrośnięte, ale nie zakalec. Ponieważ nie używam soli jak dla mnie są też trochę za słone.

  • Napisz komentarz