Bez kategorii

Konfitura z czerwonej cebuli i rabarbaru

Uwielbiam łączyć borówkę lub żurawinę z wędlinami i serami, chyba już kiedyś wspominałam, że świeża buła z camembertem i rzeczonym dodatkiem to jedna z moich największych słabości 🙂 Swego czasu rozmawiałam z ciocią o podobnym wyrobie, a mianowicie o konfiturze z czerwonej cebuli, która również świetnie pasuje do mięs. Wczoraj na zakupach zdobyłam trzy cebule wielkości sporych jabłek  i dziś po praktykach prędko zabrałam się do smażenia! Z przepisu wychodzą mniej więcej 3 średnie słoiczki.

Konfitura z czerwonej cebuli i rabarbaru

Drukuj przepis

Składniki

  • 750 g czerwonej cebuli
  • 40 g rabarbaru
  • 50 ml soku z malin
  • 150 ml czerwonego wina
  • 25 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • odrobina świeżo zmielonego pieprzu

Przgotowanie

1

Rabarbar drobno siekamy, podobnie cebulę lub według preferencji w większą kostkę, ewentualnie piórka.

2

Na sporej, głębokiej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i co jakiś czas mieszając czekamy aż całkowicie się rozpuści, po czym od razu wsypujemy cebulę i rabarbar i dokładnie mieszamy.

3

Po 1-2 minutach mieszania dodajemy wino, sok malinowy, ocet oraz przyprawy i dusimy pod przykryciem przez około godzinę co jakiś czas mieszając.

4

Gdy cebula już wyraźnie zmięknie, ściągamy pokrywkę i odparowujemy resztę płynu z patelni, po czym przekładamy konfiturę do słoiczków, które następnie (szczelnie zakręcone) gotujemy przez około 20 minut w celu pasteryzacji.

Kaloryczność całej otrzymanej konfitury to około 580 kalorii.

Może Ci się spodobać również

12 komentarzy

  • Odpowiedz
    whiness
    14 czerwca 2013 o 14:21

    Cebula i rabarbar? Odważnie, nawet bardzo!

  • Odpowiedz
    Madziak
    14 czerwca 2013 o 14:28

    Bardzo chciałabym jej spróbować! 😀

  • Odpowiedz
    Magdalena M
    14 czerwca 2013 o 14:38

    Jestem ciekawa smaku, brzmi wspaniale!

  • Odpowiedz
    setterka
    14 czerwca 2013 o 15:18

    Ciekawa jestem tego przepisu:) Nietypowe to coś dla mnie:)

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    14 czerwca 2013 o 15:47

    40 gram rabarbaru, czy 40 dag?:D

    40 gram wydaje się malutko;)

    • Odpowiedz
      Agata
      14 czerwca 2013 o 16:51

      40 gram – to tylko taki mały dodatek, poza tym rabarbar jest stosunkowo lekki więc objętościowo to nie aż tak malutko 🙂

  • Odpowiedz
    Gdy w brzuchu burczy...
    14 czerwca 2013 o 16:41

    Bardzo jestem ciekawa jak smakuja takie konfitury:)

  • Odpowiedz
    Jey
    14 czerwca 2013 o 17:09

    zaszalałaś z tym połączeniem 😀

  • Odpowiedz
    Adrianna
    15 czerwca 2013 o 07:16

    uwielbiam połączenia wytrawno-słodkie, więc dla mnie brzmi wspaniale!

  • Odpowiedz
    Gorgo
    15 czerwca 2013 o 21:49

    Nietypowe połączenie, ciekawa jestem smaku…

    P.S. Bardzo fajny blog, dodałam do obserwowanych, na pewno będę zaglądać częściej.
    Pozdrawiam

  • Odpowiedz
    Capacitier
    16 czerwca 2013 o 12:44

    Podoba mi się to nietypowe połączenie, chcesz mi przesłać słoiczek?

  • Odpowiedz
    Amber
    17 czerwca 2013 o 17:32

    Świetny przepis!
    Mam ochotę go wykonać.
    Pozdrowienia.

  • Napisz komentarz