Bez kategorii

Frittata z marchewką i cukinią

Już dawno planowałam sobie przymiarkę do kolejnej wariacji mojej ukochanej frittaty  Dziś po wszystkich zaliczeniach i WRESZCIE skończonym remoncie upiekłam sobie  wersje cukiniowo - marchewkową z dodatkiem rzodkiewki 🙂 Uwielbiam smak pieczonej marchwi! Pewnie dlatego ciasto marchewkowe należy do  moich ulubionych wypieków, ale w tym pieczonym omlecie również mnie nie zawiodła. Do tego zestawu oczywiście musiał zameldować się sos czosnkowy!

Frittata z marchewką i cukinią

Drukuj przepis

Składniki

  • 2 jajka
  • 20 g kaszy jaglanej
  • 1 duża marchewka
  • 1/2 małej cukinii
  • 2-3 rzodkiewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 70 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1/3 łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz do smaku

Przgotowanie

1

Kaszę jaglaną gotujemy w około 200 ml wody na małym ogniu przez 10 minut, po czym odstawiamy aż wchłonie resztę płynu.

2

W między czasie cukinię i obraną marchew ucieramy na dużych oczkach tarki, dodajemy 1 wyciśnięty ząbek czosnku oraz pokrojoną w kostkę lub plasterki rzodkiewkę.

3

Całość mieszamy z jajkami, dodajemy odrobinę soli, tymianek oraz pieprz w lubianej przez nas ilości.

4

Na końcu dodajemy lekko przestudzoną kaszę i raz jeszcze mieszamy całość, po czym masę przekładamy do silikonowej foremki np na tartę, lub szklanego naczynia do zapiekania - wtedy używamy papieru do pieczenia lub lekko natłuszczamy formę.

5

Całość przed upieczeniem jest dość gęsta, więc możemy użyć "za dużej" foremki - ja tak właśnie zrobiłam i upiekłam moją frittatę w sporej silikonowej formie nie rozprowadzając masy po całej jej powierzchni.

6

Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180'C.

Frittatę podajemy z lekkim sosem czosnkowym, który tworzymy z połowy kubka jogurtu naturalnego, 1 ząbka czosnku i odrobiny pieprzu.

——-

Może Ci się spodobać również

41 komentarzy

  • Odpowiedz
    ButtercupThe
    7 czerwca 2013 o 14:22

    to przepis na 1 porcję,tak?
    żałuję, ze nie mam w domu cukini: bajka!

  • Odpowiedz
    favcook
    7 czerwca 2013 o 14:34

    pycha! 😉

  • Odpowiedz
    Pedagogika Angielski
    7 czerwca 2013 o 14:38

    cała frittata ma 308kcal?

    • Odpowiedz
      Agata
      7 czerwca 2013 o 21:15

      Tak, to kaloryczność całej potrawy 🙂

    • Odpowiedz
      ButtercupThe
      9 czerwca 2013 o 14:33

      w sumie troszkę dziwne: same 2 jajka i kasza dają prawie 300 kcal

    • Odpowiedz
      Agata
      9 czerwca 2013 o 15:25

      2 jajka bez skorupki to 110g czyli 150 kalorii, kasza jaglana to około 70 więc do 300 jeszcze trochę brakuje 🙂

    • Odpowiedz
      ButtercupThe
      14 czerwca 2013 o 10:30

      oh, zawsze liczyłam, ze jedno jajko ma ze 100 kcal 😛

  • Odpowiedz
    Iwona
    7 czerwca 2013 o 14:48

    Marchew, cukinia i moja ukochana kasza jaglana. Cudowne połączenie 🙂 Myślisz, że można przyrządzić tę frittatę na patelni?

  • Odpowiedz
    setterka
    7 czerwca 2013 o 15:54

    No to już wiem co jutro na obiad:D

  • Odpowiedz
    gunia0392
    7 czerwca 2013 o 16:23

    wygląda znakomicie! muszę się zaopatrzyc w kaszę jaglaną i zrobię sobie na któryś z samotnych obiadów, bo brak mi pomysłów na takie 🙂 i gratuluję zaliczeń 🙂

  • Odpowiedz
    Jey
    7 czerwca 2013 o 16:24

    JAK PIZZA! A nawet zdrowsze i lepsze! Totalnie mój gust smakowy, totalnie dla mnie, bez dwóch zdań – robię to!

  • Odpowiedz
    knopersik
    7 czerwca 2013 o 19:53

    Dobra taka frittata? 😉

  • Odpowiedz
    Magdalena M
    7 czerwca 2013 o 21:50

    Ale ładna:)

  • Odpowiedz
    Opycha
    8 czerwca 2013 o 08:33

    pysznie wygląda 🙂 ja zazwyczaj robiłam na patelni ale przerzucę się na zapiekanie 🙂 dzięki!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    8 czerwca 2013 o 10:59

    mmm.. nie przepadam za cukinią, czym można by ja zastapic?
    Pozdrawiam, świetny blog!

  • Odpowiedz
    senkrada
    8 czerwca 2013 o 11:18

    bardzo lubię Twojego bloga, masz świetne pomysły 🙂 pozdrawiam!

  • Odpowiedz
    Capacitier
    9 czerwca 2013 o 06:31

    Chętnie bym zrobiła tylko nie wiem co pozostali domownicy by powiedzieli na taki jednoporcjowy obiad ;d

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    9 czerwca 2013 o 06:38

    Swietny pomysl:) Kasze ugotowalam juz wczoraj na obiad i duzo mi jej zostalo. Wiesz moze, ile to 20 g kaszy po ugotowaniu? z gory wielkie dzieki!

    • Odpowiedz
      Gerwazy
      10 lipca 2013 o 17:44

      Mi wyszło jakieś 100g.

  • Odpowiedz
    Kasia
    13 czerwca 2013 o 09:03

    Obiad w weekend 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    17 czerwca 2013 o 11:46

    Właśnie ją przyrządziłam i spałaszowałam z wielkim smakiem 😀 Pyszna 😛 Następnym razem dodam jedno jajko więcej, bo te moje, prosto od kurek z działki są o wiele mniejsze i frittata nie do końca się spójnie trzymała 😀

  • Odpowiedz
    Spiżarnia smaków
    29 czerwca 2013 o 17:26

    Jutro robię! Uwielbiam takie rzeczy 🙂

  • Odpowiedz
    Modzajto
    5 lipca 2013 o 15:28

    no i jak na złość, zjadłabym.. ale marchewka się zjadła na obiad!

  • Odpowiedz
    Czarnowłosa
    23 lipca 2013 o 06:49

    Pychotka. Po powrocie z urlopu zrobię taką frittatę.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    23 lipca 2013 o 09:41

    jest w piekarniku i pieknie pachnie 😉

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    23 lipca 2013 o 16:38

    20g kaszy?? na pewno? nie 20 dkg? heeelp, bo mam wszystkie skadniki i juz chcialam robic 🙂

    • Odpowiedz
      Agata
      23 lipca 2013 o 16:42

      Oczywiście, że 20g 🙂 20 dkg to by nam z patelni uciekło 😉

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      23 lipca 2013 o 16:49

      wielkie dzieki za szybka odpowiedz! ale wloze do pieca nie na patelnie 😉 pozdrawiam serdecznie!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    23 lipca 2013 o 16:51

    pierwszy raz robię takie danie, super stronka.Od tygodnia jestem na diecie bezmięsnej i takie przepisy bardzo mi się przydają pozdrawiam

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    25 lipca 2013 o 09:23

    Wspaniały przepis! Oczywiście, jak to ja – lekko zmodyfikowałam, posypałam czarnymi oliwkami i serem light 🙂 Tłusta i wysokokaloryczna pizza się umywa. A Pani przepisy są genialne :-* Pozdrawiam i dziękuję!

  • Odpowiedz
    Marlena S.
    5 września 2013 o 12:39

    czy można czymś zastąpić kaszę jaglaną? 😉

  • Odpowiedz
    Marlena S.
    5 września 2013 o 12:41

    czy można czymś zastąpić kaszę jaglaną? 😉

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    8 września 2013 o 10:30

    Również się nad tym zastanawiałam, może kasza kus kus? Wypróbuje i dam znać czy wyszło dobre 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    18 września 2013 o 14:15

    Świetny przepis! Frittata jest przepyszna, pięknie pchnie, bardzo syta. Po zjedzeniu jej nie mogę uwierzyć że to tylko 308 kcal! 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    20 grudnia 2013 o 16:37

    te 70ml jogurtu naturalnego to do sosu ?? czy do frittaty ? 😉

  • Odpowiedz
    Michalina Kubala
    5 czerwca 2014 o 21:01

    Czy formę do tarty należy wyłożyć papierem do pieczenia?

    • Odpowiedz
      Agata
      6 czerwca 2014 o 12:13

      Tak, albo delikatnie posmarować oliwą 🙂

  • Odpowiedz
    Anvariel
    23 sierpnia 2014 o 06:02

    Przetestowałam. Przy czym zamieniłam kaszę na ryż, bo tylko to było po ręką. Danie bardzo smaczne i mega sycące. W przypadku niedostępności piekarnika świetnie wychodzi te na patelni. Jak dla mnie pyszności 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    13 marca 2015 o 19:55

    Zrobiłam, o dziwo można się tym najeść;) Jestem na diecie więc taki przepis był mi potrzebny, dziękuję 😉

  • Odpowiedz
    SzybkaPizza
    15 września 2015 o 06:52

    Wow:D

  • Napisz komentarz