Bez kategorii

Fitness Food i sałatka z niespodzianką

Lubię współpracować z fajnymi ludźmi, szczególnie jeśli łączy nas wspólna pasja 🙂 Tak jest w przypadku sklepu Fitness Food, z którego czasem dostaje paczuchy z bardzo zdrową zawartością i mogę wymyślać dla Was co raz to nowe przepisy używając takich produktów jak jagody goji, kasza orkiszowa czy np. komosa ryżowa, którą właśnie wykorzystałam w przepisie, który znajdziecie poniżej. Produkty, które możecie kupić w sklepie są nie tylko zdrowe, ale w przeważającej większości są żywnością ekologiczną, posiadającą takie certyfikaty jak fairtrade i BIO.

Wiem, że zdrowa żywność (szczególnie ta ekologiczna) jest jeszcze w Polsce dużo droższa od przeciętnych produktów spożywczych na sklepowych półkach, ale skoro już niebawem cały kraj wedle nowej ustawy będzie się uczył segregować śmieci, to może warto też zwrócić uwagę na kupowane produkty i ich pochodzenie? 🙂 Myślę, że małymi kroczkami, kupując chociaż czasem jakiś produkt ekologiczny będziemy przyczyniać się do ich większej popularności i dostępności w pobliskich sklepach, a nasz organizm jak i środowisko na pewno nam podziękują 🙂

Razem z właścicielem sklepu przygotowaliśmy dla Was mały dodatek do zakupów: od dziś do kolejnej soboty, przy złożeniu zamówienia na stronie, wpisz w komentarzu hasło "dietetyczne fanaberie", a w prezencie dostaniesz zestaw 3 dużych, bogatych mieszanek  przypraw, w których nie znajdziesz zbędnych dodatków takich jak glutaminian sodu 🙂

Sałatka z jajkiem i czerwoną komosą ryżową

Drukuj przepis

Składniki

  • Sałata lodowa
  • 20 g czerwonej komosy ryżowej
  • 1 duży pomidor
  • kilka zielonych oliwek
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • 1/4 kuli sera mozzarella
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 50 ml jogurtu naturalnego + 1/2 łyżeczki musztardy

Przgotowanie

1

Opłukaną sałatę osuszamy i rwiemy na drobniejsze kawałki.

2

Marchew obieramy i ucieramy na dużych oczkach tarki, dodajemy do sałaty wraz z pokrojonymi pomidorami i oliwkami.

3

W między czasie w lekko osolonej wodzie gotujemy komosę przez około 20 minut  (wcześniej zlewamy ją wrzątkiem na sitku) a w drugim rondelku przygotowujemy jajko na twardo.

4

Do warzyw dodajemy gotową komosę, pokrojoną w kostkę mozzarellę i jajko -  może też Wam się trafi z niespodzianką tak jak moje z podwójnym żółtkiem 🙂

5

Całość podajemy z prostym sosem jogurtowo musztardowym i posypujemy ziołami.

Z moich ulubionych produktów w sklepie koniecznie muszę polecić Wam masło migdałowe i miód kasztanowy, który jak niektórzy pewnie zauważyli często pojawia się w moich przepisach, ma zupełnie niespotykany aromat!

Polecam bardzo bardzo! 🙂
 
 

Może Ci się spodobać również

14 komentarzy

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    22 czerwca 2013 o 17:20

    jeśli chodzi o przyprawy, to cała seria Kamis FitUp jest bez dodatku glutaminianu sodu i soli – same ziola i suszone warzywa

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      15 lipca 2013 o 11:39

      O to świetnie, bo ja tylko takich mieszanek szukam i czasami trudno znaleźć.

      Nie rozumiem dlaczego taki np. pieprz i majeranek mogą sobie radośnie stać osobno bez glutaminianu, ale w mieszance już nie. Jakaś schizofrenia? 😀

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    22 czerwca 2013 o 17:55

    chyba zrobię jutro na obiad, akurat mam wszystkie składniki w domu;

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    22 czerwca 2013 o 19:18

    pycha i zdrowa 😀

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    22 czerwca 2013 o 21:07

    Pyszna, zrobiłam dzisiaj sobie na kolację, ale zamiast komosy dodałam czerwoną soczewicę 😉

  • Odpowiedz
    Gapa
    22 czerwca 2013 o 21:24

    O tak, takiego źródła przepisów i motywacji, by z głową planować michę potrzebowałam.
    Zgłodniałam:)

  • Odpowiedz
    Capacitier
    23 czerwca 2013 o 05:02

    Te podwójne żółtko wygląda świetnie – w jajku gotowanym na twardo jeszcze mi się nie zdarzyło :p

  • Odpowiedz
    Marsh mallow
    23 czerwca 2013 o 06:33

    Kolejny przepis który muszę przetestować bo wszystko co do tej pory od Ciebie przyrządzałam było pycha:)

  • Odpowiedz
    Kulinarny Zenit
    23 czerwca 2013 o 11:59

    Jajeczko <3 Jeszcze nigdy nie trafiłam na podwójne żółtko… Uwielbiam takie sałateczki, szczególnie w tak ciepłe dni 🙂

  • Odpowiedz
    pastawithapplepie.blogspot.com
    24 czerwca 2013 o 07:01

    sama naprawdę interesuje się zdrowym odżywianiem-mam za sobą maly sukces 18 kilowy 😉 swietny przepis

  • Odpowiedz
    Robinka
    24 czerwca 2013 o 16:51

    Świetna sałatka. Muszę kupić komosę czerwoną 😉

  • Odpowiedz
    Kama
    24 czerwca 2013 o 19:00

    Omnom pyszota 🙂

  • Odpowiedz
    Fitness Food: Żywność zdrowa i ekologiczna
    24 czerwca 2013 o 20:31

    Komosa ryżowa to świetna sprawa, fajna alternatywa dla ryżu i bardziej popularnych rodzajów kasz, a do takich lekkich sałatek jak znalazł. No a przyprawy Ten Smak, nie dość że w 100% naturalne i bez glutaminianu to jeszcze w dużych (50g-80g) bardzo ekonomicznych opakowaniach (przyprawy "sklepowe" to zazwyczaj 20g) 🙂 Zapraszamy do nas i przypominamy o gratisie na hasło "dietetyczne fanaberie" 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    15 lipca 2013 o 11:42

    No, no narobiłaś mi smaka, a ja dopiero przed obiadem 🙁 Musze koniecznie zrobić taką sałatkę, szczególnie teraz gdy potrzebuję zdrowego jedzonka.

    Normalnie biegam i gram w tenisa (ale zasad nie znam, ot odbijam sobie piłkę 😉 ), ale przyplątało mi się jakieś zwyrodnienie stawu kolanowego i nie mogę biegać 🙁 Została rehabilitacja i dieta. Pozdrawiam leżąco Miśka.

  • Napisz komentarz