Lubię współpracować z fajnymi ludźmi, szczególnie jeśli łączy nas wspólna pasja 🙂
Tak jest w przypadku sklepu Fitness Food, z którego czasem dostaje paczuchy
z bardzo zdrową zawartością i mogę wymyślać dla Was co raz to nowe przepisy
używając takich produktów jak jagody goji, kasza orkiszowa czy np. komosa ryżowa,
którą właśnie wykorzystałam w przepisie, który znajdziecie poniżej.
Produkty, które możecie kupić w sklepie są nie tylko zdrowe, ale w przeważającej
większości są żywnością ekologiczną, posiadającą takie certyfikaty jak fairtrade i BIO.
Wiem, że zdrowa żywność (szczególnie ta ekologiczna) jest jeszcze w Polsce dużo
droższa od przeciętnych produktów spożywczych na sklepowych półkach,
ale skoro już niebawem cały kraj wedle nowej ustawy będzie się uczył segregować śmieci,
to może warto też zwrócić uwagę na kupowane produkty i ich pochodzenie? 🙂
Myślę, że małymi kroczkami, kupując chociaż czasem jakiś produkt ekologiczny
będziemy przyczyniać się do ich większej popularności i dostępności w pobliskich sklepach,
a nasz organizm jak i środowisko na pewno nam podziękują 🙂
Razem z właścicielem sklepu przygotowaliśmy dla Was mały dodatek do zakupów:
od dziś do kolejnej soboty, przy złożeniu zamówienia na stronie, wpisz w komentarzu
hasło "dietetyczne fanaberie", a w prezencie dostaniesz zestaw 3 dużych, bogatych mieszanek
przypraw, w których nie znajdziesz zbędnych dodatków takich jak glutaminian sodu 🙂
Sałatka z jajkiem i czerwoną komosą ryżową
Drukuj przepisSkładniki
- Sałata lodowa
- 20 g czerwonej komosy ryżowej
- 1 duży pomidor
- kilka zielonych oliwek
- 1 średniej wielkości marchewka
- 1/4 kuli sera mozzarella
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 50 ml jogurtu naturalnego + 1/2 łyżeczki musztardy
Przgotowanie
Opłukaną sałatę osuszamy i rwiemy na drobniejsze kawałki.
Marchew obieramy i ucieramy na dużych oczkach tarki, dodajemy do sałaty wraz z pokrojonymi pomidorami i oliwkami.
W między czasie w lekko osolonej wodzie gotujemy komosę przez około 20 minut (wcześniej zlewamy ją wrzątkiem na sitku) a w drugim rondelku przygotowujemy jajko na twardo.
Do warzyw dodajemy gotową komosę, pokrojoną w kostkę mozzarellę i jajko - może też Wam się trafi z niespodzianką tak jak moje z podwójnym żółtkiem 🙂
Całość podajemy z prostym sosem jogurtowo musztardowym i posypujemy ziołami.
Z moich ulubionych produktów w sklepie koniecznie muszę polecić Wam masło migdałowe i miód kasztanowy, który jak niektórzy pewnie zauważyli często pojawia się w moich przepisach, ma zupełnie niespotykany aromat!
14 komentarzy
Anonimowy
22 czerwca 2013 o 17:20jeśli chodzi o przyprawy, to cała seria Kamis FitUp jest bez dodatku glutaminianu sodu i soli – same ziola i suszone warzywa
Anonimowy
15 lipca 2013 o 11:39O to świetnie, bo ja tylko takich mieszanek szukam i czasami trudno znaleźć.
Nie rozumiem dlaczego taki np. pieprz i majeranek mogą sobie radośnie stać osobno bez glutaminianu, ale w mieszance już nie. Jakaś schizofrenia? 😀
Anonimowy
22 czerwca 2013 o 17:55chyba zrobię jutro na obiad, akurat mam wszystkie składniki w domu;
Anonimowy
22 czerwca 2013 o 19:18pycha i zdrowa 😀
Anonimowy
22 czerwca 2013 o 21:07Pyszna, zrobiłam dzisiaj sobie na kolację, ale zamiast komosy dodałam czerwoną soczewicę 😉
Gapa
22 czerwca 2013 o 21:24O tak, takiego źródła przepisów i motywacji, by z głową planować michę potrzebowałam.
Zgłodniałam:)
Capacitier
23 czerwca 2013 o 05:02Te podwójne żółtko wygląda świetnie – w jajku gotowanym na twardo jeszcze mi się nie zdarzyło :p
Marsh mallow
23 czerwca 2013 o 06:33Kolejny przepis który muszę przetestować bo wszystko co do tej pory od Ciebie przyrządzałam było pycha:)
Kulinarny Zenit
23 czerwca 2013 o 11:59Jajeczko <3 Jeszcze nigdy nie trafiłam na podwójne żółtko… Uwielbiam takie sałateczki, szczególnie w tak ciepłe dni 🙂
pastawithapplepie.blogspot.com
24 czerwca 2013 o 07:01sama naprawdę interesuje się zdrowym odżywianiem-mam za sobą maly sukces 18 kilowy 😉 swietny przepis
Robinka
24 czerwca 2013 o 16:51Świetna sałatka. Muszę kupić komosę czerwoną 😉
Kama
24 czerwca 2013 o 19:00Omnom pyszota 🙂
Fitness Food: Żywność zdrowa i ekologiczna
24 czerwca 2013 o 20:31Komosa ryżowa to świetna sprawa, fajna alternatywa dla ryżu i bardziej popularnych rodzajów kasz, a do takich lekkich sałatek jak znalazł. No a przyprawy Ten Smak, nie dość że w 100% naturalne i bez glutaminianu to jeszcze w dużych (50g-80g) bardzo ekonomicznych opakowaniach (przyprawy "sklepowe" to zazwyczaj 20g) 🙂 Zapraszamy do nas i przypominamy o gratisie na hasło "dietetyczne fanaberie" 🙂
Anonimowy
15 lipca 2013 o 11:42No, no narobiłaś mi smaka, a ja dopiero przed obiadem 🙁 Musze koniecznie zrobić taką sałatkę, szczególnie teraz gdy potrzebuję zdrowego jedzonka.
Normalnie biegam i gram w tenisa (ale zasad nie znam, ot odbijam sobie piłkę 😉 ), ale przyplątało mi się jakieś zwyrodnienie stawu kolanowego i nie mogę biegać 🙁 Została rehabilitacja i dieta. Pozdrawiam leżąco Miśka.