Bez kategorii

Placuszki bez mąki z oliwkami i porem

Dawno nie było u mnie placuszków, a takich niesłodkich to już całkiem! Wczoraj postanowiłam wykorzystać kupione kilka dni temu oliwki i spróbować stworzyć coś z serkiem wiejskim, z lenistwa i braku czasu robiłam je na dużej patelni w nieregularnych kształtach, ale w smaku na pewno nie straciły 🙂 Owe placuszki są dość problematyczne w smażeniu, także jeżeli nie macie wprawy w obracaniu łatwo rwących się wyrobów tego typu, to polecam zrobić całość w postaci omleta lub np upiec w piekarniku jak frittatę.

Placuszki bez mąki z oliwkami i porem

Drukuj przepis
Porcje: Przepis na 1 porcję (ok 6 placuszków)

Składniki

  • 1 jajko + 1 białko jaja
  • 3 łyżki posiekanego pora
  • 20 g zielonych oliwek
  • 3 łyżki otrębów pszennych (lub np owsianych)
  • 1 opakowanie serka wiejskiego light (150g)
  • 1 łyżeczka oregano
  • szczypta soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • posiekany szczypiorek do posypania

Przgotowanie

1

Jajko roztrzepujemy lekko w naczyniu, dodajemy otręby i przyprawy (oliwki są słone, serek wiejski odrobinę również, więc możemy spokojnie pominąć dodatek soli, lub dodać jedynie szczyptę).

2

Oliwki oraz pora siekamy drobno i dodajemy do jajka.

3

Z serka wiejskiego odlewamy płyn i same granulki dodajemy do reszty składników i dokładnie mieszamy.

4

Po 2 łyżki otrzymanej masy nakładamy na dobrze rozgrzaną patelnię formując w miarę okrągłe placki. Patelnię przykrywamy, aby góra szybciej się ścięła i smażymy na średnim ogniu kilka minut, po czym obracamy delikatnie na druga stronę.

5

Możemy również, tak jak wspomniałam w opisie usmażyć całość tworząc omlet.

6

Placuszki podajemy z posiekanym, świeżym szczypiorkiem lub np. polane jogurtem naturalnym.

Może Ci się spodobać również

31 komentarzy

  • Odpowiedz
    Maya
    8 maja 2013 o 07:56

    Idą do sklepu po składniki i będzie pycha śniadanie! 🙂

  • Odpowiedz
    whiness
    8 maja 2013 o 08:33

    Ciężko uwierzyć, że bez mąki można wyczarować tak pyszne placuszki. Super! Muszę kiedyś je zrobić 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    8 maja 2013 o 08:39

    Właśnie siedzę i się zajadam. 🙂 bomba!

  • Odpowiedz
    setterka
    8 maja 2013 o 08:50

    Świetny przepis,tylko ja nie dalabym oliwek za ktorymi nie przepadam.

  • Odpowiedz
    Maggie
    8 maja 2013 o 09:32

    Swietne i lekkie, w sam raz na letnie sniadanie.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    8 maja 2013 o 09:40

    zgłodniałam od samego patrzenia, pyszności:)A.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    8 maja 2013 o 10:20

    wyglądają przepysznie mimo że nie lubię oliwek 🙂 zapraszam do mnie 😉

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    8 maja 2013 o 10:28

    nie przepadam za oliwkami, ale fajne te placuszki warzywne 😉

  • Odpowiedz
    Nat
    8 maja 2013 o 10:32

    Jakie pyszne! Takie srodziemnomorskie smaki, od razu sie przypominaja wakacje 🙂

  • Odpowiedz
    Marsh mallow
    8 maja 2013 o 10:34

    Zgłodniałam:)

  • Odpowiedz
    http://pastawithapplepie.blogspot.com/
    8 maja 2013 o 10:37

    jak zdrowo 😉 swietne placuszki

  • Odpowiedz
    Angelika
    8 maja 2013 o 12:30

    pycha! ;D trzeba wypróbować. Na śniadanie czy na kolację ?:)

  • Odpowiedz
    Kropka
    8 maja 2013 o 12:40

    Pychota, ale oliwki bym czymś zamieniła, bo nie znoszę. 😀

  • Odpowiedz
    kuchcikOla
    8 maja 2013 o 13:18

    w sumie to taka jajecznica w plackach, świetne! 🙂

  • Odpowiedz
    wedith1
    8 maja 2013 o 15:04

    Cudowne! Koniecznie wypróbuję 🙂

  • Odpowiedz
    Maga
    8 maja 2013 o 15:38

    Koniecznie muszę zrobić. Pozdrawiam 🙂

  • Odpowiedz
    Magdalena M
    8 maja 2013 o 17:08

    Śliczne, apetyczne i szybkie!

  • Odpowiedz
    Kamciss
    8 maja 2013 o 19:57

    Koniecznie muszę takich spróbować :>

  • Odpowiedz
    Kulinarny Zenit
    8 maja 2013 o 21:00

    Ale kusząco wyglądają 🙂 Jutro mam WOLNE 🙂 HURA! i zrobie sobie takie placuszki na śniadanko, a co! Trzeba jakoś smacznie zacząć wolny dzień 🙂

  • Odpowiedz
    kosmetyczny-przekladaniec
    8 maja 2013 o 21:25

    Czy bez otrębów też wyjdą te placuszki?

  • Odpowiedz
    Eat-and-get-fit
    9 maja 2013 o 05:21

    Wyglądają jak malutkie omlety. 🙂 Śliczne!

  • Odpowiedz
    Capacitier
    9 maja 2013 o 05:59

    Poza oliwkami wszystko mi się podoba ;p

  • Odpowiedz
    Aleksandrina Yummybabadum
    12 maja 2013 o 06:13

    Nie wiem, czy patrzyłaś na serek wiejski "light"… Niektóre mają po prostu lżejszą śmietankę, ale niektóre są ulepszane stabilizatorami. Warto czytać skład!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    12 maja 2013 o 12:29

    bardzo smaczne, spróbowałam bez oliwek gdyż niestety nie było na składzie ale polecam gorąco!

  • Odpowiedz
    andzia
    26 maja 2013 o 21:29

    ja mam inne pytanie, bo nie wspomniałaś w opisie – czy je się piecze na patelni bez tłuszczu? :>

    • Odpowiedz
      Agata
      26 maja 2013 o 21:42

      Tak, "smażyłam" je bez tłuszczu, stąd trudności w obracaniu 🙂

  • Odpowiedz
    Kamciss
    30 maja 2013 o 21:28

    Zainspirowałaś mnie, a tu są efekty —> http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2013/05/chlebek-bez-maki-z-serkiem-wiejskim-i.html 🙂

  • Odpowiedz
    sandrita
    11 lipca 2013 o 12:02

    AAAAAAAA… Zrobiłam. PRZEPYSZNE!

  • Odpowiedz
    Dagmara
    7 lutego 2014 o 19:12

    Zamiast się uczyć, wertuję Pani bloga od samego początku! To straszne, że te przepisy są tak wciągające, lepsza lektura niż nauka z chemii!
    Świetny blog, naprawdę gratuluję udanych przepisów i pomysłów na nie, to niesamowite, że te wszystkie rzeczy są zdrowe i dietetyczne. 🙂
    Pozdrawiam i życzę wieeeeeeelu sukcesów!

  • Odpowiedz
    America
    7 czerwca 2014 o 08:08

    ze wszystkich tych składników wyjdzie 6 placuszków o wartości kalorycznej 233 kcal? dosyć mało jak na taką smakowitą i sycącą rzecz 😉 Zastanawia mnie tylko jedna rzecz, dodając kalorie wszystkich składników oddzielnie wychodzi ich znacznie więcej. Wartość kaloryczna tych składników zmienia się pod wpływem obróbki termicznej, zmieszania ich ze sobą, czy po prostu za mało wiem o kaloryczności poszczególnych składników? (co jest najbardziej prawdopodobną opcją :D). PS: Blog jest cudowny! Pozdrawiam 😉

  • Odpowiedz
    Aleksandra Gołębiewska
    28 kwietnia 2016 o 13:30

    czy można dać zwykły twaróg zamiast serka? 🙂

  • Napisz komentarz