Dawno nie było u mnie placuszków, a takich niesłodkich to już całkiem! Wczoraj postanowiłam wykorzystać kupione kilka dni temu oliwki i spróbować stworzyć coś z serkiem wiejskim, z lenistwa i braku czasu robiłam je na dużej patelni w nieregularnych kształtach, ale w smaku na pewno nie straciły 🙂 Owe placuszki są dość problematyczne w smażeniu, także jeżeli nie macie wprawy w obracaniu łatwo rwących się wyrobów tego typu, to polecam zrobić całość w postaci omleta lub np upiec w piekarniku jak frittatę.
Placuszki bez mąki z oliwkami i porem
Drukuj przepisSkładniki
- 1 jajko + 1 białko jaja
- 3 łyżki posiekanego pora
- 20 g zielonych oliwek
- 3 łyżki otrębów pszennych (lub np owsianych)
- 1 opakowanie serka wiejskiego light (150g)
- 1 łyżeczka oregano
- szczypta soli
- świeżo zmielony pieprz
- posiekany szczypiorek do posypania
Przgotowanie
Jajko roztrzepujemy lekko w naczyniu, dodajemy otręby i przyprawy (oliwki są słone, serek wiejski odrobinę również, więc możemy spokojnie pominąć dodatek soli, lub dodać jedynie szczyptę).
Oliwki oraz pora siekamy drobno i dodajemy do jajka.
Z serka wiejskiego odlewamy płyn i same granulki dodajemy do reszty składników i dokładnie mieszamy.
Po 2 łyżki otrzymanej masy nakładamy na dobrze rozgrzaną patelnię formując w miarę okrągłe placki. Patelnię przykrywamy, aby góra szybciej się ścięła i smażymy na średnim ogniu kilka minut, po czym obracamy delikatnie na druga stronę.
Możemy również, tak jak wspomniałam w opisie usmażyć całość tworząc omlet.
Placuszki podajemy z posiekanym, świeżym szczypiorkiem lub np. polane jogurtem naturalnym.
31 komentarzy
Maya
8 maja 2013 o 07:56Idą do sklepu po składniki i będzie pycha śniadanie! 🙂
whiness
8 maja 2013 o 08:33Ciężko uwierzyć, że bez mąki można wyczarować tak pyszne placuszki. Super! Muszę kiedyś je zrobić 🙂
Anonimowy
8 maja 2013 o 08:39Właśnie siedzę i się zajadam. 🙂 bomba!
setterka
8 maja 2013 o 08:50Świetny przepis,tylko ja nie dalabym oliwek za ktorymi nie przepadam.
Maggie
8 maja 2013 o 09:32Swietne i lekkie, w sam raz na letnie sniadanie.
Anonimowy
8 maja 2013 o 09:40zgłodniałam od samego patrzenia, pyszności:)A.
Anonimowy
8 maja 2013 o 10:20wyglądają przepysznie mimo że nie lubię oliwek 🙂 zapraszam do mnie 😉
teenager ;)
8 maja 2013 o 10:28nie przepadam za oliwkami, ale fajne te placuszki warzywne 😉
Nat
8 maja 2013 o 10:32Jakie pyszne! Takie srodziemnomorskie smaki, od razu sie przypominaja wakacje 🙂
Marsh mallow
8 maja 2013 o 10:34Zgłodniałam:)
http://pastawithapplepie.blogspot.com/
8 maja 2013 o 10:37jak zdrowo 😉 swietne placuszki
Angelika
8 maja 2013 o 12:30pycha! ;D trzeba wypróbować. Na śniadanie czy na kolację ?:)
Kropka
8 maja 2013 o 12:40Pychota, ale oliwki bym czymś zamieniła, bo nie znoszę. 😀
kuchcikOla
8 maja 2013 o 13:18w sumie to taka jajecznica w plackach, świetne! 🙂
wedith1
8 maja 2013 o 15:04Cudowne! Koniecznie wypróbuję 🙂
Maga
8 maja 2013 o 15:38Koniecznie muszę zrobić. Pozdrawiam 🙂
Magdalena M
8 maja 2013 o 17:08Śliczne, apetyczne i szybkie!
Kamciss
8 maja 2013 o 19:57Koniecznie muszę takich spróbować :>
Kulinarny Zenit
8 maja 2013 o 21:00Ale kusząco wyglądają 🙂 Jutro mam WOLNE 🙂 HURA! i zrobie sobie takie placuszki na śniadanko, a co! Trzeba jakoś smacznie zacząć wolny dzień 🙂
kosmetyczny-przekladaniec
8 maja 2013 o 21:25Czy bez otrębów też wyjdą te placuszki?
Eat-and-get-fit
9 maja 2013 o 05:21Wyglądają jak malutkie omlety. 🙂 Śliczne!
Capacitier
9 maja 2013 o 05:59Poza oliwkami wszystko mi się podoba ;p
Aleksandrina Yummybabadum
12 maja 2013 o 06:13Nie wiem, czy patrzyłaś na serek wiejski "light"… Niektóre mają po prostu lżejszą śmietankę, ale niektóre są ulepszane stabilizatorami. Warto czytać skład!
Anonimowy
12 maja 2013 o 12:29bardzo smaczne, spróbowałam bez oliwek gdyż niestety nie było na składzie ale polecam gorąco!
andzia
26 maja 2013 o 21:29ja mam inne pytanie, bo nie wspomniałaś w opisie – czy je się piecze na patelni bez tłuszczu? :>
Agata
26 maja 2013 o 21:42Tak, "smażyłam" je bez tłuszczu, stąd trudności w obracaniu 🙂
Kamciss
30 maja 2013 o 21:28Zainspirowałaś mnie, a tu są efekty —> http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2013/05/chlebek-bez-maki-z-serkiem-wiejskim-i.html 🙂
sandrita
11 lipca 2013 o 12:02AAAAAAAA… Zrobiłam. PRZEPYSZNE!
Dagmara
7 lutego 2014 o 19:12Zamiast się uczyć, wertuję Pani bloga od samego początku! To straszne, że te przepisy są tak wciągające, lepsza lektura niż nauka z chemii!
Świetny blog, naprawdę gratuluję udanych przepisów i pomysłów na nie, to niesamowite, że te wszystkie rzeczy są zdrowe i dietetyczne. 🙂
Pozdrawiam i życzę wieeeeeeelu sukcesów!
America
7 czerwca 2014 o 08:08ze wszystkich tych składników wyjdzie 6 placuszków o wartości kalorycznej 233 kcal? dosyć mało jak na taką smakowitą i sycącą rzecz 😉 Zastanawia mnie tylko jedna rzecz, dodając kalorie wszystkich składników oddzielnie wychodzi ich znacznie więcej. Wartość kaloryczna tych składników zmienia się pod wpływem obróbki termicznej, zmieszania ich ze sobą, czy po prostu za mało wiem o kaloryczności poszczególnych składników? (co jest najbardziej prawdopodobną opcją :D). PS: Blog jest cudowny! Pozdrawiam 😉
Aleksandra Gołębiewska
28 kwietnia 2016 o 13:30czy można dać zwykły twaróg zamiast serka? 🙂