Bez kategorii

Owsiane crumble z mango i rabarbarem

Słodkie mango, kwaskowy rabarbar i pyszna pieczona marchewka pod owsianą  warstwą pachnącą anyżem i cynamonem, deser idealny! Najlepiej zrobić go w większej ilości, wziąć kilka łyżeczek i z najbliższymi  spałaszować gorące prosto z formy. Jak wrócę do Polski to obiecuję spreparować też zgodnie z waszymi życzeniami kilka kolejnych rabarbarowych przepisów w tym kompot i tartę 🙂 Jeżeli nie przepadacie za mango, lub nie macie do niego dostępu, to polecam wypróbować ten przepis z użyciem słodkich jabłek lub np brzoskwiń 🙂

Owsiane crumble z mango i rabarbarem

Drukuj przepis
Porcje: Przepis na deser dla 3 osób

Składniki

  • 100 g rabarbaru
  • 1 duże dojrzałe mango
  • 1 średnia marchew
  • 2 łyżki owoców goji (lub np rodzynek)
  • 50 g płatków owsianych górskich
  • 20g otrębów owsianych
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka mielonego anyżu
  • cynamon

Przgotowanie

1

Dojrzałe mango obieramy i odkrawamy jego kawałki wzdłuż pestki, po czym kroimy w kostkę i wkładamy do foremki (u mnie średnica 20 cm).

2

Rabarbar kroimy w kostkę, marchew ucieramy na dużych oczkach tarki i wszystko razem z owocami goji dodajemy do mango.

3

W miseczce łączymy płatki z resztą składników na owsianą warstwę, dokładnie mieszamy i staramy się uzyskaną masę równomiernie rozłożyć na przygotowanych owocach, po czym całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170'C i pieczemy przez 35 minut.

Może Ci się spodobać również

17 komentarzy

  • Odpowiedz
    Atqa
    17 maja 2013 o 14:36

    Ja właśnie na jutro zapalnowałam sobie crumble, a to jest idealna inspitacja! Tylko gdzie ja o tj godzinie znajde rabarbar?! 😀

    Zapraszam do mnie: atqabreakfast.blogspot.com

  • Odpowiedz
    claudia u
    17 maja 2013 o 14:55

    Crumble to mój ulubiony deser ! Z mango jeszcze nie jadłam, ale z rabarbarem jak najprędzej spróbuję 😀

  • Odpowiedz
    cote
    17 maja 2013 o 15:49

    Mango, mniam 🙂

  • Odpowiedz
    AnnaAniela
    17 maja 2013 o 18:16

    To wygląda przepysznie !

  • Odpowiedz
    fitblogerka
    17 maja 2013 o 19:11

    Muszę to zjeść <3

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    18 maja 2013 o 03:26

    cudne crumble, najbardziej lubię oczywiście tą kruszonkę 😉

  • Odpowiedz
    Capacitier
    18 maja 2013 o 04:29

    Mniam, pyszne są takie crumble 🙂

  • Odpowiedz
    Allex
    18 maja 2013 o 04:47

    zjadłabym ! 🙂

  • Odpowiedz
    Marsh mallow
    18 maja 2013 o 05:31

    Wygląda smakowicie:)

  • Odpowiedz
    Kamciss
    18 maja 2013 o 20:16

    Pysznie się prezentuje 🙂

  • Odpowiedz
    Magda60005
    19 maja 2013 o 18:58

    Uwielbiam rabarbar-dzięki za przepis:)

  • Odpowiedz
    Daria (Dietetycznie. Moja rzeczywistość.)
    19 maja 2013 o 19:15

    genialnie to wygląda!;)

  • Odpowiedz
    Robinka
    19 maja 2013 o 20:14

    Uwielbiam crumble… A tu proszę odchudzona wersja. Wygląda pysznie 🙂

  • Odpowiedz
    Agnieszka
    24 maja 2013 o 21:20

    Wygląda niesamowicie 🙂

    Zapraszam
    zdrowiezwyboru.blogspot com

  • Odpowiedz
    TrcNysa
    7 czerwca 2014 o 10:13

    Pani przepisy są świetne 🙂 Inspirują mnie a jedzenie light staje się coraz bardziej przyjemniejsze. Dziękuję i pozdrawiam, jutro biorę się za crumble 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    11 maja 2015 o 23:25

    A jaka jest struktura owsianej warstwy – chrrrupiąca, jak granola/musli, czy bardziej w stronę pieczonej owsianki -miękka, delikatna?

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      12 września 2015 o 17:05

      Drugi raz wracam do przepisu i boję się wypróbować, żeby nie otrzymać gumiasto-wilgotnej warstwy, co zdarzyło mi się parę razy w innych przepisach na zdrowe crumble…
      Robił ktoś może i jest w stanie mi odpowiedzieć, jaka jest struktura tego crumble?

    Napisz komentarz