Słodkie mango, kwaskowy rabarbar i pyszna pieczona marchewka pod owsianą warstwą pachnącą anyżem i cynamonem, deser idealny! Najlepiej zrobić go w większej ilości, wziąć kilka łyżeczek i z najbliższymi spałaszować gorące prosto z formy. Jak wrócę do Polski to obiecuję spreparować też zgodnie z waszymi życzeniami kilka kolejnych rabarbarowych przepisów w tym kompot i tartę 🙂 Jeżeli nie przepadacie za mango, lub nie macie do niego dostępu, to polecam wypróbować ten przepis z użyciem słodkich jabłek lub np brzoskwiń 🙂
Owsiane crumble z mango i rabarbarem
Drukuj przepisSkładniki
- 100 g rabarbaru
- 1 duże dojrzałe mango
- 1 średnia marchew
- 2 łyżki owoców goji (lub np rodzynek)
- 50 g płatków owsianych górskich
- 20g otrębów owsianych
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżeczka mielonego anyżu
- cynamon
Przgotowanie
Dojrzałe mango obieramy i odkrawamy jego kawałki wzdłuż pestki, po czym kroimy w kostkę i wkładamy do foremki (u mnie średnica 20 cm).
Rabarbar kroimy w kostkę, marchew ucieramy na dużych oczkach tarki i wszystko razem z owocami goji dodajemy do mango.
W miseczce łączymy płatki z resztą składników na owsianą warstwę, dokładnie mieszamy i staramy się uzyskaną masę równomiernie rozłożyć na przygotowanych owocach, po czym całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170'C i pieczemy przez 35 minut.
17 komentarzy
Atqa
17 maja 2013 o 14:36Ja właśnie na jutro zapalnowałam sobie crumble, a to jest idealna inspitacja! Tylko gdzie ja o tj godzinie znajde rabarbar?! 😀
Zapraszam do mnie: atqabreakfast.blogspot.com
claudia u
17 maja 2013 o 14:55Crumble to mój ulubiony deser ! Z mango jeszcze nie jadłam, ale z rabarbarem jak najprędzej spróbuję 😀
cote
17 maja 2013 o 15:49Mango, mniam 🙂
AnnaAniela
17 maja 2013 o 18:16To wygląda przepysznie !
fitblogerka
17 maja 2013 o 19:11Muszę to zjeść <3
teenager ;)
18 maja 2013 o 03:26cudne crumble, najbardziej lubię oczywiście tą kruszonkę 😉
Capacitier
18 maja 2013 o 04:29Mniam, pyszne są takie crumble 🙂
Allex
18 maja 2013 o 04:47zjadłabym ! 🙂
Marsh mallow
18 maja 2013 o 05:31Wygląda smakowicie:)
Kamciss
18 maja 2013 o 20:16Pysznie się prezentuje 🙂
Magda60005
19 maja 2013 o 18:58Uwielbiam rabarbar-dzięki za przepis:)
Daria (Dietetycznie. Moja rzeczywistość.)
19 maja 2013 o 19:15genialnie to wygląda!;)
Robinka
19 maja 2013 o 20:14Uwielbiam crumble… A tu proszę odchudzona wersja. Wygląda pysznie 🙂
Agnieszka
24 maja 2013 o 21:20Wygląda niesamowicie 🙂
Zapraszam
zdrowiezwyboru.blogspot com
TrcNysa
7 czerwca 2014 o 10:13Pani przepisy są świetne 🙂 Inspirują mnie a jedzenie light staje się coraz bardziej przyjemniejsze. Dziękuję i pozdrawiam, jutro biorę się za crumble 🙂
Anonimowy
11 maja 2015 o 23:25A jaka jest struktura owsianej warstwy – chrrrupiąca, jak granola/musli, czy bardziej w stronę pieczonej owsianki -miękka, delikatna?
Anonimowy
12 września 2015 o 17:05Drugi raz wracam do przepisu i boję się wypróbować, żeby nie otrzymać gumiasto-wilgotnej warstwy, co zdarzyło mi się parę razy w innych przepisach na zdrowe crumble…
Robił ktoś może i jest w stanie mi odpowiedzieć, jaka jest struktura tego crumble?