Bez kategorii

Orkiszowe ciasteczka z figami

W kuchni mojej siostry królują płatki i bakalie. Płatki w gotowanej owsiance, płatki z jogurtem, płatki w ciasteczkach,  tym razem jak przyjechałam to okazało się, że jest "sezon" na orkiszowe. Jak dobrze ugotować sobie ... orkiszówkę? Nie powiem, żeby płatki owsiane jakoś mi się przejadły, ale to bardzo smaczna odmiana i po powrocie do kraju koniecznie muszę się rozglądnąć za orkiszowymi w jakiejś rozsądnej cenie. Wracając jednak do ciasteczek, które często tu piekę, bo wszyscy je uwielbiają i są idealną przekąską na dalekie piesze spacery - tym razem właśnie z orkiszu, śliwek i suszonych fig.

Ciasteczka z płatków orkiszowych z suszonymi śliwkami i figami

Drukuj przepis
Porcje: Przepis na 12 sporych ciastek, kaloryczność 1 ciastka bez  dodatku oleju

Składniki

  • 100 g płatków orkiszowych
  • 20 g mielonego lnu (użyłam odtłuszczonego)
  • 30 g drobnych otrębów orkiszowych lub pszennych
  • 45 g suszonych śliwek
  • 3 suszone figi
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1 jajko
  • 15 g brązowego cukru
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 10 g oleju słonecznikowego (opcjonalnie)

Przgotowanie

1

Śliwki oraz figi kroimy w kostkę i łączymy w misce z resztą suchych składników.

2

Jajko roztrzepujemy z jogurtem i wlewamy do pierwszego naczynia, po czym wszystko dokładnie mieszamy za pomocą łyżki, aż uzyskamy jednolitą masę.

3

Do ciasta możemy dodać odrobinę oleju słonecznikowego, żeby po upieczeniu ciasteczka były bardziej miękkie, ale nie jest to konieczne.

4

Ciasteczka formujemy dowolnie na blaszce z papierem do pieczenia (którego nam brakło, ale jakoś udało się je zdjąć po upieczeniu 😉 ) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 'C.

5

Pieczemy przez 25 minut.


 
 —-

Może Ci się spodobać również

12 komentarzy

  • Odpowiedz
    AnnaAniela
    20 maja 2013 o 08:25

    Ciasteczkowy uśmiech na blaszce- najlepszy !:)

  • Odpowiedz
    Atqa
    20 maja 2013 o 08:53

    Piekne zdjecia, ciekawa alternatywa dla moich ukochanych owsianych ciasteczek 🙂

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    20 maja 2013 o 13:57

    zdrowe ciacha -jak ja to lubię ! ciekawy pomysł z tymi figami ;p

  • Odpowiedz
    Magdalena M
    20 maja 2013 o 14:52

    Mi byś takie upiekła co? Wyglądają super!

  • Odpowiedz
    Kamciss
    20 maja 2013 o 21:39

    Prezentują się bardzo apetycznie 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    21 maja 2013 o 11:38

    A ja je dzisiaj zrobię, już mam produkty 🙂

  • Odpowiedz
    healthyliffe
    22 maja 2013 o 18:17

    wyglądają smacznie ;D

  • Odpowiedz
    katarzyna bartos
    23 maja 2013 o 10:30

    muszę przyznać, że nie jestem mistrzem kuchni ale dzięki Twoim dokładnym opisom (za które serdecznie dziękuję) wszystko wychodzi super! dlatego jeżeli już coś gotuję to zawsze tu zaglądam:) czekam na kolejne pomysły na obiad! pozdrawiam serdecznie Kaśka 🙂

  • Odpowiedz
    Capacitier
    24 maja 2013 o 06:05

    W mojej kuchni te składniki też odnoszą niemały sukces 🙂

  • Odpowiedz
    Aleksandra Jelonek
    2 września 2013 o 09:12

    Super, przepis b. się przydał. Przywiozłam dużo suszonych fig z Chorwacji i potrzebowałam takich pomysłów.

  • Odpowiedz
    Na zdrowie
    5 grudnia 2013 o 07:50

    Uśmiech zagościł na mojej twarzy.
    Uśmiecham się do monitora?
    Nie całkiem.
    Do tych ciasteczek w monitorze.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    28 września 2014 o 12:28

    miałem uważać na cukier więc wybrałem dla nutki egzotyki palmowy (dobry trop z tym brązowym zamiast białego), ciacha w dwóch wersjach z bakaliami i pińczowską marmoladką będą cieszyć się od teraz u nas powodzeniem 🙂

  • Napisz komentarz