Bez kategorii

Kotleciki drobiowe z suszonymi pomidorami

Kiedy mam trochę dość kurczaka, to mielę mięso i dodaje do środka różne rzeczy. Nudzi mnie już od jakiegoś czasu zwykły filet z patelni posypany ziołami, pokrojony w kostkę jako dodatek do sałatki jeszcze jakoś mi "wchodzi", ale taki cały kotlet w składzie klasycznego obiadu "mięso+warzywa+dodatek skrobiowy" ostatnio nie jest moim ulubionym elementem diety. Także jeżeli też szukacie odmiany, lubicie mielone, a chcecie pozostać przy chudym mięsie  - spróbujcie tego pomidorowego przepisu! 🙂

Pomidorowe kotleciki drobiowe

Drukuj przepis
Porcje: Przepis na 2 średniej wielkości kotleciki (2 porcje)

Składniki

  • 200 g piersi z kurczaka
  • 4 duże kawałki suszonych pomidorów (ok 30g)
  • 1 łyżka białka jaja
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka oregano
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki łagodnej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli

Przgotowanie

1

Pierś z kurczaka mielimy w maszynce (można je ewentualnie baardzo dokładnie posiekać) .

2

Suszone pomidory oraz szczypiorek dość drobno siekamy i dorzucamy do mięsa wraz z przyprawami, a następnie dodajemy białko, przecier i zmiażdżony czosnek, całość mieszamy.

3

Gotową masę formujemy na dwie porcje, posypujemy ewentualnie dodatkową porcją ziół i smażymy z obu stron.

4

Należy pamiętać o dokładnym usmażeniu mięsa - smażenie bez tłuszczu przebiega w niższej temperaturze, więc stosunkowo grube kotleciki muszą poleżeć na patelni dobrych kilka minut na każdą stronę.

Może Ci się spodobać również

27 komentarzy

  • Odpowiedz
    setterka
    10 maja 2013 o 18:13

    Robiłam podobne:) Polecam:)

  • Odpowiedz
    nashelly
    10 maja 2013 o 18:33

    Mielone z suszonymi pomidorami, jakie pyszności! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    10 maja 2013 o 19:10

    kotleciki wyglądają bardzo apetycznie, na pewno je zrobie:) A.

  • Odpowiedz
    Magiczna Szuflada
    10 maja 2013 o 19:14

    Powiem tyle: mniam!!
    Pozdrawiam Ilona

  • Odpowiedz
    TreningFitness
    10 maja 2013 o 20:14

    Sprawdzimy 🙂

  • Odpowiedz
    Magdalena M
    10 maja 2013 o 22:10

    Świetna odmiana. Właśnie teraz robię mielone na jutrzejszy obiad, ale trochę inaczej i nie z drobiowego mięsa. Choć Twój przepis mi się bardzo podoba, przejadł mi się zwykły filet z kurczaka.

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    11 maja 2013 o 04:01

    mniam, kurczakowe kotleciki – są genialne !! szkoda ,ze wczoraj nie kupiłam suszonych pomidorków, miałabym idealny obiad! ale na 100% zrobię następnym razem 😉

  • Odpowiedz
    Capacitier
    11 maja 2013 o 05:21

    Szczerze mówiąc mielonych nie lubię, ale jak już bym miała zjeść to wybrałabym takie 🙂

  • Odpowiedz
    Kulinarny Zenit
    11 maja 2013 o 07:22

    Oj dawno nie jadłam takich kotlecików, aż się stęskniłam 🙂 Koniecznie muszę zrobić, dziękuję za przypomnienie 😀

  • Odpowiedz
    makeamessaround
    11 maja 2013 o 14:37

    zrobiłam dziś i bardzo polecam 😀 pyycha <3

  • Odpowiedz
    veronika
    12 maja 2013 o 10:27

    Wyglądają pysznie. Wolę tą wersję od tłustych mielonych wieprzowych.

  • Odpowiedz
    pesky
    12 maja 2013 o 17:03

    Dzisiaj zrobiłam te kotleciki – pożywniejsze od tradycyjnych mielonych i o wiele bardziej aromatyczne! Dodatkowo- bardzo proste do zrobienia :). Na pewno zrobię je jeszcze nie raz, nie dwa dla mojej rodzinki. 😉

  • Odpowiedz
    pola0511
    12 maja 2013 o 18:14

    pomidory suszone na słońcu, czy w oleju? 🙂

  • Odpowiedz
    Magdalena M
    13 maja 2013 o 12:12

    Zrobiłam wczoraj na obiad, lekko zmodyfikowałam ale były pyszne:)

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    14 maja 2013 o 14:59

    Można by było zastąpić czymś tą łyżkę białka jajka? 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    10 czerwca 2013 o 10:35

    ile kcl ma taki jeden kotlet?

    • Odpowiedz
      Agata
      10 czerwca 2013 o 10:39

      Tak jak pokazuje tabelka – 148 kalorii 🙂

  • Odpowiedz
    Kasia Czajkowska. Pinch of passion
    22 czerwca 2013 o 08:37

    wyglądają przeapetycznie 😀

  • Odpowiedz
    Katarzyna MissKateShow
    6 sierpnia 2013 o 06:41

    genialny blog! bardzo długo takiego szukałam!
    dziękuje! 😀

  • Odpowiedz
    Livellion
    16 stycznia 2014 o 18:23

    Świetny przepis! Tak, jak poprzedniczkom również znudziły mi się zwykłe grillowane filety 😉
    Mam pytanie – czy te suszone pomidorki powinny być suszone na słońcu, czy można wybrać te w zalewie? Jest jakaś różnica?
    Pozdrawiam gorąco ;*

  • Odpowiedz
    Basia
    14 marca 2014 o 15:28

    Mam pytanie – czy można by było upiec te kotleciki w piekarniku? Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!

    • Odpowiedz
      Agata
      15 marca 2014 o 21:33

      Nigdy nie próbowałam, ale wydaje mi się, że tak – w naczyniu żaroodpornym lub np w folii :- )

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    15 marca 2015 o 17:06

    Ja takie kotleciki piekę w piekarniku.Pycha.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    15 października 2016 o 10:29

    Mam pytanie, można te kotleciki zrobić dzień wcześniej i odgrzać/odsmażyć na dzień następny? Czy to raczej kiepski pomysł i staną się suche? Mam już zmielone mięso i boję się ze bez obróbki zacznie się psuć a chciałam je podać na jutrzejszy obiad

  • Napisz komentarz