Bez kategorii

Zapiekany ryż z bananem i ananasem

Niby już wiosna za oknem (dziś nawet lato, zaliczyłam pierwsze wylegiwanie się na kocu i i nabieranie koloru na mojej, jak to mówi mama "zielonej" twarzy) ale wciąż nie mogę pozbyć się porannej potrzeby ciepłego śniadania.. Człowiek planuje sobie wieczorem "o zrobię na śniadanie jakiś dobry koktajl!", a tu nic, wstaje rano i na myśl o czymś z lodówki robi mi się zimno. Żeby urozmaicić trochę owsiankowy rytuał, upiekłam sobie ryż 🙂

Zapiekany ryż z bananem i ananasem

Drukuj przepis

Składniki

  • 50 g ryżu (najlepiej brązowego)
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 1/2 średniego banana
  • 100 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
  • odrobina gałki muszkatołowej
  • 1-2 plastry ananasa
  • jagody goji (lub inne bakalie np orzechy lub rodzynki)

Przgotowanie

1

Mleko oraz wodę wlewamy do rondelka, dosalamy odrobinę i gotujemy ryż do miękkości i wchłonięcia całego płynu.

2

Do gotowego ryżu dodajemy otręby, kardamon miód i utartego na papkę banana, całość mieszamy i przekładamy do małego naczynia żaroodpornego lub formy silikonowej (moje naczynie to 13 cm kwadrat).

3

Na wierzchu układamy plastry ananasa i posypujemy jagodami goji lub np orzechami (jeżeli użyjecie rodzynek, to lepiej wmieszać je w ryż, żeby się nie spaliły)

4

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

 —

 

Może Ci się spodobać również

12 komentarzy

  • Odpowiedz
    Ida
    18 kwietnia 2013 o 18:23

    Genialny śniadanie 🙂

  • Odpowiedz
    Diana1403
    18 kwietnia 2013 o 18:39

    Wygląda super! Jak zresztą wszystkie opublikowane przez Ciebie przepisy 😉 Na pewno spróbuję!

  • Odpowiedz
    Roz Airad
    18 kwietnia 2013 o 20:09

    pyszności ;d

  • Odpowiedz
    healthyliffe
    18 kwietnia 2013 o 20:33

    wygląda kusząco 🙂

  • Odpowiedz
    Ewelina M.
    18 kwietnia 2013 o 21:29

    banany zawsze i wszędzie 🙂

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    19 kwietnia 2013 o 03:43

    zapiekany ryż z bananem – pysznie !! jadłam tylko wersję z jabłuszkiem i cynamonem ,ale ta też bardzo kusząca;D

  • Odpowiedz
    Aurora
    19 kwietnia 2013 o 05:22

    U mnie zawsze na ciepło 🙂 pozdrawiam też ciepło 🙂

  • Odpowiedz
    Kulinarny Zenit
    19 kwietnia 2013 o 06:25

    Ciekawe smaki, ta gałka muszkatołowa musi być tam ciekawa i te jagody… nigdy ich nie jadłam. Czas to zmienić 😀

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    19 kwietnia 2013 o 10:32

    Mmm pychota ! Czy nie ma Pan jeszcze w zanadrzu jakichś przepisów typu frittata, diet. pizza lub czegoś z użyciem pieczarek, szynki i papryki ?
    Pozdrawiam.

  • Odpowiedz
    witchqueen
    19 kwietnia 2013 o 15:55

    mm ciekawe, zrobię:)

  • Odpowiedz
    Brujita
    19 kwietnia 2013 o 16:10

    niebo w gębie… ae ja na śniadanie codziennie owocową sałatkę i kawę.. za to na deser… myślę, że mogłabym się skusić ;-)))

  • Odpowiedz
    ugotujmyto.pl
    22 kwietnia 2013 o 10:28

    Pyszna taka zapiekanka…:)!

  • Napisz komentarz