Bez kategorii

Sernik bananowo – kokosowy bez dodatku tłuszczu

Znalazłam w jednym z hipermarketów bardzo fajny, mielony ser twarogowy w 0,5kg opakowaniu, dostępny w wersji zupełnie beztłuszczowej, idealny na mały serniczek dla 2 osób! Jakoś nigdy nie robiłam bananowej wersji mojego ulubionego ciasta, ale okazała się być strzałem w dziesiątkę, a owoc poważnie ograniczył dodatek cukru 🙂 Niestety nie będzie aż tak całkiem 0%, ponieważ pokusiłam się o dodatek sporej ilości wiórków kokosowych, które idealnie komponują się z jego smakiem!

Lekki sernik bananowo - kokosowy

Drukuj przepis

Składniki

  • 500 g mielonego twarogu 0%
  • 3 jajka (L)
  • 2 dojrzałe banany
  • 30-40 g cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie budyniu (najlepiej kokosowego)
  • 2 łyżki drobnej kaszy manny (25g)
  • 40 g wiórków kokosowych
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej wanilii (można część cukru trzcinowego zastąpić waniliowym)
  • szczypta soli

Przgotowanie

1

Piekarnik nagrzewamy do 150'C i przygotowujemy małą tortownicę, której dno wykładamy papierem do pieczenia.

2

Do sporej miski wkładamy twaróg, dodajemy wanilię, aromat, wiórki kokosowe, kaszę mannę i całość miksujemy.

3

Następnie, stopniowo dodając cukier ubijamy żółtka, a w osobnym naczyniu sztywną pianę z białek, do których wcześniej dodajemy szczyptę soli (pamiętamy, aby każdorazowo przed miksowaniem dobrze opłukać mieszadła).

4

Do ubitych żółtek dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki banany i blendujemy na gładką masę, którą przelewamy do naczynia z serem i miksujemy na małych obrotach.

5

Podczas mieszania dodajemy pianę z białek, a na końcu budyń i gdy wszystkie składniki się połączą, przelewamy masę do przygotowanej formy i od razu wstawiamy do piekarnika.

6

Pieczemy w temperaturze 150'C przez 30 minut, po czym kolejne 30 minut w temperaturze 180'C.

 Przed podaniem dokładnie ostudzić i schłodzić w lodówce.

 

Może Ci się spodobać również

55 komentarzy

  • Odpowiedz
    magda barcik
    26 kwietnia 2013 o 16:23

    brzmi super! Ostatnio polubiłam się z bananami, na które odkąd pamiętam nie mogłam patrzeć, więc to chyba coś dla mnie 😉

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    26 kwietnia 2013 o 16:52

    A jaką średnicę miała ta tortownica? Bo nie posiadam małej i myślałam, żeby po prostu zwiększyć proporcje.
    Wypróbować muszę koniecznie, bez serników nie mogę żyć<3

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    26 kwietnia 2013 o 17:18

    ile kalorii ma cale ciasto?:)

  • Odpowiedz
    Kamila R.
    26 kwietnia 2013 o 17:38

    Z jakiej firmy użyłaś twarogu? Sernik wygląda pięknie… zupełnie nie dietetycznie 😉

  • Odpowiedz
    Jey
    26 kwietnia 2013 o 18:13

    pożeram oczami 😀

  • Odpowiedz
    whiness
    26 kwietnia 2013 o 18:21

    Podoba mi się ten wypiek. Zdrowy, a do tego jak ładnie się prezentuje. Nie pomyślałabym, że to jakaś wersja light. 😉

  • Odpowiedz
    healthyliffe
    26 kwietnia 2013 o 19:07

    ładnie wygląda, ale niestety nie przepadam za sernikami ;d

  • Odpowiedz
    przecinkowa
    26 kwietnia 2013 o 19:07

    Wszystko z kokoskiem musi być dobre! 😉

  • Odpowiedz
    Brujita
    26 kwietnia 2013 o 21:18

    uwielbiam serniki i kokos…
    Na pewno wypróbuję przepis
    Pozdrawiam cieplutko

  • Odpowiedz
    B.
    26 kwietnia 2013 o 21:56

    Jadłam!!! I to DWA kawałki <3 był mega pychotkowy! Zresztą jak wszystkie mniamuśne rzeczy, które robi Agata 🙂
    No chyba, że mają szpinak… lub cukinie, albo wątróbkę 😀
    Ja chyba raczej należę do tego degustatora od słodkości <3

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    27 kwietnia 2013 o 03:24

    coś czuję ,że za niedługo zrobię ten pyszny sernik *-* jest świetny ! <3

  • Odpowiedz
    Capacitier
    27 kwietnia 2013 o 05:32

    Banan i kokos w serniku? No pychota!

  • Odpowiedz
    witchqueen
    27 kwietnia 2013 o 05:59

    nie wiem co powiedzieć ale to musi być cudowne:)

  • Odpowiedz
    MartynCia ^^
    27 kwietnia 2013 o 11:32

    bananowo-kokosowy brzmi wspaniale 🙂

  • Odpowiedz
    pannaputa
    27 kwietnia 2013 o 15:59

    Na którym etapie dodajemy kaszę mannę?

    • Odpowiedz
      Agata
      27 kwietnia 2013 o 16:07

      Zaraz na początku przy miksowaniu twarogu – dzięki za uwagę, pominęłam ten składnik w opisie 🙂

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      3 lipca 2013 o 17:42

      kaszę mannę musimy wcześniej ugotować, prawda?

    • Odpowiedz
      Agata
      6 lipca 2013 o 02:30

      Kaszę dodajemy na surowo.

  • Odpowiedz
    natalia
    27 kwietnia 2013 o 16:31

    zrobilam ! czekam tylko aż zgłodnieje 😉 mam nadzieję że dodanie kaszy manny na samym końcu nie wpłynie źle na smak 🙁

  • Odpowiedz
    Agnieszka M.
    27 kwietnia 2013 o 17:06

    mniam, mniaaam… no to mam smaka na weekend… w pn. biegnę do sklepu po składniki – musi być pycha!!! dzięki za propozycję :-*

  • Odpowiedz
    Karolina Kołodziej
    27 kwietnia 2013 o 20:11

    Autentycznie, czuję jak ślina napływa mi się ust 🙂 Fantastyczny ten sernik!!

  • Odpowiedz
    Dexter
    27 kwietnia 2013 o 20:48

    Koniecznie wypróbuję! Wygląda bardzo smacznie 🙂

  • Odpowiedz
    Kamciss
    27 kwietnia 2013 o 20:52

    Cudowny pomysł 🙂 U mnie na stole też dzisiaj sernik, ale tradycyjny 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    27 kwietnia 2013 o 22:02

    agato… pytam, bo jestem troche niepelnosprawna kulinarnie. ten budyn, to trzeba najpierw zrobic, czy wsypac proszek , torebki? 😐

    • Odpowiedz
      Agata
      28 kwietnia 2013 o 10:35

      Użyłam gotowego budyniu z torebki, takiego bez cukru 🙂

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      21 maja 2013 o 12:04

      bardzo ciekawy przepis na pewno wypróbuje , tylko jeszcze pytanie..wkładamy budyń zrobiony ( bez gotowania) czy sam proszek??

    • Odpowiedz
      Agata
      23 maja 2013 o 13:39

      Proszek 🙂

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      29 maja 2013 o 14:36

      Witam

      dziękuje za przepis sernik właśnie będę piekła..jadłam już wiele Pani przepisów, ponieważ moja poradnia dietetyczna z nich korzysta..a dokładnie mowa o…moj.dietetyk.pl

  • Odpowiedz
    Justin&Dorothy
    28 kwietnia 2013 o 10:11

    Pychota !! 🙂

  • Odpowiedz
    K
    28 kwietnia 2013 o 16:06

    zrobilam wczoraj na urodziny przyjaciela – fantastyczny! wszyscy byli zachwyceni i baardzo zdziwieni, ze to tak dietetyczne, a za razem przepyszne ciasto 🙂

  • Odpowiedz
    gin
    28 kwietnia 2013 o 16:09

    Wygląda smakowicie 🙂 Sernik i banan to wyjątkowo udane połączenie 🙂

  • Odpowiedz
    foodieportal
    29 kwietnia 2013 o 01:59

    I love your pictures and recipes. I'd like to inform you of a great new website http://www.foodieportal.com. I would like to invite you to come and join us and share your wonderful pictures with us. We are simply foodies and we are not photography snobs, so picture perfection is not important, all we care about is delicious food.

  • Odpowiedz
    KinoiKuchnia
    30 kwietnia 2013 o 06:37

    Taaaak właśnie tak, rewelacja! Kiedyś uwielbiałam szarlotkę, a teraz mi się przestawiło na serniki i każdy fajny pomysł sprawdzam, ten mi się ogromnie podoba. Super:)

  • Odpowiedz
    ugotujmyto.pl
    30 kwietnia 2013 o 21:20

    Pięknie wygląda:)!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    1 maja 2013 o 10:46

    Kurczaki… Dodałam budyń z cukrem, bo nie doszukałam się w przepisie czy ma być z czy bez, więc może tak mała edycja? 😉

  • Odpowiedz
    Lagenko
    1 maja 2013 o 15:11

    Apetyczny i lekki, to chyba najlepsze połączenie :). Uwielbiam banany i kokos, chociaż do tych drugich chyba bardziej pasuje mi akurat ananas. Z chęcią poznałabym przepis na jakiś pinacoladowy placek :).

  • Odpowiedz
    Armat
    3 maja 2013 o 18:21

    Nie wyszlo.
    Z gory przypiekl sie plat skory, ktory odszedl od reszty ciasta. A w srodku, pod skora, zastalam cos na ksztalt polenty.
    Mysle, ze to moze przez budyn? – reszta sernikow z bloga wychodzila super.
    Budyn dodalam do masy ciastnej prosto z torebki, w formie proszku. Moze powinnam byla go najpierw przygotowac z mlekiem?

  • Odpowiedz
    Sonn.
    13 czerwca 2013 o 04:54

    robiłam, pyyyyyyyyyszne 🙂 dodałam budyniu bananowego i też traf w 10 !

  • Odpowiedz
    MadameBijou
    7 sierpnia 2013 o 13:03

    Właśnie biorę się za robienie!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    8 września 2013 o 10:09

    Zrobiłam właśnie i wyszedł fajnie, wszystko super, spoko. Ale smak mi nie podchodzi. Ten aromat migdałowy jest całkowicie nie na miejscu. Zabił smak wszystkiego innego. Dałabym jakiś delikatniejszy, bo jednak migdały potrafią pochłaniać. Dałam budyń śmietankowy zamiast kokosowego.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    18 grudnia 2013 o 11:26

    A czy kasze manną można czyms innym zastapic? albo ja pominąć? Jestem bezglutenowcem 🙂 BTW może jakiś dział? albo chociaż zamienniki w przepisach ?:)

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      18 grudnia 2013 o 11:35

      aa przepraszam dział jest 🙂

  • Odpowiedz
    Jo_anna
    28 lutego 2014 o 07:57

    Witam zrobiłam wczoraj sernik i powiem szczerze że smak jest po prostu niedobry. Ciasto prawdopodobnie wyląduje w koszu 🙁 Żałuję składników bo mogłam zrobić z nimi coś innego.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    23 marca 2014 o 18:31

    Super! Wszystkim smakowalo! Zamiast cukru trzcinowego dałam 2 łyżki ksylitolu i odrobinę stewi.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    8 lutego 2015 o 08:16

    Ktoś przede mną już o to zapytał, ale ja powielę pytanie: czy kaszę manną można zastąpić jakimś bezglutenowym składnikiem lub całkiem pominąć?

    • Odpowiedz
      Agata
      10 lutego 2015 o 21:42

      Najlepiej zastąpić mąką kokosową lub migdałową 🙂

  • Odpowiedz
    Magdalena Wiśniewska
    2 marca 2015 o 20:30

    Czym można zastąpić wiórki kokosowe?

  • Odpowiedz
    Unknown
    4 stycznia 2017 o 10:58

    Jak długo powinnam piec sernik tylko w temp. 180 stopni? Mój piekarnik jest nieco ograniczony, dlatego muszę wprowadzić modyfikację 🙂

    • Odpowiedz
      Agata
      4 stycznia 2017 o 11:06

      45-50 min/180'C – obserwuj, żeby się nie przypiekł 🙂

    Napisz komentarz