Znalazłam w jednym z hipermarketów bardzo fajny, mielony ser twarogowy w 0,5kg opakowaniu, dostępny w wersji zupełnie beztłuszczowej, idealny na mały serniczek dla 2 osób! Jakoś nigdy nie robiłam bananowej wersji mojego ulubionego ciasta, ale okazała się być strzałem w dziesiątkę, a owoc poważnie ograniczył dodatek cukru 🙂 Niestety nie będzie aż tak całkiem 0%, ponieważ pokusiłam się o dodatek sporej ilości wiórków kokosowych, które idealnie komponują się z jego smakiem!
Lekki sernik bananowo - kokosowy
Drukuj przepisSkładniki
- 500 g mielonego twarogu 0%
- 3 jajka (L)
- 2 dojrzałe banany
- 30-40 g cukru trzcinowego
- 1 opakowanie budyniu (najlepiej kokosowego)
- 2 łyżki drobnej kaszy manny (25g)
- 40 g wiórków kokosowych
- kilka kropel aromatu migdałowego
- 1/2 łyżeczki sproszkowanej wanilii (można część cukru trzcinowego zastąpić waniliowym)
- szczypta soli
Przgotowanie
Piekarnik nagrzewamy do 150'C i przygotowujemy małą tortownicę, której dno wykładamy papierem do pieczenia.
Do sporej miski wkładamy twaróg, dodajemy wanilię, aromat, wiórki kokosowe, kaszę mannę i całość miksujemy.
Następnie, stopniowo dodając cukier ubijamy żółtka, a w osobnym naczyniu sztywną pianę z białek, do których wcześniej dodajemy szczyptę soli (pamiętamy, aby każdorazowo przed miksowaniem dobrze opłukać mieszadła).
Do ubitych żółtek dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki banany i blendujemy na gładką masę, którą przelewamy do naczynia z serem i miksujemy na małych obrotach.
Podczas mieszania dodajemy pianę z białek, a na końcu budyń i gdy wszystkie składniki się połączą, przelewamy masę do przygotowanej formy i od razu wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy w temperaturze 150'C przez 30 minut, po czym kolejne 30 minut w temperaturze 180'C.
55 komentarzy
magda barcik
26 kwietnia 2013 o 16:23brzmi super! Ostatnio polubiłam się z bananami, na które odkąd pamiętam nie mogłam patrzeć, więc to chyba coś dla mnie 😉
Anonimowy
26 kwietnia 2013 o 16:52A jaką średnicę miała ta tortownica? Bo nie posiadam małej i myślałam, żeby po prostu zwiększyć proporcje.
Wypróbować muszę koniecznie, bez serników nie mogę żyć<3
Agata
27 kwietnia 2013 o 14:4323 cm 🙂
DELICIOUS SKINNY
2 maja 2013 o 17:21Dziękuję 🙂
Anonimowy
26 kwietnia 2013 o 17:18ile kalorii ma cale ciasto?:)
Agata
27 kwietnia 2013 o 14:50około 1370 🙂
Kamila R.
26 kwietnia 2013 o 17:38Z jakiej firmy użyłaś twarogu? Sernik wygląda pięknie… zupełnie nie dietetycznie 😉
Agata
27 kwietnia 2013 o 14:48Użyłam tego serka> http://4.bp.blogspot.com/-862kkWFG2tc/UEUWt4TuR2I/AAAAAAAABsg/B1dSgoq-NpY/s1600/pobrane.jpg 🙂
Anonimowy
27 kwietnia 2013 o 17:51Nie mogę otworzyć. Napisz jaką firma i gdzie kupilas?
Agata
27 kwietnia 2013 o 18:16Producent Mlekoma, serek nazywa się "Emilki" i kupuję go w Tesco 🙂
Jey
26 kwietnia 2013 o 18:13pożeram oczami 😀
whiness
26 kwietnia 2013 o 18:21Podoba mi się ten wypiek. Zdrowy, a do tego jak ładnie się prezentuje. Nie pomyślałabym, że to jakaś wersja light. 😉
healthyliffe
26 kwietnia 2013 o 19:07ładnie wygląda, ale niestety nie przepadam za sernikami ;d
przecinkowa
26 kwietnia 2013 o 19:07Wszystko z kokoskiem musi być dobre! 😉
Brujita
26 kwietnia 2013 o 21:18uwielbiam serniki i kokos…
Na pewno wypróbuję przepis
Pozdrawiam cieplutko
B.
26 kwietnia 2013 o 21:56Jadłam!!! I to DWA kawałki <3 był mega pychotkowy! Zresztą jak wszystkie mniamuśne rzeczy, które robi Agata 🙂
No chyba, że mają szpinak… lub cukinie, albo wątróbkę 😀
Ja chyba raczej należę do tego degustatora od słodkości <3
teenager ;)
27 kwietnia 2013 o 03:24coś czuję ,że za niedługo zrobię ten pyszny sernik *-* jest świetny ! <3
Capacitier
27 kwietnia 2013 o 05:32Banan i kokos w serniku? No pychota!
witchqueen
27 kwietnia 2013 o 05:59nie wiem co powiedzieć ale to musi być cudowne:)
MartynCia ^^
27 kwietnia 2013 o 11:32bananowo-kokosowy brzmi wspaniale 🙂
pannaputa
27 kwietnia 2013 o 15:59Na którym etapie dodajemy kaszę mannę?
Agata
27 kwietnia 2013 o 16:07Zaraz na początku przy miksowaniu twarogu – dzięki za uwagę, pominęłam ten składnik w opisie 🙂
Anonimowy
3 lipca 2013 o 17:42kaszę mannę musimy wcześniej ugotować, prawda?
Agata
6 lipca 2013 o 02:30Kaszę dodajemy na surowo.
natalia
27 kwietnia 2013 o 16:31zrobilam ! czekam tylko aż zgłodnieje 😉 mam nadzieję że dodanie kaszy manny na samym końcu nie wpłynie źle na smak 🙁
Agnieszka M.
27 kwietnia 2013 o 17:06mniam, mniaaam… no to mam smaka na weekend… w pn. biegnę do sklepu po składniki – musi być pycha!!! dzięki za propozycję :-*
Karolina Kołodziej
27 kwietnia 2013 o 20:11Autentycznie, czuję jak ślina napływa mi się ust 🙂 Fantastyczny ten sernik!!
Dexter
27 kwietnia 2013 o 20:48Koniecznie wypróbuję! Wygląda bardzo smacznie 🙂
Kamciss
27 kwietnia 2013 o 20:52Cudowny pomysł 🙂 U mnie na stole też dzisiaj sernik, ale tradycyjny 🙂
Anonimowy
27 kwietnia 2013 o 22:02agato… pytam, bo jestem troche niepelnosprawna kulinarnie. ten budyn, to trzeba najpierw zrobic, czy wsypac proszek , torebki? 😐
Agata
28 kwietnia 2013 o 10:35Użyłam gotowego budyniu z torebki, takiego bez cukru 🙂
Anonimowy
21 maja 2013 o 12:04bardzo ciekawy przepis na pewno wypróbuje , tylko jeszcze pytanie..wkładamy budyń zrobiony ( bez gotowania) czy sam proszek??
Agata
23 maja 2013 o 13:39Proszek 🙂
Anonimowy
29 maja 2013 o 14:36Witam
dziękuje za przepis sernik właśnie będę piekła..jadłam już wiele Pani przepisów, ponieważ moja poradnia dietetyczna z nich korzysta..a dokładnie mowa o…moj.dietetyk.pl
Justin&Dorothy
28 kwietnia 2013 o 10:11Pychota !! 🙂
K
28 kwietnia 2013 o 16:06zrobilam wczoraj na urodziny przyjaciela – fantastyczny! wszyscy byli zachwyceni i baardzo zdziwieni, ze to tak dietetyczne, a za razem przepyszne ciasto 🙂
gin
28 kwietnia 2013 o 16:09Wygląda smakowicie 🙂 Sernik i banan to wyjątkowo udane połączenie 🙂
foodieportal
29 kwietnia 2013 o 01:59I love your pictures and recipes. I'd like to inform you of a great new website http://www.foodieportal.com. I would like to invite you to come and join us and share your wonderful pictures with us. We are simply foodies and we are not photography snobs, so picture perfection is not important, all we care about is delicious food.
KinoiKuchnia
30 kwietnia 2013 o 06:37Taaaak właśnie tak, rewelacja! Kiedyś uwielbiałam szarlotkę, a teraz mi się przestawiło na serniki i każdy fajny pomysł sprawdzam, ten mi się ogromnie podoba. Super:)
ugotujmyto.pl
30 kwietnia 2013 o 21:20Pięknie wygląda:)!
Anonimowy
1 maja 2013 o 10:46Kurczaki… Dodałam budyń z cukrem, bo nie doszukałam się w przepisie czy ma być z czy bez, więc może tak mała edycja? 😉
Lagenko
1 maja 2013 o 15:11Apetyczny i lekki, to chyba najlepsze połączenie :). Uwielbiam banany i kokos, chociaż do tych drugich chyba bardziej pasuje mi akurat ananas. Z chęcią poznałabym przepis na jakiś pinacoladowy placek :).
Armat
3 maja 2013 o 18:21Nie wyszlo.
Z gory przypiekl sie plat skory, ktory odszedl od reszty ciasta. A w srodku, pod skora, zastalam cos na ksztalt polenty.
Mysle, ze to moze przez budyn? – reszta sernikow z bloga wychodzila super.
Budyn dodalam do masy ciastnej prosto z torebki, w formie proszku. Moze powinnam byla go najpierw przygotowac z mlekiem?
Sonn.
13 czerwca 2013 o 04:54robiłam, pyyyyyyyyyszne 🙂 dodałam budyniu bananowego i też traf w 10 !
MadameBijou
7 sierpnia 2013 o 13:03Właśnie biorę się za robienie!
Anonimowy
8 września 2013 o 10:09Zrobiłam właśnie i wyszedł fajnie, wszystko super, spoko. Ale smak mi nie podchodzi. Ten aromat migdałowy jest całkowicie nie na miejscu. Zabił smak wszystkiego innego. Dałabym jakiś delikatniejszy, bo jednak migdały potrafią pochłaniać. Dałam budyń śmietankowy zamiast kokosowego.
Anonimowy
18 grudnia 2013 o 11:26A czy kasze manną można czyms innym zastapic? albo ja pominąć? Jestem bezglutenowcem 🙂 BTW może jakiś dział? albo chociaż zamienniki w przepisach ?:)
Anonimowy
18 grudnia 2013 o 11:35aa przepraszam dział jest 🙂
Jo_anna
28 lutego 2014 o 07:57Witam zrobiłam wczoraj sernik i powiem szczerze że smak jest po prostu niedobry. Ciasto prawdopodobnie wyląduje w koszu 🙁 Żałuję składników bo mogłam zrobić z nimi coś innego.
Anonimowy
23 marca 2014 o 18:31Super! Wszystkim smakowalo! Zamiast cukru trzcinowego dałam 2 łyżki ksylitolu i odrobinę stewi.
Anonimowy
8 lutego 2015 o 08:16Ktoś przede mną już o to zapytał, ale ja powielę pytanie: czy kaszę manną można zastąpić jakimś bezglutenowym składnikiem lub całkiem pominąć?
Agata
10 lutego 2015 o 21:42Najlepiej zastąpić mąką kokosową lub migdałową 🙂
Magdalena Wiśniewska
2 marca 2015 o 20:30Czym można zastąpić wiórki kokosowe?
Unknown
4 stycznia 2017 o 10:58Jak długo powinnam piec sernik tylko w temp. 180 stopni? Mój piekarnik jest nieco ograniczony, dlatego muszę wprowadzić modyfikację 🙂
Agata
4 stycznia 2017 o 11:0645-50 min/180'C – obserwuj, żeby się nie przypiekł 🙂