Bez kategorii

Pieczona wątróbka z jabłkiem i ziemniakami

Z cyklu przepisów kontrowersyjnych - nie dość, że wątróbka, to jeszcze ziemniaki. Mam nadzieje, że nie boicie się ziemniaków? Nie ma w nich nic złego, jeśli nie polewamy ich jakże zdrowym tłuszczykiem z patelni, po smażeniu naszych "ulubionych" schabowych w panierce. Przecież idzie lato, młodzie ziemniaczki, zimny kefir, koperek.. oj, ja chcę już! Wracając jednak do wątróbki, pokusiłam się na małą odmianę od tej duszonej na patelni z ogromną ilością cebuli i wyszła z tego mini zapiekanka "plasterkowa" 🙂 Ostatnio częściej mam przyjemność łączenia mięsa z owocami i jest co raz pyszniej.

Pieczona wątróbka z jabłkiem i ziemniakami 

Drukuj przepis

Składniki

  • 150 g ziemniaków (1 duży, lub dwa małe)
  • 1 średnie jabłko
  • 130 g wątróbki drobiowej
  • 1 mała cebula
  • 2-3 suszone śliwki
  • kilka listków bazylii
  • świeżo zmielony pieprz
  • majeranek
  • sól

Przgotowanie

1

Oczyszczoną i opłukaną wątróbkę obsmażamy kilka minut z obu stron na patelni (bez tłuszczu), często obracając, aby się nie przypaliła.

2

Obrane ziemniaki kroimy w cienkie plastry podgotowujemy około 10-15 minut w osolonej wodzie (tak, żeby były już dość miękkie, ale się nie rozpadały).

3

Jabłko kroimy w plastry, a cebulę w piórka, następnie siekamy śliwki i listki bazylii.

4

Grubsze kawałki wątróbki przed ułożeniem w formie przekrawamy w poprzek na cieńsze plastry.

5

Na dnie naczynia układamy ziemniaki i posypujemy je majerankiem. Następnie kilka plastrów jabłek, wątróbkę (posypujemy ją w tym momencie solą i świeżo zmielonym pieprzem), mięso posypujemy posiekaną bazylią i śliwkami, po czym na wierzch kładziemy kolejną warstwę jabłek i cebulę.

6

Całość pieczemy przez 25 minut w temperaturze 175 'C (na ostatnie 10 minut możemy włączyć termoobieg).

 
—–

Może Ci się spodobać również

20 komentarzy

  • Odpowiedz
    http://pastawithapplepie.blogspot.com/
    24 kwietnia 2013 o 09:07

    wątróbka – im strasza jestem tym bardziej mi smakuje, zupełnie nie wiem czemu 🙂

  • Odpowiedz
    JuicyBeige
    24 kwietnia 2013 o 09:17

    Uwielbiam wątróbkę duszoną z jabłkiem, więc Twój przepis na pewno też by mi smakował:) Zapewne się o tym przekonam;)

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    24 kwietnia 2013 o 11:00

    Agata, czy wszystkie Twoje (obiadowe) przepisy są jednoosobowe?

    • Odpowiedz
      Agata
      24 kwietnia 2013 o 11:48

      Nie wszystkie, ale duża ilość. Często gotuję obiad tylko dla siebie, a mama robi coś osobno dla siebie i taty, jak nie mają ochoty na moje dietetyczne wybryki 😉
      Np tary i zapiekanki zazwyczaj są na kilka porcji, teraz w piekarniku np siedzą faszerowane piersi z kurczaka dla 4 osób 🙂 także nie ma reguły.

  • Odpowiedz
    Angelika
    24 kwietnia 2013 o 11:04

    uwielbiam wątróbkę 😀

  • Odpowiedz
    whiness
    24 kwietnia 2013 o 11:33

    A ja z kolei nie jadłam nigdy wątróbki z jabłkiem. U mnie zawsze była wersja z cebulką.

  • Odpowiedz
    wyrwanazkontekstuu
    24 kwietnia 2013 o 11:51

    interesujące połączenie z tym owocem 😀

  • Odpowiedz
    Kulinarny Zenit
    24 kwietnia 2013 o 15:20

    Super zestawienie ! Lubię takie obiadki 🙂 I te śliwki 🙂 jak one się komponują, bardzo są wyczuwalne czy delikatnie?

  • Odpowiedz
    Magdalena M
    24 kwietnia 2013 o 19:07

    Bardzo lubię wątróbkę, Twoja wygląda pysznie!

  • Odpowiedz
    Kamciss
    24 kwietnia 2013 o 19:32

    uwielbiam wątróbka, a tak podana z pewnością przypadłaby mi do gustu 🙂

  • Odpowiedz
    Capacitier
    25 kwietnia 2013 o 08:52

    No ja ostatnio naprawdę polubiłam się z wątróbką, ale za ziemniakami akurat nie przepadam ;p

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    25 kwietnia 2013 o 17:06

    Biegnę po wątrób!!!

  • Odpowiedz
    La Lolla
    26 kwietnia 2013 o 08:37

    o, nie jadłam z jabłkiem, dobre???:))

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    26 kwietnia 2013 o 13:58

    Uwielbiam wszelkie podroby 🙂 szczegolnie watrobke czy żołądki drobiowe 🙂 masz u mnie + za watrobke 🙂 mam juz dzieki tobie przepis na obiad na dzis dla rodzinki 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    27 marca 2014 o 00:23

    Rewelacyjny przepis! Nie ukrywam, że obawiałam się nieco tej fuzji smaków, ale muszę przyznać, że było to zupełnie niepotrzebne. Chciałabym wykorzystać Pani zdjęcia do zilustrowania moich poczynań w kierunku osiągnięcia pięknej sylwetki. Czy wyrazi Pani zgodę na ich publikacje na blogu http://www.idealnanarzeczona.pinger.pl? Oczywiście zamieszczę informację o tym, skąd zdjęcia pochodzą.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    5 września 2014 o 16:04

    Wstawilam do piekarnika:-) Przepis bardzo ciekawy.

  • Odpowiedz
    Magda
    13 marca 2015 o 12:33

    Czy morele zamiast śliwek będą ok?

  • Odpowiedz
    Fiołek
    13 listopada 2016 o 10:42

    To ma być wątróbka dietetyczna, jak jest najpierw obsmażana ?? 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    26 czerwca 2017 o 12:57

    Świetna, wracam do niej kolejny raz. Już siedzi w piekarniku i nie mogę się doczekać, kiedy ją zjem 🙂 Dziękuję za super przepis! 🙂

  • Napisz komentarz