Bez kategorii

Frittata z serkiem wiejskim, brokułami i kalafiorem

Nie udało mi się dotrzeć dziś na zajęcia z gotowania, tym samym  w domu znalazłam się w godzinie "przed" obiadowej i już śpieszę do Was z szybkim przepisem, na frittatę, którą dzisiaj przygotowałam korzystając z tego wolnego, piątkowego popołudnia. Jak ja lubię, kiedy takie spontaniczne przepisy z cyklu: "hmm ciekawe co jest w lodówce.." wychodzą takie pyszne! Jeżeli korzystacie z moich poprzednich przepisów na frittatę, to zdecydowanie zachęcam do wprowadzenia kolejnej do swojego menu 🙂

Frittata z serkiem wiejskim, kalafiorem i brokułami

Drukuj przepis

Składniki

  • 2 jajka
  • 3 łyżki serka wiejskiego light
  • 150 g kalafiora i brokułów - pół na pół
  • 1 łyżka konserwowej kukurydzy
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 duże ząbki czosnku
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 płaska łyżeczka soli

Przgotowanie

1

Różyczki kalafiora i brokułów gotujemy w osolonej wodzie (3/4 łyżeczki soli). Kalafior wrzucamy do gotującej się wody i dopiero po 5 minutach dodajemy brokuły, następnie razem gotujemy jeszcze 5 minut i odcedzamy.

2

W między czasie do miski wbijamy jajka, które roztrzepujemy lekko wcześniej dodając przyprawy, resztę soli i przecier pomidorowy.

3

Następnie dodajemy lekko przestudzone, ugotowane warzywa, serek wiejski, kukurydzę, otręby oraz wciskamy czosnek i całość raz jeszcze mieszamy.

4

Gotową masę przelewamy do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia lub formy silikonowej (użyłam foremki o średnicy 15 cm).

5

Frittatę pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut (na ostatnie pięć minut pieczenia możemy włączyć termoobieg).

Z powodzeniem można przekroić na 4 części i konsumować niczym pizzę – czyli „paluchami” 😉

Może Ci się spodobać również

25 komentarzy

  • Odpowiedz
    Niebiesko- szara
    5 kwietnia 2013 o 15:04

    Uwielbiam wszelkie frittaty! 🙂 Ale 2 jaja to dla mnie za mało 😀

  • Odpowiedz
    Molly
    5 kwietnia 2013 o 15:39

    o, akurat mam pięknego brokuła, omnomnomnom!

  • Odpowiedz
    Justyna W.
    5 kwietnia 2013 o 16:09

    zrobię sobie w weekend na obiad 😀

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    5 kwietnia 2013 o 16:09

    a ja robie frittate na patelni a nie w piekarniku 😉 studenckie warunki… ale i tak wychodzi pyszna!! po prostu smażę pod przykryciem aż góra sie zetnie i gotowe:)
    pozdrawiam!

  • Odpowiedz
    DMASHIOND
    5 kwietnia 2013 o 16:25

    Hej czytam twój blog i mogę powiedzieć tylko WOW. Jesteś niesamowita ! Jeżeli miałabyś czas to proszę zajrzyj na mojego bloga i zostaw coś po sobie. Twój blog rzuca na kolana !

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    5 kwietnia 2013 o 16:44

    uwielbiam frittaty 🙂 ta też jest na pewno pyszna 😉

  • Odpowiedz
    Agnieszka
    5 kwietnia 2013 o 17:14

    Nie jadłam jeszcze frittaty… chyba :p

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    5 kwietnia 2013 o 17:21

    Ile taka frittata będzie miała kalorii?

    • Odpowiedz
      Agata
      5 kwietnia 2013 o 17:24

      Nad składnikami jest tabelka – spróbuj otworzyć przepis w innej przeglądarce, wtedy powinna się pokazać 🙂
      Frittata ma około 277 kalorii

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      27 kwietnia 2013 o 12:26

      cała na którą podany jest przepis ma tyle kcal?

    • Odpowiedz
      Agata
      27 kwietnia 2013 o 14:41

      Tak

  • Odpowiedz
    Jey
    5 kwietnia 2013 o 18:11

    Wow, zabieram przepis <3 z chęcią zabrałabym kawałek frittaty ale nie ma tak łatwo 😀

  • Odpowiedz
    Eat-and-get-fit
    5 kwietnia 2013 o 20:40

    Ale to smacznie wygląda! 🙂 Nie mogę się doczekać, jak będzie mnóstwo warzyw do kupienia, właśnie brokuły, kalafior….i zabiorę się wtedy za coś takiego! Albo tartę na spodzie z kalafiora. 🙂

  • Odpowiedz
    Kamciss
    5 kwietnia 2013 o 21:22

    Wygląda pysznie! Z dodatkiem serka wiejskiego jeszcze nigdy nie próbowałam 🙂

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    6 kwietnia 2013 o 03:22

    świetny przepis na frittatę ;D pyszne dodatki ,szczególnie ten wiejski i brokuły 😉 uwielbiam !!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    6 kwietnia 2013 o 07:13

    cudo! chętnie wypróbuję, a zdjęcia w poście poprzednim genialne!

  • Odpowiedz
    Asia
    6 kwietnia 2013 o 11:01

    Muszę sobie zrobić:) wygląda pysznie!:)

  • Odpowiedz
    healthyliffe
    6 kwietnia 2013 o 22:36

    wygląda smakowicie! muszę sobie niedługo sprawić taki obiadek 😉

  • Odpowiedz
    Capacitier
    7 kwietnia 2013 o 07:14

    Fajny pomuysł na obiad 😉

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    9 kwietnia 2013 o 11:10

    A czy na zimno będzie równie smaczne? Albo odgrzane na drugi dzień? Myślę o frittacie w kontekście dania lunchowego do pracy 🙂

    • Odpowiedz
      Agata
      27 kwietnia 2013 o 14:39

      Ja bardzo lubię frittaty na zimno 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    21 kwietnia 2013 o 17:20

    hej, przepis jest świetny! Na 100% wypróbuję!
    Dietetyczne babeczki z fasoli także i jestem ciekawa jak posmakują mojemu facetowi 🙂

    Powiedz mi tylko jedno – jakiej średnicy jest naczynie, którego używasz do pieczenia fritatty i gdzie takie zdobyć? 🙂

    • Odpowiedz
      Agata
      21 kwietnia 2013 o 17:39

      Używam 15 lub 20 cm foremek, które mam z bliżej nieokreślonych miejsc (to ze zdjęć mam od babci) białą 20 cm formę mam np przywiezioną ze Szwecji, ale tego typu naczynia są dostępne w sklepach Duka lub internetowych sklepach z akcesoriami do kuchni 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    24 czerwca 2013 o 17:41

    fajny przepis, tylko kukurydza nie ma niskiego IG, raczej bym ją pominęła w tym przepisie

  • Odpowiedz
    Maria C
    17 grudnia 2014 o 20:20

    zrobiłam i zjadłam ….. zakochałam się! <3

  • Napisz komentarz