Bez kategorii

Tort naleśnikowy ze szpinakiem i twarożkiem

Tort na obiad? Nie mogę odmówić. Jeśli nie wiecie co prostego, a efektownego podać gościom, żeby było smacznie i dietetycznie podczas, gdy nie koniecznie wszyscy  pragną kolejnej sałatki z kurczakiem, to jest to idealne rozwiązanie!  Zrobienie takiego naleśnikowego przekładańca jest na prawdę łatwe i szybkie, do tego jest to idealne danie "na wynos" w plastikowym pudełku i smakuje równie dobrze na zimno, jeśli nie macie możliwości odgrzania obiadu "w terenie" 🙂

Tort naleśnikowy ze szpinakiem i twarożkiem

Drukuj przepis
Porcje: Przepis na porcję dla 4 osób 

Składniki

  • Na ciasto naleśnikowe
  • 5 jajek (270g)
  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki oregano
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki chili
  • Warstwa twarogowa
  • 1 kostka chudego twarogu (250g)
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1/2 małej cebuli
  • kilka zielonych oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • Warstwa szpinakowa
  • 500 g mrożonego szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli

Przgotowanie

1

W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy mąkę, przyprawy i całość dokładnie mieszamy na nie zbyt gęste ciasto naleśnikowe. W między czasie rozgrzewamy patelnię. Przy użyciu patelni o średnicy 24 cm powinniśmy otrzymać 9 naleśników.

2

Podczas smażenia, na drugiej patelni (na sporym ogniu) odparowujemy szpinak, a następnie przykrywamy patelnię, skręcamy nieco płomień i dusimy go przez chwilę, po około 10 minutach dodajemy zmiażdżony czosnek i sól.

3

Do miseczki wkładamy twaróg i wlewamy jogurt, dodajemy posiekaną cebulę oraz pokrojone w kostkę oliwki, doprawiamy i dokładnie mieszamy całość.

4

Obydwa wypełnienia powinniśmy podzielić na 5 warstw szpinakowych i 3 warstwy twarogu (będą to małe porcje, a warstwy, które będziemy kłaść na naleśnikach będą cienkie, dzięki czemu tort nie będzie się rozjeżdżał, łatwo się go kroi i nic nie "ucieka" na boki).

5

Przygotowane naleśniki przekładamy na zmianę wypełnieniami i tort jest gotowy 🙂

ps. Myślicie, że to już czas na jakieś wielkanocne przepisy?:-)
ps2. Jeśli korzystacie – zapraszam na Twitter > Twitter – Dietetyczne Fanaberie

Może Ci się spodobać również

28 komentarzy

  • Odpowiedz
    Ihasia
    9 marca 2013 o 10:05

    O toto! 😀 właśnie o podobnym obiedzie dziś myślałam 🙂 zwłaszcza, że przydatność twarogu mi się kończy :3

  • Odpowiedz
    witchqueen
    9 marca 2013 o 10:05

    Mój klimat, uwielbiam takie połączenie smaków:)

  • Odpowiedz
    toPestka!
    9 marca 2013 o 10:17

    bardzo fajny pomysł:)

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    9 marca 2013 o 10:19

    zachwycasz mnie tym tortem ,tak wiosennie ,lekko i pysznie !

  • Odpowiedz
    Inspirowane Smakiem
    9 marca 2013 o 10:27

    Wszystko mnie w nim przekonuje:)

  • Odpowiedz
    food-youth
    9 marca 2013 o 10:52

    aaaaa jakie to musi być wspaniałe <3
    zrobi to na pewno !! ;D

  • Odpowiedz
    Kamciss
    9 marca 2013 o 11:44

    Koniecznie muszę zrobić, strasznie mi się podoba! 🙂

  • Odpowiedz
    Capacitier
    9 marca 2013 o 12:00

    Naleśniki ze szpinakiem? To i ja bym miała problem z odmową 😀

  • Odpowiedz
    cote
    9 marca 2013 o 12:41

    Prze-genialne! Na taki tort na pewno bym się skusiła i to z pewnością na niejeden kawałek 🙂

  • Odpowiedz
    Lola
    9 marca 2013 o 17:19

    Wspaniały pomysł na trochę inny,nietuzinkowy obiad 😉

  • Odpowiedz
    MartynCia ^^
    9 marca 2013 o 17:47

    biorę w ciemno 🙂
    wygląda idealnie!

  • Odpowiedz
    Ola Sz
    9 marca 2013 o 18:17

    rewelacyjny przepis! uwielbiam wszystko co szpinakowe! 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    9 marca 2013 o 20:59

    Łał! kocham szpinak ale czegoś takiego jak żyje – nie widziałam 😉 muszę spróbować ;))

  • Odpowiedz
    Aneta
    10 marca 2013 o 13:30

    Super przepis – muszę sama coś takiego zrobić, bo wygląda przepysznie!

  • Odpowiedz
    Dietetyczka Na diecie
    10 marca 2013 o 17:44

    super to wyglada! 😀

  • Odpowiedz
    ASH ISS
    10 marca 2013 o 18:24

    właśnie staje się wierną fanką tego bloga! SUPEEEEEEEEEEER i na pewno bardzo mi pomoże !!

    pozdrawiaaaaaaaaaaam

  • Odpowiedz
    Zrzuć Brzuch!!!
    11 marca 2013 o 04:11

    Świetny przepis 🙂 Czego to już Ci blogerzy nie wymyślą 🙂 Na początku wydało mi się dziwne , ale po przeczytaniu całego przepisu stwierdzam że muszę wypróbować 🙂

  • Odpowiedz
    Cheat
    11 marca 2013 o 07:13

    Wyglada rewelacyjnie!

  • Odpowiedz
    anex
    11 marca 2013 o 08:18

    super blog !!! 🙂
    na pewno będę tu zaglądać częściej . Mam pytanie co do tortu – około ilu ma on w całości kalorii?:) pozdrawiam Ania

  • Odpowiedz
    wykrywacz smaku
    11 marca 2013 o 13:09

    wygląda świetnie, chętnie byśmy zjedli 🙂 dziękujemy za zdjęcie!

  • Odpowiedz
    PoProstuFit
    11 marca 2013 o 21:24

    Świetne!!! Jestem FIT i szczęście, że trafiłam na Twojego bloga i jest tu tyle pysznych, oryginalnych i dietetycznych przepisów! Genialne 🙂 bardzo mi się podoba. Pozdrawiam 🙂

  • Odpowiedz
    Asia Ś.
    12 marca 2013 o 12:31

    rewelacja, na pewno jest pyszny

  • Odpowiedz
    TheBestOfQueen
    13 marca 2013 o 12:42

    Wygląda świetnie! Ja już czekam na świąteczne wypieki 😛

  • Odpowiedz
    RedHead-Cat
    17 marca 2013 o 22:03

    Właśnie zrobiłam. 🙂
    Niestety farszu wyszło przynajmniej o połowę za mało a robiłam wszystko zgodnie z Twoim przepisem. Mąkę pełnoziarnistą zastąpiłam mąką z ciecierzycy (niski IG oraz mała ilość kalorii, jedyna mąka, jaką można jeść na diecie opierajacej się na niskim IG). Dopiero rano spróbuję:)

    • Odpowiedz
      Agata
      18 marca 2013 o 05:53

      Ciesze się, że skorzystałaś, mam nadzieje, że wyjdzie smacznie 🙂
      Co do farszu, tak jak napisałam w opisie – wychodzi go mało, co zrobiłam specjalnie z obawą, że przy każdym naciśnięciu noża czy widelca wszystko "wypłynie" mi na boki. "Tort" ze zdjęcia jest jak najbardziej stworzony ze składników, które podałam 🙂
      A co do IG to niestety teorii znam tyle co ludzi stosujących taką dietę, ale z tego co mnie uczono to razową mąkę np żytnią, która ma średni IG można łączyć z białkiem i tłuszczami, tutaj mamy na tyle dużo innych składników z dolnej części tabeli Indeksu, że całość jest jak najbardziej przyswajalna przez diabetyków 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    6 kwietnia 2013 o 13:46

    Zrobiłam dzisiaj! Wyszło przepyszne! <3

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    28 lipca 2013 o 11:52

    Wczoraj na obiad zrobiłam to cudo 🙂 Rewelacyjny tort, wszystkim bardzo smakował, dla mnie po prostu przepyszny. Warto wypróbować, u mnie przepis na pewno będzie powtarzany 😉

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    1 sierpnia 2013 o 08:06

    A cz mozna zastapic oliwki albo w ogole ich nie dodawac? Popsuje to smak? Niestety ja oraz moi bliscy nie przepadamy za oliwkami… Bede wdzieczna za odpowiedz:)

  • Napisz komentarz