Bez kategorii

Kokosowe biscotti

Upiekłam biscotti - to może oznaczać tylko jedno - przyleciała Dorota 🙂 Co więcej już za dwa tygodnie z hakiem przylatuje WRESZCIE moja druga, skandynawska siostra razem z moją małą siostrzenicą i z mężem. Strasznie się ciesze - szykują się cudowne święta w górach, w dużym gronie, a nie pamiętam kiedy ostatnio spędzaliśmy Wielkanoc w komplecie.  Chyba czas już myśleć co dobrego przygotujemy tym razem 🙂 Tymczasem łapcie włoskie ciacha w bardzo prostej, kokosowej wersji.  Chrup chrup.

Kokosowe biscotti

Drukuj przepis
Porcje: Przepis na około 34 ciastka

Składniki

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki orkiszowej - razowej
  • 40 g cukru pudru
  • 40 g wiórków kokosowych
  • aromat migdałowy
  • 2 jajka (M)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40 g rodzynek
  • 1 łyżka mleka
  • szczypta soli

Przgotowanie

1

W misce roztrzepujemy jajka ze szczyptą soli.

2

Następnie dodajemy obie mąki i resztę składników, zagniatamy twarde ciasto i dzielimy na dwie równe części.

3

Oba kawałki ciasta rozwałkowujemy lub tworzymy w dłoniach 2 płaskie prostokąty o szerokości około 8-9 cm i grubości 1-1,5 cm, układamy je na blaszce z papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.

4

Po upływie 20 minut wyjmujemy blaszkę i studzimy lekko ciasto, po czym na deseczce kroimy je na wąskie paski (około 1,5cm), które znów układamy na blaszce i wsadzamy do piekarnika na 5 minut, po czym obracamy każdy z nich i pieczemy 5 minut na drugiej stronie.

Gotowe ciastka przed schowaniem do pojemnika powinny dokładnie ostygnąć!

Może Ci się spodobać również

29 komentarzy

  • Odpowiedz
    Dota|oneginetatopa
    6 marca 2013 o 15:35

    super:) może i ja taką przekąskę zrobię:)

  • Odpowiedz
    Karla
    6 marca 2013 o 15:41

    Mniam! zapisuję do wypróbowania 🙂 koniecznie w kokosowej wersji 😛

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    6 marca 2013 o 15:55

    Witam, czy mąka żytnia nada się? 😉

    • Odpowiedz
      Agata
      7 marca 2013 o 17:34

      Tak, możesz użyć mąki żytniej 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    6 marca 2013 o 15:57

    A może zamiast jedej mąki dodać płatki owsiane, wyjdzie dobrze? 😉

    • Odpowiedz
      Agata
      7 marca 2013 o 17:33

      Myślę, że z błyskawicznymi płatkami mogłoby się udać, ale nigdy nie próbowałam, więc nie potwierdzam 🙂

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      7 marca 2013 o 18:07

      Hej, zrobiłam z płatków owsianych zwykłych- część zmieliłam na pył, a inne pozostawiłam w kawałkach i dodałam jeszcze kasze manną :). wyszły bardzo dobre!

  • Odpowiedz
    Ślinka Cieknie
    6 marca 2013 o 16:14

    Ale fajne! Zapisuję sobie przepis 🙂

  • Odpowiedz
    pees
    6 marca 2013 o 16:28

    oł jeee:) zrobiłaś biscotti!

  • Odpowiedz
    Kamciss
    6 marca 2013 o 16:42

    Same pyszności widzę 🙂

  • Odpowiedz
    karolaa_s
    6 marca 2013 o 16:45

    wszystko ok gdyby nie to, ze nie lubie kokosow : (

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    6 marca 2013 o 18:54

    świetny blog !! bardzo ciekawe posty 🙂
    ja polecam odchudzający program CellReset, bez wysiłku a w 100% skuteczny !!

    http://www.resetujkomorki.blogspot.com

  • Odpowiedz
    monika mimo-za
    6 marca 2013 o 19:52

    Świetne, do tego z mąką orkiszową. Zaklepuję ten przepis na jakąś wolną chwilę!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    6 marca 2013 o 21:13

    A czy uda się z mąką bezglutenową?

    • Odpowiedz
      Agata
      7 marca 2013 o 17:32

      Niestety nigdy nie próbowałam, więc nie chciałabym wprowadzić Cię w błąd – po prostu nie wiem:(

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    7 marca 2013 o 04:22

    wow , są super ! pyszne i zdrowe 😉

  • Odpowiedz
    mariszka
    7 marca 2013 o 06:30

    Kokosowych jeszcze nie jadłam, ale mam wrażenie, że "niesmaczne biscotti" podchodzi pod oksymoron. Robiłam je raz z fasoli i też było pyszne… haha. A na święta cieszę się tak samo! Choć ja sama jestem przylatującą, a więc dochodzi do tego pobyt w domu (w którym jest piekarnik!), no już się nie mogę doczekać 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    7 marca 2013 o 09:16

    Wczoraj robiłam,ale lekko zmodyfikowałam- są pyszne :))

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    7 marca 2013 o 17:01

    ehhh… zrobiłam, pięknie pachną, ale oczywiście zapomniałam o cukrze… 😐
    no nic. i tak są pyszne. 😀

  • Odpowiedz
    nashelly
    7 marca 2013 o 19:51

    Oo, biscotti – to takie wdzięczne i pyszne ciasteczka! Uwielbiam kokosy 😉 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

  • Odpowiedz
    MartynCia ^^
    7 marca 2013 o 21:18

    prezentują się znakomicie 🙂 i jeszcze ten aromat kokosa:) wspaniałe

  • Odpowiedz
    Kulinarny Zenit
    8 marca 2013 o 15:30

    Kokosowe! Ostatnio cały czas za mną chodzi 🙂

  • Odpowiedz
    Capacitier
    8 marca 2013 o 17:39

    Muszę kiedyś w końcu zrobić biscotti! 😉

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    16 marca 2013 o 09:45

    Pycha. Zrobiłam z suszoną żurawiną i jagodami goji, oraz dodałam ekstrakt waniliowy.Na pewno zrobię jeszcze nie raz.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    21 marca 2013 o 22:39

    A można dać tylko mąkę pełnoziarnistą lub przynajmniej ograniczyć na jej rzecz zwykłą, choć trochę? Wyszłyby?

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    11 sierpnia 2014 o 16:14

    Witam 🙂
    Czy zamiast cukru można dodać miód?

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      13 sierpnia 2014 o 17:11

      Ja dałam tylko 16g cukru pudru, dołożyłam za to więcej rodzynek, są pyszneeee!!! 🙂

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      22 sierpnia 2014 o 07:42

      Dziękuje 😉

  • Odpowiedz
    Ruda Pani
    24 maja 2015 o 16:31

    Zrobiłam i nie zdążyłam się nimi nacieszyć 🙁 Tak szybko znikły. Były pyszne !
    Zamiast mąki orkiszowej użyłam żytniej . Co by się stało gdybym dodała tylko mąkę żytnią ? 🙂

  • Napisz komentarz