Bez kategorii

Domowa ricotta – to takie proste!

Łał, to działa, TO DZIAŁA! Taka była mniej więcej moja entuzjastyczna reakcja podczas obserwowania ścinającego się mleka w sporym garnku na kuchence. Ja wiem, że to takie proste i nie powinno się nie udać, ale to takie przyjemne uczucie satysfakcji gdy samemu w domu zrobi się... ser. "Co? SER? Jeszcze tego mi tu brakowało, zapaćkałaś całą kuchnie.." / Tato jak zwykle zareagował entuzjastycznie, za to mama była bardzo zadowolona, szczególnie po spróbowaniu, a jeszcze bardziej po zjedzeniu bułki z owym wyrobem w połączeniu z masłem orzechowym.. nie muszę Wam tłumaczyć dlaczego 😉 Przepis jest bardzo prosty, więc jak tylko macie ochotę i litr mleka w zapasie, koniecznie spróbujcie własnych sił w produkcji tej domowej, białej chmurki!

Domowa ricotta

Drukuj przepis
Porcje: Z podanych proporcji otrzymujemy około 220 g serka

Składniki

  • 1 litr pełnego mleka (świeżego, raczej nie UHT)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli

Przgotowanie

1

Mleko wlewamy do dużego garnka, dodajemy sól i na średnim ogniu gotujemy do osiągnięcia temperatury około 85 stopni.

2

Następnie do garnka wlewamy przygotowany sok z cytryny i całość mieszamy dosłownie kilka razy, skręcamy ogień na możliwie najmniejszy (mleko nie powinno się gotować) i tak czekamy około 5 minut, po czym ściągamy z gazu i odstawiamy na kolejne 5 minut.

3

W między czasie do osobnego garnka wkładamy duże sitko, a do niego podwójną gazę lub tak jak ja - kawałek materiału.

4

Używając cedzaka przenosimy powstałe grudki na sitko i odstawiamy na kilkadziesiąt minut, aż "odkapie" nam cała serwatka i serek będzie wyraźnie gęsty. (możemy sobie pomóc podnosząc zawinięty materiał i lekko "wyciskając" nadmiar płynu".

Ricottę przed spożyciem najlepiej schłodzić 1-2 godziny.
Możemy ją przechowywać w lodówce 2-3 dni 🙂

Może Ci się spodobać również

40 komentarzy

  • Odpowiedz
    Multikasia
    4 marca 2013 o 10:32

    Tak!!! to jest moje wyzwanie na przyszły weekend.. mniam!

  • Odpowiedz
    Bożena
    4 marca 2013 o 10:47

    Dziś myślałam o zrobieniu takiej domowej ricotty..

  • Odpowiedz
    Angie
    4 marca 2013 o 10:48

    Ja w weekend robiłam jogurt, a potem serek z niego…wspaniale smakują! Musze koniecznie spróbować tego serka 🙂

  • Odpowiedz
    Ewa
    4 marca 2013 o 11:01

    Uwielbiam ricottę! Na pewno skorzystam z Twojego przepisu i również taką przygotuję. 🙂
    Jak dotąd używałam tylko kupnej, np. w tych przepisach: http://smakiemsietoczy.blogspot.com/search/label/ricotta
    Pozdrowienia! 🙂

  • Odpowiedz
    witchqueen
    4 marca 2013 o 11:13

    Genialne! dzisiaj zrobię!

  • Odpowiedz
    dorottya
    4 marca 2013 o 11:55

    Super! Uwielbiam ricotte, a jak w wersji domowej to juz w ogóle rewelacja:)

  • Odpowiedz
    wykrywacz smaku
    4 marca 2013 o 13:04

    bardzo smakowita, to co teraz z niej będzie? 🙂

  • Odpowiedz
    Zielaczek
    4 marca 2013 o 13:41

    Muszę zrobić! Koniecznie! Nie wiedziałam, że to takie proste!:)

  • Odpowiedz
    Jey
    4 marca 2013 o 13:47

    A czy to nie jest po prostu zdrowy pyszny domowy twaróg? Robiłam kiedyś bardzo podobnie i raczej był t twaróg, nawet douczałam się jak to robić na stronie, w której też było to twarogiem 😀 czy w takim razie to to samo, czy raczej nie? 😉

    • Odpowiedz
      Agata
      4 marca 2013 o 14:15

      Nie nie, ten serek smakuje dokładnie jak ricotta i nijak nie przypomina zwykłego twarogu bo nie jest "kwaśny" : )

    • Odpowiedz
      Julia
      4 marca 2013 o 14:17

      tak, masz racje, to twaróg, tylko mniej kwaśny od tego ze zsiadłego mleka, bo ricottę robi się z serwatki 🙂

    • Odpowiedz
      Olka
      4 marca 2013 o 15:54

      z serwatki? serwatka to chyba ta wodnista pozostałość po zrobieniu serka:)
      a swoją drogą- ile takiej ricotty powstaje z 1 litra mleka?

    • Odpowiedz
      mariszka
      4 marca 2013 o 17:12

      Dokładnie, tutaj można to uznać za przepis na ricottę urwany w połowie;) można by ją uzyskać dalej obchodząc się z serwatką (której wychodzi prawie 4 razy więcej niż sera, i która jest ponoć super-zdrowa!).

    • Odpowiedz
      Jey
      4 marca 2013 o 17:24

      Aha, to muszę wypróbować takiej ricotty! Dziękuję za odpowiedź… odpowiedzi. 🙂

    • Odpowiedz
      Agata
      4 marca 2013 o 19:49

      Z litra mleka powstaje około 200-220 gram serka. Faktycznie ricottę można tez otrzymywać z serwatki, można też dodać do jej produkcji śmietanki kremówki, można połączyć serwatkę i mleko – są różne techniki i przepisy 🙂

    • Odpowiedz
      Capacitier
      10 marca 2013 o 08:39

      A w jaki sposób otrzymać ją z serwatki?

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    4 marca 2013 o 14:28

    ooo moze warto spróbować , nie ma to jak domowe wyroby ! zdrowsze i pyszniejsze ;D

  • Odpowiedz
    whiness
    4 marca 2013 o 14:38

    Moja droga, zarządziłaś blogosferą! Domowa ricotta to iście genialny pomysł :))

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    4 marca 2013 o 16:16

    aaa też będę próbować :))

  • Odpowiedz
    Magdalena M
    4 marca 2013 o 16:46

    Ale ekstra, zrobię na pewno tylko kupię jakieś tłuściutkie wiejskie mleko!

  • Odpowiedz
    Alex Blackmouth
    4 marca 2013 o 17:06

    ojej, ale super 🙂 pora spróbować jak tylko zrobię jutro zakupy

  • Odpowiedz
    Capacitier
    4 marca 2013 o 19:13

    O rety, muszę zrobić! Zapisuję i poczeka na wekkend 🙂

  • Odpowiedz
    Konewka
    4 marca 2013 o 23:20

    Matko, a przecież ten serek nienajtańszy w sklepach! Ile wychodzi serka z 1litra?

  • Odpowiedz
    Licencja transportowa
    5 marca 2013 o 01:18

    Rewolucyjne poglądy.

  • Odpowiedz
    dybka
    5 marca 2013 o 08:29

    Pyszności! A sok z cytryny nadaje trochę cytrynowego aromatu? NIc, tylko brać się do roboty 🙂

  • Odpowiedz
    Z Pamiętnika Dietetyka
    5 marca 2013 o 14:16

    Zawsze chciałam zrobić domowy ser, teraz mnie zmotywowałaś! Dziękuję.

  • Odpowiedz
    Margo
    5 marca 2013 o 17:46

    Koniecznie muszę spróbować, tym bardziej że jest to domowy ser

  • Odpowiedz
    tuitu
    5 marca 2013 o 20:39

    Ja spróbowałam z mlekiem UHT i muszę powiedzieć,że mi wyszło. Przesadziłam trochę z cytryną i smak był lekko dziwnawy,ale ogólnie mam pozytywne wrażenia.

    Czy wiesz może ile taki twór może mieć kalorii,jeżeli robiłam z mleka 1.5 % ?

  • Odpowiedz
    Małgosia Markowska
    6 marca 2013 o 09:05

    uwielbiam ricottę, świetny pomysł 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    6 marca 2013 o 12:16

    ZROBIŁAM SER! 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    6 marca 2013 o 15:26

    z Jaka zawartoscia tluszczu mleko bys mi polceala? lepsze te tlusciejsze czy odtluszczone?

    Pozdrawiam Ewa

    • Odpowiedz
      Agata
      6 marca 2013 o 15:37

      Szczerze mówiąc jak do tej pory korzystałam tylko z pełnego mleka – 3,2%, ale planuje sprawdzić jak zachowa się 2%, całkiem odtłuszczone chyba nie da rady 🙁

  • Odpowiedz
    Dorotas30
    6 marca 2013 o 19:45

    niesamowite pyszny biały ser, może być taki prosty do zrobienia!!!super

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    7 marca 2013 o 14:34

    Nieee! Musi być tłuste- tłuszczykowi ricotta zawdzięcza swoją cudowność 🙂
    A tak w ogóle zdaje mi się, że widziałam tutaj jakiś niekochany litr mleka. Chyba wieczorem się nim zajmę…

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    10 marca 2013 o 14:18

    A ile to ma kalorii? Zawsze podajesz, a tutaj nie ma, wiec pytam 😉

    • Odpowiedz
      Agata
      10 marca 2013 o 18:08

      Nie jestem w stanie określić ile kalorii ma taki wyrób, ponieważ nie wiem ile składników odżywczych zostało w serwatce 🙂
      Przeciętna ricotta, którą możemy kupić w sklepie dostarcza w 100 gramach około 165 kalorii.

  • Odpowiedz
    Nesja
    16 marca 2013 o 08:34

    Zrobione:) Nie przepadam za ricottą, ale chciałam zrobić ją sama, dla przyjemności. Ta domowa dużo smaczniejsza, sklepowa często smakuje plastikowo jak dla mnie. Wolę polskie twarogi w dalszym ciągu, również za ich zawartość białka, ale to całkiem zacne. Szkoda mi było wywalać serwatkę, bo ponoć zdrowa, ale nie zachęcała do wypicia:P Może jakiś koktajl z mrożonymi owocami wyszedłby dobry. Ktoś próbował?

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    15 kwietnia 2013 o 07:57

    ja ricottę robię z trzech litrów dobrego mleka 1,5-3 % i kilograma jogurtu greckiego. Mleko z jogurtem bardzo dokładnie mieszam, stawiam na parze, podgrzewam mieszając, aż serek się skoaguluje, a wokół powstanie żółty, serwatkowy płyn. Odstawiam do całkowitego wystudzenia i dopiero wtedy odcedzam, czasem dodatkowo blenduję. Jest jak ricotta galbaniego. Uwielbiam

  • Odpowiedz
    Dziabka
    27 kwietnia 2013 o 07:10

    Już dwa razy robiłam, jest pyszna! 🙂 Uwielbiam ją z pomidorami, oliwkami i oliwą z oliwek plus sól i świeżo zmielony pieprz 😀 A serwatka się nie marnuje – robię z niej delikatny koktajl z bananami i np. jagodami.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    23 maja 2013 o 12:09

    Rewelacja! Pyszne, proste, genialne. Wyszła z mleka 3,2% i 2%.

  • Napisz komentarz