Łał, to działa, TO DZIAŁA! Taka była mniej więcej moja entuzjastyczna reakcja podczas obserwowania ścinającego się mleka w sporym garnku na kuchence. Ja wiem, że to takie proste i nie powinno się nie udać, ale to takie przyjemne uczucie satysfakcji gdy samemu w domu zrobi się... ser. "Co? SER? Jeszcze tego mi tu brakowało, zapaćkałaś całą kuchnie.." / Tato jak zwykle zareagował entuzjastycznie, za to mama była bardzo zadowolona, szczególnie po spróbowaniu, a jeszcze bardziej po zjedzeniu bułki z owym wyrobem w połączeniu z masłem orzechowym.. nie muszę Wam tłumaczyć dlaczego 😉 Przepis jest bardzo prosty, więc jak tylko macie ochotę i litr mleka w zapasie, koniecznie spróbujcie własnych sił w produkcji tej domowej, białej chmurki!
Domowa ricotta
Drukuj przepisSkładniki
- 1 litr pełnego mleka (świeżego, raczej nie UHT)
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
Przgotowanie
Mleko wlewamy do dużego garnka, dodajemy sól i na średnim ogniu gotujemy do osiągnięcia temperatury około 85 stopni.
Następnie do garnka wlewamy przygotowany sok z cytryny i całość mieszamy dosłownie kilka razy, skręcamy ogień na możliwie najmniejszy (mleko nie powinno się gotować) i tak czekamy około 5 minut, po czym ściągamy z gazu i odstawiamy na kolejne 5 minut.
W między czasie do osobnego garnka wkładamy duże sitko, a do niego podwójną gazę lub tak jak ja - kawałek materiału.
Używając cedzaka przenosimy powstałe grudki na sitko i odstawiamy na kilkadziesiąt minut, aż "odkapie" nam cała serwatka i serek będzie wyraźnie gęsty. (możemy sobie pomóc podnosząc zawinięty materiał i lekko "wyciskając" nadmiar płynu".
40 komentarzy
Multikasia
4 marca 2013 o 10:32Tak!!! to jest moje wyzwanie na przyszły weekend.. mniam!
Bożena
4 marca 2013 o 10:47Dziś myślałam o zrobieniu takiej domowej ricotty..
Angie
4 marca 2013 o 10:48Ja w weekend robiłam jogurt, a potem serek z niego…wspaniale smakują! Musze koniecznie spróbować tego serka 🙂
Ewa
4 marca 2013 o 11:01Uwielbiam ricottę! Na pewno skorzystam z Twojego przepisu i również taką przygotuję. 🙂
Jak dotąd używałam tylko kupnej, np. w tych przepisach: http://smakiemsietoczy.blogspot.com/search/label/ricotta
Pozdrowienia! 🙂
witchqueen
4 marca 2013 o 11:13Genialne! dzisiaj zrobię!
dorottya
4 marca 2013 o 11:55Super! Uwielbiam ricotte, a jak w wersji domowej to juz w ogóle rewelacja:)
wykrywacz smaku
4 marca 2013 o 13:04bardzo smakowita, to co teraz z niej będzie? 🙂
Zielaczek
4 marca 2013 o 13:41Muszę zrobić! Koniecznie! Nie wiedziałam, że to takie proste!:)
Jey
4 marca 2013 o 13:47A czy to nie jest po prostu zdrowy pyszny domowy twaróg? Robiłam kiedyś bardzo podobnie i raczej był t twaróg, nawet douczałam się jak to robić na stronie, w której też było to twarogiem 😀 czy w takim razie to to samo, czy raczej nie? 😉
Agata
4 marca 2013 o 14:15Nie nie, ten serek smakuje dokładnie jak ricotta i nijak nie przypomina zwykłego twarogu bo nie jest "kwaśny" : )
Julia
4 marca 2013 o 14:17tak, masz racje, to twaróg, tylko mniej kwaśny od tego ze zsiadłego mleka, bo ricottę robi się z serwatki 🙂
Olka
4 marca 2013 o 15:54z serwatki? serwatka to chyba ta wodnista pozostałość po zrobieniu serka:)
a swoją drogą- ile takiej ricotty powstaje z 1 litra mleka?
mariszka
4 marca 2013 o 17:12Dokładnie, tutaj można to uznać za przepis na ricottę urwany w połowie;) można by ją uzyskać dalej obchodząc się z serwatką (której wychodzi prawie 4 razy więcej niż sera, i która jest ponoć super-zdrowa!).
Jey
4 marca 2013 o 17:24Aha, to muszę wypróbować takiej ricotty! Dziękuję za odpowiedź… odpowiedzi. 🙂
Agata
4 marca 2013 o 19:49Z litra mleka powstaje około 200-220 gram serka. Faktycznie ricottę można tez otrzymywać z serwatki, można też dodać do jej produkcji śmietanki kremówki, można połączyć serwatkę i mleko – są różne techniki i przepisy 🙂
Capacitier
10 marca 2013 o 08:39A w jaki sposób otrzymać ją z serwatki?
teenager ;)
4 marca 2013 o 14:28ooo moze warto spróbować , nie ma to jak domowe wyroby ! zdrowsze i pyszniejsze ;D
whiness
4 marca 2013 o 14:38Moja droga, zarządziłaś blogosferą! Domowa ricotta to iście genialny pomysł :))
Anonimowy
4 marca 2013 o 16:16aaa też będę próbować :))
Magdalena M
4 marca 2013 o 16:46Ale ekstra, zrobię na pewno tylko kupię jakieś tłuściutkie wiejskie mleko!
Alex Blackmouth
4 marca 2013 o 17:06ojej, ale super 🙂 pora spróbować jak tylko zrobię jutro zakupy
Capacitier
4 marca 2013 o 19:13O rety, muszę zrobić! Zapisuję i poczeka na wekkend 🙂
Konewka
4 marca 2013 o 23:20Matko, a przecież ten serek nienajtańszy w sklepach! Ile wychodzi serka z 1litra?
Licencja transportowa
5 marca 2013 o 01:18Rewolucyjne poglądy.
dybka
5 marca 2013 o 08:29Pyszności! A sok z cytryny nadaje trochę cytrynowego aromatu? NIc, tylko brać się do roboty 🙂
Z Pamiętnika Dietetyka
5 marca 2013 o 14:16Zawsze chciałam zrobić domowy ser, teraz mnie zmotywowałaś! Dziękuję.
Margo
5 marca 2013 o 17:46Koniecznie muszę spróbować, tym bardziej że jest to domowy ser
tuitu
5 marca 2013 o 20:39Ja spróbowałam z mlekiem UHT i muszę powiedzieć,że mi wyszło. Przesadziłam trochę z cytryną i smak był lekko dziwnawy,ale ogólnie mam pozytywne wrażenia.
Czy wiesz może ile taki twór może mieć kalorii,jeżeli robiłam z mleka 1.5 % ?
Małgosia Markowska
6 marca 2013 o 09:05uwielbiam ricottę, świetny pomysł 🙂
Anonimowy
6 marca 2013 o 12:16ZROBIŁAM SER! 🙂
Anonimowy
6 marca 2013 o 15:26z Jaka zawartoscia tluszczu mleko bys mi polceala? lepsze te tlusciejsze czy odtluszczone?
Pozdrawiam Ewa
Agata
6 marca 2013 o 15:37Szczerze mówiąc jak do tej pory korzystałam tylko z pełnego mleka – 3,2%, ale planuje sprawdzić jak zachowa się 2%, całkiem odtłuszczone chyba nie da rady 🙁
Dorotas30
6 marca 2013 o 19:45niesamowite pyszny biały ser, może być taki prosty do zrobienia!!!super
Anonimowy
7 marca 2013 o 14:34Nieee! Musi być tłuste- tłuszczykowi ricotta zawdzięcza swoją cudowność 🙂
A tak w ogóle zdaje mi się, że widziałam tutaj jakiś niekochany litr mleka. Chyba wieczorem się nim zajmę…
Anonimowy
10 marca 2013 o 14:18A ile to ma kalorii? Zawsze podajesz, a tutaj nie ma, wiec pytam 😉
Agata
10 marca 2013 o 18:08Nie jestem w stanie określić ile kalorii ma taki wyrób, ponieważ nie wiem ile składników odżywczych zostało w serwatce 🙂
Przeciętna ricotta, którą możemy kupić w sklepie dostarcza w 100 gramach około 165 kalorii.
Nesja
16 marca 2013 o 08:34Zrobione:) Nie przepadam za ricottą, ale chciałam zrobić ją sama, dla przyjemności. Ta domowa dużo smaczniejsza, sklepowa często smakuje plastikowo jak dla mnie. Wolę polskie twarogi w dalszym ciągu, również za ich zawartość białka, ale to całkiem zacne. Szkoda mi było wywalać serwatkę, bo ponoć zdrowa, ale nie zachęcała do wypicia:P Może jakiś koktajl z mrożonymi owocami wyszedłby dobry. Ktoś próbował?
Anonimowy
15 kwietnia 2013 o 07:57ja ricottę robię z trzech litrów dobrego mleka 1,5-3 % i kilograma jogurtu greckiego. Mleko z jogurtem bardzo dokładnie mieszam, stawiam na parze, podgrzewam mieszając, aż serek się skoaguluje, a wokół powstanie żółty, serwatkowy płyn. Odstawiam do całkowitego wystudzenia i dopiero wtedy odcedzam, czasem dodatkowo blenduję. Jest jak ricotta galbaniego. Uwielbiam
Dziabka
27 kwietnia 2013 o 07:10Już dwa razy robiłam, jest pyszna! 🙂 Uwielbiam ją z pomidorami, oliwkami i oliwą z oliwek plus sól i świeżo zmielony pieprz 😀 A serwatka się nie marnuje – robię z niej delikatny koktajl z bananami i np. jagodami.
Anonimowy
23 maja 2013 o 12:09Rewelacja! Pyszne, proste, genialne. Wyszła z mleka 3,2% i 2%.