Dziś mam dla Was takie o .. świąteczno - wiosenne muffiny. Choć nie wiem jak mają się do zapowiadanych -9 stopni w sobotę, może przydadzą się Wam na święta i swoimi kurczaczkowo żółtymi i zielonymi kolorami będą rozweselać pięknie nakryte stoły 🙂
Cytrynowo - miętowe muffiny z zieloną herbatą
Drukuj przepisSkładniki
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżka masła
- 200 ml mleka
- sok z 1/2 cytryny
- aromat cytrynowy
- 2 łyżeczki suszonej mięty
- 2 łyżeczki zielonej herbaty matcha
- 2/3 łyżeczki kurkumy
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 2 łyżeczki Stevi Gold w płynie
- szczypta soli
Przgotowanie
Jajko roztrzepujemy z mlekiem, solą, proszkiem do pieczenia i słodzikiem i roztopionym, ostudzonym masłem, a następnie dzielimy mieszankę na 2 porcje do osobnych miseczek.
Do pierwszej miseczki przesypujemy zwykłą mąkę pszenną, dodajmy wyciśnięty sok z cytryny, kurkumę oraz aromat cytrynowy i całość mieszamy do połączenia się składników.
Do drugiej miseczki wsypujemy mąką pełnoziarnistą, dodajemy miętę, zieloną herbatę i znów mieszamy otrzymując gęstą masę.
Obie masy na przemian po 1 łyżce nakładamy do silikonowych foremek i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
21 komentarzy
Ola
21 marca 2013 o 16:42Wiosenne kolory! 🙂
Pozdrawiam i zapraszam http://mybettermeals.blogspot.com/ 🙂
Justin&Dorothy
21 marca 2013 o 18:06Ciekawy przepis.. i te żywe kolory 🙂
MartynCia ^^
21 marca 2013 o 18:50jakie one ładne i kolorowe 🙂
herbaciane desery przypadły mi do gustu już jakiś czas temu, więc myślę, że i ten warto wypróbowac:)
Gosia
21 marca 2013 o 19:29przyda się trochę kolorów, bo od jutra ponoć znów ma padać śnieg…
Ela Stokrotka
21 marca 2013 o 19:54Wiosenne mufinki ;P
Kamciss
21 marca 2013 o 20:04Super wyglądają! uwielbiam takie popękane babeczki 🙂
Anonimowy
21 marca 2013 o 20:47Zrobiłam… Z cukrem zamiast stevii… ale nie ogarnęłam ile razy stevia jest słodsza od cukru i dodałam o połowę za mało. Wyszły niemal nie słodkie, ale jutro zrobię lukier i będzie ok 🙂
Dzięki za przepis!
Pozdrawiam, Magdalena 🙂
(http://dobrejedzonka.blogspot.com/)
Orkiszowa Kuchnia Anny
21 marca 2013 o 21:01bardzo podoba mi się to zestawienie składników 🙂 świetny pomysł. pozdrawiam.
teenager ;)
22 marca 2013 o 04:24bardzo fajne , i ten piękny kolor *-*
Anonimowy
22 marca 2013 o 08:54zgadzam się z przedmówczyniami – cudnie wyglądają 😉
Renata D.
22 marca 2013 o 10:18Ten żółciutki kolor jest cudowny, wygląda tak radośnie i uroczo. Przy takich muffinkach można zapomnieć o śniegu na dworze i ujemnej temperaturze.
Maruuuda
22 marca 2013 o 14:20Gdzie kupiłaś tę herbatę? Internetowo czy gdzieś u nas na Śląsku? 🙂
pees
22 marca 2013 o 16:06jeju!
jakie one ładne, a ja muffinek nie jadłam tyyyle czasu.
śliczne te kolory, w sam raz na wiosnę… ???? 😀
wykrywacz smaku
22 marca 2013 o 18:47kapitalne kolory mają te muffinki :)Dziękujemy za zdjęcie!
Capacitier
22 marca 2013 o 20:53Świetnie, tak niestypowo, wyglądają ! ;D
Magdalena M
22 marca 2013 o 21:13Cudnie wyglądają!
monika mimo-za
24 marca 2013 o 11:56Bardzo zachęcające:)
Anonimowy
24 marca 2013 o 16:26zrobiłabyś keidyś posta z daniami na cały dzień? byłoby to niezmiernie ciekawe
Anonimowy
24 marca 2013 o 19:00Zamiast Stevi Gold można użyć cukru? A jeżeli tak to w jakich ilościach? Z góry dziękuję za pomoc, przepis jest świetny i bardzo chętnie go wypróbuję 🙂
Agata
25 marca 2013 o 18:50Około 40 gram cukru powinno wystarczyć 🙂
Kasia
24 marca 2013 o 19:22Zdecydowanie moje smaki! chiconthebike.blogspot.com