Bez kategorii

Cytrynowo – miętowe muffiny z zieloną herbatą

Dziś mam dla Was takie o .. świąteczno - wiosenne muffiny. Choć nie wiem jak mają się do zapowiadanych -9 stopni w sobotę, może przydadzą się Wam na święta i swoimi kurczaczkowo żółtymi i zielonymi kolorami będą rozweselać pięknie nakryte stoły 🙂

Cytrynowo - miętowe muffiny z zieloną herbatą

Drukuj przepis
Porcje: Przepis na 8 muffinek

Składniki

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżka masła
  • 200 ml mleka
  • sok z 1/2 cytryny
  • aromat cytrynowy
  • 2 łyżeczki suszonej mięty
  • 2 łyżeczki zielonej herbaty matcha
  • 2/3 łyżeczki kurkumy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki Stevi Gold w płynie
  • szczypta soli

Przgotowanie

1

Jajko roztrzepujemy z mlekiem, solą, proszkiem do pieczenia i słodzikiem i roztopionym, ostudzonym masłem, a następnie dzielimy mieszankę na 2 porcje do osobnych miseczek.

2

Do pierwszej miseczki przesypujemy zwykłą mąkę pszenną, dodajmy wyciśnięty sok z cytryny, kurkumę oraz aromat cytrynowy i całość mieszamy do połączenia się składników.

3

Do drugiej miseczki wsypujemy mąką pełnoziarnistą, dodajemy miętę, zieloną herbatę i znów mieszamy otrzymując gęstą masę.

4

Obie masy na przemian po 1 łyżce nakładamy do silikonowych foremek i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Może Ci się spodobać również

21 komentarzy

  • Odpowiedz
    Ola
    21 marca 2013 o 16:42

    Wiosenne kolory! 🙂
    Pozdrawiam i zapraszam http://mybettermeals.blogspot.com/ 🙂

  • Odpowiedz
    Justin&Dorothy
    21 marca 2013 o 18:06

    Ciekawy przepis.. i te żywe kolory 🙂

  • Odpowiedz
    MartynCia ^^
    21 marca 2013 o 18:50

    jakie one ładne i kolorowe 🙂
    herbaciane desery przypadły mi do gustu już jakiś czas temu, więc myślę, że i ten warto wypróbowac:)

  • Odpowiedz
    Gosia
    21 marca 2013 o 19:29

    przyda się trochę kolorów, bo od jutra ponoć znów ma padać śnieg…

  • Odpowiedz
    Ela Stokrotka
    21 marca 2013 o 19:54

    Wiosenne mufinki ;P

  • Odpowiedz
    Kamciss
    21 marca 2013 o 20:04

    Super wyglądają! uwielbiam takie popękane babeczki 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    21 marca 2013 o 20:47

    Zrobiłam… Z cukrem zamiast stevii… ale nie ogarnęłam ile razy stevia jest słodsza od cukru i dodałam o połowę za mało. Wyszły niemal nie słodkie, ale jutro zrobię lukier i będzie ok 🙂
    Dzięki za przepis!

    Pozdrawiam, Magdalena 🙂
    (http://dobrejedzonka.blogspot.com/)

  • Odpowiedz
    Orkiszowa Kuchnia Anny
    21 marca 2013 o 21:01

    bardzo podoba mi się to zestawienie składników 🙂 świetny pomysł. pozdrawiam.

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    22 marca 2013 o 04:24

    bardzo fajne , i ten piękny kolor *-*

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    22 marca 2013 o 08:54

    zgadzam się z przedmówczyniami – cudnie wyglądają 😉

  • Odpowiedz
    Renata D.
    22 marca 2013 o 10:18

    Ten żółciutki kolor jest cudowny, wygląda tak radośnie i uroczo. Przy takich muffinkach można zapomnieć o śniegu na dworze i ujemnej temperaturze.

  • Odpowiedz
    Maruuuda
    22 marca 2013 o 14:20

    Gdzie kupiłaś tę herbatę? Internetowo czy gdzieś u nas na Śląsku? 🙂

  • Odpowiedz
    pees
    22 marca 2013 o 16:06

    jeju!
    jakie one ładne, a ja muffinek nie jadłam tyyyle czasu.
    śliczne te kolory, w sam raz na wiosnę… ???? 😀

  • Odpowiedz
    wykrywacz smaku
    22 marca 2013 o 18:47

    kapitalne kolory mają te muffinki :)Dziękujemy za zdjęcie!

  • Odpowiedz
    Capacitier
    22 marca 2013 o 20:53

    Świetnie, tak niestypowo, wyglądają ! ;D

  • Odpowiedz
    Magdalena M
    22 marca 2013 o 21:13

    Cudnie wyglądają!

  • Odpowiedz
    monika mimo-za
    24 marca 2013 o 11:56

    Bardzo zachęcające:)

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    24 marca 2013 o 16:26

    zrobiłabyś keidyś posta z daniami na cały dzień? byłoby to niezmiernie ciekawe

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    24 marca 2013 o 19:00

    Zamiast Stevi Gold można użyć cukru? A jeżeli tak to w jakich ilościach? Z góry dziękuję za pomoc, przepis jest świetny i bardzo chętnie go wypróbuję 🙂

    • Odpowiedz
      Agata
      25 marca 2013 o 18:50

      Około 40 gram cukru powinno wystarczyć 🙂

  • Odpowiedz
    Kasia
    24 marca 2013 o 19:22

    Zdecydowanie moje smaki! chiconthebike.blogspot.com

  • Napisz komentarz