Bez kategorii

Ciasto czekoladowe w wersji light

Nie będzie to najbardziej dietetyczne ciasto jakie zrobiłam w swojej "karierze" kulinarnej, ale jeśli chodzi o czekoladowe, to na pewno te wersję można uznać za lżejszą, mniej kaloryczną i uboższą w węglowodany. Ciacho z cukinią chodziło za mną jakiś czas, a że poza marchewkowym nigdy nie eksperymentowałam z "warzywnymi" ciastami na słodko to (znany pewnie niektórym nie od wczoraj) cukiniowy trik w czekoladowym  cieście zagościł dziś w mojej foremce - jak dla mnie z sukcesem! Dodatkowo ciacho jest okrutnie proste, bo nie lubię wyciągać miksera. 

Ciasto czekoladowe z masłem migdałowym

Drukuj przepis
Porcje: Przepis na 11 porcji

Składniki

  • 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150 g cukinii (1 mała cukinia)
  • 40 g kakao
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 30 g masła migdałowego
  • *30 g cukru + 10 g cukru waniliowego
  • 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • odrobina mielonych goździków
  • szczypta soli
  • ** Bakalie (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa) - opcjonalnie

Przgotowanie

1

Na dużych oczkach tarki ucieramy obraną cukinię.

2

Następnie do miski wbijamy jajka, wlewamy jogurt, aromat, rozpuszczoną czekoladę oraz masło orzechowe (użyłam masła migdałowego). Całość mieszamy łyżką aż składniki się połączą

3

W osobnym naczyniu łączymy suche składniki, które następnie przesypujemy do pierwszej miski i wszystko razem raz jeszcze mieszamy na stosunkowo gęstą masę (ciasto nie powinno być lejące).

4

Foremkę (użyłam keksówki o długości 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej przygotowaną masę.

5

Ciasto pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

** myślę, że ciacho byłoby również pyszne z dodatkiem bakalii, ale mój tato nie przepada, więc
oszczędziłam mu tym razem wydłubywania rodzynek 🙂

*ciasto jest stosunkowo mało słodkie – jeśli nie przepadacie za takimi wypiekami to polecam dodać jeszcze łyżkę cukru.

Może Ci się spodobać również

46 komentarzy

  • Odpowiedz
    Agabi
    1 marca 2013 o 15:31

    Piekłam wczoraj podobne, tylko pewnie 3 razy bardziej kaloryczne:) do ulubionych:)

  • Odpowiedz
    agateq
    1 marca 2013 o 15:36

    Ja uwielbiam ciasto czekoladowe w każdej wersji, byle miało kakao;d

  • Odpowiedz
    Elficzna
    1 marca 2013 o 15:50

    ale robisz smaka…obłędnie wygląda 🙂 aż mi się coś słodkiego zachciało!

  • Odpowiedz
    pees
    1 marca 2013 o 15:53

    ojeeeeeeej.
    ale cudownie wygląda!

  • Odpowiedz
    przecinkowa
    1 marca 2013 o 16:25

    Wygląda obłędnie! Czekolada w każdej formie jest dobra 🙂

  • Odpowiedz
    viola
    1 marca 2013 o 16:41

    Jezu,ale gdzie rosna teraz cukinie???Bo nie w naszym klimacie!!!A ciasto SUPER!!!

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      2 marca 2013 o 13:40

      można kupić w większości supermarketów 🙂

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      7 września 2014 o 20:08

      Na ogródku mam ogroomne xd podzielę się 😛

  • Odpowiedz
    Marta Ostrowska
    1 marca 2013 o 16:48

    Pycha! ; )
    Świetnie wygląda i na pewno smakuje.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    1 marca 2013 o 16:48

    Od razu mam ochotę takie pyszności ukręcić ;)ale mam pytanie czy masło musi byc orzechwe czy migdałowe? a zwykłe moze byc ? bo nie posiadam takowych ;P

  • Odpowiedz
    Inspirowane Smakiem
    1 marca 2013 o 16:49

    Nigdy nie próbowałaś fasolowego? Musisz koniecznie!

  • Odpowiedz
    Capacitier
    1 marca 2013 o 17:42

    Czas i na mnie i moje ciasto cukiniowe! 😉

  • Odpowiedz
    Justyna
    1 marca 2013 o 18:17

    ooo tak to mi się podoba 😉

  • Odpowiedz
    veronika
    1 marca 2013 o 18:17

    Ja już dawno je odkryła i się zakochałam! Pyszne!

  • Odpowiedz
    Jey
    1 marca 2013 o 18:43

    Z cukinii? O rety, wprost genialne! Ostatnio pokochałam cukinię, aczkolwiek… dalej jestem mało przekonana do używania warzywek w słodkich ciastach. To Twoje tutaj jednak wygląda tak obłędnie, że chyba kiedyś się w końcu skuszę! Czas na moje ciasto z dodatkiem warzywka. Wprawdzie czuję, że nie pożałuję, ale jednak… mam jakieś takie małe przeświadczenie z obawami. 😉

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    1 marca 2013 o 20:51

    Cudo!!!

  • Odpowiedz
    Roz Airad
    1 marca 2013 o 21:22

    wygląda przepysznie ;D

  • Odpowiedz
    MartynCia ^^
    1 marca 2013 o 21:56

    Cudeńko wśród wypieków! chyba wszelkiego rodzaju ciasta warzywne będa mi bardzo smakować 😉

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    1 marca 2013 o 22:28

    aaaaaaaaaaaaa! muszę zrobić! 🙂 nominuję do Versatile Blogger Award jeśli chcesz dołączyć to zapraszam 😉

  • Odpowiedz
    Kamciss
    1 marca 2013 o 22:44

    Mmm super! 🙂

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    2 marca 2013 o 04:56

    zdrowe ciacho i to pyszne masło – mam takie same ;D

  • Odpowiedz
    Renata D.
    2 marca 2013 o 08:50

    Pysznie się prezentuje! Zauważyłam, że wypieki z warzywami są bardzo smaczne, a poza marchewką i cukinią, dodawałam także dynię oraz fasolę z puszki. 🙂

  • Odpowiedz
    Kulinarny Zenit
    2 marca 2013 o 10:10

    Uwielbiam ciasta czekoladowe, babki, brownie, serniki z dodatkiem czekolady… a dietetyczne to już w ogóle ODJAZD!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    2 marca 2013 o 14:41

    czy masło migdałowe można zastąpić takim z orzeszków ziemnych? masło migdałowe też jest słonawe? Ania K.

    • Odpowiedz
      Agata
      2 marca 2013 o 14:47

      Możesz użyć zwykłego masła orzechowego z orzeszków ziemnych 🙂

  • Odpowiedz
    Sophii
    2 marca 2013 o 19:36

    Widziałam wiele przepisów na Brownie z cukinii, i chyba czas spróbować!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    3 marca 2013 o 08:27

    niestety muszę powiedzieć, że placki ze szpinakiem nie wychodzą nijak. Coś jest zmącone w proporcjach. To samo z muffinami marchewkowymi-zamiast wilgotnego ciasta wcyhodzą zakalce. Nie piszę tego po jednej czy dwóch próbach, żeby była jasność.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    3 marca 2013 o 16:03

    A jaka jest kalorycznosc? Bo nigdzie nie moge znalezc.. 🙂

    • Odpowiedz
      Agata
      3 marca 2013 o 16:46

      Jeżeli nie wyświetla Ci się tabelka to wina przeglądarki – ja pod firefoxem też nie widzę 🙁 Kaloryczność 1 kawałka ok 65 gram (przy podziale na 11 kawałków) to około 137 kalorii.

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      4 marca 2013 o 22:43

      Nie wyświetla 🙂
      Dziękuję za odpowiedź. Zrobie na pewno!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    3 marca 2013 o 16:03

    mam pytanko, ,może będziesz w stanie mi odpowiedzieć czy cukier trzcinowy dark muscovado jest zdrowy? :> 😉

    • Odpowiedz
      Agata
      3 marca 2013 o 17:47

      Opinii na ten temat jest wiele, ale niestety ciężko powiedzieć, że ów cukier jest zdrowy. Na pewno jest trochę lepszy niż zwykły rafinowany cukier biały (czy też zwykły brązowy, który jest po prostu karmelizowany) – ale wciąż cukier to cukier i daleko mu jeszcze do tylu pozytywów, które posiada np miód 😉

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    3 marca 2013 o 20:24

    Trafiłam na Twojego bloga szukając przepisu na pierogi ze szpinakiem, ale widzę też wiele innych ciekawych przepisów, więc dodaje do zakładek 🙂 Pozdrawiam 😀

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    23 marca 2013 o 21:32

    gdzie jest podana kaloryczność?

    • Odpowiedz
      Agata
      23 marca 2013 o 21:42

      Kaloryczność jest zawsze nad składnikami – jeśli jej nie widzisz to spróbuj otworzyć post w innej przeglądarce. 1 kawałek to 137 kalorii.

  • Odpowiedz
    Justyna Kaźmierczak
    30 marca 2013 o 20:24

    Świetny przepis! 🙂 W końcu udało mi się go zrealizować 😀

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    7 lipca 2013 o 13:24

    a gdybym chciała zrobić większe ciasto ze składników x2 to co z czasem pieczenia? Twoja wersja jest świetna tylko szybko się kończy!

    • Odpowiedz
      Agata
      15 lipca 2013 o 02:35

      Zależnie od kształtu foremki – jeżeli używasz takiej samej i ciasto jest po prostu wyższe, to potrzymaj je w piekarniku około 15 minut dłużej, choć lepiej użyć większej formy 🙂

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      13 listopada 2013 o 12:04

      witam, czy tego typu ciasta (z cukinią, fasolą) lepiej piec z termoobiegiem czy bez ?

  • Odpowiedz
    ✰ Justine ωith Ruth ✰
    27 stycznia 2014 o 17:45

    ale pyszności ,mniam;)

    buziaki
    xo xo xo xo xo

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    10 marca 2014 o 09:45

    witam, upiekłam wczoraj dla mnie pychotka,
    ale reszta domowników uznała że mało słodkie,
    następnym razem dodam więcej cukru i obowiązkowo polewa czekoladowa
    pozdrawiam:)

  • Odpowiedz
    Paula Poźniak
    9 lipca 2014 o 17:59

    przepyszne!!!!!!

  • Odpowiedz
    Klaudia Kotowska
    1 sierpnia 2015 o 16:01

    Wyszło bardzo dobre. Dodałam dwie łyżki cukru i dla mnie to za dużo, ale z kolei dla innych za mało. Ja chyba odzwyczaiłam się już od cukru po prostu.
    Polecam!:)

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    24 listopada 2015 o 09:58

    Czy cukinie mozna zasyapic marchewka albo ogorkiem?

  • Napisz komentarz