Bez kategorii

Bezglutenowe ciasteczka otrębowe z orzechami

Już dawno myślałam o tym, żeby zrobić wersję bezglutenową ciasteczek otrębowych. Uwielbiam wszystkie ciastka/batoniki owsiane i otrębowe, więc może ten przepis przyda się osobom, które z racji choroby muszą pozostawać na diecie bezglutenowej. Z góry uprzedzam, że ów wypiek jest bardzo charakterystyczny w smaku i jeśli nie przepadacie za kaszą gryczaną to ciastka mogą nie wydać się Wam zbyt smaczne. Natomiast jeśli są tu jacyś amatorzy gryki to serdecznie zachęcam do wypróbowania tego bądź co bądź nieskomplikowanego przepisu na spore, okrągłe ciacha, które dziś rano posłużyły mi za "chlebek" pod twarożek i dżem, pychota 🙂

Bezglutenowe ciasteczka otrębowe z orzechami

Drukuj przepis
Porcje: Przepis na 9 dużych ciastek

Składniki

  • 100 g otrębów gryczanych
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 40 g mielonych orzechów (użyłam pół na pół włoskich i migdałów)
  • 15 g pestek dyni
  • 35 g miodu kasztanowego
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 30 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej lub łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

Przgotowanie

1

Przepis jak już wcześniej wspomniałam jest bardzo prosty, "jedno-miskowy" można by powiedzieć.

2

Orzechy przed przygotowaniem ciastek należy zmielić lub drobno posiekać, ja w tym celu użyłam blendera.

3

Do miski wsypujemy otręby oraz mąkę ziemniaczaną, dodajemy przygotowane orzechy, następnie szczyptę soli i proszek do pieczenia i całość mieszamy.

4

W następnej kolejności do naczynia dodajemy jogurt, roztopione masło, miód oraz jajko i raz jeszcze mieszamy otrzymując gęstą masę, którą łyżką nakładamy porcjami na blaszkę z papierem do pieczenia, formujemy płaskie, okrągłe placuszki o średnicy 7 cm i każdy z nich posypujemy pestkami dyni.

5

Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

** Ciasteczka wyjdą bez dodatku tłuszczu, ale będą dość „suche” – raczej powinniśmy je wtedy podawać z gorącą herbatą lub z dodatkiem np twarożku lub dżemu 🙂
Z racji obecności orzechów są stosunkowo kaloryczne, ale za to bardzo sycące, pożywne i duże!

Może Ci się spodobać również

20 komentarzy

  • Odpowiedz
    Aleksandra Szumska
    27 marca 2013 o 15:57

    czy można użyć innego rodzaju otrębów? gryczane są strasznie trudno dostępne…

  • Odpowiedz
    Kulinarny Zenit
    27 marca 2013 o 16:27

    kocham takie ciacha ! Są uzależniające… zawsze biorę jedno, a zjadam z pięć 😀

  • Odpowiedz
    Magdalena M
    27 marca 2013 o 18:57

    Pyszne i szybkie! Chętnie bym zjadła.

  • Odpowiedz
    nasikosik
    27 marca 2013 o 19:02

    Wyglądają naprawdę zachęcająco 🙂

  • Odpowiedz
    dybka
    27 marca 2013 o 20:32

    O tak! To definitywnie trzeba zrobić 🙂

  • Odpowiedz
    Capacitier
    27 marca 2013 o 21:54

    Hmm.. sama nie wiem czy bym je polubiła, ale raczej tak 🙂

  • Odpowiedz
    Kamciss
    27 marca 2013 o 23:54

    Mmm pycha pomysł 🙂

  • Odpowiedz
    Eko Mysz
    28 marca 2013 o 00:05

    Kuszą…fajny pomysł:-)

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    28 marca 2013 o 04:26

    otrębowe ciasteczka to pyszny pomysł na przekąske , do tego lekkie i zdrowe 😉

  • Odpowiedz
    olala
    28 marca 2013 o 10:52

    Idealne by wsadzić do pudełka na II śniadanie.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    28 marca 2013 o 12:32

    zrobiłam ciasto ananasowe. Upiekło się dobrze, od a do z robiłam z przepisu. No ale niestety, mimo, że nie lubię słodkich ciast, to jedak ich zaletą jest to, że mają smak. Ananasowe go niestety nie miało. Brakuje jakiegoś wyraźnego aromatu, wspólnego mianownika. A tak to po prostu kasza manna z serem, plsterek ananasa, jakaś galaretka… Nie bardzo niestety.

  • Odpowiedz
    MartynCia ^^
    28 marca 2013 o 12:42

    w sam raz aby je ze sobą nosić na przekąskę 🙂 zapisuję przepis, ostatnio jestem fanką zdrowych ciasteczek.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    30 marca 2013 o 13:26

    nareszcie coś bezglutenowego, dziękuję! 😉

  • Odpowiedz
    Eat-and-get-fit
    1 kwietnia 2013 o 18:25

    Wyglądają pysznie! 🙂 Nigdy nie używałam takich otrębów, więc byłoby to coś nowego. 😉 Może spróbuję za jakiś czas.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    1 kwietnia 2013 o 20:23

    miód kasztanowy? a zwykły się nie nada? 🙁

  • Odpowiedz
    Miss Oatmeal
    2 kwietnia 2013 o 17:58

    O, wyglądają tak idealnie jak sklepowe! 😀 Z tą różnicą, że Twoje są sto razy zdrowsze 😀

  • Odpowiedz
    zufik
    3 kwietnia 2013 o 09:45

    Uwielbiam takie ciacha, cudne są

  • Odpowiedz
    Kamila Sujka
    13 kwietnia 2013 o 21:48

    o matko ale robisz pyszniutkie i zdrowe ciasteczka !

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    8 listopada 2014 o 16:07

    zmodyfikowany powyzszy przepis:
    200g otrebów
    150g maki ziemniaczanej
    80g mielonych orzechow ( ja dala 40g orzechow i 40g migadalow)
    100g siekanych orzechow
    100g cukru
    35g miodu
    szczypte soli
    1 łyzeczkie od herbaty sody
    2 jajka
    60g roztopionego masla
    150g jogurtu
    200g cieplej wody
    Suche produkty wymieszalam razem , potem płynne razem na końcu wszystko razem.
    Musze przyznac ze papka ktora powstala byla troche kleista musialam formowac ciasteczka jakbym robila kotlety mielone .
    Pieklam 25 min w piecu o temp. 200 stopni.
    Musze przyznac ze wyrosły pieknie , nie sa wcale za słotkie.
    Bardzo lubie cynamon nastepnym razem dodam go do ciasteczek.
    Wyszło mi 20 szt. kazde ciastko ma ok 4 cm. srednicy.

    zycze smacznego

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    8 listopada 2014 o 16:18

    Przepraszam zapomnialam dodac ze otreby byly żytnie a miod lipowy.
    Napewno ciasteczka sa wiecej kaloryczne niz ciasteczka włascicielki blogu.
    Dziekuje jednak za orginalna recepture bo bez niej nie powstaly by moje ciasteczka.
    Musze przyznac ze robi je sie szybciutko a jszcze szybciej zjada.

  • Napisz komentarz