Bez kategorii

Prosta tarta szpinakowa na orkiszowym spodzie

Ostatnio co raz więcej szpinaku gości w moich przepisach, to w raz z oliwkami jeden z produktów nie do przyjęcia przeze mnie w dzieciństwie, ale jak widać faktycznie z wiekiem człowiek przekonuje się do pewnych smaków - i całe szczęście 🙂 Tarta jest bardzo prosta w wykonaniu i robi się ją stosunkowo szybko, także może znajdziecie w tygodniu czas na taki "trawiasty" obiad 🙂

Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym

Drukuj przepis
Porcje: Przepis na tartę w foremce o średnicy 24-25 cm - 3 spore porcje

Składniki

  • Spód
  • 140 g mąki razowej orkiszowej
  • 40 g jogurtu naturalnego (2 łyżki)
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego oraz ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 g oleju słonecznikowego (1 łyżka)
  • Wypełnienie
  • 500 g mrożonego szpinaku
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 80 g lekkiego serka pleśniowego **
  • 2 jajka
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

Przgotowanie

1

Z podanych składników na spód zagniatamy na stolnicy ciasto (będzie dość miękkie).

2

Podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na cienki placek odrobinę większy niż nasza foremka. Do formy wkładamy papier do pieczenia lub lekko smarujemy olejem przy użyciu pędzelka,

3

a następnie wkładamy ciasto i formujemy na brzegach oraz widelcem robimy na całej powierzchni sporo dziurek.

4

Tak przygotowany spód wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy 10 minut.

5

W między czasie na dużej patelni odparowujemy rozmrożony szpinak, dodajemy do niego wyciśnięty czosnek i przekładamy całość do miski. Gdy szpinak trochę przestygnie dodajemy jaja, utarty na dużych oczkach serek pleśniowy oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy.

6

Po 10 minutach wyjmujemy z piekarnika foremkę, do środka przekładamy szpinakową masę i równomiernie rozsmarowujemy ją po całej powierzchni po czym ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut.

** Tarta będzie również pyszna i bardziej wyrazista przy użyciu niebieskiego sera 🙂

Może Ci się spodobać również

42 komentarze

  • Odpowiedz
    tuitu
    17 lutego 2013 o 12:15

    Mm wygląda wprost nieziemsko!

  • Odpowiedz
    Jey
    17 lutego 2013 o 12:16

    Jak ja uwielbiam szpinak! A tak samo, jak Ty, kiedyś go nie cierpiałam. Cieszę się jednak, że teraz go lubię, bo jest wyśmienity, zdrowy i pożywny 🙂 Miałabym ochotę na taką tartę na obiad, otak 🙂

    • Odpowiedz
      Jey
      17 lutego 2013 o 12:18

      A jakiego dokładnie użyłaś tego serka lekkiego pleśniowego?

  • Odpowiedz
    Agata
    17 lutego 2013 o 12:18

    Użyłam camemberta light firmy Turek 🙂

  • Odpowiedz
    GrowingUp
    17 lutego 2013 o 12:19

    Uwielbiam szpinak!;)

  • Odpowiedz
    Daria
    17 lutego 2013 o 12:21

    świetny pomysł na dzisiejszy obiad! ale czy ser pleśniowy mogę zastąpić mozzarellą?

    • Odpowiedz
      Agata
      17 lutego 2013 o 12:28

      Tak, możesz ewentualnie dodać wtedy 1-2 ząbki czosnku więcej 🙂

    • Odpowiedz
      Daria
      17 lutego 2013 o 18:37

      Dziękuję za przepis! Nie miałam tyle szpinaku, więc dałam mieszankę warzyw, którą wcześniej ugotowałam i kierowałam się wtedy innym Twoim przepisem na tartę, a mianowicie posiekałam kulkę mozzarelli, dodałam jajko, jogurt naturalny i oregano. Wyłożyłam na podpieczony spód warzywa i zalałam masą z mozzarellą. Mina domowników w trakcie próbowała nie do opisania! Lekko kruchy spód, który zrobiłam z mąki gryczanej powalił wszystkich na nogi.. i ta rozpuszczona mozzarella! jeszcze raz dziękuję!

  • Odpowiedz
    Kamciss
    17 lutego 2013 o 12:26

    Faktycznie prosta i jak pysznie wygląda 🙂

  • Odpowiedz
    Nena
    17 lutego 2013 o 12:27

    Bardzo lubię tarty ze szpinakiem 🙂 Z serem pleśniowym jeszcze nie jadłam, zawsze używam fety, ale na pewno wypróbuję 🙂

  • Odpowiedz
    soulstorm-everywhere
    17 lutego 2013 o 12:31

    pięknie, szukam takiej mąki razowej ale u mnie w sklepach ciężko..;/ można dodać pszenną?

  • Odpowiedz
    Kosmetyczne Remedium
    17 lutego 2013 o 12:35

    Wrąbała bym

  • Odpowiedz
    Magdalena M
    17 lutego 2013 o 12:38

    Uwielbiam szpinak, świetna tarta!

  • Odpowiedz
    Becia
    17 lutego 2013 o 13:12

    samo zdrowie, mniam, uwielbiam szpinak

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    17 lutego 2013 o 13:12

    Wspaniała tarta, pyszny obiad w wersji light 🙂

  • Odpowiedz
    agateq
    17 lutego 2013 o 13:12

    Tak jak mówi Becia – samo zdrowie! W dodatku jaka ładna:)

  • Odpowiedz
    Anna Maria
    17 lutego 2013 o 13:16

    pyszna tarta 🙂

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    17 lutego 2013 o 13:22

    tarta szpinakowa – love it ! jak będę w domu to koniecznie muszę ją zrobić ;D

  • Odpowiedz
    Agga
    17 lutego 2013 o 14:24

    wygląda super! i jakie zdrowe 🙂

  • Odpowiedz
    Zrzuć Brzuch!!!
    17 lutego 2013 o 14:27

    Super wygląda 🙂 Ciekawe jak smakuje 🙂

  • Odpowiedz
    Capacitier
    17 lutego 2013 o 15:31

    Jak dużo szpinaku – pycha! 😉

  • Odpowiedz
    inRudzienka's mindblog
    17 lutego 2013 o 17:41

    Uwielniam szpinak ale tylko lisciowy a Tatry pod każda postacią czy słodka cy słona 🙂

  • Odpowiedz
    Moja Manufaktura Smaku
    17 lutego 2013 o 18:12

    idealna- z dużą ilością szpinaku:)

  • Odpowiedz
    Karolina Sz
    17 lutego 2013 o 18:21

    hm..szpinakowej tarty jeszcze nie jadłam. muszę spróbować.!
    aa..tak bez sera pewnie tego szpinaku nie da rady..prawda?

    pozdrawiam, Ka.! 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    17 lutego 2013 o 19:33

    Wygląda rewelacyjnie ! W najbliższej wolnej chwili na pewno postaram się coś podobnego stworzyć

    Pozdrawiam, Asia

  • Odpowiedz
    Fitness Food: Żywność zdrowa i ekologiczna
    18 lutego 2013 o 07:34

    Szpinak uwielbiam, dodaje go nałogowo do mięs i omletów. Tarty nigdy nie robiłem bo nie mam formy ale czym prędzej muszę naprawić ten błąd. Właściwie to zaraz taką sobie zamówię i może już w weekend przygotuję takie cudo jak na zdjęciach 🙂 Dodam jeszcze gałkę muszkatołową, bo do szpinaku pasuje genialnie i może zamienię cammemberta na ser pleśniowy lazur – jeszcze bardziej wyrazisty smak (tylko trzeba uważać żeby nie przesadzić). Pozdrawiam!

  • Odpowiedz
    Madleine
    18 lutego 2013 o 10:36

    pycha!

  • Odpowiedz
    nashelly
    18 lutego 2013 o 19:48

    Haha, rzeczywiście "trawiasta" – ale jestem pewna, że pyszna 🙂 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    19 lutego 2013 o 08:25

    Tak mnie zaciekawiło, że dzisiaj idę kupić formę do pieczenia tarty 😛 Aczkolwiek, mam prośbę, tak Ci ładnie idzie, może wrzucisz coś z mięsa mielonego? bo ja kompletnie nie mam pomysłu 🙁

    Pozdrawiam!

  • Odpowiedz
    Emilka forEvent
    19 lutego 2013 o 23:26

    tarta wygląda super – jeszcze nigdy nie widziałam takiej z tak dużą ilością szpinaku, ciekawa jestem czy by mi się udało uzyskać fajne ciasto/spód, boję się, że by mi rozmiękło 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    20 lutego 2013 o 09:00

    wygląda fantastycznie! Ostatnio szaleję z mąką orkiszową i bardzo często piekę z niej chleb, ale tarta to też świetny pomysł :))) muszę wypróbować.

  • Odpowiedz
    Lidka Ka
    20 lutego 2013 o 11:56

    Piękna! Uwielbiam zielony kolor 🙂 również w kuchni. Będę musiała popracować nad podejściem rodziny do szpinaku w takiej ilości 🙂 Udawało mi się go przemycać w pasztecikach, naleśnikach itd. – przeważnie nie rzucał się tak w oczy 😉 Ale trzeba iść do przodu i nieustannie próbować czegoś nowego 🙂 A jak rodzina nie będzie przekonana, to zjem sama 😀 hehehehe

  • Odpowiedz
    witchqueen
    25 lutego 2013 o 09:35

    Jest cudowna zrobiłam ja wczoraj na kolacje:) Pokazałam ja u siebie na blogu:d

  • Odpowiedz
    Olcik
    1 marca 2013 o 13:39

    Troszkę pozmieniałam i oto jest:)
    http://waniliowachmurka.blogspot.com/2013/03/tarta-ze-szpinakiem.html

    Pozdrawiam 😀

  • Odpowiedz
    Brujita
    8 marca 2013 o 20:23

    mniam uwielbiam szpinaki tarty a ta wygląda bardzo apetycznie ;-)))
    Hmm… coś czuję , że zostanę Twoim stałym… podpatrywaczem ;-)))

  • Odpowiedz
    Piernikowa Chata
    9 czerwca 2013 o 13:45

    Bardzo lubimy w domu szpinak, ale tarty szpinakowej jeszcze nie robiłam, bardzo apetycznie wygląda 🙂

  • Odpowiedz
    Sylwia the Fighter
    9 czerwca 2013 o 17:15

    czy zamiast mrożonego szpinaku można użyć świeżego?

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    13 czerwca 2013 o 20:17

    Przepyszne!!! 🙂 dziś zjadłam, jutro muszę zrobić znowu:) u mnie w wersji z serem chudym:) dziękuję za inspirację! Uwielbiam tę stronę:)

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    6 lipca 2013 o 19:34

    Świetne przepisy, ale mam pytanie często w przepisach na tarte są rożne mąki, ja używam w kuchni razowej żytniej 2000, czy mogę do tych wszystkich tart własnie tej używać? Czy wtedy tarty nie będą wychodzić? Oraz mam drugie pytanie w różnych przepisach na tartę są różne składni i ich wielkości (szczególnie jajka, proszek do pieczenia, przyprawy), nie ma jednego uniwersalnego przepisu na tartę?

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    23 lutego 2015 o 21:11

    Zamiast sera pleśniowego można dodać zwykły twaróg?
    Pozdrawiam.

  • Napisz komentarz