Bez kategorii

Owsiane kulki z daktylami

Ma艂a odmiana dla ciasteczek owsianych - ma艂e kulki z daktylow膮 niespodziank膮. Co ciekawe pod wp艂ywem temperatury daktyle robi膮 si臋 oczywi艣cie bardzo mi臋kkie聽 i smakuj膮 jak... czekolada! S膮 bardzo s艂odkie, wi臋c dodatek miodu do owsianej otoczki jest na prawd臋 niewielki. Przyjazne podjaduchy na jeden k臋s 馃檪

Owsiane kulki z daktylami

Drukuj przepis
Porcje: Przepis na 12 kulek

Sk艂adniki

  • 100 g p艂atk贸w owsianych (g贸rskich)
  • 10 g otr臋b贸w pszennych
  • 15 g m膮ki pszennej pe艂noziarnistej
  • 1 jajko
  • 80 ml wody
  • 2 艂y偶eczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 艂y偶ki jogurtu naturalnego
  • 20 g miodu
  • oko艂o 40 g daktyli
  • 1 艂y偶eczka cynamonu

Przgotowanie

1

Do miski wsypujemy p艂atki owsiane oraz otr臋by i zalewamy gor膮c膮 wod膮, w kt贸rej wcze艣niej rozpuszczamy kaw臋. P艂atki mieszamy z p艂ynem i odstawiamy na oko艂o 10 minut a偶 nap臋czniej膮.

2

W mi臋dzy czasie 6 daktyli kroimy na po艂贸wki.

3

Do nap臋cznia艂ych p艂atk贸w dodajemy reszt臋 sk艂adnik贸w i mieszamy otrzymuj膮c g臋st膮 mas臋**.

4

艁y偶k膮 nak艂adamy porcj臋 masy na d艂o艅, wk艂adamy do 艣rodka po艂贸wk臋 owocu i formujemy kulk臋, kt贸r膮 nast臋pnie k艂adziemy na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia.

5

Kulki pieczemy w temperaturze 180'C przez 20 minut.

6

** Uwaga - ciasto bardzo si臋 klei i wcale nie 艂atwo ulepi膰 kuleczki 馃檪

…I udanych walentynek! 馃檪

Mo偶e Ci si臋 spodoba膰 r贸wnie偶

20 komentarzy

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    13 lutego 2013 o 13:38

    bardzo fajne takie s艂odkie kuleczki ,szczeg贸lnie jako przek膮ska ! i te偶 艣licznie wygl膮daj膮 ;d

  • Odpowiedz
    Salome
    13 lutego 2013 o 13:51

    Wspania艂e! Uwielbiam daktyle w ka偶dej formie;)

  • Odpowiedz
    Szajse
    13 lutego 2013 o 14:04

    Jak to 艣wietnie wygl膮da. Kocham daktyle, da艂a艣 mi pomys艂 na "upi臋kszenie" i 艂adne podanie 馃榾 Super fit przek膮ska i 艣wietny pomys艂 na ma艂膮 przegryzk臋. Mam z tym wieczny problem , zw艂aszcza jak wpadaj膮 do mnie znajomi , niezbyt wyrozumiali , i zmuszaj膮 mnie do ob偶arstwa. Da艂a艣 mi pretekst jak si臋 z tego wymiga膰 馃榾 Dzi臋kuj臋 serdecznie ;D Pozdrawiam

  • Odpowiedz
    Ewa
    13 lutego 2013 o 14:34

    Uwielbiam daktyle, z pewno艣ci膮 zrobi臋 w najbli偶szym czasie;)

  • Odpowiedz
    Daria
    13 lutego 2013 o 14:59

    艣wietne kuleczki! 馃槈

  • Odpowiedz
    Kamciss
    13 lutego 2013 o 19:04

    Pyszny pomys艂 馃檪 uwielbiam przepisy tego typu, oby by艂o ich jak najwi臋cej 馃槈

  • Odpowiedz
    Dietetycznie. Moja rzeczywisto艣膰.
    13 lutego 2013 o 19:39

    ale pyszno艣ci!

  • Odpowiedz
    agateq
    13 lutego 2013 o 19:57

    Lubi臋 wszystko co owsiane;d

  • Odpowiedz
    Beata
    13 lutego 2013 o 20:42

    Skoro napisa艂a艣, 偶e daktyle w 艣rodku smakuj膮 jak czekolada to masz jak w banku, 偶e wypr贸buj臋 ten przepis- od ponad 1,5 roku nie mia艂am w ustach czekolady, bo uaktywnia ona moje uczulenie na wiele innych rzeczy. A czasem a偶 mi si臋 艣ni!

  • Odpowiedz
    Marta
    13 lutego 2013 o 21:55

    kocham wszystko co owsiane
    pi臋knie wygl膮daja!

  • Odpowiedz
    kinga
    14 lutego 2013 o 13:24

    a ja chcialam spytac, czy one sa twarde? kiedys zrobilam owsiane kuleczki na slono i wyszly okropnie twarde, nie dalo sie zjesc :<

    • Odpowiedz
      Agata
      14 lutego 2013 o 15:17

      Nie, te wr臋cz przeciwnie – s膮 bardzo mi臋kkie 馃檪

  • Odpowiedz
    Marta
    14 lutego 2013 o 19:34

    Hej a jak mog艂abym zast膮pi膰 jogurt ? czy co艣 takiego jak mleko sojowe da rade ? mam w domu ma艂ego alergika a to by pewnie ch臋tnie zajada艂

    • Odpowiedz
      Agata
      15 lutego 2013 o 10:27

      je偶eli odpadaj膮 wszystkie produkty mleczne czyli twar贸g te偶 (mo偶na by u偶y膰 mielonego twarogu jak do sernika) to my艣l臋, 偶e mleko sojowe da rad臋, tak naprawd臋 wystarczy go odrobina:-)

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    15 lutego 2013 o 11:56

    Zrobi艂am wszystko dok艂adnie wg przepisu, tylko zamiast daktyli da艂am suszone morele i 艣liwki. Powsta艂e "ciasto" nie nadawa艂o si臋 do robienia kulek, by艂o strasznie klej膮ce. Musia艂am dosypa膰 spor膮 ilo艣膰 m膮ki, lecz nawet to nie za艂atwi艂o sprawy. Zastanawiam si臋 czy w przepisie nie powinno by膰 100g otr臋b贸w? Albo co mog艂am 藕le zrobi膰 :/

    Sylwia

    • Odpowiedz
      Agata
      15 lutego 2013 o 12:31

      Ciasto niestety jest bardzo klej膮ce i ci臋偶ko robi膰 z niego kulki, cho膰 mnie si臋 uda艂o nawet bez dodatku tych 15 gram m膮ki, kt贸re s膮 w przepisie 馃槈
      Prawdopodobnie wszystko zrobi艂a艣 dobrze, tylko po prostu troch臋 trzeba si臋 "uciapra膰" nad tymi kuleczkami 馃檪

  • Odpowiedz
    Capacitier
    15 lutego 2013 o 17:28

    Uwielbiam taki s艂odko艣ci, podziel si臋! 馃槈

  • Odpowiedz
    Ma艂gosia Markowska
    23 marca 2013 o 16:13

    Zapraszam do wzi臋cia udzia艂u w akcji: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/ciasteczka-owsiane 馃檪

  • Odpowiedz
    Ana
    27 kwietnia 2013 o 06:58

    id臋 robi膰! 馃槈

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    24 stycznia 2014 o 17:53

    Zrobilam 馃槈 zamiast kawy dodaje kakao poniewaz kawy nie lubie i czuje nawet w minimalnych ilosciach, daktyle rzeczywiscie smakuja jak czekolada a kulki ciezko sie robi… Zauwazylam jednak ze pierwsze dwie ida calkiem sprawnie tym samym myje co druga rece i wtedy jak na rekach nie mam ciasta nie rozwalaja sie tak 馃槈 uciazliwe ale warto 馃槈

  • Napisz komentarz