Nie lubi臋 sa艂aty. Szczeg贸lnie lodowej, mas艂owa jeszcze przejdzie, cho膰 i tak unikam. Nie jest to zbyt przyjazna diecie "cecha", ale staram si臋 preparowa膰 "sa艂atki" bez sa艂aty, cho膰 w艂a艣ciwie nadchodz膮 dla mnie trudne sa艂atkowe czasy przy cenach kalafiora/broku艂贸w rz臋du 9 z艂 za sztuk臋 (!). Dzisiaj moja ukochana pieczona papryka, pieczarki i kurczak.
Sa艂atka z kurczakiem, pieczon膮 papryk膮 i pieczarkami
Drukuj przepisSk艂adniki
- 100 g piersi z kurczaka
- 1/2 艂y偶eczki soli
- chili
- oregano
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 偶贸艂tej papryki
- 2 ma艂e pieczarki
- 1/2 ma艂ej cebuli
- 80 ml jogurtu naturalnego
- 1 z膮bek czosnku
- pieprz
Przgotowanie
Kilka godzin przed przygotowaniem przepisu przygotowujemy mi臋so, pier艣 z kurczaka kroimy w spor膮 kostk臋 i doprawiamy odrobin膮 soli, chili i du偶膮 ilo艣ci膮 oregano, przykrywamy i wstawiamy do lod贸wki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i przygotowujemy blaszk臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia.
Papryki przekrawamy wzd艂u偶聽 na p贸艂, wydr膮偶amy i kroimy w 1,5 centymetrowe paski. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki, tak samo cebul臋. Tak przygotowane sk艂adniki uk艂adamy na blaszce i wk艂adamy do piekarnika na 20 minut.
W mi臋dzy czasie na patelni podsma偶amy (bez t艂uszczu) kawa艂ki kurczaka i przygotowujemy sos czosnkowy na bazie jogurtu, kt贸ry lekko doprawiamy pieprzem i szczypt膮 soli.
Upieczone warzywa wyci膮gamy, 艂膮czymy z mi臋sem i polewamy sosem czosnkowym.
17 komentarzy
Magdalena M
10 stycznia 2013 o 10:57Super przepis, nawet na obiad z dodatkiem w臋gli.
A ja lubi臋 sa艂at臋;p
kinga
10 stycznia 2013 o 13:52w艂a艣nie zjad艂am co艣 podobnego, haha 馃榾 tylko z orzechami w艂oskimi i br膮zowym ry偶em do tego 馃檪
pyyycha, kocham pieczon膮 papryke !
qwert123
10 stycznia 2013 o 15:54naprawd臋 nie lubisz sa艂aty? ja uwielbiam!;) ale taka propozycja jest r贸wnie smaczna
Dota|oneginetatopa
10 stycznia 2013 o 17:09fajna i bez zielonego:)
La Lolla
10 stycznia 2013 o 17:48omnomnom! sa艂ata w tym wydaniu jest zb臋dna;)
Justyna B膮k
10 stycznia 2013 o 19:59fajne po偶ywne danie zw艂aszcza dla tych co nie lubi膮 zieleniny:)
Maggie
10 stycznia 2013 o 22:28Nie powinnam ju偶 o tej porze je艣膰, ale to tak smakowicie wygl膮da… 馃槈
Nominowa艂am Twojego bloga do Liebster Award!
teenager ;)
11 stycznia 2013 o 04:08nie ma to jak pyszna zdrowa sa艂atka , z kurczakiem pychotka !
veronika
11 stycznia 2013 o 07:28Ja te偶 czasem mam dni/tygodnie, w kt贸rych nie mog臋 w艂o偶y膰 sa艂aty do ust. Wtedy przydaj膮 si臋 inne kompozycje sa艂atkowe:)
Olcik
11 stycznia 2013 o 10:22masz racj臋,
b臋dzie trudno – warzywa na 艂eb na szyj臋 dro偶ej膮.
Pozdrowienia od Kole偶anki dietetyczki:)
Klaudia P.
11 stycznia 2013 o 14:19Ach, jak smacznie 馃檪
BettyL
11 stycznia 2013 o 14:24ciekawy ten przepis 馃榾
lubi臋 po艂膮czenie kurczaka z pieczarkami 馃檪
Capacitier
11 stycznia 2013 o 18:40Ale jak wida膰 i bez tego mo偶na sobie bardzo dobrze radzi膰,i jest smacznie, zdrowo, kolorowo 馃檪
Anonimowy
14 stycznia 2013 o 18:01W 100% rozumiem – te偶 unikam sa艂aty 馃槢
Cho膰 od warzyw zdecydowanie nie stroni臋 馃檪
Sophii
14 stycznia 2013 o 19:02Oto i sa艂atka dla mnie! Poprosim wi臋cej przepis贸w na sa艂atki, ja mam do nich dwie lewe r臋ce:)
iffyivy
22 stycznia 2013 o 13:03ja dzi艣 zrobi艂am szasz艂yki z kurczakiem, pieczarkami, papryk膮, cebulk膮 i pomidorem – kurczak na ostro, a warzywa przyprawione pieprzem, rozmarynem i tymiankiem – pychota!
Anonimowy
21 kwietnia 2013 o 20:15mam plan 偶eby do艂o偶y膰 do tego br膮zowy ry偶 co by T呕 nie marudzi艂, 偶e ma艂o tre艣ciwe 馃槈 dietetycznie zostanie a troch臋 bardziej syc膮ce !
kocham Tw贸j blog ;)))))
Karolina