Bez kategorii

Nie marnujmy jedzenia – Quiche

Swego czasu wspominałam na facebooku , że chciałabym podać Wam pare przepisów, które mogłyby uratować trochę jedzenia z Waszych "zapasów", które okazują się być zbyt duże i niestety nie rzadko prowadzi do wyrzucania produktów spożywczych, co abstrahując od strat ekonomicznych, po wyrzuty sumienia, że "inni nie mają, a ja wyrzucam" - to jest po prostu nieekologiczne o czym możecie przeczytać na stronie NIEMARNUJE.PL

Popularne w celu "utylizacji" warzyw, które już trochę leżą i trzeba coś z nimi zrobić są oczywiście zapiekanki np z makaronem, takie jak ta > klik Natomiast u mnie w domu jest często problem z czerstwym pieczywem, więc dziś propozycja na to jak można je wykorzystać - przepis jest bardzo  uniwersalny, więc mam nadzieje, że dzięki niemy każde z Was będzie miało czasem okazje odratowania nadmiaru jedzenia z kuchni 🙂 Pomysł totalnie spontaniczny i eksperymentalny, ale okazał się sukcesem 🙂

Quiche z chlebem i brokułami

Drukuj przepis
Porcje: Przepis na porcję dla 4 osób

Składniki

  • 120 g pieczywa (u mnie wek i zwykły chleb pszenny)
  • 300 g brokułów
  • 100 g kalafiora
  • 100 g papryki czerwonej
  • 1 średnia cebula
  • 40 g chudej wędliny
  • 20 g zielonych oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 70 ml śmietany 12%
  • 70 ml jogurtu naturalnego
  • 4 jajka
  • 1 łyżka oregano
  • 2/3 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli + do podgotowania brokułów

Przgotowanie

1

W lekko osolonej wodzie podgotowujemy ok. 4 minuty brokuły (kalafior troszkę dłużej, ja użyłam mrożonego, więc ugotowałam go razem z brokułami).

2

W między czasie pieczywo kroimy/rwiemy na drobne kawałki i wrzucamy do dużej miski.

3

Paprykę oraz 2/3 cebuli kroimy w kostkę i dodajemy do miski razem z pokrojoną wędliną i oliwkami przekrojonymi na połówki. Gdy warzywa się ugotują rozdrabniamy je na mniejsze drzewka i również dodajemy do reszty składników.

4

W osobnej miseczce łączymy jogurt ze śmietaną, wciskamy czosnek i dodajemy resztę przypraw, po czym wbijamy jajka i całość roztrzepujemy na jednolita masę, której 3/4 wlewamy do dużej miski ze wszystkimi składnikami i całość dokładnie mieszamy łyżką.

5

25 centymetrową foremkę wykładamy papierem do pieczenia, na który wykładamy naszą mieszankę i łyżką/szpatułką wyrównujemy całość lekko dociskając aby wierzch był płaski. Na górę wylewamy resztę rozmieszanego jajka, rozprowadzamy po całej powierzchni i układamy jeszcze kilka krążków cebuli.

6

Foremkę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut, po upływie tego czasu ściągamy folię i pieczemy jeszcze 10-15 minut, aż wierzch zacznie się wyraźnie rumienić (ale nie przypalać!)

 i pamiętajcie:
 —
ps. Zdałam najgorszy egzamin! Wielki kamień z serca, dzięki Bogu, że wyniki pojawiły się po kilku godzinach bo chyba dostałabym zawału. Dzięki wszystkim, którzy trzymali kciuki 🙂

Może Ci się spodobać również

29 komentarzy

  • Odpowiedz
    Jey
    30 stycznia 2013 o 14:13

    To jest genialne! Ja osobiście jem mało chleba ale często zauważam w domu, że chleb czerstwieje i się marnuje. Następnym razem przyrządzę Mamie takie coś jak będzie chciała wyrzucić 😀
    Poza tym gratuluję zdania egzaminu 🙂

  • Odpowiedz
    Ola Sz
    30 stycznia 2013 o 14:19

    świetny przepis na szybki obiad z resztek 😉 uwielbiam quiche!
    i gratuluję 😉

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    30 stycznia 2013 o 14:27

    Fajne! 🙂

  • Odpowiedz
    http://jak-byc-piekna-i-szczesliwa.blogspot.com/
    30 stycznia 2013 o 14:54

    wygląda smakowicie i zdrowo ! 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    30 stycznia 2013 o 15:12

    gratuluję zdanego egzaminu:) quiche wygląda baaardzo smakowicie:) A.

  • Odpowiedz
    Zielaczek
    30 stycznia 2013 o 15:28

    Uwielbiam gotować z resztek lodówkowych, wychodzą wtedy najlepsze dania 🙂

  • Odpowiedz
    Dota|oneginetatopa
    30 stycznia 2013 o 15:42

    gratulacje zdanego egzaminu a takich postow to na głodno nie powinno się czytać:(

  • Odpowiedz
    Daria
    30 stycznia 2013 o 16:42

    ale smacznie wygląda

  • Odpowiedz
    Wera
    30 stycznia 2013 o 20:05

    gratuluję, też mnie to czeka za rok na studiach 🙂 przeglądam bloga od wczoraj, ale obiecuję, że zostanę na dłużej <3

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    31 stycznia 2013 o 04:19

    to jest super, ja też nie lubię marnować jedzenia ,więc takie quiche jest idealne ;d

  • Odpowiedz
    Ola
    31 stycznia 2013 o 07:16

    Super przepis. Nie znoszę marnowania jedzenia i kiedy zostają mi resztki zawsze staram się naleźć dla nich ciekawe zastosowanie. Najczęściej są to tarty, albo zapiekanki 🙂 Kisz też jest świetnym pomysłem 🙂

  • Odpowiedz
    Róża
    31 stycznia 2013 o 09:25

    Mniam mnia, smacznego 🙂

  • Odpowiedz
    kuchcikOla
    31 stycznia 2013 o 12:19

    uwielbiam takie dania pełne wszystkiego 🙂 koniecznie do zrobienia! 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    31 stycznia 2013 o 14:31

    Mozna zrezygowac ze smietany bez szkody na konsystencji. Alergia pokarmowa, nie dieta.

    • Odpowiedz
      Agata
      31 stycznia 2013 o 14:38

      Myślę, że można zastąpić większą porcją jogurtu lub użyć np mielonego twarogu 🙂

    • Odpowiedz
      Capacitier
      1 lutego 2013 o 18:41

      O, ciekawy pomysł z tym twarogiem, nie spotkałam się z takim rozwiązaniem.

  • Odpowiedz
    darmowe mp3
    31 stycznia 2013 o 18:41

    hmmm takie jadłem ale musze sprobować chyba z mielonym twarogiem zobaczymy 😀

  • Odpowiedz
    wykrywacz smaku
    1 lutego 2013 o 13:41

    świetny pomysł!

  • Odpowiedz
    agnieszka misiak
    1 lutego 2013 o 17:21

    Przepraszam ale Proszę o pomoc dla mojej koleżanki Ewy która walczy z rakiem każda złotówka się liczy , więcej informacji znajdziesz na moim blogu : http://perfektbin.blogspot.com/

  • Odpowiedz
    Cassie
    2 lutego 2013 o 14:43

    pyszne! <3

  • Odpowiedz
    Tata pisze bloga
    12 lutego 2013 o 15:23

    Bardzo zacny pomysł 🙂 Muszę wypróbować, na pewno będzie pyszne 🙂

  • Odpowiedz
    Szarlotka
    19 lutego 2013 o 21:27

    Gratuluje zdanego egzaminu i ciekawego pomysłu na potrawę z serii "ostatnia szansa dla resztek" 🙂 Super blog!

  • Odpowiedz
    wyszukiwarka mp3
    26 lutego 2013 o 01:19

    uu w tym jest pełno wszystkiego mmm lubię to hi hi pyszne musi być 😀

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    7 kwietnia 2013 o 21:01

    Świetny przepis, jutro go wypróbuję! Niestety, nie mogę znaleźć kaloryczności tej potrawy. Proszę o podanie. Mam zamiar przejeść na dietę i przyda mi się ta informacja. Pozdrawiam.

    • Odpowiedz
      Agata
      8 kwietnia 2013 o 04:46

      1 porcja (1/4 gotowego dania) dostarcza około 233 kalorii. Jeśli nie widzisz tabelek, to spróbuj otworzyć bloga w innej przeglądarce 🙂

  • Odpowiedz
    mrs_coffee
    23 kwietnia 2013 o 10:16

    Robie dzis na obiad ! 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    28 kwietnia 2013 o 15:47

    to mój 2 obiad w ten weekend z Twojego przepisu! kolejny strzał w 10 🙂
    siostrze i mi tak smakowało, ze zjadłyśmy prawie po 2 porcje:)
    dziekuje!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    20 stycznia 2014 o 19:42

    jest prze-pyszne!!! nie dałam śmietany, dałam jedno jajko mniej i sam chleb żytni – oliwki na wierzch i cebula i posypalam delikatnie startym szwajcarskim serem ( ok 20 g na calosc) – wyszlo po prostu przepyszne bardzo syte i jak stosunkowo niewiele kcal a ile warzyw! przepis jest swietny!:)

  • Odpowiedz
    Ola
    17 listopada 2018 o 14:58

    przepyszne 🙂

  • Napisz komentarz