Niedawno zrobiłam Wam mały błonnikowy wykład połączony z przepisem na otrębowe ciasteczka (mam nadzieje, że wszystkim się udały 🙂 ). W poście zapowiadałam też, że szykuję dla Was konkurs.
Nie będzie zbyt skomplikowany, a kto sprawnie weźmie udział będzie miał okazję spróbowania nowej błonnikowej kawy Inka, ponieważ mam całe mnóstwo próbek do rozdania. Co powiecie na 10 saszetek kawy, którą możecie wsadzić na czarną godzinę do torebki, lub wypić z rodzinką w domowym zaciszu? Niech tak będzie – 10 sztuk dla pierwszych 50 osób, które wezmą udział w konkursie, a dodatkowo dla osoby, której odpowiedź najbardziej mnie zaciekawi i poruszy moje kubki smakowe będę miała zestaw od Inki, w którym znajdzie się nie tylko słoiczek Inki Błonnik, ale też aromatyczne kawy zbożowe takie jak karmelowa, czy czekoladowa..
Zasady konkursu
Inka (dalej: Partner).
a) nagroda 1. stopnia- zestaw produktów Inka – 1 szt.
b) nagrody 2. stopnia – zestawy 10 próbek kawy Inka Błonnik (saszetka o masie 10g netto) – 50 szt.
Pierwsze 50 osób, które wzięło udział w konkursie otrzyma próbki inki błonnik – bardzo proszę o przesłanie w terminie do 4 dni Waszych danych do wysyłki na mój adres mailowy – dietetyczniewkuchni@gmail.com
- twin.monika@wp.pl
- faflunek@gmail.com
- artydaga@autograf.pl
- anetus1712@gmail.com
- patija88@gmail.com
- bazylskam@op.pl
- pannamadzia@gmail.com
- a.paduch1987@gmail.com
- vemmx@interia.pl
- whiness@o2.pl
- justu@buziaczek.pl
- miss7buziaczek@onet.pl
- poracoszjesc@gmail.com
- k.galazka1@gmail.com
- ama30@wp.pl
- slaba.j@wp.pl
- mstruk4@wp.pl
- koralina1987@gmail.com
- krowicka@yahoo.com
- lavieselonmarie@gmail.come
- asiertorun@wp.pl
- wika22@gmail.com
- olka-121@o2.pl
- rockmargot@gmail.com
- kamliborys@wp.pl
- mariannahall092@gmail.com
- mrowka_faronka@02.pl
- natalia.gaczol0@gmail.com
- cstruk4@wp.pl
- piero2392@gmail.com
- nioolek@gmail.com
- nietracczasunagotowanie@gmail.com
- urszulla.1988@wp.pl
- Aga-144@wp.pl
- dominika_91@hotmail.com
- malas4@wp.pl
- antekms@wp.pl
- ania5825@wp.pl
- superpaula@poczta.onet.pl
- coccinella@onet.eu
- andzia_x3@wp.pl
- monikadec121@interia.pl
- mmonia164@gmail.com
- nirvantusia@gmail.com
- boska.komedia@wp.pl
- asiapoltorak@gmail.com
- arcticgirl6@o2.pl
- anpapi@gmail.com
- ola_wie@op.pl
- bartek.kowi00@gmail.com
Osobą, która wygrywa zestaw kaw jest autorka poniższej propozycji:
Składniki:
– kostka twarogu -250g
– jajko
– 3/4 szklanki płatków owsianych
– 1/4 szklanki otrębów pszennych
– 2 łyżki siemienia lnianego
– łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta cukru i szczypta soli
Twaróg miksujemy z jajkiem. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy ciasto.
Formujemy małe bułeczki. Bułeczki kładziemy na blasze posmarowanej margaryną. Wierzch bułeczek smarujemy wodą i posypujemy siemieniem lnianym.
Blaszkę z bułkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 minut. Mi wyszły 4 zgrabne bułeczki.Po zdjęcia bułek odsyłam tutaj -> http://rodzynkafit.blogspot.com/2012/06/bueczki-owsiano-twarogowe.html
W ogóle to czaję się od dłuższego już czasu na tą Inkę karmelową i nigdzie jej nie mogę dorwać 🙁 Grrr.
asiapop@vp.pl ”
133 komentarze
Domi
19 stycznia 2013 o 13:13Śniadanie bogate w błonnik to dla mnie przede wszystkim płatki. Pełnoziarniste, z dodatkiem suszonym owoców, obowiązkowych otrębów oraz siemieniem lnianym. Dzięki takiemu pożywnemu posiłkowi głód przez kilka godzin nie będzie nam groził 🙂
faflunekatgmail.com
zamiast at = @
Arty Daga
19 stycznia 2013 o 13:15Lekkie racuszki z jabłkami i kilkoma łyżeczkami błonnika lub razowe pieczywo z twarożkiem z owocami i błonnikiem. No i oczywiście zdrowa kawa Inka również z błonnikiem 🙂
Arty Daga
19 stycznia 2013 o 13:15mail: artydaga@autograf.pl
Aneta
19 stycznia 2013 o 13:17Jeśli błonnikowe śniadanie to tylko placuszki owsiane z otrębami. Są pyszne i przy tym dają kopa na cały poranek;)
anetus1712@gmail.com
Patrycja
19 stycznia 2013 o 13:20Moje idealne śniadanie (nie tylko, ze względu na dużą zawartość błonnika, jest po prostu przepyszne!) to owsianka z dwóch łyżek otrąb owsianych, łyżki otrąb żytnich, łyżki otrąb pszennych, zalana szklanką mleka. Po zagotowaniu dodaję także pokrojonego banana oraz łyżkę wiórków kokosowych. Uwielbiam takie połączenie, które jest miłym i SŁODKIM (co najważniejsze!) rozpoczęciem poranka. Taka owsianka zastępuje mi wszelkie inne słodycze i daje energie na cały dzień. 🙂
Patrycja
19 stycznia 2013 o 13:29mój adres:
patija88@gmail.com
COULD BLOOM
19 stycznia 2013 o 13:21ja proponuję owsiankę z moich ukochanych płatków górskich z dodatkiem otrębów i całą paletą świeżych owoców, mam kilka niezawodnych połączeń: mus jabłkowy z cynamonem i suszoną żurawiną; orzechy włoskie z kokosem z dodatkiem musu jagodowego, albo kawałki pomarańczy, kiwi i nie zapominając o źródle pozytywnej energii tj. bananie 🙂 po takim śniadaniu dzień będzie na pewno udany, a bogate w błonnik składniki zapewnią nam komfort przez cały dzień, bez uczucia wzdęcia, po prostu lekko i smacznie 🙂 a wszystko obowiązkowo trzeba zakończyć kubkiem cieplutkiej inki, której smak towarzyszy mi już od przedszkola 🙂
bazylskam@op.pl
Magda
19 stycznia 2013 o 13:21Uwielbiam inkę! Kawa z dzieciństwa jeszcze 😀
Co do śniadania to proponuję makowy mus z kaszy manny 🙂
Przepis (jedna porcja):
3 łyżki kaszy manny
1/2 szkl wody + 1/2 szkl mleka
1 łyżeczka stewi
1 białko jajka
2 łyżki maku
Kaszę mannę zalać mlekiem i wodą; posłodzić stewią; zagotować. Trzymać na ogniu, aż do zgęstnienia. Gdy kasza będzie gotowa odstawić do ostygnięcia. Białko jajka ubić na sztywną pianę.
Przestudzoną kaszę mannę zblendować. Dodać mak i wymieszać. Delikatnie połączyć z białkiem jajka.
Mój adres: pannamadzia@gmail.com
Agnieszka
19 stycznia 2013 o 13:29Owsianka:
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki mleka
1 pokrojony banan
szczypta cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
1/4 szklanki puree z dyni
garść jagód
łyżka syropu z agawy
ewentualnie kilka orzechów włoskich (lub innych)
Płatki zagotować z mlekiem, cynamonem, gałką. Na końcu dodać puree z dyni, orzechy, pokrojonego banana i jagody. Pozostawić chwilkę pod przykryciem do lekkiego ostygnięcia, polać syropem z agawy.
Zawartość błonnika w tej porcji – 10,8 g
Mój adres: a.paduch1987@gmail.com
Jey
19 stycznia 2013 o 13:29Pełnoziarniste pancakes z dodatkiem kaszy manny i otrębów, podane z ulubionymi owocami lub sosem z ulubionych owoców. 🙂
email – vemmx@interia.pl
whiness
19 stycznia 2013 o 13:31Och, pamiętam, jaka byłam dumna, kiedy mogłam pić Inkę! Zawsze zazdrościłam dorosłym picia kawy, więc uważałam, że Inka to mój pierwszy krok w stronę pełnoletności 😉
Na śniadanie proponuję bananowe ciastko z patelni.
– 4 łyżki płatków owsianych
– 1 łyżka mielonego lnu
– 3/4 banana
– 1 łyżka masła orzechowego
– 3 łyżki mleka
Płatki owsiane mieszamy z lnem, następnie dodajemy banana zgniecionego z mlekiem i masło orzechowe. Wykładamy na suchą patelnię placuszek o grubości ok. 0,5 cm. Smażymy na małym ogniu kilka minut z każdej strony.
Dodaję nawet zdjęcie (z mojego bloga) 😉 http://4.bp.blogspot.com/-soBF5lv3zCQ/UFazRZ2bshI/AAAAAAAAALo/xQe1dzOolXQ/s1600/Obraz+1308.jpg
whiness@o2.pl
Justyna
19 stycznia 2013 o 13:32Lekkie, obfite w błonnik i pyszne śniadanie:
3 łyżki płatków owsianych górskich
2 łyżki otrębów
1,5 szkl mleka (lub pół na pół z wodą)
1 jabłko pokrojone w kostkę
cynamon
Płatki zagotować, na koniec dodać jabło, posypać cynamonem i nic tylko rozkoszować się zdrowym, szrlotkowym smakiem:)
adres: justu@buziaczek.pl
Carly
19 stycznia 2013 o 13:33Moja propozycja na śniadanie bogate w błonnik,to jest Owsianka (z różnymi dodatkami,takie jak np. banan i wiórki kokosowe lub jabłko i cynamon 😉 ).
Od kilku miesięcy na śniadanie przeważnie jadam takie śniadanie tzn. owsiankę z różnymi dodatkami,ponieważ jest pyszna,zdrowa i bogata w błonnik. Kiedyś nie lubiłam owsianki,ale teraz ja uwielbiam <3
Mój adres: miss7buziaczek@onet.pl
Pani Owca
19 stycznia 2013 o 13:33Nasze ulubione śniadanie bogate w błonnik to bakaliowe racuchy śniadaniowe 🙂 http://poracoszjesc.blogspot.com/2012/11/bakaliowe-racuchy-sniadaniowe.html
poracoszjesc@gmail.com 🙂
Anonimowy
19 stycznia 2013 o 13:34owsianka: płatki, ananas, żurawina, migdały i do tego mandarynka! mniam 🙂
Do tego kostka czekolady i cały dzień jest przyjemny 🙂
k.galazka1@gmail.com
Anonimowy
19 stycznia 2013 o 13:35Moje śniadanie:
jogurt, płatki owsiane, rodzynki, garść orzechów, łyżka otrębów granulowanych- ilość? taką jak kto lubi (prócz otrębów) ! 😀
ama30@wp.pl
Justyna
19 stycznia 2013 o 13:35Owsianka na mleku z bananem i cynamonem :
– zagotować szklankę mleka
– dodać 5 łyżek płatków owsianych górskich
– dodać łyżeczkę miodu
– podgotować jeszcze chwilkę do zagęszczenia
– na koniec dodać pokrojonego banana i posypać cynamonem
Smacznego 😉
slaba.j@wp.pl
Anonimowy
19 stycznia 2013 o 13:36Składniki
3 banany
300 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki miodu
6 łyżki płatków owisanych.
Banany myjemy, obieramy ze skórki, dodajemy pozostałe składniki, miksujemy w blenderze. Smacznego.
mstruk4@wp.pl
Koralina
19 stycznia 2013 o 13:37Śniadanie? Dla mnie idealne to kasza jaglana z bananem, polana naturalnym jogurtem, z garstką orzechów i suszonej żurawiny…nie ma obecnie nic lepszego 🙂 Do tego Inka z mlekiem, bez cukru, w dużej szklance bez ucha, żeby ogrzać łapki. Ehhhh kiedy będzie rano? Pozdrawiam! QuchniaWege
Koralina
19 stycznia 2013 o 13:38koralina1987@gmail.com
Anonimowy
19 stycznia 2013 o 13:38Moją propozycją na śniadanie bogate w błonnik są placuszki owisiane. Są szybkie, łatwe i pełne dobrych kalorii. Podpatrzyłam je od mojej współlokatorki kilka lat temu i teraz goszczą na moim stole w prawie każdy weekend 🙂
Składniki: 1 jajko, 4-5łyżek płatków owsianych, 1 łyżka jogurtu naturalnego/serka owocowego, pół jabłka pokrojonego w kostkę, 1 łyżka rodzynek i cynamon.
Wykonanie: Wszystko mieszam, smażę na patelni teflonowej bez tłuszczu. W zależności od zawartości lodówki przepis modyfikuję dodając różne ziarna, owoce, czasem miód.
krowicka@yahoo.com
Marie
19 stycznia 2013 o 13:38Moje lekkie śniadanie bogate w błonnik to codzienna owsianka:
Płatki owsiane gotuję na wodzie, na sam koniec dorzucam do nich pokrojone suszone śliwki, owoce goji i posiekane migdały. Zwieńczam plastrem twarogu i po ostygnięciu zajadam ze smakiem 🙂
lavieselonmarie@gmail.com
Nika.
19 stycznia 2013 o 13:38Ja najbardziej lubię placek otrębowy: otręby, jogurt, jajko i na patelnie. Do tego serek wiejski i albo owoce na słodko, albo wędzony łosoś na słono. Idealne śniadanie, bo trzyma głód z daleka przez dobrych kilka godzin.
easiertorun@wp.pl
Fate B.
19 stycznia 2013 o 13:38Lekkie śniadanie bogate w błonnik? Propozycji jest wiele. Ja przedstawię jedną z moich ulubionych. Są to placuszki z płatków owsianych i otrębów pszennych oraz żytnich. Robi się je na jogurcie naturalnym, a smaży bez dodatku tłuszczu.. Są wyśmienite, lekkie a zarazem syte. Uwielbiam je np. z musem jabłkowym oczywiście domowej roboty, bo zdrowiej. Do tego najlepsza będzie Inka Czekoladowa. 🙂 Polecam takie pyszności.
wika22@gmail.com
Ola
19 stycznia 2013 o 13:40Idealne śniadanie z błonnikiem to crunchy z pokrojonymi kawałkami banana i jabłka, zalane odrobiną soku jabłkowego i 1-2 łyzkami jogurtu naturalnego.
Wersja letnia obejmuje dodatnie malin i borówek 🙂
Ola
19 stycznia 2013 o 13:42moj adres to olka-121@o2.pl
Porcelanowa
19 stycznia 2013 o 13:40Warto na śniadanie zjeść coś ciepłego, ale ile razy można wciąż zajadać się owsianką? Wszak i dla największego fana, kiedyś się znudzi. Aby urozmaicić sobie poranny posiłek, który ma nam dodac energii na cały poranek, warto ugotować sobie coś innego. Proponuję budyń z kaszy jaglanej, z dodatkiem domowego cukru waniliowego, odrobiną miodu i jagodami. Obiecuję, że szybko wprowadzicie taki posiłek do stałego menu. 😉
Porcelanowa
19 stycznia 2013 o 13:42rockmargot@gmail.com
Anonimowy
19 stycznia 2013 o 13:411 jabłko
13 banany
2 szklanki mleka
1 garść płatków owsianych
1 garść migdałów
1 łyżeczka cynamonu
Wszystko razem miksujemy i gotowe 🙂
kamliborys@wp.pl
Doctor
19 stycznia 2013 o 13:42Sniadanie pelne blonnika:
– platki owsiane
– banan
– orzechy
– masa makowa
Platki owsiane gotujemy na wodzie albo na mleku (jak kto woli 🙂 )
Banana kroimy w plasterki, mieszamy z masa makowa (na oko 2 lyzki) i orzechami.
Kiedy platki owsiane beda juz gotowe dodajemy makowo-bananowa mase i wcinamy!
mariannahall092@gmail.com
Karolka
19 stycznia 2013 o 13:43Jogurt naturalny + starte jabłko + płatki owsiane z dodatkiem miodu, suszonych moreli i pestek dyni podpieczone w piekarniku na chrupiący crunch.
mrowka_faronka@02.pl
tuitu
19 stycznia 2013 o 13:43Omlet z otrębami i jabłkiem.
2 łyżki otrąb pszennych
2 łyżki otrąb żytnich
1 łyżka płatków owsianych
1 łyżeczka siemienia lnianego
jajko
2 łyżki jogurtu naturalnego
szczypta cynamonu
kilka kropel stewi
pół jabłka ze skórką
Jabłko zetrzeć na tarce i wymieszać z pozostałymi składnikami,aby powstała gładka masa po czym wylać na rozgrzaną patelnię.
natalia.gaczol0@gmail.com
Anonimowy
19 stycznia 2013 o 13:431 litr mleka
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki orzechów laskowych mielonych
Mleko zagotowujemy, dodajemy orzechy, płatki, gotujemy jeszcze 4 minuty. Smacznego
cstruk4@wp.pl
Piero Pierko
19 stycznia 2013 o 13:43Moje perfekcyjne śniadanie to otrębowe placuszki z serka homogenizowanego. Placki robimy z 2 jaj, 6 łyżeczek serka homogenizowanego (najlepszy Poznański!), 3 łyżek mielonych otrąb owsianych oraz łyżeczki brązowego cukru. Dokładnie wymieszany "roztwór" i wlewamy porcjami na wcześniej rozgrzaną patelnie, smażymy bez dodatku tłuszczu. Placki wychodzą zawsze i nigdy nie przywierają do patelni. Jeśli mam ochotę polewam je jeszcze na koniec, odrobiną syropem klonowym, smaruję masłem orzechowym, lub dodaję ulubione owoce, np. tarte jabłko z cynamonem.
piero2392@gmail.com
Anonimowy
19 stycznia 2013 o 13:44Na śniadanie proponuję pełnoziarniste, bogate w błonnik, ciut egoistyczne, ciastko dla jednej osoby, które idealnie komponuje się z poranną kawą zbożową. 🙂
Składniki:
1/4 szkl. ziarna pszenicy
1/4 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka otrębów orkiszowych
1/2 dużego banana
1 jajko
kilka łyżek mleka (do osiągnięcia konsystencji gęstej śmietany)
szczypta sody
olej (do wysmarowania formy)
Ziarna pszenicy niedbale zmielić, zostawiając niektóre nie do końca zmielone. Nadadzą one ciastku dodatkowej chrupkości. Banana zblendować na puree, połączyć z pozostałymi składnikami dolewając odpowiednią dla konsystencji ilość mleka. Natłuścić naczynko do zapiekania i przełożyć do niego masę. Piec ok. 30 minut w rozgrzanym do 180st. piekarniku. Gotowe podać z dowolnymi, ulubionymi dodatkami.
mój adres: nioolek@gmail.com
Szybkie gotowanie
19 stycznia 2013 o 13:44Sycące śniadanie, pełne błonnika, które robię najczęściej w weekend to:
Pizza z patelni z płatkami owsianymi
(http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2012/08/pizza-z-patelni-z-patkami-owsianymi.html)
nietracczasunagotowanie@gmail.com
Anonimowy
19 stycznia 2013 o 13:44idealne błonnikowe śniadanko-
płatki owisane na mleku, do tego dwa zbożowe ciasteczka, owoc (np banan, jabłko, pomarańcza)i kubek kawy inka z błonnikiem.
smacznego 🙂
urszulla.1988@wp.pl
Anonimowy
19 stycznia 2013 o 13:44Naleśnik
-Mąka owsiana lub zmielona płatki owsiane
-maślanka/jogurt naturalny lub kefir
-ubite białko jajka
-woda
-1 łyżka otrębów żytnich
-pół łyżki kawy inki korzennej
-kropelka setvi
Wszystko miksujemy na jednolitę masę, smażymy na petelni bez tłuszczowej lub z kropelką oliwy/oleju rzepakowego(rozprowadzamy to ręcznikiem papierowym) pod przykryciem, żeby się lepiej ściął.
Na gotowy naleśnik wykładamy rozdrobnione jabłko wcześniej ugotowane na parze lub surowe.(ja osobiście wole ciepłe jabuszka zrobione na parze) Zwyjamy w rulon/kopertę. Smarujemy twarogiem rozrobionym z jogurtem naturalnym, kropelką stevi i posypujemy migdałami oraz cynamonem.
Pozdrawiam, Aga
Aga-144@wp.pl
Dominika
19 stycznia 2013 o 13:45U mnie niedzielne śniadako to zawsze pełnoziarniste pancakes, z bananem lub borówkami, czubatą łyżka otręb i kakao 😉 Na to kleks z jogurtu greckiego!
Pozdrawiam
dominika_91@hotmail.com
Anonimowy
19 stycznia 2013 o 13:451 jogurt naturalny
1 banan
1 łyżeczka cynamonu
10 łyżek płatków owsianych
Banana obieramy, kroimy w krążki. Wszystko razem mieszamy.
malas4@wp.pl
Anonimowy
19 stycznia 2013 o 13:471 jogurt owocowy
1 jabłko
10 łyżek płatków owsianychJ abłko obieramy, tarkujemy, łączymy ze wszystkimi porduktami, smacznego.
antekms@wp.pl
Anonimowy
19 stycznia 2013 o 13:47Najpierw 1/2 jogurtu naturalnego z połową pokrojonego banana, dwoma śliwkami suszonymi i otrębami, ewentualnie kilka ziaren słonecznika, a dodatkowo kromka wieloziarnistego chleba z wędliną i pomidorem również bogatym w błonnik, a cała kanapka posypana kiełkami brokuła 🙂 Popijając oczywiście kawką INKA błonnikową 🙂
ania5825@wp.pl
spring_flower
19 stycznia 2013 o 13:50Moja propozycja:
koktaj z płatków owsianych, otrębów, jogurtu i śliwek suszonych (duuużo błonnika)
3 łyżki płatków, łyżkę otrębów i 5 suszonych śliwek mieszamy. Dodajemy lyżlę jogurtu, lub dwie. Zalewamy mlekiem i miksujemy.Można dodać banana lub cukier do smaku 🙂
superpaula@poczta.onet.pl
Anonimowy
19 stycznia 2013 o 13:50Owsianka na mleku z siemieniem lnianym, bananem, jabłkiem i szczyptą cynamonu 🙂
coccinella@onet.eu
andzia
19 stycznia 2013 o 13:51Nie będę raczej oryginalna 🙂
Na śniadanie lubię owsiankę pełnoziarnistą na kozim mleku z kawałkami banana, rodzynkami i łyżeczką miodu i/lub taką samą owsiankę tylko z kawałkami jabłka i cynamonem 🙂
andzia_x3@wp.pl
Anonimowy
19 stycznia 2013 o 13:52Kromka chleba pełnoziarnistego z szynką, herbata z dodatkiem cytryny.
monikadec121@interia.pl
Anonimowy
19 stycznia 2013 o 13:52Owsianka budyniowa, z kawałkami kiwi i banana oraz z rozpuszczającą się na wierzchu kostką czekolady 🙂 Mmmm 🙂
mmonia164@gmail.com
Nirvantusia
19 stycznia 2013 o 13:52owsianka na mleku + jabłko + kawa zbożowa = najlepsze śniadanie pod słońcem!
nirvantusia@gmail.com
Agata
19 stycznia 2013 o 13:53Jogurt naturalny z zrumienionymi płatkami górskimi, otręby żytnie i pszenne, zimą suszone owoce: śliwki oraz żurawina, a latem owoce sezonowe. Gdy mam wielką ochotę na słodkie rozpoczęcie dnia dodaję odrobinę miodu z dziadka pasieki:)
boska.komedia@wp.pl
Mentality
19 stycznia 2013 o 13:54placki dukana 🙂
3 łyżki otrąb
jajko
łyżka jakiegoś serka homo lub jogurt.
i smażymy na teflonie 🙂
asiapoltorak@gmail.com
Anonimowy
19 stycznia 2013 o 13:55Dla mnie śniadanie bogate w błonnik to takie, którego podstawą jest pełnoziarnisty chleb.
arcticgirl6@o2.pl
anpapi
19 stycznia 2013 o 13:56a ja długo Inki nie lubiłam i dopiero dzięki karmelowej się do niej przekonałam:)
propozycja na śniadanie to placuszki owsiane podane z domowymi powidłami śliwkowymi, przepis na 3 słuszne porcje:
-1 szklanka płatków owsianych
-1/2 szklanki mąki żytniej/pszennej razowej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1,5 szklanki mleka
-1/2 łyżeczki sody
-1 jajko
-1 łyżeczka cynamonu
-1 łyżeczka oleju
Wszystkie składniki wymieszac i odstawic na 30 minut. Po tym czasie smażyc na teflonowej patelni, a potem zajadac z zawartością domowego słoiczka:)
mail: anpapi@gmail.com
Sonn.
19 stycznia 2013 o 13:56dla mnie to owsianka z kawałkami jabłka i migdałami, doprawiona cynamonem, kardamonem, miodem : ) w połączeniu z inką z błonnikiem, jak dla mnie idealny duet błonnikowy na śniadanie 🙂
Olka
19 stycznia 2013 o 13:58Lekkie śniadanie- oczywiście, od listopada jem właśnie takie codziennie:)
Od kiedy zrobiło się zimno, mokro i mniej przyjemnie na polu, mam ochotę na ciepłe śniadania. Zjadam więc codziennie zimowe śniadanie, które, moim zdaniem, jest pożywne, lekkostrawne, budzi żołądek, poprawia samopoczucie, a jego przygotowanie jest bardzo szybkie i mało pracochłonne:)
Raz na kilka tygodni trzeba kupić i wymieszać składniki w wielkiej puszce:
płatki owsiane, jęczmienne, żytnie, gryczane- mix wg. upodobań i dostępności
siekane orzechy włoskie lub migdały
rodzynki i inne ulubione suszone owoce
pół opakowania dowolnych otrąb
siemię lniane
ew. wiórki kokosowe
Taka mieszanka, przechowywana w puszce, spokojnie starczy na kilka tygodni pysznych śniadań. Można dodawać najróżniejsze dodatki- te które przedstawiłam siedzą właśnie w mojej szafce:)
Codziennie rano wlewam do garnuszka ok 1cm wody, wsypuje 5-6 łyżeczek zapuszkowanego muesli i czekam aż płatki napęcznieją we wrzątku. W tym czasie wydrążam pół jabłka, trę na grubej tarce, posypuje cynamonem. Kiedy płatki napęcznieją i wchłoną wodę, wlewam do nich trochę mleka, doprowadzam do wrzenia i wlewam do startego jabłka. Pycha! Do tego wypijam zwykle kubek Inki;)
Wedle uznania można do płatków dodać miodu czy trzcinowego cukru- jak dla mnie nic nie potrzeba żeby było pyszne.
Smacznego;)
ola_wie@op.pl
Bartek Kowi
19 stycznia 2013 o 14:00tosty (jak wiadomo w chlebie dużo błonnika!)/zapiekanka z mikrofalówki (tu niestety już błonnika mniej- dlatego uzupełniamy go garścią suchych otrębów), jogurt pitny i czarna kawa! 😀
bartek.kowi00@gmail.com
Anna Kowal-Gąska
19 stycznia 2013 o 14:03Proponuję mały jogurt naturalny a do tego płatki orkiszowe z płatkami owsianymi z dużą zawartością błonnika a do tego garść drobno pokrojonych ulubionych owoców suszonych/kandyzowanych/świeżych:)a do tego łyżeczka płynnego miodu jeśli ktoś lubi:)można też posiekać kilka liści mięty cytrynowej dla urozmaicenia, ja uwielbiam:)pyszne, zdrowe i szybkie:)anya_86@wp.pl Ania
Anonimowy
19 stycznia 2013 o 14:04Chyba nie zdążyłam na pierwszą 50-tkę….szkoda 🙂
Moim wyśmienitym śniadaniem pełnym błonnika jest…owsianka 😀 Gotuję 3 łyżki płatków owsianych i po 1 łyżce otrębów żytnich i pszennych na około 1,5 szklance wody. Kiedy płatki zmiękną dodaję rozmieszaną w 1/4 szklance mleka łyżkę budyniu śmietankowego i zagęszczam tym owsiankę. Teraz dodatki 🙂 Na spód miseczki kroję w kostkę 1/3 banana, kiwi, mandarynkę. Zalewam owsianką, na której wierzchu układam płatki migdałowe i kawałek gorzkiej czekolady, która po rozpłynięciu nadaje owsiance aromatycznego posmaku kakao 😀 I do tego jak co dzień, kubeczek inki z mleczkiem 🙂 Lekka, syta i wzmocniona ruszam mogę ruszać w drogę 😀
monika-jurszewicz@wp.pl
Anonimowy
19 stycznia 2013 o 14:09Ja proponuję mini-tartę, ale w wersji śniadaniowej. Małą foremkę do tarty wyklejam cienką warstwą pełnoziarnistego ciasta orkiszowego (z tym, że większość masła zamieniam na gęsty jogurt, więc nie jest to klasyczne ciasto kruche). Podpiekam w piekarniku, aż się zarumieni. Wypełniam ciasto twarożkiem z odrobiną ziarenek wanilii, a na wierzchu układam owoce. Polewam łyżką miodu.
aganesu@interia.eu
Anonimowy
19 stycznia 2013 o 14:10Lubię zaczynać dzień sałatką z warzyw(które również zawierają błonnik :))i pełnoziarnistym pieczywem.
Przykładowa sałatka złożona z: brokuła, czerwonej papryki, pomidora, kukurydzy i prażonego słonecznika z dodatkiem serka wiejskiego. Mniam 🙂
jolasnkk@interia.eu
iffyivy
19 stycznia 2013 o 14:20pyszne śniadanie, czyli muffinki otrębowe (robimy jak muffiny, czyli osobno suche i mokre i potem hyc do piekarnia na +/- 30min do 180st):
suche: pół szklanki zmielonych w blenderze płatków owsianych, szklanka drobnych otrąb pszennych/żytnich (np. "Młyny Wodne"), łyżeczka proszku do pieczenia
mokre: jajko, ok. 3/4 szklanki mleka, aromat waniliowy, miód do smaku, ew. cynamon
+ pokrojone w kostkę owoce typu jabłka, gruszki, bakalie
można posypać płatkami migdałowyi albo ziarnami słonecznika
mi najlepiej smakuje w towarzystwie twarożku albo serka wiejskiego, powideł, miodu itp, ale jako pyszne 2 śniadanie 'na wynos' albo po popołudniowej kawusi
iw.augustynska@gmail.com
Becia
19 stycznia 2013 o 14:21Inka jest pyyszna! A co do śniadania to proponuję moje ostatnie odkrycie-czekoladową owsiankę lekką jak piórko! Bo przecież wszyscy wiemy, że zawiera ona mnóstwo błonnika. Podaję przepis:
szklanka sojowego mleka czekoladowego
4 łyżki płatków owsianych
białko jaja
jabłko
Do gotującego się mleka wrzucamy płatki, chwilę gotujemy. Kiedy owsianka już trochę zgęstnieje, dodajemy ubite białko i dokładnie mieszamy, starając się rozbić wszystkie grudki. Chwilę gotujemy, żeby białko się ścięło. Podajemy z pokrojonym jabłkiem, pyszności! Ostatnio jem ją codziennie i jeszcze m się nie znudziła, także no 😀 Mój adres: ashley0@op.pl Pozdrawiam!
Anonimowy
19 stycznia 2013 o 14:22Moim pomysłem na śniadanie jest owsianka z dodatkiem banana.
300 ml mleka
1 banan
3 łyżki płatków owsianych
kilka płatków migdała
mleko z płatkami gotujemy około 3 minut, dodajemy migdały i banana i delektujemy się pysznym śnaidaniem 🙂
estre@tlen.pl
Anonimowy
19 stycznia 2013 o 14:22Poranny 'must have' dostarczający 11g błonnika to Muesli z jagodami:
Składniki na 1 porcję(368 kcal):
– 2 łyżki płatków owsianych górskich (30g)
– 2 łyżki płatków orkiszowych BIO (30g)
– 1 łyżeczka świeżo zmielonego siemienia lnianego (5g)
– 1 łyżka amarantusa preparowanego
– 2 łyżki jogurtu naturalnego 2% tłuszczu (30g)
– 1 małe kwaśne jabłko (150 g) lub garść suszonych śliwek (30g)
– szczypta cynamonu
– łyżka miodu lub karobu
– 1 łyżka pestek dyni (10g)
– garść (50g) świeżych lub mrożonych jagód
Płatki zalewamy letnią woda, zostawiamy na noc, aby napęczniały i zmiękły. Rano dodajemy starte na grubych oczkach jabłko, cynamon, siemię lniane, amarantus, jogurt naturalny oraz miód/karob. Pestki dyni przyprażamy na suchej patelni. Muesli dekorujemy pestkami dyni i jagodami.
Świetnym dodatkiem będzie naturalnie mętny, świeżo wyciskany sok 🙂
monikagackowska@wp.pl
Maggie
19 stycznia 2013 o 14:24Nie czytałam wszystkich odpowiedzi, ale pewnie połowa to owsianki. Niestety nie będę oryginalna, bo od kilku ładnych miesięcy jem je na śniadanie średnio 6,9 raza w tygodniu 😉 Ulubiona wersja:
3 łyżki górskich płatków owsianych zalewam wieczór wcześniej wrzątkiem (tak pozbywam się części skrobii, która powoduje wzdęcia). Rano wkrawam banana do mleka (ewentualnie blenduję) i podgrzewam ok. 5 minut na najmniejszym palniku i najmniejszym ogniu (chodzi o to, żeby mleko przeszło smakiem owocu, a z drugiej strony nie było gorące). Wrzucam odcedzone płatki do miski, zalewam bananowym mlekiem i dosypuję mojej autorskiej mieszanki a la muesli – otręby owsiane, daktyle, figi, migdały, siemię lniane. W zależności od humoru dodaję cynamon, przyprawę do piernika, skórkę z cytryny/pomarańczy, miód, kakao albo zostawiam solo. I przez 4 do 6 godzin nie myślę o jedzeniu 😉
Mail: maggie90pl@gmail.com
Anonimowy
19 stycznia 2013 o 14:25Bananowo błonnikowe placuszki 🙂
Smaczne, słodkie, zdrowe i idealne jako śniadnie na diecie, bowiem zawierają bardzo duże cennego błonnika.
1 średni banan
3 łyżki płatków owsianych
2 łyżki otrębów pszennych
jajko
łyżeczka miodu pszczelego
szczypta cynamonu
Całość składników wymieszać, uformować małe placuszki i smażyć na oleju na patelni z obu stron do zarumienienia. Smacznego!
anialternative@op.pl
Anonimowy
19 stycznia 2013 o 14:26Ja proponuję omlet z białek z otębami i kakao. Można go urozmaicać według własnego gustu i smaku. Ja jadam zazwyczaj z serkiem wiejskim i owocami, ale smkauje również wyśmienicie z domowymi powidłami śliwkowymi. Szczerze polecam, jest to świetny pomysł na pożywne śniadanie bogate w błonnik i pozbycie się niepotrzebnych białek 🙂
Wykonanie: 2 białka ubijamy (nie musi być bardzo sztywno), dodajemy stevię lub słodzimy czymś innym, następnie dosypujemy 1 łyżeczkę kakao i 3 łyżki otrąb. Mieszamy. Smażymy na patelni bez tłuszczu.
kprzybylo@op.pl
Scoto
19 stycznia 2013 o 14:30Pełnoziarnisty chlebek z sałatą, pomidorami i serem feta. Na chlebek układamy sałatę, na to plasterki pomidora i sera. Posypujemy pieprzem i solą. DO tego Inka z błonnikiem i jestem w niebie.
d_szmajser@wp.pl
Arnika
19 stycznia 2013 o 14:32Na śniadanie uwielbiam kaszę jaglaną ugotowaną na sypko na mleku kokosowym, z dodatkiem musu jabłkowego, garścią żurawiny,orzechów, fig… Do tego łyżka oleju lnianego zimnotłoczonego, a całość polana obficie syropem z agawy. Pycha! dan155@o2.pl
Anonimowy
19 stycznia 2013 o 14:33Na błonnikowe śniadanie polecam musli zrobione samemu:
3 łyżki płatek górskich, zalanych wodą noc wcześniej, na drugi dzień dodajemy:
poo łyżce-siemię lniane, otręby, sezam, słonecznik, pestki z dyni. To wszytsko mieszamy z starkowanym jabłkiem i suszoną śliwką.Mieszam z ulubionym jogurtem (ja zachęcam z naturalnym). Pycha!
twin.monika@wp.pl
Justyna Świetlicka
19 stycznia 2013 o 14:37Pysznym i zdrowym śniadaniem może być moja osobista fanaberia, którą najczęściej zabieram ze sobą do szkoły w małym pojemniczku, zamiast zwykłych kanapek. Przepis jest mega prosty, świetne rozwiązanie dla zabieganych! 🙂
– twarożek (ok. 150 g)
– łyżeczka dżem (u mnie porzeczkowy – domowej roboty)
– garść musli (koniecznie domowe, z płatków owsianych górskich, otrębów i suszonych owoców)
– ew. łyżka popping z amarantusa
Twarożek rozgniatamy na talerzyku, smarujemy jedną łyżeczką dżemu porzeczkowego, posypujemy garścią musli (bogatą w błonnik) i poppingiem z amarantusa.
justynaswietlicka29@gmail.com
Rodzynka1989
19 stycznia 2013 o 14:55Nie będę oryginalna niestety… Błonnikowe śniadanie to dla mnie płatki owsiane w każdym wydaniu – czy to w owsiance, czy w placuszkach, czy też w bułeczkach owsianych… Bułeczki owsiane oczywiście piekę sama i o dziwo zasmakowały także mojemu narzeczonemu, który jest zagorzałym antyfanem zdrowego odżywiania 😉
Przepis wrzucałam już na bloga, ale tutaj też Ci narobię smaka ;P
Składniki:
kostka twarogu -250g
jajko
3/4 szklanki płatków owsianych
1/4 szklanki otrębów pszennych
2 łyżki siemienia lnianego
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta cukru i szczypta soli
Twaróg miksujemy z jajkiem. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy ciasto. Formujemy małe bułeczki. Bułeczki kładziemy na blasze posmarowanej margaryną. Wierzch bułeczek smarujemy wodą i posypujemy siemieniem lnianym. Blaszkę z bułkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 minut. Mi wyszły 4 zgrabne bułeczki.
Po zdjęcia bułek odsyłam tutaj -> http://rodzynkafit.blogspot.com/2012/06/bueczki-owsiano-twarogowe.html
W ogóle to czaję się od dłuższego już czasu na tą Inkę karmelową i nigdzie jej nie mogę dorwać 🙁 Grrr.
asiapop@vp.pl
Kasia
19 stycznia 2013 o 15:01Pewnie nie będę oryginalna, ale śniadaniem pełnym w błonnik, które od dłuższego czasu gości na moim stole jest mix musli z różnymi dodatkami tzn.:
– łyżka musli
– łyżka płatków owsianych
– łyżka otrębów najczęściej owsianych, czasem granulowanych
– łyżka siemienia lnianego
– łyżka słonecznika
– kilka pokrojonych suszonych śliwek, daktyli lub żurawina
– płatki migdałowe lub orzeszki
– pokrojony banan, kiwi lub truskawka
Wszystko to mieszam z jogurtem, maślanką lub kefirem oraz dodaję do tego łyżeczkę powideł lub miodu. Do tego idealnie pasuje kubek kawy Inki z mlekiem. Śniadanie szybkie i dające energię do działania 🙂
adres: kasia_w16@op.pl
zufik
19 stycznia 2013 o 15:04O, nie wiedziałam że jest też korzenna:) resztę znam znam i piję.
Anonimowy
19 stycznia 2013 o 15:07Dla mnie również idealnym śniadaniem jest owsianka:) a jedna z lepszych wg mnie to:
płatki owsiane + otręby + siemie lniane na mleku
do tego łyżka masła orzechowego + pokrojona połówka banana i to polane domowym sokiem z wiśni z kilkoma wisienkami które przez przypadek wpadły lejąc sok 😉
lynnie@o2.pl
Ewelina
19 stycznia 2013 o 15:27Owsianka z 1/2 szklanki mleka i 1/2 szklanki wody, 2 łyżki płatków owsianych, 2 łyżki płatków żytnich, 3 łyżki otrębów pszennych, połowa skrojonego jabłka, rodzynki i żurawina, porcja ma ok 11 g błonnika, czyli 1/3 dziennego zapotrzebowania:)
ewela72@tlen.pl
Ada
19 stycznia 2013 o 15:32Płatki owsiane na mleku + banan + jabłuszko + cynamon i słonecznik <3
Aga
19 stycznia 2013 o 15:33Witam:)Ja również podziele się przepisem, który znalazłam jakis czas temu, tak zasmakował domownikom że coraz częściej jest dla nas swietną alternatywą kiedy znudzą się nam owsianki, płatki, czy kanapki:)
Ryż brązowy zapiekany z jablkiem, cynamonem i otrębami
Składniki (4 porcje- czyli śniadanie dla całej mojej rodzinki:))
100 g brązowego ryżu,
2 jabłka średniej wielkości,
5 łyżek wiórek kokosowych,
5 łyżek dowolnie wybranych otrąb (u mnie pszenne i owsiane Sante),
2 łyżki masła,
cynamon,
cukier trzcinowy.
Przygotowanie:
Ryż ugotować według instrukcji z opakowania. W tym czasie obrać jabłka, zetrzeć je na tarce. Uprażyć wiórki kokosowe na suchej patelni, a foremki wysmarować odrobiną masła.
Gdy ryż będzie już gotowy, wykładać do foremek po 1-1,5 łyżki, aby przykryć dno, na nim ułożyć warstwę jabłek, posypać je łyżeczką cukru oraz cynamonem, następnie łyżka otrąb oraz niecała łyżka kokosu. Przykryć warstwą ryżu, a na jego wierzchu ułożyć odrobinę wiórek masła i posypać wiórkami kokosowymi i szczyptą otrąb. Tak przygotować każdą foremkę.
Całość zapiekać 15 minut, w temperaturze 170 °C.
agatka103@poczta.onet.pl
Anonimowy
19 stycznia 2013 o 15:35Dla mnie pysznym i bogatym w błonnik śniadankiem jest kasza manna z suszoną żurawiną, granolą truskawkową i pałeczkami błonnika.
Potrzebne nam jest:
– 2 szklaki mleka
– 5 łyżek kaszy manny
– 1 łyżka cukru
– 2 łyżeczki soku malinowego
– 2 łyżki suszonej żurawiny
– 2 łyżki granoli truskawkowej
– 2 łyżki pałeczek błonnika
Mleko gotujemy w garnuszku. Kaszę mannę wsypujemy do szklanki, dolewamy trochę wody i mieszamy żeby nie było grudek. Rozmieszaną kaszkę wlewamy do mleka oraz dodajemy cukier. Całość mieszamy i gotujemy ok. 10 minut aż zgęstnieje. Kaszkę przelewamy do miseczki, dodajemy sok malinowy. Posypujemy żurawiną, granolą oraz pałeczkami błonnika. Możemy to wszystko razem wymieszać albo pałaszować od razu popijając kawą.
Pyszne, zdrowe i kolorowe śniadanko jest gotowe. 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Renata D. – sheyla888@op.pl
Anonimowy
19 stycznia 2013 o 15:44Jeśli czeka mnie długi dzień, zawsze wybieram owsiankę. Prosta, szybka, energetyczna, a na dodatek zdrowa. Czego chcieć więcej?
Nawykiem jedzenia na śniadanie owsianki zaraziłam już chyba wszystkich dookoła (wyjątek stanowi moja mama, która zarzeka się, że owsianki do ust nie weźmie, choć i nad nią pracuję).
I kocham w owsiance to, że można ją jeść na mnóstwo sposobów: z jabłkami, suszonymi owocami, orzechami, słonecznikiem, dżemem, a nawet na słono. Przyznam szczerze, że wersja wytrawna ostatnio najczęściej króluje w mym menu śniadaniowym. Przepis?
Szklanka mleka, 3 łyżki płatków owsianych (najlepiej górskich), pół łyżeczki brązowego cukru lub miodu oraz szczypta soli. W garnuszku podgrzewam mleko, następnie dodaję pozostałe składniki. Od czasu do czasu (aż się zagotuje) mieszam, a gdy złowieszczo owsianka zabulgocze, zmniejszam gaz i trochę ją jeszcze maltretuję. Następnie odstawiam na chwilę, co by wystygła i lekko zgęstniała (kożuch mi nie straszny).
Takim śniadaniem można się naprawdę porządnie najeść!
A jak smacznie!
I jak zdrowo!
gosix4@op.pl
Aneta Wojciechowska
19 stycznia 2013 o 15:49ostatnio bardzo lubię zacząć dzień od pieczonej owsianki z dodatkiem musu jabłkowego, suszonej śliwki i masła orzechowego. Odkąd odkryłam to połączenie smaków, jestem najedzona przez kilka godzin i nie odczuwam potrzeby podjadania 🙂 Błonnik zawarty w płatkach owsianych i suszonej śliwce robi swoje!
Przepis, na jedną porcję:
1/2 szkl. płatków owsianych
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka cukru/stewii/miodu
1/4 szkl. mleka
1/4 szkl. musu jabłkowego
szczypta soli
2 łyżki masła orzechowego
3 suszone śliwki, pokrojone
Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wlać do nasmarowanego masłem naczynia do zapiekania. Piec przez ok.25 minut.
Bardzo proste, i takie smaczne!
aneecia94@vp.pl
Aleksandra
19 stycznia 2013 o 15:51Składniki:
– 1 nektarynka
– garść jagód
– 4 daktyle
– garść rodzynek
– Granola czekoladowa ( około 70g )
– migdały ( kilka sztuk )
– kostka gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. nektarynkę kroimy w kostkę i wykładamy nią naczynie żaroodporne. Posypujemy jagodami, rodzynkami oraz pokrojonymi daktylami. Na koniec przykrywamy całość granolą oraz kawałkami pokrojonej na drobno czekolady. Wkładamy do piekarnika na około 10-15 minut tak, żeby granola się nie przypaliła 🙂
Oryginalny przepis na mojej stronie: http://alekksandra.blogspot.com/2012/08/ala-crumble-d.html
AleksandraBanasiakk@gmail.com pozdrawiam 🙂
Magda
19 stycznia 2013 o 17:30Najpyszniejsze śniadanie na świecie i w dodatku bogate w błonnik? Od razu przychodzi mi na myśl warstwowe śniadanko. Mówią, że zjadanie czegoś zimnego zimą może zapobiegać anginie, więc idealnie 😉
1 warstwa – 120 g jogurt naturalnego
2 warstwa – 2 garści zmiksowane mrożone maliny (ze szczyptą brązowego cukru)
3 warstwa – 2 łyżki granulowanych otrąb o smaku śliwkowym.
Pozdrawiam ciepło
Magda
mhadrys@o2.pl
Anonimowy
19 stycznia 2013 o 17:59Wszyscy tylko o otrębach i płatkach:P
Moje lekkie i (chyba też troszkę) błonnikowe śniadanie to pieczywo chrupkie:) Jedna kromeczka z twarożkiem i szczypiorkiem (ser biały+jogurt naturalny+szczypiorek), a druga z powidłami śliwkowymi własnej roboty. Plus Inka z mlekiem i gotowe! Moje ulubione studenckie śniadanie:)
Pozdrawiam!
Ola (leniter@wp.pl)
Anonimowy
19 stycznia 2013 o 17:59Koktajl bananowo- jabłkowy z płatkami owsianymi
Składniki:
2 banany
1 jabłko
2 szklanki mleka
garść płatków owsianych
garść płatków migdałowych
1 łyżka cynamonu
2 łyżeczki cukru trzcinowego
Wszystko razem miksujemy i gotowe.
Wojtek: wojtszyp@wp.pl
parpar
19 stycznia 2013 o 18:06sniadanie błonnikowe-
owsianek już dużo powyżej..to może omlet z otrębami pszennymi?
2 jaja
4 łyżki otrąb pszennych
2 łyżki otrąb owsianych
3 łyżki jogurtu naturalnego bądż serka homo
ulubione przyprawy i zioła
Żółtka oddzielić od białek.Do miski wsypać otręby,jogurt,żółtka,przyprawy,zioła.
Białka ubić z szczypta soli.Delikatnie połączyć z masą otrębową.
Smażyć na patelni bez tłuszczowej,przewracając do zrumienienia.
Podawać z kubkiem kawy zbozowej INKA 🙂
moj adres
ania1244@gmail.com
Anonimowy
19 stycznia 2013 o 18:11Śniadaniowa muffInka z mikrofali
2-3 łyżki płatków owsianych
+jajko
+łyżka jogurtu naturalnego/serka homo/sera białego/mleka (cokolwiek mamy pod ręką)
+trochę cukru
+cukier waniliowy/kakao
+pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Wszystko wymieszać w kubku i wstawić do mikrofalówki. Po 2-4 minutach powinno być gotowe.
Idealne do szkoły lub pracy.
PS: Z dodatkiem kakao pachnie nieziemsko! Po prostu je uwielbiam! 🙂
a.achaja@gmail.com
Hanna
19 stycznia 2013 o 18:49Błonnikowe śniadanie? To chyba codzienność dla mnie, śniadanie musi być wysokoenergetyczne, najczęściej trochę słodkie i sycące na wiele godzin i wiele przebiegniętych kilometrów.
Może owsianka?
Płatki owsiane gotowane na 1/2 wody i 1/2 mleka. W trakcie gotowania dodaję pokrojonego w małe kawałeczki banana i łyżkę siemienia lnianego i otrębów żytnich. Gotową owsiankę mieszam z orzechami włoskimi, śliwkami suszonymi i połówką gruszki.
A do tego: inka lub caro z mlekiem
Polecam!
haniulka_1@wp.pl
Anonimowy
19 stycznia 2013 o 19:05Ulubione i pełnowartościowe śniadanie to oczywiście owsianka z płatków owsianych na bazie mleka z woda(1:1) i oczywiście sezonowe świeże owoce +suszone.
Nic tak nie daje enrgetycznego kopa, syci na bardzo dlugo, a do tego niesamowice rozgrzewa w mrozne poranki kiedy na przystankach ludzie drepcza z zimna, a mi jest tak cieplooooooooooooo;)
ezetka@onet.eu
Anonimowy
19 stycznia 2013 o 19:07A może tak po prostu Inka z błonnikiem i ciasteczka z otrębami? 😀
karola1104@interia.eu
wszechstwory
19 stycznia 2013 o 20:26musli z owocami, najlepiej świeżyki truskawkami, i naturalnym joghurtem! aniapacz@wp.pl
I'm not perfect
19 stycznia 2013 o 20:42kawa do mnie nie przemawia , gdy byłam mała spróbowałam i od tamtej chwili mam uraz ;d
jak zawsze chętnie odwiedzam twoja bloga.
, zapraszam na mojego bloga , efekty po dwóch tygodniach odchudzania ,porady na temat odchudzania i nie tylko !:) mam nadzieje ze będziesz mnie wspierać w mojej diecie !:)
http://perfektbin.blogspot.com/
better-choice
19 stycznia 2013 o 21:44Jeśli chodzi o wysokobłonnikowe śniadanie- placuszek z banana z otrębami, płatkami owsianymi, pomarańczą i dodatkiem suszonych śliwek. Mniam 🙂
a0cieplowska@gmail.com
Anonimowy
20 stycznia 2013 o 00:00Na śniadanie zawsze pożywna owsianka w składzie: płatki żytnie (25g), płatki owsiane (25g), słonecznik (10g) i siemie lniane (10g) wymieszane z przyprawą piernikową zalewam bardzo ciepłym (ale nie zagotowanym) mlekiem sojowym z dodatkiem łyżki miodu i zostawiam, by płatki zmiękły, a siemie lniane zagęściło całość.
Czasem dodaję sypki błonnik (np. Xenea), starte jabłko lub łyżkę domowych powideł śliwkowych.
kinia1996@op.pl
Pauli
20 stycznia 2013 o 11:45Jogurt naturalny, miód, duuużo świeżych owoców (ech, gdzie to lato…;)) oraz otręby żytnie bądź owisiane! Pozdrawiam 😉
paulina.piasecka91@gmail.com
Anonimowy
20 stycznia 2013 o 12:13Placuszki owsiane z jogurtem naturalnym i jabłkiem, mniam!
2-3 łyżki otrębów oraz 1-2 płatków owsianych zmieszać z ok 50 g jogurtu naturalnego i zostawić chwilę, aby napęczniały. Wymieszać z jajkiem, miodem(cukrem,słodzikiem), proszkiem do pieczenia i smażyć. Jabłko zetrzeć na tarce doprawić cynamonem i uprażyć na patelni (można też dodać kilka posiekanych orzechów włoskich). Zmieszać uprażone jabłko z jogurtem i polać placuszki. Cieszyć się pysznym, zdrowym i sycącym śniadaniem 😉
dadusiaaa@o2.pl
Anonimowy
20 stycznia 2013 o 14:12Placki otrębowo-owsiane z owocem:
-2,5 łyżki zmielonych otrębów pszennych
-2,5 łyżki zmielonych płatków owsianych
-pół jabłka, gruszki lub innego owocu
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-ćwierć łyżeczki sody
-jajko
-mleko do uzyskania konsystencji(ok. ćwierć szklanki)
Owoc pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z resztą składników. Smażyć bez dodatku tłuszczu, podawać z ulubionymi dodatkami 🙂
Pozdrawiam!
oliwia_am@onet.pl
Anonimowy
20 stycznia 2013 o 15:03Ciasteczka francuskie z suszoną śliwką i jabłkiem i cynamonem po wyciągnięciu z piekarnika polane zmiksowaną żurawiną.
m4ry@op.pl
Anonimowy
20 stycznia 2013 o 15:43Błonnikowe śniadanie to placek owsiano – otrębowy posmarowany lekko masłem orzechowym i dżemem, który przygotowuje dla mnie w weekendy mój mąż. Śniadanie tym bardziej wyjątkowe, że małżonek w kuchni nie potrafi zbyt wiele, nawet herbatę robi niedobrą (nie wiem jakim cudem, ale jest naprawdę okropna;) ), więc placek, którego recepturę dopracowywał dla mnie przez długie tygodnie prób i błędów jest dla niego naprawdę wyjątkowym wyczynem.Sycący i smaczny, idealny na królewskie:) A dodam jeszcze, że na co dzień jesteśmy osobno, więc na ten weekendowy placuszek w towarzystwie ukochanego czekam z niecierpliwością:) Ciekawe na co bardziej-placek czy męża?;)
al_donna@wp.pl
Magdalena M
20 stycznia 2013 o 16:27O jacie! Już tyle komentarzy, a ja tak lubię inkę i chętnie bym coś wygrała bo mi się nigdy nie udaje;(
No więc próbuje…błonnikowe śniadanie to owsianka z mieszanki płatków owsianych, żytnich, jęczmiennych i gryczanych oraz otrębów owsianych i pszennych z dodatkiem kakao, imbiru, cynamonu oraz żurawiny i rodzynek, gotowana na mleku i podana z prażonym jabłkiem z cynamonem, a do picia Inka Błonnik z mlekiem.
89madalena@gmail.com
Zdrowozglowa
20 stycznia 2013 o 16:30Jak dla mnie płatki owsiane z dużą ilością bakalii i moiodu 😉
Inny gust :ser biały,jabłko,ogórek,pomidor,szczypiorek pokrojone w kostkę dodać garść otrębów i gotowe 😉
Albo zrobić naleśnik jajko,kakao, 2 łyżki jogurtu naturalnego opcjonalnie łyżka zmielonych otrębów,a nadzienie z twarożku i jogurtu i bakali
Zdrowozglowa
20 stycznia 2013 o 16:30andzelikaf12@wp.pl
dominika
20 stycznia 2013 o 16:47moja propozycja, to koktajl na sniadanie:
jogurt naturalny, mleko, kefir w dowolnych proporcjach, do tego banan, jablko i mango, sok z limetki, lub cytryny do smaku, garsc platkow owsianych i spora garsc zarodkow zbozowych. Jak ktos lubi mozna zrobic rozne wariacje: babanowo kawowe ( z kawa zbozowa), albo owoce lesne, owoce egzotyczne, jak kto lubi. Na cieple dni polecam dodac kilka listkow miety.
Wszystko miksujemy i pijemy w domu (jak mamy czas), albo tak jak ja zabieramy ze soba do metra,pracy, lub szkoly. Lekkie, pozywne i pyszne sniadanie. I nie juz wymowek, ze "snow nie zdazylam zjesc sniadania", bo zabieram je ze soba! Smacznego!
dominika
20 stycznia 2013 o 16:49dominikadg@gmail.com
Anonimowy
20 stycznia 2013 o 17:50Moja propozycja to warstwowy deser błonnikowo-jogurtowy 🙂 W wysokiej szklance przekładamy kolejno warstwy jogurtu naturalnego bez cukru, błonnika w wersji smakowej lub naturalnej w zależności od dnia i humoru, zblendowanych lub pokrojonych na kawałki owoców, np. brzoskwinia, kiwi, banan, truskawka, jabłko. Najlepiej korzystajmy z owoców na które mamy sezon, żeby wycisnąć z nich jak najwięcej witaminek. I w ten sam sposób przekładamy kolejne warstwy aż do zapełnienia szklanki lub apetytu;) Ja do jabłek dodaję również rodzynki, do banana koniecznie cynamon, do kiwi powideł ze śliwki lub dżemu z czarnej porzeczki, truskawkami cieszę się w czystej postaci:) a gdy mam ochotę na czekoladę dosypuję kakao, wiórki kokosowe i odrobinkę rozpuszczalnej kawy:)Zimą warto spróbować z przyprawą do piernika!
Pozdrawiam smacznie,
DD
dagus90@o2.pl
Czarownica_999
20 stycznia 2013 o 19:09owsianka kawowa z bananem i serkiem homogenizowanym i miętą, proste bardzo porzywne dodające energi, odświeżające. płatki owsiane zalewamy gorącym mlekiem i czekamy aż maxymalnie napęcznieją, dosładzamy miodem lub stewiom. serek homogenizoany mixujemy ze świeżą miętą i bananem. Do owsianki dodajemy kawę inkę i dokładnie mieszamy, na środek dodajemy serową masę miętowo bananową, i ozdabiamy kawałkami banana listkiem mięty i można po wierzchu jeszcze posyapać kawą. NA zimno i na ciepło wyśmienita.
anioool33@gmail.com
Iwona Marchlewska
20 stycznia 2013 o 19:17Moje ulubione śniadanie to kasza manna z otrębami, miodem, cynamonem, rodzynkami i strartym jabłkiem jednak jestem strasznym śpiochem, i w takich przypadkach czeka zawsze na mnie paczuszka ciasteczek belvita + Inka w termicznym kubku:))
Pychotka!
iwona.marchlewska@gmail.com
Anonimowy
20 stycznia 2013 o 20:44Domowa granola obfitująca w ziarna wszelkiego rodzaju z suszonymi morelami, śliwkami, żurawiną, rodzynkami płatkami orkiszowymi i żytnimi w połączeniu z cieplutką kaszą manną, połową jabłka oprószone cynamonem i szczyptą imbiru w towarzystwie Matuli i radiowej Jedynki.. nie wiem czy wystarczająco dużo błonnika ale z pewnością sycące ciepłe i aromatyczne:) jeszcze tylko 9h do mojego śniadania:D:D
Nie liczę na wygraną, chciałam tylko zrobić smaka:D
Pozdrawiam i dzielnie studiuje tego bloga:)
kamiladol.13@interia.pl w razie potrzeby:D
Anonimowy
21 stycznia 2013 o 11:48owsianka z dodatkiem kaszy kukurydzianej i z otrębami 🙂 Do tego 1 jabłko + inka z mlekiem <3
Anonimowy
21 stycznia 2013 o 11:52olciagusia122@spoko.pl
Anonimowy
21 stycznia 2013 o 11:50olciagusia122@spoko.pl
Anonimowy
22 stycznia 2013 o 06:52Witaj:)
Na pyszne, błonnikowe śniadanie polecam kaszę jaglaną z jabłkiem, cynamonem i miodem, a do tego kubek gorącej kawy Inki (z dodatkowym błonnikiem) i gotowe:) Przepis na jaglankę: 3 łyżki kaszy parzymy wrzątkiem, wrzucamy do wrzącego mleka 0,5% (ok. 3/4 szklanki), zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem ok. 10 min. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę jabłko, posypujemy sporą szczyptą cynamonu i tak gotujemy na najmniejszym ogniu, pod przykryciem kolejne 10 min. Po tym czasie ściągamy z ognia, zostawiamy na 5 min, przekładamy do miseczki i polewamy czubatą łyżeczką miodu (polecam gryczany albo spadziowy) i mamy pyszne, wartościowe śniadanko:) Gorąco polecam:)
Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z mojego przepisu. A to mój mail: mon.grzybowska@gmail.com
smile of life
22 stycznia 2013 o 16:42Pyszne, dietetyczne, błonnikowe, zdrowe śniadanie składa się z:
1 szklanki kaszy jaglanej, 1 jabłka, 2 łyżek siemienia lnianego, cynamonu, ewentualnie cukru trzcinowego.
Kaszę zalewamy 2 szkl wrzątku, gotujemy ok. 20 min. Obieramy jabłko i z odrobiną wody prażymy je do miękkości na wolnym ogniu ( ok. 5 min). Łączymy wszystkie składniki i wcinamy!:)
mikeylasaly@gmail.com
Anonimowy
22 stycznia 2013 o 17:43owsianka z otrębami pszennymi, jogurtem naturalnym, kawałkami awokado i suszonymi owocami i pestkami dyni. obsypane amarantusem. Do tego kawa inka błonnik z mlekiem 1.5% <3
~ olinkava@hotmail.com
Anonimowy
24 stycznia 2013 o 10:05Lekkie śniadanie bogate w błonnik – jednym moich z ulubionych są: muffinki otrębowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami do tego kawa INKA bogata w błonnik z mlekiem – rozkosz dla podniebienia i oczu:)
elzbietamaj.84@tlen.pl
Anonimowy
25 stycznia 2013 o 10:34Oto mój przepis na pełnoziarniste i pyszne śniadanie
gotujemy pełnoziarnisty ryż w miedzy czasie obieramy i kroimy banana w krążki kiedy ryż już jest gotowy wrzucamy go do blendera jak i pozostałe składniki takie pokrojone wcześniej banany miód orzechy włoskie i migdały i można dodać jogurtu naturalnego bądź mleka opcjonalnie odrobina gęstego syropu owocowego i na koniec wszystko miksujemy na papkę i gotowe!! do tego dopicia szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy.
mój mail
angelikaxc@interia.pl
Anonimowy
25 stycznia 2013 o 15:57jak każdy lubię owsiankę na śniadanie, ale jak mam więcej czasu to robię omlet twarogowy, niedawno odkryłam ten przepis 😉 kilka łyżek sera, trochę wędliny,cebuli pokrojonej,jajko,łyżka mąki ziem, przyprawy, troszkę sody. mieszamy, na patelnię! mniam 🙂 lubię też innego dnia koktajl mleko+banan+pomarańcza:)
wercia11@gmail.com
Nulek
27 stycznia 2013 o 17:40Nie wiem, jak Wy, ale ja lubię śniadania w formie płynnej. 😉 Zawsze mam wrażenie, że pochłania się je jakoś szybciej i przyjemniej niż kanapki – no i jakoś łatwiej je też przygotować, co dla patentowanego lenia jest argumentem o ogromnym znaczeniu… 😉 Dlatego proponuję
BŁONNIKOWĄ BOMBĘ KOKTAJLOWĄ
z brzoskwiniowo-cynamonową nutką
Składniki:
2 banany
1 opakowanie jogurtu naturalnego (niskotłuszczowego)
1 obrana ze skórki brzoskwinia (można ją zastąpić innym ulubionym owocem)
4-5 łyżek płatków owsianych
opcjonalnie: garść otrębów z błonnikiem (można je kupić w niemal każdym sklepie)
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka brązowego cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Żadna filozofia – blendujemy wszystko, co mamy pod ręką. 😉
Polecam gorąco wszystkim wielbicielom smacznych śniadań na słodko i na zdrowie! 😉
Pozdrawiam!
Anula
anulawawrzyniak(at)gmail.com
Anonimowy
28 stycznia 2013 o 15:12Moja propozycja na śniadanie
banany 4
kiwi 5
pomarańczek3
każde owoce osobno miksujemy i wkładamy do pucharków na przemian kiwi banan i pomarańcz wychodzi pyszne śniadanko jadłam rano było pyszne i zdrowe . Na trzy osoby starczy idealnie .
reksio740@wp.pl
Joanna.G
Agata Ziętarska
28 stycznia 2013 o 15:43płatki owsiane – zalane odrobiną jogurtu naturalnego, na to plasterki banana, płatki, jogurt i tak długo jak nam się nie skończy jogurt 🙂
Malwa
28 stycznia 2013 o 16:04Na błonnikowe śniadanie polecam:
Pierwsze co robię po wstaniu z łóżka to jest wypicie ciepłej przegotowanej wody. Następnie przygotowuję miskę z owsianką. Ciepłym mlekiem zalewam miks płatków owsianych,górskich,żytnich, dodaję otręby granulowane ze śliwką, dorzucam ulubione owoce, w zależności od sezonu(zimą pomarańcz,mandarynka,latem truskawki,maliny,borówki) i delektuję się popijając kubkiem zbożowej Inki :))
malwinamacioszek@gmail.com
Mariola B
28 stycznia 2013 o 18:52Na lekkie śniadanie bogate w błonnik proponuję BROKUŁY 🙂 Ile można sie zajadać na słodko.
Świerze lub mrożone brokuły gotujemy w lekko osolonej wodzie kilka minut. Do tego gotujemy oddzielnie 1-2 jaja. W tym czasie robimy sos z jogurtu naturalnego i ząbku czosnku. Na talerzu układamy ugotowane brokuły, na to kroimy ugotowane jaja. Można też pokroić pomidora. Wszystko polewamy sosem i gotowe. Smacznego 🙂
mariola_zmc@o2.pl
Ann
29 stycznia 2013 o 09:59Oooo…coś dla mnie na moim blogu mam przepis na coś z ogromną zawartością błonnika 🙂
Danie to jest kaloryczne, jednak zawiera więcej "dobrych" kalorii, proponuje je osobą których głównym posiłkiem jest śniadanie. Mnie ono nasyca do samego obiadu, bo ze względu na brak czasu nie jem 2gich śniadań :-)… może być to też danie obiadowe, co kto lubi. Zastępując oscypek serkiem wiejskim, uzyskamy mniej kaloryczną wersję tego placka. Przepis na 2 porcje:
2 jaja
6 łyżek owsianki górskiej
1 łyżka słonecznika łuskanego
1 łyżeczka siemienia lnianego
1/4 szklanki maślanki
1 łyżka oleju do smażenia
2-3 oscypki/ew serek wiejski lub zółty….albo co tylko dusza zapragnie 🙂
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka
BLENDER (jeżeli nie mamy blendera możemy użyć 3 łyżek płatków owsianych błyskawicznych)
Jajka z 3 łyżkami owsianki oraz przyprawami (spora szczypta soli pieprzu etc.) mielimy w blenderze. Do powstałego płynu wrzucamy resztę owsianki, siemię i słonecznik, odstawiamy na ok 15 min. Jeśli po tym czasie masa jest tak gęsta że aż łyżka stoi, dolewamy maślankę mieszamy. Powinna być gęsta ale jednocześnie płynna, by dała rozprowadzić się na patelni. Na rozgrzaną patelnie, większą, wylewamy nasz omlet i smażymy na małym ogniu z obu stron. Gdy przerzucamy na druga stronę można posypać go już startym oscypkiem, ew jakimś innym serem. Składamy, przekrajamy na pół, przykrywamy i zostawiamy na chwilę na małym ogniu do stopienia się serka 🙂 Można podawać z różnymi sosami, np jogurtowo-czosnkowym, może być to również sam jogurt ale również zwykły ketchup.
Po zdjęcia zapraszam tutaj:
http://tak-naprawde.blogspot.com/2011/08/omlet-owsiankowy-wieloziarnisty-z.html
ankha88@gmail.com
SmaKokosa
29 stycznia 2013 o 21:52tradycyjnie mleko plus stworzone przez siebie musli ( rodzynki, płatki owsiane, słonecznik, orzechy, śliwki suszone, żurawina- zależy na co mam ochotę) :), ale najbardziej uwielbiam pieczoną owsiankę z owocami. 🙂 Syta, daje energii i jest smaczna 🙂
natalii.szymanska@gmail.com
Sylwia Ładyga
30 stycznia 2013 o 20:21A ja proponuję Muffinki otrębowe :):):)
Potrzeba:
otręby owsiane – 8 łyżek
otręby pszenne 4 łyżki
jajka 4 szt
ser biały 4 łyżki
jogurt naturalny 1 łyżka
miód 2 łyżeczki
cukier – 1 łyżeczka
cynamon – 1 łyżeczka
sok z cytryny – 1 łyżeczka
suszona żurawina – 1 garść
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
Pozostałe składniki dokładnie mieszamy i łączymy delikatnie z białkami tak, by nie straciły na objętości.
Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
Do tego miseczka ulubionych owoców i kawa w ukochanym kubku 🙂
Pozdrawiam
Sylwia Ładyga
Ostra Na Słodko
ostranaslodko@wp.pl
Joanna Pyzik
30 stycznia 2013 o 20:22MUFFINKOWY ZAWRÓT GŁOWY czyli jak zjeść zdrowe drugie śniadanie.
To moje ulubione muffinki, które często zabieram z sobą do pracy. Wraz z Inką smakują wybornie. Polecam
Składniki:
Ciasto
– 3 małe jabłka,
– 1 łyżka skrobi kukurydzianej,
– 150 ml oleju rzepakowego,
– 150 ml mleka sojowego lub krowiego,
– 150g mąki orkiszowej,
– pół łyżeczki sody oczyszczonej,
– 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
– 50 g posiekanych orzechów,
– 50 g rodzynek ( wcześniej wymoczonych),
– 3 łyżeczki cynamonu.
Kruszonka do muffinek
– 60g mąki orkiszowej,
– 30g płatków owsianych,
– 3 łyżeczki cynamonu,
– 60 g brązowego cukru ( może być także biały),
– 1 łyżka mleka sojowego ( może być krowie),
– sól,
– 3 łyżki oleju rzepakowego.
Najpierw nagrzewamy piekarnik do 180 C.
W misce owoce obtaczamy w skrobi. Mieszamy olej z mlekiem i wsypujemy resztę sypkich składników, dodajemy rodzynki, orzechy oraz jabłka. Aby zrobić kruszonkę należy dokładnie wymieszać wszystkie suche składniki, zalewamy je olejem oraz mlekiem i palcami wyrabiamy pyszną kruszonkę.
Nakładamy do foremek ciasta oraz kruszonkę i zapiekamy przez ok. 30 minut.
Pyszna i zdrowa przekąska. Idealna na drugie śniadanie!
Joanna Pyzik
30 stycznia 2013 o 20:22Przepraszam, jeszcze e-mail: joannapyzik1608@wp.pl
Joanna Pyzik
30 stycznia 2013 o 20:37Lubię w weekend bądź popołudniami robić zdrowe pyszne drugie śniadanko, które mogę przechowywać kilka dni.
Oto mój przepis na batoniki pełne błonnika.
Składniki:
– 250 g otrąb owsianych,
– 200 g orzechów laskowych lub włoskich,
– 1,5 łyżeczki cynamonu,
– 5 łyżek masła,
– 10 suszonych morel,
– garść rodzynek,
– 8 suszonych śliwek,
– 8 żurawin,
– 2 jajka,
– 5 łyżek miodu.
Przygotowanie:
Śliwki oraz morele namoczyć, a następnie drobno pokroić. Orzechy posiekać i wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przełożyć do formy (20×26). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180C, aż się zarumieni.Gdy ostygnie należy pokroić w małe batoniki. Zdrowa i szybka przekąska.
Lubię to! 🙂
joannapyzik1608@wp.pl
Anonimowy
1 lutego 2013 o 12:07Witaj:) Oto moja propozycja na 'lekkie śniadanie bogate w błonnik':
MLECZNY KOKTAJL ZBOŻOWY Z KANAPKĄ PLUM I MAŁYM CO NIECO 😉
Łyżeczkę płatków i otrąb owsianych zalewamy szklanką ciepłego, chudego mleka (sojowe jak najbardziej wskazane). Kromkę chleba z pestkami dyni smarujemy margaryną, kładziemy plaster chudego, białego sera a na to łyżeczkę powideł śliwkowych. Dodatkowo do posiłku jabłuszko oraz na koniec szklanka herbaty lub kawy Inka z błonnikiem.
Pozdrawiam
modliszka201@wp.pl
emylekk
1 lutego 2013 o 13:53Ja proponuję śniadanko zbilansowane błonnikowo-węglowodanowo-białkowe 🙂
Koktajl owocowy:
1/2 szklanki soku z granatu
1/2 szklanki mrożonych truskawek
1/2 szklanki mrożonych jagód
1,5 łyżeczki miodu
sok z cytryny
łyżeczka oleju lnianego
proponuję przed pójściem spać wyciągnąć mrożonki, a sok można delikatnie podgrzać-wersja dla zmarźluszków 🙂
(blendujemy składniki)
Do tego 2 kromki chleba razowego z twarożkiem,szczypiorkiem i pomidorem i ćwiartka papryki żółtej 🙂
A inkę proponuję na rozgrzanie po wstaniu z łóżka i podczas przygotowywania pysznego śniadanka:)Ja uwielbiam ją w formie latte ze spienionym mlekiem 🙂
emilka1989@wp.pl
alice139
2 lutego 2013 o 20:59Zdrowe odżywianie,
Dla naszego organizmu jest ważne niesłychanie,
ŚNIADANIE to najważniejszy dnia posiłek,
Po zjedzeniu go pożywnego każdy z nas czuje się jak osiłek.
Zastrzyk energii na dzień cały dodaje,
Nawet olbrzymi problem najmniejszym się staje.
Pomaga zachować zdrowie,
I dobre samopoczucie- każdy to powie.
Powinno być w błonnik bogate, zawierać witaminy i mineralne składniki,
Związki biologiczne i produkty węglowodanowe- „węglowodaniki”.
Dlatego po chwili zastanowienia,
Już teraz bez wątpienia
Mój przepis na pożywne do łóżka śniadanie,
Jest łatwy i szybki niesłychanie.
Teraz składniki podam,
I oczywiście wszystkie je razem dodam.
3 łyżki płatków owsianych i 2 morele,
To jeszcze niewiele,
2 łyżeczki różnych otrębów i 1 łyżeczka rodzynek,
Och! uwielbia to mój Kubuś synek.
Po 1 łyżeczce zarodków pszennych, ziaren lnu i kokosowych wiórek,
Och! uwielbia to mój mąż Jurek.
I jeszcze po 1 łyżeczce ziaren sezamu, dyni i słonecznika,
Och !uwielbia to moja córka Monika.
Na koniec miód lub cukier dodaję,
I śniadanie pożywne w mik się staje.
Wszystkie składniki mieszamy,
I wrzątkiem zalewamy.
A więc smacznego życzę,
Kalorii nigdy na śniadaniu nie liczę.
Takie powyższe śniadanko często mojej rodzince przygotowuję,
I każdy z nich pełen energii się czuje.
Ostatnio to tydzień temu moja rodzinka cała
Takie oto śniadanie do łóżka dostała.
Śniadanie w łóżku nieporównywalnie lepiej smakuje,
Dlatego taki rodzaj spożywania u nas w domu funkcjonuje.
A potem mąż do pracy, dzieci do szkoły,
I chociaż ich dzień jest ciężki , każdy z nich jest wesoły.
alice139@interia.pl
Agnieszka Grzywińska
2 lutego 2013 o 22:15Często chętnie odwiedzam tego bloga ponieważ zawsze można trafić tu na lekkie i zdrowe przepisy:) Błonnik był (i jest nadal) dla mnie bardzo ważny szczególnie w okresie kiedy musiałam zrzucić kilka zbęnych kilogramów. Dzięki takiej diecie i regularnym ćwiczeniom wróciłam do formy:) Dla mnie idealny pomysł na śniadanie to otręby lub płatki zbożowe do których dodaje bogate w błonnik suszone owoce (które sama ususzam w okresie letnim) takie jak śliwki, morele czy jeżyny całość zalewam mlekiem, daje mi to siłę na rozpoczęcie każdego nawet najbardziej aktywnego dnia 🙂
grzywinska.agnieszka@gmail.com
Herry Mark
25 maja 2015 o 08:27Pozdravljeni,
Smo Zakonita Ugledna denar posojilodajalca. Getting legitimno posojilo je bila vedno velik problem za stranke, ki imajo finančno v needs.Nationwide Loan Posojilodajalci je akreditiran s strani Sveta za posojilodajalca dati ven posojila po 3% na lokalnih in mednarodnih strank. Bili smo imeli privilegij, da izpolnjujejo svoje finančne vprašanje needs.The kredita ne bi smel ustaviti od dobili posojilo, ki ga potrebujete in so se te razlike v posojilni industriji. Dajemo iz posojil v razponu od $ 5, 000.00 do maksimalno 5.000 $, 000.00 za posameznike, ki potrebujejo finančno pomoč, ki imajo slabo kreditno ali potrebujejo denar za plačilo računov, da vlagajo na poslovanje itd
Opravljene storitve vključujejo:
** Refinancirati
* Domov zboljšanje
** Investicijsko posojilo
* Konsolidacija dolgov
* Poslovni Posojila
* Osebna Posojila
* Mednarodni Posojila.
Po Response, spodaj je prijavnica Loan
1. Polno ime ………
2. Država ………..
3. Država …………….
4. Poklic ……….
5. Telefonska številka …….
6. Age ……….
7. Namen posojila ……….
8. Zakonski Status ……
9. seks ……………
10. Mesečno zaslužim ……….
11. znesek, potreben …………
12. Loan Trajanje …………….
Pišite nam preko e-pošte: herrymarkloanfirm112@gmail.com
V priznanje teh podrobnosti, bom vam poslali tudi izračunane Pravila in pogoj za znesek, ki ga potrebujejo.
Lep pozdrav,
Gospa Lilian.
Ramsey Dickson
31 sierpnia 2016 o 09:45Czy potrzebujesz pilnie pieniędzy, aby opłacać rachunki i rozliczenia długów jeśli tak napisz do nas dzisiaj na: ramseydickson@outlook.com