Bez kategorii

Gruszki na deser

Troszkę połupanych orzechów zostało ze świątecznych przygotowań, złowiłam też ostatnio w sklepie dwie całkiem ładne gruszki, które dojrzały w kuchennym koszyku aż przyszedł czas, żeby spreparować z nich deser. Uwielbiam pieczone owoce, a w towarzystwie twarogu czy ricotty smakują jeszcze lepiej.

Pieczone gruszki z ricottą i orzechami włoskimi

Drukuj przepis
Porcje: Przepis na 2 porcje po 2 połówki gruszek 

Składniki

  • 2 dojrzałe gruszki
  • 80 g ricotty
  • 15 g orzechów włoskich
  • 40 ml mleka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu

Przgotowanie

1

Gruszki myjemy, obieramy ze skórki, a następnie przekrawamy wzdłuż i wydrążamy. Tak przygotowane nacieramy sporą ilością cynamonu wymieszanego z kardamonem i kładziemy na blaszkę z papierem do pieczenia, lub płaską silikonową foremkę np do tarty, jeśli takową posiadamy.

2

Owoce wkładamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.

3

W między czasie siekamy orzechy włoskie i w mleku rozpuszczamy łyżeczkę miodu.

4

Kiedy gruszki będą już prawie gotowe, rozgrzewamy mocno patelnię, na którą wysypujemy posiekane orzechy, a następnie wylewamy mleko z miodem (które momentalnie zacznie się gotować) i mieszamy orzeszki przez chwile, aż powstanie na nich mleczno-miodowa otoczka i całość płynu odparuje.

5

Następnie z piekarnika wyjmujemy owoce, układamy na talerzykach i do środka nakładamy sporą łyżkę ricotty i posypujemy przygotowanymi orzechami.

Uwaga gorące 🙂

Może Ci się spodobać również

22 komentarze

  • Odpowiedz
    Nieśka
    12 stycznia 2013 o 12:31

    Cuda wianki! Lubię takie desery! 🙂

    Będę wdzięczna za jakiekolwiek wsparcie – czy finansowe czy w udostępnianiu http://mowia-weki.blogspot.com/2013/01/zawalczymy-razem.html a tu link do bezpiśreniej zbiórki: http://www.siepomaga.pl/r/zweczkiem SIEMA! 🙂

  • Odpowiedz
    Dusia
    12 stycznia 2013 o 12:39

    pachnący obłęd.

  • Odpowiedz
    Anika
    12 stycznia 2013 o 13:01

    Pyszności:)

  • Odpowiedz
    slyvvia
    12 stycznia 2013 o 13:15

    Wyglądają cudownie. Takiej gruszki z chęcią bym spróbowała 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    12 stycznia 2013 o 13:24

    uwielbiam gruszki,ale pod taką postacią jeszcze nie jadłam, pychota! A.

  • Odpowiedz
    Brenia
    12 stycznia 2013 o 13:29

    Fajny, prosty deser. To lubię 😉

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    12 stycznia 2013 o 14:10

    dawno nie jadłam gruszek ,a ten deser jest cudny !

  • Odpowiedz
    Pałlina ♥
    12 stycznia 2013 o 14:50

    Jakiś czas temu były u mnie na śniadanie, pycha.

  • Odpowiedz
    Justyna
    12 stycznia 2013 o 15:22

    Apetyczne te gruszeczki 😉

  • Odpowiedz
    dybka
    12 stycznia 2013 o 15:29

    Dobra gruszka nie jest zła! A jeszcze z ricottą..mmmm 🙂

  • Odpowiedz
    Capacitier
    12 stycznia 2013 o 18:28

    O rety, ja też chcę taki deser! Tu i teraz!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    12 stycznia 2013 o 18:35

    SZybko zniknęłoby to z mojego stołu 😀

  • Odpowiedz
    qwert123
    12 stycznia 2013 o 23:08

    na taki deser to się wpraszam;)

  • Odpowiedz
    Justyna Bąk
    13 stycznia 2013 o 08:20

    świetny pomysł aż ślinka cieknie:D

  • Odpowiedz
    Cassie
    13 stycznia 2013 o 16:03

    genialne… muszę tego koniecznie spróbować ;D

    http://emptytaste.blogspot.com/ <- zapraszam do siebie ;D

  • Odpowiedz
    asiathinksthings.com
    13 stycznia 2013 o 17:46

    świetne i jakie proste! 🙂

  • Odpowiedz
    Kamciss
    13 stycznia 2013 o 19:57

    Wyglądają pysznie i bardzo delikatnie 🙂

  • Odpowiedz
    bede przystojny
    14 stycznia 2013 o 00:09

    Jadłem, po prostu obłęd. Dziękuję za przepis!

  • Odpowiedz
    Tabela kalorii
    15 stycznia 2013 o 00:39

    Bardzo interesujący blog dotyczący odchudzania, mnóstwo przydatnych porad. Zapraszam na moją stronę internetową poświęconą tematyce odchudzania. Znajdziecie tam setki cennych porad, dotyczących zarówno diety jak i fitness. Tylko tam znajdziecie tabele kaloryczna oraz kalkulator BMR.

  • Odpowiedz
    better-choice
    15 stycznia 2013 o 09:51

    świetne, takie zimowe, mniam 🙂

  • Odpowiedz
    gin
    15 stycznia 2013 o 15:15

    Pychota 🙂

  • Odpowiedz
    HoGo
    20 stycznia 2013 o 19:17

    Dzisiaj zrobiłem. Gruszki i orzechy pycha. Tylko ta ricotta jakos mi nie pasowała do tego.

  • Napisz komentarz