Bez kategorii

Gruszki na deser

Troszk臋 po艂upanych orzech贸w zosta艂o ze 艣wi膮tecznych przygotowa艅, z艂owi艂am te偶 ostatnio w sklepie dwie ca艂kiem 艂adne gruszki, kt贸re dojrza艂y w kuchennym koszyku a偶 przyszed艂 czas, 偶eby spreparowa膰 z nich deser. Uwielbiam pieczone owoce, a w towarzystwie twarogu czy ricotty smakuj膮 jeszcze lepiej.

Pieczone gruszki z ricott膮 i orzechami w艂oskimi

Drukuj przepis
Porcje: Przepis na 2 porcje po 2 po艂贸wki gruszek聽

Sk艂adniki

  • 2 dojrza艂e gruszki
  • 80 g ricotty
  • 15 g orzech贸w w艂oskich
  • 40 ml mleka
  • 1 艂y偶eczka miodu
  • 1 艂y偶eczka cynamonu
  • 1/3 艂y偶eczki mielonego kardamonu

Przgotowanie

1

Gruszki myjemy, obieramy ze sk贸rki, a nast臋pnie przekrawamy wzd艂u偶 i wydr膮偶amy. Tak przygotowane nacieramy spor膮 ilo艣ci膮 cynamonu wymieszanego z kardamonem i k艂adziemy na blaszk臋 z papierem do pieczenia, lub p艂ask膮 silikonow膮 foremk臋 np do tarty, je艣li takow膮 posiadamy.

2

Owoce wk艂adamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.

3

W mi臋dzy czasie siekamy orzechy w艂oskie i w mleku rozpuszczamy 艂y偶eczk臋 miodu.

4

Kiedy gruszki b臋d膮 ju偶 prawie gotowe, rozgrzewamy mocno patelni臋, na kt贸r膮 wysypujemy posiekane orzechy, a nast臋pnie wylewamy mleko z miodem (kt贸re momentalnie zacznie si臋 gotowa膰) i mieszamy orzeszki przez chwile, a偶 powstanie na nich mleczno-miodowa otoczka i ca艂o艣膰 p艂ynu odparuje.

5

Nast臋pnie z piekarnika wyjmujemy owoce, uk艂adamy na talerzykach i do 艣rodka nak艂adamy spor膮 艂y偶k臋 ricotty i posypujemy przygotowanymi orzechami.

Uwaga gor膮ce 馃檪

Mo偶e Ci si臋 spodoba膰 r贸wnie偶

22 komentarze

  • Odpowiedz
    Nie艣ka
    12 stycznia 2013 o 12:31

    Cuda wianki! Lubi臋 takie desery! 馃檪

    B臋d臋 wdzi臋czna za jakiekolwiek wsparcie – czy finansowe czy w udost臋pnianiu http://mowia-weki.blogspot.com/2013/01/zawalczymy-razem.html a tu link do bezpi艣reniej zbi贸rki: http://www.siepomaga.pl/r/zweczkiem SIEMA! 馃檪

  • Odpowiedz
    Dusia
    12 stycznia 2013 o 12:39

    pachn膮cy ob艂臋d.

  • Odpowiedz
    Anika
    12 stycznia 2013 o 13:01

    Pyszno艣ci:)

  • Odpowiedz
    slyvvia
    12 stycznia 2013 o 13:15

    Wygl膮daj膮 cudownie. Takiej gruszki z ch臋ci膮 bym spr贸bowa艂a 馃檪

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    12 stycznia 2013 o 13:24

    uwielbiam gruszki,ale pod tak膮 postaci膮 jeszcze nie jad艂am, pychota! A.

  • Odpowiedz
    Brenia
    12 stycznia 2013 o 13:29

    Fajny, prosty deser. To lubi臋 馃槈

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    12 stycznia 2013 o 14:10

    dawno nie jad艂am gruszek ,a ten deser jest cudny !

  • Odpowiedz
    Pa艂lina 鈾
    12 stycznia 2013 o 14:50

    Jaki艣 czas temu by艂y u mnie na 艣niadanie, pycha.

  • Odpowiedz
    Justyna
    12 stycznia 2013 o 15:22

    Apetyczne te gruszeczki 馃槈

  • Odpowiedz
    dybka
    12 stycznia 2013 o 15:29

    Dobra gruszka nie jest z艂a! A jeszcze z ricott膮..mmmm 馃檪

  • Odpowiedz
    Capacitier
    12 stycznia 2013 o 18:28

    O rety, ja te偶 chc臋 taki deser! Tu i teraz!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    12 stycznia 2013 o 18:35

    SZybko znikn臋艂oby to z mojego sto艂u 馃榾

  • Odpowiedz
    qwert123
    12 stycznia 2013 o 23:08

    na taki deser to si臋 wpraszam;)

  • Odpowiedz
    Justyna B膮k
    13 stycznia 2013 o 08:20

    艣wietny pomys艂 a偶 艣linka cieknie:D

  • Odpowiedz
    Cassie
    13 stycznia 2013 o 16:03

    genialne… musz臋 tego koniecznie spr贸bowa膰 ;D

    http://emptytaste.blogspot.com/ <- zapraszam do siebie ;D

  • Odpowiedz
    asiathinksthings.com
    13 stycznia 2013 o 17:46

    艣wietne i jakie proste! 馃檪

  • Odpowiedz
    Kamciss
    13 stycznia 2013 o 19:57

    Wygl膮daj膮 pysznie i bardzo delikatnie 馃檪

  • Odpowiedz
    bede przystojny
    14 stycznia 2013 o 00:09

    Jad艂em, po prostu ob艂臋d. Dzi臋kuj臋 za przepis!

  • Odpowiedz
    Tabela kalorii
    15 stycznia 2013 o 00:39

    Bardzo interesuj膮cy blog dotycz膮cy odchudzania, mn贸stwo przydatnych porad. Zapraszam na moj膮 stron臋 internetow膮 po艣wi臋con膮 tematyce odchudzania. Znajdziecie tam setki cennych porad, dotycz膮cych zar贸wno diety jak i fitness. Tylko tam znajdziecie tabele kaloryczna oraz kalkulator BMR.

  • Odpowiedz
    better-choice
    15 stycznia 2013 o 09:51

    艣wietne, takie zimowe, mniam 馃檪

  • Odpowiedz
    gin
    15 stycznia 2013 o 15:15

    Pychota 馃檪

  • Odpowiedz
    HoGo
    20 stycznia 2013 o 19:17

    Dzisiaj zrobi艂em. Gruszki i orzechy pycha. Tylko ta ricotta jakos mi nie pasowa艂a do tego.

  • Napisz komentarz