Bez kategorii

Dietetyczne chili!

Jest kilka jednogarnkowych klasyków, do których mam słabość. Niestety w większości są to dania dość słabo pasujące do półki "dietetycznych". Bogracz, fasolka po bretońsku, bigos.. kiedy pytam mamy czy możemy zrobić "dietetyczny" bigos to odpowiada "nie, kapusta lubi tłuszcz". Fatalnie. Nie mniej jednak już dawno planowałam podejście do lekkiej wersji chili. Muszę powiedzieć, że jestem strasznie dumna z tego dania, koniecznie spróbujcie, obiecuję, że domownicy nawet nie zorientują się że jedzą coś w wersji light 🙂

Dietetyczne chili z kurczakiem

Drukuj przepis
Porcje: Przepis na porcję dla 4-5 osób

Składniki

  • 1 litr wody
  • 40 g włoszczyzny (marchew, seler, pietruszka, por)
  • 1 średnia żółta papryka
  • 1 średnia czerwona papryka
  • 2 średnie cebule
  • 150 g puree z pomidorów
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 1 puszka czerwonej fasoli (200g bez zalewy)
  • 100 g kukurydzy konserwowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 350 g piersi z kurczaka
  • 2/3 łyżeczki pieprzu
  • 1/3 łyżeczki chili
  • 2 łyżki oregano
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • *szczypiorek do posypania

Przgotowanie

1

W sporym garnku gotujemy wodę, wrzucamy włoszczyznę (można użyć gotowej mieszanki) i około 20 minut gotujemy wywar.

2

W między czasie drobno pokrojoną cebulkę podsmażamy na oliwie, a następnie na patelnie wrzucamy pokrojone w kostkę obie papryki, dolewamy kilka łyżek wody i pod przykryciem dusimy warzywa do miękkości około 20 minut.

3

Gdy papryka będzie już miękka, wrzucamy zawartość patelni do gotującego się wywaru, dodajemy puree z pomidorów (użyłam domowego puree z działkowych pomidorów, ale można zblenderować pomidory z puszki), przecier pomidorowy, kukurydzę, łyżeczkę soli i fasolę, którą wcześniej odcedzamy z zalewy i lekko opłukujemy.

4

Mięso z piersi z kurczaka oczyszczamy i mielimy, a następnie podsmażamy na patelni przyprawiając je resztą soli i pieprzem. Gdy kurczak nie będzie już surowy wrzucamy go do wciąż gotującego się chili, dodajemy oregano i zmiażdżony czosnek. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze około 20 minut co jakiś czas mieszając, aby sprawdzić czy potrawa jest już odpowiednio gęsta.

5

Podczas całego procesu przygotowywania chili powinno gotować się na małym ogniu, dzięki czemu nabierze odpowiedniej konsystencji i wszystkie warzywa dokładnie zmiękną.

**Kaloryczność w 100 g (po całym procesie gotowania otrzymałam 1600 g chili) to średnio 47 kalorii.

Może Ci się spodobać również

52 komentarze

  • Odpowiedz
    monika ka.
    22 stycznia 2013 o 11:29

    musi ładnie wypalać … tłuszcz:D

  • Odpowiedz
    Fiolka
    22 stycznia 2013 o 11:37

    Robiłam kiedyś coś bardzo podobnego, tyle że dodatkowo był jeszcze sos tabasco i kukurydza z puszki. Było bardzo dobre i równie sycące..

  • Odpowiedz
    Agga
    22 stycznia 2013 o 11:39

    wygląda mega apetycznie 🙂

  • Odpowiedz
    Maggie
    22 stycznia 2013 o 11:42

    Smakowite zdjecia! No i samo chilli bardzo apetycznie sie zapowiada. Tez lubie jednogary, bo nie lubie zmywac 🙂

  • Odpowiedz
    Mum
    22 stycznia 2013 o 11:54

    było naprawdę pyyyszne:)

  • Odpowiedz
    Martula
    22 stycznia 2013 o 12:18

    Wygląda genialnie ! 😉

  • Odpowiedz
    kocie-smaki
    22 stycznia 2013 o 13:31

    cudownie kolorowe, już czuję ten zapach 🙂

  • Odpowiedz
    witek cousin
    22 stycznia 2013 o 13:32

    cześć, nie tylko wygląda smacznie ale i smakuje, bardzo podobne moja żona robiła już kilka razy… polecammmm mniam !

  • Odpowiedz
    Merry91
    22 stycznia 2013 o 13:54

    Dietetyczny bigos to istna rewelacja! Moja mama robiła taki na mięsie z piersi i udek kurczaka i był naprawdę pyszny! Polecam ;)a Twój przepis na pewno wypróbuję jak tylko pojadę na weekend do domu. Bardzo mi się podoba 😉

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    22 stycznia 2013 o 14:17

    rzadko to jadam ,ale w takiej wersji jak najbardziej zacznę jadać częściej ;d

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    22 stycznia 2013 o 14:51

    Wygląda przesmacznie, w sobotę biorę się za pichcenie tego cuda 🙂 mniaaaam 😀

  • Odpowiedz
    Capacitier
    22 stycznia 2013 o 16:30

    Lubie takie dietetyczna dania, gdzie inni nawet nie wyczują tego odtłuszczenia 😉

  • Odpowiedz
    Ev
    22 stycznia 2013 o 16:31

    Cudownie, że dodałaś taki przepis! Uwielbiam chilli, a w dietetycznym wydaniu to już w ogóle… Na pewno wykorzystam ten przepis! 🙂

  • Odpowiedz
    Daria
    22 stycznia 2013 o 17:57

    nigdy bym nie pomyślała, że można zrobić dietetyczne chilli, genialna jesteś! 🙂

  • Odpowiedz
    Aurora
    23 stycznia 2013 o 06:23

    O tak dzięki Ci za odchudzoną wersję :))

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    23 stycznia 2013 o 09:40

    no to juz wiem co będę jeść w weekend 😉

  • Odpowiedz
    pasjonatka
    23 stycznia 2013 o 20:42

    idealne na te zimne dni, naprawde jak dla mnie strzal w dziesiatke 😉

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    24 stycznia 2013 o 12:26

    Blog jest niezamowity…Baaaardzo sie cieszę, że tu trafiłam. Potrzebowałam czegoś takiego, bo przez to, że obiady stawały mi już w gardle ciężko bylo mi utrzymać poprawną dietę. Za godzinę zabieram się za pichcenie i juz jestem bardzo podekscytowana. Asia

  • Odpowiedz
    Cassie
    24 stycznia 2013 o 13:30

    Wow, uwielbiam chili! Ciekawe czy wyszłoby bez dodatku kurczaka…

  • Odpowiedz
    better-choice
    24 stycznia 2013 o 14:00

    super, grunt to dobrze przyprawić i długo gotować. A jak wygląda nieziemsko!

  • Odpowiedz
    Emilka forEvent
    24 stycznia 2013 o 16:01

    Uwielbiam jednogarnkowe potrawy!!! Ta wygląda bosko!! 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    24 stycznia 2013 o 22:02

    zrobione, pychotka ^^

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    27 stycznia 2013 o 19:14

    Zaraz się zabieram za produkcję tego cuda! Następne na celowniku są pikantne pomidorowe naleśniki! Na pewno będzie pysznie! Uwielbiam Twoje przepisy Agato! Czarujesz nie gotujesz! 🙂

  • Odpowiedz
    MartynCia ^^
    27 stycznia 2013 o 20:53

    kolorowo, smacznie i zdrowo 😉 czegóż chcieć więcej? 😉

  • Odpowiedz
    Anna Pisulak
    29 stycznia 2013 o 20:34

    Ja też mam słabość do takich jednogarnkowych dań:) a Twoje wygląda pysznie i bardzo zachęcająco:)

  • Odpowiedz
    anusiaaa
    1 lutego 2013 o 11:31

    To jest przepyszne, sycące i proste.
    Dzięki, że jesteś 🙂

  • Odpowiedz
    tomek
    18 lutego 2013 o 12:45

    robię podobne, bardzo lubię takie połączenia

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    18 lutego 2013 o 18:24

    polecam daria jol

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    19 lutego 2013 o 19:27

    w przepisie jest 40g włoszczyzny tak ma być czy to pomyłka ? 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    23 lutego 2013 o 10:13

    Zwykle robiłam chili jako gęsty sos i podawałam z domową tortillą i chyba pozostanę przy tej wersji, ale za to z użyciem kurczaka, na co nigdy wcześniej nie wpadłam 🙂 W Twoim przepisie jest bardzo mało przypraw, wydaje mi się, że dodatek majeranku, tymianku, ziół prowansalskich, cuminu, cynamonu i kminku bardzo wzbogaca potrawę :>

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    28 maja 2013 o 18:36

    wow ! ale mało kalorii jak na tak dużą porcję :0 , świetne ! 😀

  • Odpowiedz
    studentka_na_diecie
    23 czerwca 2013 o 11:03

    To mi teraz podsunęłaś pomysł na obiad! Chili w postaci lecza 😀

  • Odpowiedz
    passja89
    17 sierpnia 2013 o 15:53

    co do bigosu to podpowiadam dietetyczny bigos z kapusty i cukini, bez miesa, jest na prawdę bardzo pyszny i wcale nie tłusty 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    4 września 2013 o 13:50

    dzisiaj robilam, jest pyyyszne 🙂 🙂

  • Odpowiedz
    Agnieszka
    6 października 2013 o 12:20

    Dzięki za przepis 🙂

  • Odpowiedz
    Kamila Sujka
    10 października 2013 o 14:00

    wyglada przepysznie, tez kiedys taka zrobie, a tymczasem jem na ostro (podobne skalniki) rosotto. 🙂

  • Odpowiedz
    ~ aledro ~
    10 października 2013 o 14:36

    mmm….wygląda mega smakowicie i zdrowo 😉

  • Odpowiedz
    Dash
    10 października 2013 o 17:21

    musi być pycha!

  • Odpowiedz
    Kamciss
    10 października 2013 o 18:53

    Pysznie! :>

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    9 stycznia 2014 o 14:32

    Już zrobione! Właśnie rozpływam się nad każdą łyżką! Znakomite i bardzo sycące!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    9 lutego 2014 o 07:55

    Witaj! czy kukurydzę dodać wtedy gdy fasolę? Nie widzę tego w przepisie – jeśli przegapiłam to przepraszam 🙂 Będę wdzięczna za informacje, gdyż zamierzam przygotować chili na jutrzejzy obiad. Ps Świetny blog – już zagłosowałam !

    • Odpowiedz
      Agata
      9 lutego 2014 o 08:16

      Tak, wtedy kiedy fasolę – przepraszam za pominięcie!:)

  • Odpowiedz
    everyday i wake up early
    8 marca 2014 o 13:12

    puree z pomidorów gdzie dostane ?

    • Odpowiedz
      Agata
      8 marca 2014 o 15:05

      Trzeba zrobić samemu :- ) Zblendować pomidory z puszki lub użyć domowego np z działkowych pomidorów, które również miksujemy po ugotowaniu.

  • Odpowiedz
    Klaudia Franek
    17 marca 2014 o 14:31

    Nic a nic dietetyczne! Prawdziwa dieta nie zawiera cukrow! A papryka jest bogata w cukier niestety. Tak samo nie powinno sie uzywac zadnych karbohydrantow w diecie i soli! Tyle z twojego "dietetycznego" chilli.

    • Odpowiedz
      Agata
      17 marca 2014 o 19:46

      Moja droga, widać niestety, że definicja "prawdziwej diety" jest iI zupełnie obca i nie masz pojęcia o prawidłowym żywieniu człowieka. Nic niestety dziwnego w dobie propagowania niebezpiecznych dla zdrowia diet białkowych.
      Prawdziwa dieta może nie zawiera CUKRU (białego) ale nie cukrów.
      W prawidłowej diecie węglowodany (a szczególnie te z warzyw) stanowią 55% dobowego zapotrzebowania energetycznego.
      Przy okazji jeżeli myślisz, że w domowym puree z pomidorów nie ma cukrów, to tym bardziej bez sensu jest z Twoją niewiedzą pisać takie komentarze 😉

  • Odpowiedz
    Klaudia Franek
    17 marca 2014 o 14:34

    Ale duzy plus za domowe purre z pomidorow!!;)

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    4 stycznia 2015 o 10:01

    super przepis, robię bardzo podobne, ale w wersji wege. dodaję za to garść pęczaku, który gotuje się na wywarze 🙂

  • Odpowiedz
    Margarita
    15 maja 2015 o 18:18

    cudowny przepis;) robie go juz nie pierwszy raz i jak zawsze zachwyca;) dziekuje:)

  • Odpowiedz
    Justyna Partyka
    29 września 2016 o 14:02

    Wygląda smakowicie i też tak smakuje po prostu palce lizać, wciągnęłam dziś na obiad:)Agata dzięki :)dziś moje śniadanie i obiad z Twoich przepisów :+)

  • Napisz komentarz