Bez kategorii

Pierwsze urodziny!

Tak właśnie, to już dziś! Dokładnie rok i parę godzin temu powstały Moje Dietetyczne Fanaberie! Nie będę się specjalnie rozpisywać, chciałam tylko podziękować tym,  którzy wspierają mnie na co dzień w tworzeniu bloga no i przede wszystkim Wam! Wszystkim przypadkowym i regularnym czytelnikom serdeczne dzięki za to, że jesteście, zaglądacie i wracacie nawet jak czasem zdarzy się nieudany przepis 🙂 Mam nadzieje, że najbliższy rok zaowocuje w kolejne propozycje, które na stałe wpiszą się w Wasze domowe menu na diecie i nie tylko 🙂 Z tej okazji oczywiście nie mogło zabraknąć jednego z moich najukochańszych ciast..

Ciasto marchewkowe z kokosem i serkiem waniliowym

Drukuj przepis

Składniki

  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 120 g mąki pszennej
  • 180 g marchwi
  • 20 g oleju rzepakowego
  • 10 g ziaren słonecznika
  • 45 g rodzynek
  • 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 30g posiekanych orzechów włoskich
  • 120 ml mleka
  • 50 g brązowego cukru
  • 1,5 ł proszku do pieczenia + 1/3 łyżeczki sody
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu, odrobina gałki muszkatołowej + opcjonalnie przyprawa do piernika
  • dodatkowo:
  • 200 g gęstego serka homogenizowanego 0%
  • cukier waniliowy / słodzik + aromat
  • 25 g płatków kokosowych

Przgotowanie

1

Ciacho jest tak smaczne jak i proste w przygotowaniu, praktycznie rzecz ujmując "jednogarnkowe" i do tego "bezmikserowe"

2

Marchew obieramy i ucieramy na małych oczkach. Utarte warzywo umieszczamy w dużej misce, do której tak po prostu.. dodajemy całą resztę!

3

Wszystko razem mieszamy łyżką na dość gęstą masę, którą następnie przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (moja była nie zbyt duża, w kształcie serca, ale przepis nadaje się też na małą tortownicę).

4

Ciasto pieczemy w temperaturze 180 'C przez 35 minut. Gdy ciasto wystygnie wyciągamy je z formy  i przekrawamy w pół.

5

Przekładamy je waniliowym serkiem (zostawiamy 2-3 łyżki na wierzch). Resztą serka smarujemy górę ciasta i posypujemy płatkami kokosowymi.

Jeżeli ktoś z Was nigdy nie jadł ciacha marchewkowego to KONIECZNIE musi spróbować! 🙂

ps. Urodzinowy konkurs też będzie niebawem!Aha i wciąż dumna zachęcam do zakupu świątecznej książki w której znajdziecie moje przepisy 🙂

 

 

Może Ci się spodobać również

26 komentarzy

  • Odpowiedz
    Antonina Guzik
    10 grudnia 2012 o 20:32

    Marchewkowce są pyszne! 🙂 Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć kolejnych wielu szczęśliwych blogowych lat 🙂 Sto lat 😉

  • Odpowiedz
    pasjonatka
    10 grudnia 2012 o 20:39

    nie dziwie sie ze ulubione 😉

  • Odpowiedz
    Anna Szczygieł
    10 grudnia 2012 o 20:41

    Sto lat!!! I wielu tak fantastycznych przepisów jak do tej pory 🙂

  • Odpowiedz
    Crispy Biscuits
    10 grudnia 2012 o 20:43

    To już rok… Życzę wytrwałości na kolejne lata! Urocze serduszko! 🙂

  • Odpowiedz
    Bazylia
    10 grudnia 2012 o 20:45

    Ciacho znakomite! Pochłonęłabym kawałek z przyjemnością :>

  • Odpowiedz
    ania-gotuje.blog.pl
    10 grudnia 2012 o 20:53

    100 lat 🙂

  • Odpowiedz
    Beata P.
    10 grudnia 2012 o 20:59

    Wygląda pysznie, a smakauje pewnie jeszcze lepiej.
    Życzę wytrwałości w kolejnych latach blogowania ;D

  • Odpowiedz
    Magda
    10 grudnia 2012 o 20:59

    w takim razie śpiewam sto lat! :))
    genialne ciasto, idealne na taką okazję!

  • Odpowiedz
    whiness
    10 grudnia 2012 o 21:14

    Sto lat i jeszcze wielu cudownych przepisów 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    10 grudnia 2012 o 21:54

    uwielbiam ciasto marchewkowe, mniam! życzę dalszego udanego blogowania:) A.

  • Odpowiedz
    Kosmetyczne Remedium
    10 grudnia 2012 o 23:27

    życzę kolejnych owocnych lat blogowania:D A sobie więcej wytrwałości w realizacji tych pysznych przepisów 😀

  • Odpowiedz
    Marta Frankowska-Luty
    10 grudnia 2012 o 23:30

    wszystkiego najlepszego z okazji roczku:)

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    11 grudnia 2012 o 04:24

    wszystkiego dobrego ,hehe ! blog jest ekstra ;d
    a te ciacho bomowe ;D

  • Odpowiedz
    cupcake
    11 grudnia 2012 o 06:27

    gratuluję ! :))

  • Odpowiedz
    AniaM
    11 grudnia 2012 o 07:08

    dietetyczno-bajkowo-słodkich kolejnych 100 lat:) – kobiecemysli.pl

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    11 grudnia 2012 o 08:54

    fantastyczny przepis! muszę go wypróbować!

  • Odpowiedz
    Aleksandra
    11 grudnia 2012 o 09:15

    STO LAT! albo nawet 150 !

  • Odpowiedz
    Cooking??Cooking!!
    11 grudnia 2012 o 09:29

    Wszystkiego najwspanialszego!!I oby Cię nigdy wena nie opuściła :))

  • Odpowiedz
    Fuscila
    11 grudnia 2012 o 13:09

    Wielu takich miłych rocznic życzę!
    Mnie przede wszystkim uderzyło, gdy weszłam tu pierwszy raz, że umieszczasz informacje o wartościach kalorycznych. Dlatego zatrzymałam się na dłużej, aby korzystać z tych przepisów, gdzie jest najmniej tłuszczu ( walczę z cholesterolem!
    Pozdrawiam!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    11 grudnia 2012 o 16:14

    wspaiałe ciasto, to robione na sum na 2 roku podczas zajęć z warzyw tez wymiata, serdecznie gratuluje bloga, zycze dużo szczęscia, pozdrawiam serdecznie,
    Mi

  • Odpowiedz
    czarna-kocurka
    11 grudnia 2012 o 16:50

    W kształcie serca – super 🙂 Stooo lat! 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    11 grudnia 2012 o 18:05

    Gratuluję, pięknego bloga i pięknego serduszka!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    14 maja 2013 o 11:11

    Pierwszy raz robiłam ciasto marchewkowe w swojej początkującej karierze dietetyka – cukiernika 😀 i wyszło mega 😀 dawno nie jadłam nic tak smacznego 😀
    pozdrawiam autorkę 🙂

  • Odpowiedz
    zegarek.net
    21 listopada 2013 o 14:55

    Świetnie wygląda ten torcik, ale najbardziej podoba mi się, że podajesz nie tylko kalorie, ale jeszcze węglowodany, tłuszcze i białko przy danej potrawie 😉

  • Odpowiedz
    Unknown
    8 marca 2018 o 16:28

    Proszku do pieczenia 1,5 łyzeczki, prawda? 🙂
    Czy cukier mogę po prostu pominąć czy lepiej zastąpić np miodem?

  • Napisz komentarz