Bez kategorii

Pieczone placuszki z mintajem

Stwierdziłam, że stanowczo muszę bardziej zaprzyjaźnić się z rybami. Przy okazji zastanawiałam się ostatnio co jest gorszym źródłem "chemii" -  kurczak czy popularne ryby zazwyczaj reprezentujące cytuję "Całą tablicę Mendelejewa". Kiedyś na zajęciach usłyszałam, chyba apropos słodzików, że jeżeli już spożywamy coś, co może być szkodliwe, to lepiej używać różnych produktów, aby nie dostarczać organizmowi wciąż tych samych składników, które potencjalnie mogą być niekorzystne. Ciekawa teoria ^^. Tak czy inaczej ryby trzeba jeść, najlepiej oczywiście te wysoko gatunkowe (nawet mam już w głowie przepis na łososia), ale dzisiaj będzie mintaj 🙂 

Pieczone placuszki z mintajem i brokułami z sosem czosnkowym

Drukuj przepis
Porcje: Przepis na 2 porcje po 5 placuszków

Składniki

  • 180 g ziemniaków
  • 100 g mintaja
  • 100 g brokułów
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1 jajko + 1 białko
  • sól, pieprz
  • łagodna papryka
  • +
  • 100 g lekkiego naturalnego serka homogenizowanego lub kanapkowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • 2 duże ząbki czosnku
  • świeżo mielony pieprz

Przgotowanie

1

Ziemniaki oraz brokuły gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości (oczywiście osobno).

2

Filet z mintaja podpiekamy na patelni (można też ugotować np na parze), wystarczy chwilę, aby ryba zaczęła się kruszyć, wtedy przekładamy ją do miski i jak odrobinę przestygnie to sprawdzamy, czy w środku aby na pewno nie pozostały żadne ości.

3

Ugotowane ziemniaki ubijamy wraz z brokułami na puree**, dodajemy do ryby i wbijamy jajko oraz białko, a następnie dodajemy posiekaną cebulę. Do masy dodajemy około 1/2 łyżeczki pieprzu i tyle samo łagodnej papryki - jeżeli do ziemniaków i brokułów daliśmy tylko odrobinę soli, to możemy w tym momencie dodać jeszcze pół łyżeczki.

4

Wszystkie składniki mieszamy na masę, podobnie jak na klasyczne kotlety mielone i w dłoniach formujemy placuszki, które następnie układamy na blaszce z papierem do pieczenia, a następnie posypujemy dodatkowo papryką.

5

Placuszki pieczemy w 180'C przez 20 minut (lub 15 z termoobiegiem). Gotowe gorące kawałki są bardzo delikatne, więc ściągamy je z blaszki przy użyciu drewnianej, płaskiej szpatułki.

6

W między czasie podczas pieczenia z podanych składników przygotowujemy sos czosnkowy.

**Zarówno ziemniaki jak i brokuły przed ubiciem powinny być dobrze odcedzone.

Może Ci się spodobać również

35 komentarzy

  • Odpowiedz
    cupcake
    7 grudnia 2012 o 12:51

    super pomysł! pychotka;)

  • Odpowiedz
    Maggie
    7 grudnia 2012 o 13:51

    Mintaj wcale nie jest niskogatunkowy – a w kazdym razie na pewno nie zawiera tyle swinstw co popularna panga 🙂 Podobaja mi sie twoje placuszki!

  • Odpowiedz
    Lukrecja
    7 grudnia 2012 o 13:58

    fajny pomysł – na pewno z niego skorzystam

  • Odpowiedz
    Mary
    7 grudnia 2012 o 14:22

    już nie mogę doczekac się swojego piekarnika na nowym mieszkaniu, wpadne do Ciebie i po kolei bede piec przepis po przepisie

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    7 grudnia 2012 o 14:26

    ale genialny przepis, aż zrobiłam się głodna:) A.

  • Odpowiedz
    Jey
    7 grudnia 2012 o 14:34

    Łosoś u mnie gości bardzo często. Jednak tego Twojego mintaja też bym spróbowała. 😉

  • Odpowiedz
    Kamciss
    7 grudnia 2012 o 14:47

    Mintaj prezentuje się pysznie, czekam na łososia! 😉

  • Odpowiedz
    Dota|oneginetatopa
    7 grudnia 2012 o 15:17

    jest piątek jest ryba:) lubię taką poprawność:)

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    7 grudnia 2012 o 15:24

    mniam rybne placuszki -pychotka !

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    7 grudnia 2012 o 16:44

    ile kcal??

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    7 grudnia 2012 o 16:45

    Wondеrful blοg! I fοund it while surfing arοund
    on Υahoo Nеwѕ. Do you hаve any tips οn hoω to get
    listed in Yahoo News? I've been trying for a while but I never seem to get there! Many thanks

    Look into my webpage … galaxy note 2
    My webpage ::

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    7 grudnia 2012 o 17:33

    Good dаy! Тhis is my first comment here so I јust ωanted to gіve a 
    quick ѕhout out and say I really enјοy rеading your aгticles.

    Can yοu suggеst аny other blogs/websites/forums that deal with the same topics?
    Thanks for your tіme!

    Visit mу web-site … oreclub.hotcom-web.com
    Also visit my webpagesamsung galaxy note 2

  • Odpowiedz
    ALB
    7 grudnia 2012 o 18:11

    pyszna sprawa : )

  • Odpowiedz
    Wianka zmienia
    7 grudnia 2012 o 18:30

    wygląda i brzmi pysznie 🙂 dzięki za przepis

  • Odpowiedz
    Capacitier
    7 grudnia 2012 o 20:19

    Apetyczne placuszki w sam raz na obiad 😉

  • Odpowiedz
    Ladywithweapon
    7 grudnia 2012 o 22:05

    Jak się tobie udaje takie cuda wyczarować?
    Czekam na przepis z łososiem, bo akurat zamroziłam 7porcji i szukam inspiracji! 🙂

  • Odpowiedz
    Tomek gotuje
    8 grudnia 2012 o 14:32

    Świetne placuszki, mniam 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    8 grudnia 2012 o 15:38

    Hej! Tak bardzo dziękuję CI za ten przepis! Pozdrawiam 🙂
    Odwalasz dobrą robotę.

  • Odpowiedz
    Dorota Wójcicka
    10 grudnia 2012 o 00:41

    te placuszki wyglądają naprawdę apetycznie i zdrowo:) dzięki za przepis

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    12 grudnia 2012 o 16:52

    Są przepyszne!! dzięki za przepis :)))

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    12 grudnia 2012 o 17:03

    Czy jednak nie powinno się lączyć ryb z brokulami? Brokuly wyplukują cenny jod z organizmu, co dla osób z chorobami tarczycy nie wplywa zbyt korzystnie. 🙂 Pozdrawiam.

  • Odpowiedz
    Kamila Sujka
    19 kwietnia 2013 o 20:53

    jejku jakie ty robisz przepyszne dania (ogladajac zdjecia) bo jeszcze nie robilam!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    7 czerwca 2013 o 12:21

    wyszły za rzadkie ;/

  • Odpowiedz
    Monika Grobelna
    5 stycznia 2014 o 11:11

    Mi też wyszły za rzadkie, ale po prostu dodałam trochę otrębów pszennych i kładłam na blachę łyżką. Jak dla mnie, to danie jest świetne, gdyż staram się ograniczać smażenie do minimum, a wszelkie placki chłoną tłuszcz jak gąbka. Na pewno jeszcze nie raz będę korzystać z tego przepisu.

  • Odpowiedz
    Dagmara
    4 lutego 2014 o 20:13

    Czy można z nich zrobić domowe 'fishburgery'? Jak Pani sądzi? (:

  • Odpowiedz
    Justyna
    28 kwietnia 2014 o 14:28

    Rewelacja! Wyszly przepyszne, a jeszcze z tym sosem to niebo w gebie:-) dziekuje bardzo za wspaniale przepisy:-)

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    30 kwietnia 2014 o 13:32

    A ten serek kanapkowy 100 g to dodaje się do tego sosiku czosnkowego czy do kotletów?Bardzo proszę o szybką odp bo składniki czekają 🙂

  • Odpowiedz
    Marcin Bangkok
    30 września 2014 o 11:45

    O kurde, to jeden z najlepszych przepisów na przygotowanie ryby jaki widziałem. Właśnie gotują mi się ziemniaki i w lodówce czeka mintaj, więc od razu będę to przyrządzać wg Twojego przepisu.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    22 grudnia 2014 o 08:02

    Czy zamiast ziemniaków mogę dodać kalafior?

    • Odpowiedz
      Agata
      23 grudnia 2014 o 11:34

      Obawiam się ,że niestety wyjdzie wtedy ciapa 🙁

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    24 września 2015 o 19:36

    Są przepyszne! Warto je zrobić 😀

  • Odpowiedz
    Alan Komiściuk
    23 czerwca 2019 o 20:23

    🙂

  • Odpowiedz
    jolanta.dercz
    24 czerwca 2019 o 12:45

    Lubię ryby w każdej postaci – uważam, że ryby wymagają krótkiej obróbki termicznej, a do tego posiadają wiele składników odżywczych, których inne mięsa nie posiadają… Na moim stole często gości łosoś. Zazwyczaj przygotowuję go według jednego z przepisów widniejących pod tym adresem: https://mowisalmon.pl/

  • Napisz komentarz