Stwierdziłam, że stanowczo muszę bardziej zaprzyjaźnić się z rybami. Przy okazji zastanawiałam się ostatnio co jest gorszym źródłem "chemii" - kurczak czy popularne ryby zazwyczaj reprezentujące cytuję "Całą tablicę Mendelejewa". Kiedyś na zajęciach usłyszałam, chyba apropos słodzików, że jeżeli już spożywamy coś, co może być szkodliwe, to lepiej używać różnych produktów, aby nie dostarczać organizmowi wciąż tych samych składników, które potencjalnie mogą być niekorzystne. Ciekawa teoria ^^. Tak czy inaczej ryby trzeba jeść, najlepiej oczywiście te wysoko gatunkowe (nawet mam już w głowie przepis na łososia), ale dzisiaj będzie mintaj 🙂
Pieczone placuszki z mintajem i brokułami z sosem czosnkowym
Drukuj przepisSkładniki
- 180 g ziemniaków
- 100 g mintaja
- 100 g brokułów
- 1/2 średniej cebuli
- 1 jajko + 1 białko
- sól, pieprz
- łagodna papryka
- +
- 100 g lekkiego naturalnego serka homogenizowanego lub kanapkowego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- szczypta soli
- 2 duże ząbki czosnku
- świeżo mielony pieprz
Przgotowanie
Ziemniaki oraz brokuły gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości (oczywiście osobno).
Filet z mintaja podpiekamy na patelni (można też ugotować np na parze), wystarczy chwilę, aby ryba zaczęła się kruszyć, wtedy przekładamy ją do miski i jak odrobinę przestygnie to sprawdzamy, czy w środku aby na pewno nie pozostały żadne ości.
Ugotowane ziemniaki ubijamy wraz z brokułami na puree**, dodajemy do ryby i wbijamy jajko oraz białko, a następnie dodajemy posiekaną cebulę. Do masy dodajemy około 1/2 łyżeczki pieprzu i tyle samo łagodnej papryki - jeżeli do ziemniaków i brokułów daliśmy tylko odrobinę soli, to możemy w tym momencie dodać jeszcze pół łyżeczki.
Wszystkie składniki mieszamy na masę, podobnie jak na klasyczne kotlety mielone i w dłoniach formujemy placuszki, które następnie układamy na blaszce z papierem do pieczenia, a następnie posypujemy dodatkowo papryką.
Placuszki pieczemy w 180'C przez 20 minut (lub 15 z termoobiegiem). Gotowe gorące kawałki są bardzo delikatne, więc ściągamy je z blaszki przy użyciu drewnianej, płaskiej szpatułki.
W między czasie podczas pieczenia z podanych składników przygotowujemy sos czosnkowy.
34 komentarze
cupcake
7 grudnia 2012 o 12:51super pomysł! pychotka;)
Maggie
7 grudnia 2012 o 13:51Mintaj wcale nie jest niskogatunkowy – a w kazdym razie na pewno nie zawiera tyle swinstw co popularna panga 🙂 Podobaja mi sie twoje placuszki!
Lukrecja
7 grudnia 2012 o 13:58fajny pomysł – na pewno z niego skorzystam
Mary
7 grudnia 2012 o 14:22już nie mogę doczekac się swojego piekarnika na nowym mieszkaniu, wpadne do Ciebie i po kolei bede piec przepis po przepisie
Anonimowy
7 grudnia 2012 o 14:26ale genialny przepis, aż zrobiłam się głodna:) A.
Jey
7 grudnia 2012 o 14:34Łosoś u mnie gości bardzo często. Jednak tego Twojego mintaja też bym spróbowała. 😉
Kamciss
7 grudnia 2012 o 14:47Mintaj prezentuje się pysznie, czekam na łososia! 😉
Dota|oneginetatopa
7 grudnia 2012 o 15:17jest piątek jest ryba:) lubię taką poprawność:)
teenager ;)
7 grudnia 2012 o 15:24mniam rybne placuszki -pychotka !
Anonimowy
7 grudnia 2012 o 16:44ile kcal??
Anonimowy
7 grudnia 2012 o 16:45Wondеrful blοg! I fοund it while surfing arοund
on Υahoo Nеwѕ. Do you hаve any tips οn hoω to get
listed in Yahoo News? I've been trying for a while but I never seem to get there! Many thanks
Look into my webpage … galaxy note 2
My webpage ::
Anonimowy
7 grudnia 2012 o 17:33Good dаy! Тhis is my first comment here so I јust ωanted to gіve a
quick ѕhout out and say I really enјοy rеading your aгticles.
Can yοu suggеst аny other blogs/websites/forums that deal with the same topics?
Thanks for your tіme!
Visit mу web-site … oreclub.hotcom-web.com
Also visit my webpage – samsung galaxy note 2
ALB
7 grudnia 2012 o 18:11pyszna sprawa : )
Wianka zmienia
7 grudnia 2012 o 18:30wygląda i brzmi pysznie 🙂 dzięki za przepis
Capacitier
7 grudnia 2012 o 20:19Apetyczne placuszki w sam raz na obiad 😉
Ladywithweapon
7 grudnia 2012 o 22:05Jak się tobie udaje takie cuda wyczarować?
Czekam na przepis z łososiem, bo akurat zamroziłam 7porcji i szukam inspiracji! 🙂
Tomek gotuje
8 grudnia 2012 o 14:32Świetne placuszki, mniam 🙂
Anonimowy
8 grudnia 2012 o 15:38Hej! Tak bardzo dziękuję CI za ten przepis! Pozdrawiam 🙂
Odwalasz dobrą robotę.
Dorota Wójcicka
10 grudnia 2012 o 00:41te placuszki wyglądają naprawdę apetycznie i zdrowo:) dzięki za przepis
Anonimowy
10 grudnia 2012 o 07:59http://nk.pl/#profile/36627555/gallery#!q?album=13&photoviewer=%5B33429392,3108%5D Tu pani przepisy na NK.
Anonimowy
12 grudnia 2012 o 16:52Są przepyszne!! dzięki za przepis :)))
Anonimowy
12 grudnia 2012 o 17:03Czy jednak nie powinno się lączyć ryb z brokulami? Brokuly wyplukują cenny jod z organizmu, co dla osób z chorobami tarczycy nie wplywa zbyt korzystnie. 🙂 Pozdrawiam.
Kamila Sujka
19 kwietnia 2013 o 20:53jejku jakie ty robisz przepyszne dania (ogladajac zdjecia) bo jeszcze nie robilam!
Anonimowy
7 czerwca 2013 o 12:21wyszły za rzadkie ;/
Monika Grobelna
5 stycznia 2014 o 11:11Mi też wyszły za rzadkie, ale po prostu dodałam trochę otrębów pszennych i kładłam na blachę łyżką. Jak dla mnie, to danie jest świetne, gdyż staram się ograniczać smażenie do minimum, a wszelkie placki chłoną tłuszcz jak gąbka. Na pewno jeszcze nie raz będę korzystać z tego przepisu.
Dagmara
4 lutego 2014 o 20:13Czy można z nich zrobić domowe 'fishburgery'? Jak Pani sądzi? (:
Justyna
28 kwietnia 2014 o 14:28Rewelacja! Wyszly przepyszne, a jeszcze z tym sosem to niebo w gebie:-) dziekuje bardzo za wspaniale przepisy:-)
Anonimowy
30 kwietnia 2014 o 13:32A ten serek kanapkowy 100 g to dodaje się do tego sosiku czosnkowego czy do kotletów?Bardzo proszę o szybką odp bo składniki czekają 🙂
Agata
30 kwietnia 2014 o 16:14Do sosu 🙂
Marcin Bangkok
30 września 2014 o 11:45O kurde, to jeden z najlepszych przepisów na przygotowanie ryby jaki widziałem. Właśnie gotują mi się ziemniaki i w lodówce czeka mintaj, więc od razu będę to przyrządzać wg Twojego przepisu.
Anonimowy
22 grudnia 2014 o 08:02Czy zamiast ziemniaków mogę dodać kalafior?
Agata
23 grudnia 2014 o 11:34Obawiam się ,że niestety wyjdzie wtedy ciapa 🙁
Anonimowy
24 września 2015 o 19:36Są przepyszne! Warto je zrobić 😀
Alan Komiściuk
23 czerwca 2019 o 20:23🙂