Bez kategorii

Pełnoziarniste bułeczki z kminkiem

Przepisów na domowe pieczywo nigdy dość, więc upiekłam dzisiaj bułeczki. Mam nadzieje, że większość z Was zdecyduje się na domowe wypieki w trakcie świąt, bo po co się męczyć z zamawianiem w piekarni skoro można zrobić swoje pyszności, które nie dość, że są smaczniejsze, to jeszcze niejednokrotnie dłużej zostają świeże (choć może po prostu tak szybko znikają..) Bułki z mąki pełnoziarnistej nie wyrastają tak bardzo jak ze zwykłej pszennej, ale za to zdecydowanie pozostawiają uczucie pełnego brzucha na dłużej 🙂

Pełnoziarniste bułeczki pszenne z kminkiem

Drukuj przepis
Porcje: Przepis na 9 bułeczek

Składniki

  • 260 g mąki pełnoziarnistej
  • 140 g mąki pszennej
  • kopiasta łyżka otrębów pszennych
  • 1,5 łyżki kminku
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 20 g drożdży
  • 100 ml mleka
  • 200 ml wody
  • 2 łyżki słonecznika

Przgotowanie

1

Wodę mieszamy z ciepłym mlekiem, dodajemy szczyptę soli, łyżeczkę mąki i drożdże, mieszamy i czekamy kilka minut aż rozczyn zacznie się pienić.

2

Obie mąki mieszamy z otrębami, dodajemy kminek i sól, a następnie dolewamy rozczyn i zagniatamy ciasto, które następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 90 minut.

3

Wyrośnięte ciasto zagniatamy raz jeszcze w rękach i tworzymy  placek grubości 1,5 cm, który kładziemy na stolnicy podsypanej mąką i sporą szklanką wycinamy krążki (z ciasta powinno wyjść 9 bułeczek, każdy krążek powinien ważyć około 75 gram).

4

Porcje ciasta rozgniatamy jeszcze nieco w dłoniach na trochę większe krążki i układamy je na blaszce z papierem do pieczenia, gdzie powinny wyrastać kolejne 30 minut.

5

Przed włożeniem ich do piekarnika, przy użyciu pędzelka smarujemy każdą porcję mlekiem i posypujemy słonecznikiem, który lekko dociskamy do ciasta, aby po upieczeniu nie odpadał.

6

Bułeczki pieczemy w 180' C przez 30 minut.

Z 9 bułeczek które zrobiłam 6 godzin temu przed wyjściem na uczelnie zostały 3.. jeżeli jakaś przetrwa do rana to może uda mi się rozkroić i zrobić zdjęcie 😉

Może Ci się spodobać również

19 komentarzy

  • Odpowiedz
    Jey
    5 grudnia 2012 o 19:41

    Mam ochotę na taką bułeczkę teraz :c Kiedy ja znajdę czas na tyle nowych rzeczy do wypróbowania? 🙁

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    5 grudnia 2012 o 19:47

    mam takie głupie pytanie 😉
    czy mąka pełnoziarnista to to samo co razowa ? 😉

    • Odpowiedz
      Agata
      5 grudnia 2012 o 20:19

      Nie jestem w 100% przekonana, ale wydaje mi się, że mąka razowa jest mąką pełnoziarnistą, ale nie każda pełnoziarnista jest razowa 🙂
      O mące razowej mówimy gdy mamy do czynienia z mąką pszenną "typ 2000"
      natomiast mąka pszenna typ 1850 – czyli mąka graham też jest pełnoziarnista, bo również zawiera zmieloną okrywę nasienną zboża 🙂
      Czyli jakby to ująć prostymi słowami, to "razowa" jest tą najbardziej pełnoziarnistą 😉

  • Odpowiedz
    Agata Pachla
    5 grudnia 2012 o 19:59

    Ciekawy dodatek kminku 🙂

  • Odpowiedz
    cupcake
    5 grudnia 2012 o 21:01

    idealne na śniadanie !:)

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    6 grudnia 2012 o 04:02

    pełnoziarniste tzn. pełne zdrowia , i domowe w dodatku ,pycha !

  • Odpowiedz
    agata
    6 grudnia 2012 o 09:51

    Choć staram sie nie jeść mąki pszennej to przepis naprawdę świetny. Dobra i zdrowa alternatywa to bułek ze sklepu.
    A nie chciałaby, żadna z was zrobić sobie darmowych pomiarów składu ciała?:P jak ktoś chętny to zapraszam na Facebooka http://www.facebook.com/gdyzyjesiezdrowo.

  • Odpowiedz
    aanneke
    6 grudnia 2012 o 11:48

    http://aanneke.blogspot.com/2012/12/grudzien.html
    https://www.facebook.com/events/439444842778257/446890652033676/?notif_t=plan_mall_activity

    Zapraszam do przyłączenia się do akcji oraz udostępniania na facebooku! 🙂
    Z góry serdecznie dziękuję!

  • Odpowiedz
    Na krachym spodzie
    6 grudnia 2012 o 19:41

    tak się przymierzamy od dłuższego czasu, żeby zacząć z domowymi pieczywami i chyba w końcu się uzbiera… kminek najlepiej właśnie w taki sposób podany smakuje…

  • Odpowiedz
    Magdalena M
    6 grudnia 2012 o 21:00

    Uwielbiam domowe pieczywo, ale tak dawno już nic nie piekłam, trzeba to nadrobić:)

  • Odpowiedz
    ochlucy
    3 maja 2013 o 11:00

    Czy zamiast mąki pełnoziarnistej – mogłabym użyć żytniej? 😉

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    16 sierpnia 2013 o 19:56

    Ile kalorii ma raka pyszna bułeczka? 🙂

    • Odpowiedz
      Weronika Płucienniczek
      11 stycznia 2014 o 15:49

      100 g ma 200 kcal, więc bułeczka o wadze 75 g ma 150 kcal

      A bynajmniej tak wynika z moich obliczeń 🙂
      Sumujesz kalorię wszystkich składników, dzielisz przez ich wagę i mnożysz razy 100. 😉

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    27 sierpnia 2013 o 07:11

    Bułeczki super. Kminek nadaje fajny smak 🙂 Od dzisiaj wchodzą do mojego codziennego menu :).

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    28 sierpnia 2013 o 11:08

    Witam – jeszcze raz muszę zachwalić te bułeczki. Są znakomite :). Uwielbiam je – dzięki za przepis.

    mały_psotnik

  • Odpowiedz
    Weronika Płucienniczek
    11 stycznia 2014 o 15:45

    Fajny przepis, jutro wypróbuję i napiszę jak wyszło 😀
    Będzie to moje drugie podejście do bułek.. Za pierwszym razem mi nie wyszło, bo robiłam z takiej książki o pieczeniu chleba, w której zdarzają się błędy w przepisach O.o

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    19 stycznia 2014 o 10:20

    Jakiej mąki pani użyła? Bo słyszałam, że z mąki żytniej bułki wychodzą dość twarde. Co pani o tym sądzi?

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    3 marca 2014 o 21:56

    Mam takie pytanie, czy w tego typu przepisach można otręby pszenne zastąpić zytnimi ? 🙂

  • Napisz komentarz