Przepisów na domowe pieczywo nigdy dość, więc upiekłam dzisiaj bułeczki. Mam nadzieje, że większość z Was zdecyduje się na domowe wypieki w trakcie świąt, bo po co się męczyć z zamawianiem w piekarni skoro można zrobić swoje pyszności, które nie dość, że są smaczniejsze, to jeszcze niejednokrotnie dłużej zostają świeże (choć może po prostu tak szybko znikają..) Bułki z mąki pełnoziarnistej nie wyrastają tak bardzo jak ze zwykłej pszennej, ale za to zdecydowanie pozostawiają uczucie pełnego brzucha na dłużej 🙂
Pełnoziarniste bułeczki pszenne z kminkiem
Drukuj przepisSkładniki
- 260 g mąki pełnoziarnistej
- 140 g mąki pszennej
- kopiasta łyżka otrębów pszennych
- 1,5 łyżki kminku
- 1 płaska łyżeczka soli
- 20 g drożdży
- 100 ml mleka
- 200 ml wody
- 2 łyżki słonecznika
Przgotowanie
Wodę mieszamy z ciepłym mlekiem, dodajemy szczyptę soli, łyżeczkę mąki i drożdże, mieszamy i czekamy kilka minut aż rozczyn zacznie się pienić.
Obie mąki mieszamy z otrębami, dodajemy kminek i sól, a następnie dolewamy rozczyn i zagniatamy ciasto, które następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 90 minut.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy raz jeszcze w rękach i tworzymy placek grubości 1,5 cm, który kładziemy na stolnicy podsypanej mąką i sporą szklanką wycinamy krążki (z ciasta powinno wyjść 9 bułeczek, każdy krążek powinien ważyć około 75 gram).
Porcje ciasta rozgniatamy jeszcze nieco w dłoniach na trochę większe krążki i układamy je na blaszce z papierem do pieczenia, gdzie powinny wyrastać kolejne 30 minut.
Przed włożeniem ich do piekarnika, przy użyciu pędzelka smarujemy każdą porcję mlekiem i posypujemy słonecznikiem, który lekko dociskamy do ciasta, aby po upieczeniu nie odpadał.
Bułeczki pieczemy w 180' C przez 30 minut.
19 komentarzy
Jey
5 grudnia 2012 o 19:41Mam ochotę na taką bułeczkę teraz :c Kiedy ja znajdę czas na tyle nowych rzeczy do wypróbowania? 🙁
Anonimowy
5 grudnia 2012 o 19:47mam takie głupie pytanie 😉
czy mąka pełnoziarnista to to samo co razowa ? 😉
Agata
5 grudnia 2012 o 20:19Nie jestem w 100% przekonana, ale wydaje mi się, że mąka razowa jest mąką pełnoziarnistą, ale nie każda pełnoziarnista jest razowa 🙂
O mące razowej mówimy gdy mamy do czynienia z mąką pszenną "typ 2000"
natomiast mąka pszenna typ 1850 – czyli mąka graham też jest pełnoziarnista, bo również zawiera zmieloną okrywę nasienną zboża 🙂
Czyli jakby to ująć prostymi słowami, to "razowa" jest tą najbardziej pełnoziarnistą 😉
Agata Pachla
5 grudnia 2012 o 19:59Ciekawy dodatek kminku 🙂
cupcake
5 grudnia 2012 o 21:01idealne na śniadanie !:)
teenager ;)
6 grudnia 2012 o 04:02pełnoziarniste tzn. pełne zdrowia , i domowe w dodatku ,pycha !
agata
6 grudnia 2012 o 09:51Choć staram sie nie jeść mąki pszennej to przepis naprawdę świetny. Dobra i zdrowa alternatywa to bułek ze sklepu.
A nie chciałaby, żadna z was zrobić sobie darmowych pomiarów składu ciała?:P jak ktoś chętny to zapraszam na Facebooka http://www.facebook.com/gdyzyjesiezdrowo.
aanneke
6 grudnia 2012 o 11:48http://aanneke.blogspot.com/2012/12/grudzien.html
https://www.facebook.com/events/439444842778257/446890652033676/?notif_t=plan_mall_activity
Zapraszam do przyłączenia się do akcji oraz udostępniania na facebooku! 🙂
Z góry serdecznie dziękuję!
Na krachym spodzie
6 grudnia 2012 o 19:41tak się przymierzamy od dłuższego czasu, żeby zacząć z domowymi pieczywami i chyba w końcu się uzbiera… kminek najlepiej właśnie w taki sposób podany smakuje…
Magdalena M
6 grudnia 2012 o 21:00Uwielbiam domowe pieczywo, ale tak dawno już nic nie piekłam, trzeba to nadrobić:)
ochlucy
3 maja 2013 o 11:00Czy zamiast mąki pełnoziarnistej – mogłabym użyć żytniej? 😉
Agata
3 maja 2013 o 19:24Oczywiście 🙂
Anonimowy
16 sierpnia 2013 o 19:56Ile kalorii ma raka pyszna bułeczka? 🙂
Weronika Płucienniczek
11 stycznia 2014 o 15:49100 g ma 200 kcal, więc bułeczka o wadze 75 g ma 150 kcal
A bynajmniej tak wynika z moich obliczeń 🙂
Sumujesz kalorię wszystkich składników, dzielisz przez ich wagę i mnożysz razy 100. 😉
Anonimowy
27 sierpnia 2013 o 07:11Bułeczki super. Kminek nadaje fajny smak 🙂 Od dzisiaj wchodzą do mojego codziennego menu :).
Anonimowy
28 sierpnia 2013 o 11:08Witam – jeszcze raz muszę zachwalić te bułeczki. Są znakomite :). Uwielbiam je – dzięki za przepis.
mały_psotnik
Weronika Płucienniczek
11 stycznia 2014 o 15:45Fajny przepis, jutro wypróbuję i napiszę jak wyszło 😀
Będzie to moje drugie podejście do bułek.. Za pierwszym razem mi nie wyszło, bo robiłam z takiej książki o pieczeniu chleba, w której zdarzają się błędy w przepisach O.o
Anonimowy
19 stycznia 2014 o 10:20Jakiej mąki pani użyła? Bo słyszałam, że z mąki żytniej bułki wychodzą dość twarde. Co pani o tym sądzi?
Anonimowy
3 marca 2014 o 21:56Mam takie pytanie, czy w tego typu przepisach można otręby pszenne zastąpić zytnimi ? 🙂