Bez kategorii

Omlet z komosą ryżową i warzywami oraz KONKURS!

Wiem, że na blogu powinien być przedświąteczny szum, przepisy na pierniki i pierogi. Spokojny tydzień przed świętami też powinien być - a nie ma. Dopiero dziś trochę odetchnęłam i mogłam nabałaganić w kuchni i przy okazji przygotować dla Was obiecany urodzinowo - świąteczny konkurs. Ale najpierw przepis! Znów bezglutenowy, ostatnio przypadkiem same takie się tworzą 🙂 

Omlet brokułowy z komosą ryżową, pieczonymi pomidorami i cebulką

Drukuj przepis

Składniki

  • 2 jajka
  • 25 g czerwonej komosy ryżowej (quinoa)
  • 100 g brokułów
  • 1 mały pomidor
  • 1/2 małej cebuli
  • sól, pieprz
  • oregano
  • + opcjonalnie
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • szczypta soli i pieprzu

Przgotowanie

1

Przepis teoretycznie bardzo prosty, a praktycznie trochę z nim zachodu 😉

2

Komosę gotujemy w lekko osolonej wodzie pod przykryciem około 15 minut, po czym zdejmujemy z ognia i pozostawiamy na kolejne 5 minut w rondelku, a następnie odcedzamy.

3

Brokuły podgotowujemy 4 minuty a następnie odcedzamy i rozdrabniamy na mniejsze kawałki.

4

W między czasie na papierze do pieczenia układamy plasterki pomidora oraz cebuli, pomidorki posypujemy oregano i całość wstawiamy do piekarnika na kilkanaście minut, aż cebula zacznie się rumienić (piekarnik nagrzewamy wcześniej do 180'C).

5

Gdy komosa i brokuły będą już gotowe, przekładamy je do miski, dodajemy pieprz, pół łyżeczki sol, a następnie wbijamy 2 jajka i dokładnie mieszamy.

6

Masę wylewamy na rozgrzaną patelnię, na wierzchu układamy pomidorki i cebulę, a następnie przykrywamy i zostawiamy na kilka minut na średnim ogniu, tak aby dół nie przypiekł się za bardzo, a jednocześnie góra ścięła się z racji temperatury.

7

Zachęcam do podawania z prostym jogurtowym sosem czosnkowym 🙂

Ta patelnia ze zdjęć z piękną zieloną rączką to właśnie nagroda we wspomnianym konkursie! Jest to produkt z nowej ekologicznej serii znanej włoskiej firmy Ballarini – linii GREENLINE. Nie będę Wam kopiowała całej specyfikacji, którą znajdziecie TU

Powiem od siebie krótko, że jestem bardzo zadowolona z produktu, zdecydowanie bardziej niż z patelni tefal, która swego czasu trafiła w moje posiadanie z konkursu kuchnia 24/7. Nie jest niepotrzebnie rozbudowana „na boki” co oszczędza miejsce, ma wyraźnie zarysowane ścianki i jest dość głęboka, a często się to przydaje. Co najważniejsze – oczywiście pomyślnie zdała test usmażenia omleta bez tłuszczu więc już możemy się zaprzyjaźnić.

Regulamin konkursu:

1. Nagrodą w konkursie jest Patelnia z Thermopoint (24cm) Ballarini GREENLINE
2. W komentarzu tego posta należy podać swój ulubiony sposób na lekkie danie z patelni oraz pozostawić swój adres e-mail
3. Konkurs trwa 16 grudnia do 24 grudnia włącznie, do 27 grudnia poinformuję kto moim zdaniem podał najciekawszą propozycję i ta właśnie osoba zostanie nagrodzona.

Konkurs zorganizowany wspólnie ze sklepem NPC Store, oficjalnym
dystrybutorem marki Ballarini w Polsce.

Serdecznie zapraszam do polubienia facebookowej strony NPC Store – Włoski przepis na życie
No i do siebie jak zawsze tez zapraszam, aby być na bieżąco 🙂 – Dietetyczne fanaberie

Powodzenia!————————————–

Konkurs wygrywa depresja91@wp.pl ze swoim pomysłem na pizze z cukinii!
Gratulacje 🙂 

Może Ci się spodobać również

50 komentarzy

  • Odpowiedz
    Agata Ziętarska
    16 grudnia 2012 o 19:49

    moim pomysłem jest makaron z pomidorami żółtymi i serem bałkańskim. Cebulę dymkę pokroić i przysmażyć na odrobinie masła. Dodać do tego obrane i pokrojone w kostkę pomidory (2-3). Chwilę smażyć, po czym dodać ugotowany makaron (1-2 garście). Smażyć jeszcze chwilę, dodać pokruszony ser, zamieszać i przełożyć na talerz. Przepis jest także na moim blogu, a danie jest przepyszne i bardzo letnie i lekkie 😀

  • Odpowiedz
    MP3-ka
    16 grudnia 2012 o 19:52

    Uwielbiam różnego rodzaju placuszki. Robię je z otrębami, serkiem wiejskim, budyniem; na warzywach: cukinia, dynia, marchew. Są pyszne, zdrowe i dietetyczne 🙂

  • Odpowiedz
    Szybkie gotowanie
    16 grudnia 2012 o 19:53

    Dietetyczna pizza z patelni w kilka minut

    Pizza wychodzi lekko chrupiąca, kaszy prawie wcale nie czuć. Taką pizze można jeść często i bezkarnie :))

    Składniki dla 1 osoby:

    1 jajko
    1,5 łyżki mleka
    4 łyżki kaszy manny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    dodatki wg uznania:

    1/2 cebuli,
    1/2 pomidora
    mały kawałek papryki
    2 plastry szynki
    ketchup pikantny
    papryka mielona
    sól, pieprz
    zioła prowansalskie/ przyprawa do pizzy
    odtłuszczony ser (niekoniecznie)

    W kubku rozmieszać jajko z mlekiem, dodać proszek do pieczenia, kaszę mannę i przyprawy według uznania. Posiekać wybrane warzywa w kostkę.

    Na rozgrzaną patelnię z odrobiną rozprowadzonego oleju do wylać ciasto i ułożyć na nim posiekane składniki, posypać przyprawą do pizzy. Smażyć 2-3 minuty, następnie przykryć pokrywką i na mniejszym ogniu smażyć przez kolejne 2-3 minuty (lub obrócić na drugą stronę -jeśli lubimy chrupiącą pizzę). Polać ketchupem i gotowe.
    email: nietracczasunagotowanie@gmail.com

  • Odpowiedz
    Monika
    16 grudnia 2012 o 19:58

    pierś z kurczaka w ziołach. szybkie, lekkie, pyszne.
    szewczyk.monikaa@gmail.com

  • Odpowiedz
    kinga
    16 grudnia 2012 o 20:02

    moj pomysl to zdecydowanie cos na szybko: filet z indyka przysmazony z kolorowa papryka (smak papryki po smazeniu kocham!!) i pieczarkami, a do tego duuuuzo ziol i brazowy ryz – pychota.
    kinga_95@onet.eu

  • Odpowiedz
    Bazylia
    16 grudnia 2012 o 20:09

    Zdecydowanie placuszki z cukinii, jabłka i ze szpinaku, podane w towarzystwie pomidorków koktajlowych. Chrupiące z zewnątrz, a delikatne w środku 😉 Więcej tu http://www.kuchniabazylii.pl/2011/05/na-zielono-placuszki-z-cukinia-jabkiem.html.

    Pozdrawiam ciepło! 🙂
    kontakt@kuchniabazylii.pl

  • Odpowiedz
    qwert123
    16 grudnia 2012 o 20:11

    moim ulubionym daniem z patelni jest oczywiście omlet cesarski kaiserschmarren:) uwielbiam w nim ten 'artystyczny nieład' i to, że ma 'w sobie' niezastąpione jabłuszko!:)
    smaczniezdrowokolorowo@poczta.fm

    a Twój omlet z komosy wygląda obłędnie! samo zdrowie:)

  • Odpowiedz
    Magdalena M
    16 grudnia 2012 o 20:16

    Moje ukochane, najszybsze i najczęstsze śniadanie jest właśnie z patelni, są to dwa duże sadzone jaja z cebulą, czosnkiem i szpinakiem, do tego na wierzch jak mam ochotę plastry żółtego sera. Niebo<3 i do tego jak szybko:)

    89madalena@gmail.com

    Może tym razem mi się uda ;p biorę udział we wszystkich konkursach, a jakoś się do mnie jeszcze szczęście nie uśmiechnęło… ładnie proszę o tą patelnie, będzie w sam raz na moje urodziny ;p
    Pozdrawiam gorąco:*
    Twój omlecik niebo<3 choć masz rację, sporo z nim zachodu;)

  • Odpowiedz
    Karina Janikowska
    16 grudnia 2012 o 20:18

    Białkowy omlet na śniadanie
    *2 białka jaj
    *1 żółtko
    *otręby pszenne
    *len zmielony
    *płatki owsiane błyskawiczne
    *twaróg chudy
    *banan
    *proszek do pieczenia
    *szczypta soli
    *suszone śliwki
    Opcjonalnie możecie dodać przypraw tj. cynamon czy też kakao

    Białka jaj ubijamy na sztywno dodajemy żółtko, pokrojonego banana,śliwki, otręby, płatki owsiane,len, chudy twaróg i wszystko mieszamy. Na końcu dodajemy przyprawy i proszek do pieczenia.
    Wylewamy na patelnie i czekamy aż się zarumieni.

    TADAM!! Szybkie i pożywne śniadanie
    kjanikowskawod@gmail.com

  • Odpowiedz
    Joanna Sobecka
    16 grudnia 2012 o 20:19

    A ja zaproponuję także omlet, tyle, że z marchewką. Wszyscy w domu go kochamy! Zapraszam http://smaczniezjoanna.blox.pl/2011/10/Marchewkowy-omlet.html

    Pozdrawiam

    Joanna

    smaczniezjoanna@gmail.com

  • Odpowiedz
    ania-gotuje.blog.pl
    16 grudnia 2012 o 20:27

    Najlepszym sposobem na dietetyczne szybkie i sycące danie z takiej patelni to pierś z kurczaka z ziołami prowansalskimi lub ziołami do pizzy czosnkiem i oliwą.

    Pierś (ok 200 g) lekko rozbijamy, nacieramy oliwą,szczyptą soli, czosnkiem i łyżką ziół. po czym arkusz papieru do pieczenia dzielimy na pół(przecinamy), wkładamy na niego pierś i zginamy ponownie na pół, tak aby pierś znalazła się w środku. Tak przygotowaną pierś smażymy na rozgrzanej patelni z dwóch stron,po ok. minucie z każdej, w papierze do pieczenia, podajemy z ulubionymi sezonowymi warzywami, obecnie w sezonie jest brukselka, ja ją blanuszję w osolonym wrzątku i podaję skropioną oliwą, czasem z dodatkiem soku z cytryny.

    Polecam!
    przepyszne danie.
    annpas16@o2.pl

  • Odpowiedz
    Hanna
    16 grudnia 2012 o 20:41

    Najnowszy pomysł na lekkie danie, potrzebna kasza kuskus, przyprawa curry, papryka czerwona, sól, pieprz i 1/4 pudełka kiełków na patelnię + odrobina oliwy w oliwek.

    Wykonanie 5 min! Tyle ile zajmuje dojście kaszy kuskus. Kuskus z solą zalewamy wodą (robimy zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
    Na patelni na odrobinie oliwy podgrzewamy kiełki + czerwoną paprykę + curry. Piękny zapach roznosi się po całym domu!
    Doprawiamy do smaku pieprzem i pozwalamy się ocieplać 🙂 Kiedy kuskus jest gotowy dosypujemy go na patelnię, szybko całość mieszamy i wsypujemy do miski bądź na talerz!

    Pychota! 🙂

    haniulka_1@wp.pl

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    16 grudnia 2012 o 20:42

    Moim ulubionym przepisem (może poprzez sentyment) jest danie, które podczas pierwszego wspólnego poranka przyrządził mi mój mężczyzna.

    1) Najpowszechniejsze w świecie, smażone (dla 'chrupkości) paluszki surimi

    które

    w połączeniu z pomidorkami pokrojonymi w ćwiartki przyprawionymi wedle uznania (w naszym przypadku bazylią i oregano)

    /także usmażonym/ placuszkiem jajeczno-otrębowym dawały nam całkiem niezły zastrzyk energii.
    Wszystko, aby także karmiło też inne zmysły, podane było na ogromnym liściu sałaty. Całość dla takiego łasucha jakim jestem prezentowała się bardzo smacznie i kolorowo. 🙂

    1 i 1/2)
    Inną, częstszą alternatywą na leniwe poranki jest polędwica sopocka zasmażana z czerwoną cebulką, następnie 'zamykana' w picie z nieodłącznymi przyjaciółmi:
    sałatą i pomidorami.

    Yerbamata świetnie stanowiła zakończenie tych porannych zmagań z patelnią, talerzami i sztućcami.

    Pozdrawiam!

    aiwlysch@gmail.com

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    16 grudnia 2012 o 20:43

    Natomiast ja uwielbiam zwykłą cukinię, pokrojoną w plastry i usmażoną bez dodatku tłuszczu. 🙂

    fr.adrianna@gmail.com

  • Odpowiedz
    AniaM
    16 grudnia 2012 o 20:56

    moje ulubione placuszki dyniowe :http://kobiecemysli.pl/artykul/661/placuszki_dyniowe.html, moje@kobiecemysli.pl,Pozdrawiam kobiecemysli.pl

  • Odpowiedz
    Inspirowane Smakiem
    16 grudnia 2012 o 20:59

    Jeżeli ma być lekko i z patelni, to tylko 'warzywa na patelnię'. Mieszanka własna – kawałki marchewki, brokuła, kalafiora, do tego papryka, cukinia i inne sezonowe warzywa. I ziemniaki! Ziemniaki w większej ilości, żeby obok lekkiego i z patelni, było też 'ulubione'. 🙂 Posypane tymiankiem, ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą morską… Mniam!

    inspirowanesmakiem@gmail.com

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    16 grudnia 2012 o 21:03

    Mój przepis na lekkie danie to "dietetyczny" omlet:
    Kawałki warzyw (najczęściej cebulę, por, szpinak i paprykę) podsmażam na 1 łyżce oliwy. Ubijam z odrobiną soli 3 białka, mieszam z 1 żółtkiem i dodaję do warzyw. Posypuję solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Smażę na małym ogniu kilka minut (aż wierzch będzie lekko ścięty). Następnie przykładam talerz, przerzucam na niego placek, zsuwam z talerza i smażę kilka minut po drugiej stronie. Posypuję jeszcze posiekanym szczypiorkiem.

    Pozdrawiam!

    katarzynaklapka@o2.pl

  • Odpowiedz
    Nipaqui
    16 grudnia 2012 o 21:10

    No to ja zaproponuję coś wybitnie prostego ale pożywnego i zdrowego co ratuje mi 'tyłek' często rano. Lubię na śniadanie zjeść jaglankę z płatkami owsianymi ale jednak przygotowanie czegoś takiego zajmuje chwilkę, kiedy nie mam czasu robię sobie to:

    Zielony placek owsiany bananowo-kakaowy:

    1 jajko
    3 łyżki płatków owsianych górskich(lub ciut więcej, zależy od wielkości jajka)
    pół banana
    orzechy (najczęściej włoskie)
    łyżeczka kakao
    łyżeczka siemienia lnianego
    pół łyżeczki spiruliny

    Przygotowanie:

    Jajko lekko roztrzepujemy, dodajemy posiekanego banana, orzechy, siemię, płatki, kakao i spirulinę. Wszystko mieszamy, przekładamy na rozgrzaną patelnię, kiedy się zetnie przewracamy placek i voila! Gotowe.
    Super proste, szybkie, zdrowe. I idealny sposób na 'przemycenie' dziennej dawki spiruliny, smak kakao jeszcze bardziej maskuje, dla niektórych, specyficzny aromat alg. Dodatki można zmieniać do woli, więc nie jesteśmy skazani na ten sam smak codziennie 😉

    zuzannach@yahoo.com

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    16 grudnia 2012 o 21:21

    Delikatne kotleciki
    Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, dodać 2 roztrzepane jajka, 2 łyżki mąki i 2 łyżki majonezu, doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem – jak ktoś lubi. Wszystkie składniki razem wymieszać i odstawić by się połączyły i przeszły sobą, na ok.40 minut. Na rozgrzaną lekko natłuszczoną patelnię, łyżką kładziemy małe , lekko spłaszczone kotleciki i smażymy z obu stron na złoty kolor. Kotleciki osączamy na ręcznikach papierowych i gotowe.
    marysiag@wp.pl

  • Odpowiedz
    Magda
    16 grudnia 2012 o 21:25

    A ja proponuję naleśniki, ale nie takie zwykłe, bowiem budyniowe, z kaszy manny :)) BEZ MĄKI !!! Z musem jabłkowym, żurawiną i kokosem.
    Przepis (na 3 naleśniki):
    CIASTO:
    5 łyżek kaszy manny
    1 łyżka budyniu czekoladowego
    2/3 szklanka mleka
    jajko
    szczypta soli
    1 (płaska) łyżka stewi
    NADZIENIE:
    twaróg
    mus jabłkowy
    suszona żurawina+ kokos (do posypania)
    Jajko wbić do miski, porządnie roztrzepać. Połączyć z mlekiem. Wsypać kaszę, budyń, stewię i sól. Wymieszać. Odstawić na godzinę.
    Przygotować nadzienie – twaróg zmiksować z musem jabłkowym, dodać żurawinę; wymieszać.
    Gdy ciasto będzie gotowe – wylewać porcjami na dobrze rozgrzaną (można delikatnie natłuścić oliwą z oliwek) patelnię i smażyć z obu stron, aż do zarumienienia. Gotowego naleśnika zsunąć na talerz. Powtarzać czynność z resztą masy.
    Gotowe naleśniki wyłożyć nadzieniem i zawinąć. Posypać kokosem.

    mój e-mail: pannamadzia@gmail.com

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    16 grudnia 2012 o 21:28

    Ja zaproponuję piersi z kurczaka w jogurtowej marynacie.
    Piersi z kurczaka kroimy w paseczki, i zalewamy jogurtem doprawionym czosnkiem, kuminem, pieprzem ziołowym oraz ulubionymi ziołami. Jeżeli nie mamy czasu, możemy od razu wyłożyć je na patelnię, jednak dobrze jest wstawić całość na godzinę do lodówki). Po tym czasie wykładamy kawałki piersi z kurczaka (nie ocieramy ich z jogurtu)na patelnie. Smażymy na dosłownie kilku kroplach oliwy. Całość podajemy z ulubioną sałatką:)

    Pozdrawiam!
    kabo.9012@gmail.com

  • Odpowiedz
    JustInka
    16 grudnia 2012 o 21:34

    Ja na szybko i dietetycznie robię omlet z białek :
    1 spora cebula
    kilka pieczarek
    pół strąka papryki czerwonej
    mała cukinia
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy
    słodka papryka
    łyżka jogurtu
    2 białka z jajek
    1 łyżka otrąb owsianych zmiksowanych na "mąkę"
    łyżka oleju

    Warzywa myjemy i kroimy na ulubione przez nas kawałki. Wrzucając na rozgrzany olej zaczynamy od cebulu, potem pieczarki,papryka, cukinia ( one puszczą sok dzięki któremu zaoszczędzimy na tłuszczu)
    Kiedy są już miękkie wylewamy na nie białka roztrzepane z jogurtem, solą i przyprawami. Przykrywamy aby wszystko ładnie się scieło. I jemy 🙂

    justinka@tomech.com

  • Odpowiedz
    Capacitier
    16 grudnia 2012 o 22:10

    A mi nie przeszkadza taki nieświąteczny post. A konkurs bardzo zachęcający, może się skuszę i jeszcze zdąże wziąść udział 🙂

  • Odpowiedz
    isetta
    16 grudnia 2012 o 22:21

    Łosoś ze szpinakiem

    4 filety z łososia,
    0,5 kg świeżego szpinaku,
    3 ząbków czosnku,
    sól,
    pieprz,
    1 cytryna,
    soku z cytryny,
    1 łyżka masła,
    10 dag rodzynek.

    Mięso ryby należy pokroić na średniej wielkości porcje, natrzeć solą, skropić sokiem z cytryny i pozostawić na kilka godzin w lodówce. Szpinak trzeba dokładnie umyć i osuszyć, a następnie poddusić go na niewielkiej ilości masła i dodać rodzynki.

    Rybkę podsmażamy razem ze szpinakiem, rodzynkami i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.

    isetta@o2.pl

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    16 grudnia 2012 o 23:56

    Pizza z cukini + tzatziki light
    Grubą cukinie kroimy w plastry 1cm, smarujemy z obu stron cieniutko oliwą, podsmażamy na patelni z jednej strony, gdy się zrumieni, odwracamy, smarujemy koncentratem z ziołami prowansalskimi, bazylią, oregano, przyprawą do pizzy (w zależności co jest w kuchni lub co kto lubi), kładziemy plaster sera, pieczarki podduszone cebulką , kawałeczki usmażonego kurczaka, przykrywamy przykrywka i trzymamy chwilkę aby ser się stopił a druga strona cukinii podsmażyła.
    Do tego sos czosnkowy. Jogurt naturalny mieszamy ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku, ½ świeżego startego i odciśniętego ogórka, dodajemy przyprawę tzatziki i posiekany koperek.
    Gotowe 😉

    depresja91@wp.pl

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    17 grudnia 2012 o 09:43

    Na patelnię nalewamy ulubiony keczup-około 1cm wysokości. Posypujemy białym pieprzem i czekamy aż będzie gorący. Na gorącym keczupie kładziemy filet z łososia lub innej ulubionej ryby – najlepiej bez ości. Po 5 minutach filet odwracamy na drugą stronę a po kolejnych 5ciu minutach wyłączamy gaz i zostawiamy rybę pod przykryciem na 10minut. W taki sam sposób robię rozbitą pierś z kurczaka lub indyczą,ale zamiast białego pieprzu dodaję tymianek i zioła prowansalskie. Danie szybkie,smaczne i co najważniejsze dietetyczne:-).Smacznego!

    detrodea@tlen.pl

  • Odpowiedz
    Anna Kowal-Gąska
    17 grudnia 2012 o 12:51

    A ja proponuję makaron ze szpinakiem i ewentualnie do tego serek mascarpone na bardziej pochmurny dzień:)Pyszne i zdrowe danie z patelni, uwielbiam:) anya_86@wp.pl

  • Odpowiedz
    Małgorzata Golonka
    17 grudnia 2012 o 16:15

    Ja uwielbiam połączyć fileta z kurczaka, paprykę, pomidorka, cebulę, brokuła, kalafiora, jakieś grzybki i ryż. Może banalne składniki, ale w większości pochodzą z własnych zbiorów, więc to proste danie smakuje całkiem inaczej :)) A w dodatku jest bardzo szybkie do zrobienia 😛

    malgorzatagolonka89@gmail.com

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    17 grudnia 2012 o 18:40

    Ja proponuję serniczki z patelni 🙂

    200g sera białego chudego
    2 jajka
    2 szklanki płatków owsianych
    4 tabletki słodziku
    1/2 szkl. mąki razowej

    Płatki owsiane zalać wodą i odstawić, aby napęczniały. Białka oddzielić od żółtek i ubić, żółtka dodać do mąki. Dodać otręby i jajka oraz rozgnieść ser twarogowy. Dodać słodzik. Wszystko starannie wymieszać, na sam koniec dodać ubite białka do masy i wymieszać. Rozgrzać patelnie i nakładać masę łyżką – smażyć po obu stronach do zarumienienia na średnim ogniu. Placuszków wychodzi naprawdę sporo, więc każdy u mnie się załapał 🙂
    Pozdrawiam!

    Ola

    Olkaa_145@interia.pl

  • Odpowiedz
    Piece of me
    17 grudnia 2012 o 22:35

    Kto nie kocha PIZZY, a na dodatek takiej, po której nie trzeba mieć wyrzutów sumienia.. 🙂
    Składniki na 'ciasto':
    – 5 łyżek płatków owsianych
    – 1 duże jajko
    – około 70 g jogurtu naturalnego
    – 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    – 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    – szczypta soli
    Składniki na 'farsz':
    – 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    – 2 plastry chudej szynki (np. polędwicy sopockiej)
    – 1/2 kulki mozzarelli light
    – pomidorki koktajlowe
    – suszona bazylia lub zioła prowansalskie
    – do podania: listki bazylii
    Przygotowanie:
    Płatki blendujemy i mieszamy z pozostałymi suchymi składnikami. Wbijamy jajko, dodajemy jogurt, przyprawiamy solą. Ciasto wlewamy na rozgrzaną patelnię, gdy się lekko zarumieni smarujemy jedną ze stron koncentratem, kładziemy pokrojoną w kosteczki szynkę, startą mozzarellę, kawałki pomidorków, posypujemy ziołami i smażymy jeszcze przez kilka minut 🙂

    gosiamarko92@gmail.com

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    18 grudnia 2012 o 00:02

    Uwielbiam ryż z warzywami z patelni z curry i papryką.
    Można dodać do niego ulubione warzywa, u mnie zazwyczaj są to: czerwona i żółta papryka, cebula czerwona, marchewka, fasolka szparagowa oraz pomidory.
    Najpierw przesmażam warzywa, dodaję ryż, na końcu przyprawiam curry, papryką słodką, ostrą, solą morską, pieprzem, szczyptą chili.
    Danie pożywne, szybkie do wykonania, dietetyczne i jakie smaczne 🙂

    Pozdrawiam, Ola.

    olku90@gmail.com

  • Odpowiedz
    Aganiok Biała
    18 grudnia 2012 o 02:34

    Pomyłka komentarz miał być tu a nie pod zdjęciem ale już się poprawiam:) Lekkie dietetyczne danie z patelni: PLACUSZKI JOGURTOWO-OTRĘBOWE: po 1 łyżce otrębów owsianych i pszennych, 1 jajko, trochę jogurtu naturalnego 0%, wszystko mieszamy i smażymy oczywiście bez tłuszczu:) Polecam podawać z serkiem wiejskim 0% i łososiem wędzonym:) mail: agniecha138@wp.pl Pozdrawiam i życzę smacznego:D

  • Odpowiedz
    gadulka
    18 grudnia 2012 o 08:56

    ja uwielbiam carbonarre – ale przepis tradycyjny jest dość tłusty wiec go odchudzam – zamiast boczku dodaję prosciutto.
    śmietany nie dodaję. gotuję makaron pełnoziarnisty al dente i wrzucam do niego dwa jajka wymieszane z mlekiem sojowym ;))) mieszam, mieszam i dodaje podsmażone prosciutto i podaje gorące ;))) smietany nie potrzeba – lekkie i nie straciło swojego smaku – polecam

  • Odpowiedz
    Fitness Food: Żywność zdrowa i ekologiczna
    18 grudnia 2012 o 12:38

    Ale dawno nie miałem czasu żeby sobie rano usmażyć omlet! Muszę to zmienić a ten z komosą wydaje się bardzo ciekawy!!

    Ale co do przepisu. Jako, że generalnie odżywiam się dość zdrowo a przy okazji jestem wielkim fanem kuchni włoskiej, na takiej patelni zrobiłbym spaghetti siciliana.
    Na oliwie z oliwek podsmażyłbym drobno posiekaną cebule i czosnek, dodałbym puszkę tuńczyka w kawałkach i podusił pod przykryciem dwie minuty. Do tego pieprz, sól, odrobina bazylii. 3-4 świeże, obrane ze skórki pomidory, garść kaparów i garść czarnych oliwek pokrojonych w plasterki. Kolejne kilka minut smażenia. Na koniec wszystko do obsypania posiekaną pietruszką i podane z makaronem orkiszowym w postaci nitki/krajanki albo spaghetti 🙂 Bon apetit!

  • Odpowiedz
    Magdalena wiercińska
    18 grudnia 2012 o 12:50

    danie z patelni to jajecznica z cebulką, pomidorami, pieczarkami i papryką czerwoną oczywiście na maśle pychotkaaa;)
    ma23dziara1@wp.pl

  • Odpowiedz
    Una
    18 grudnia 2012 o 21:06

    Nie biorę udziału w konkursie, ale fajnie zobaczyć,że quinoa = komosa ryżowa. Dziś wędrując po blogach trafiam na wiele dań z tym składnikiem.

    Powodzenia!

  • Odpowiedz
    siekierka
    19 grudnia 2012 o 11:32

    Bardzo ciekawy przepis. Oj spróbowałbym.:)

  • Odpowiedz
    myibali
    19 grudnia 2012 o 12:55

    Pseudo pizza bez mąki, tak naprawdę to omlet z przyprawami do pizzy na którym układam ulubione składniki. I mogę zjeść z przyjaciółmi pizze,a nie wchodzi w boki.Dodatkowo polecam polać ją sosem czosnkowym i domowym ketchupem.mail zpilarz@wp.pl

  • Odpowiedz
    Halina
    19 grudnia 2012 o 13:13

    Smakowicie to wyglada, mam nadzieje, ze uda mi sie zrobic 🙂 Pozdrawiam.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    19 grudnia 2012 o 13:26

    Wspaniały blog, piękne zdjęcia. Pewnie kosztuje to dużo pracy, ale ile przyjemności!
    Ten omlet to mój plan na jutrzejsze śniadanie. Dziękuję ślicznie.

  • Odpowiedz
    Marta Szymonik
    19 grudnia 2012 o 20:26

    Kiedy chcę dietetycznie, stawiam na parowar. Kiedy chcę zdrowo, ale i przepysznie to robię to: dzwonka łososia posypuję solą, pieprzem i nacieram oliwą. Na średnim ogniu smażę łososia przez około 4 minuty. Druga strona tak samo. Zdejmuję łososia na talerz. Następnie na patelnię wlewam ocet winny i gotuję przez mniej więcej 1 minutę. Ważne, nie wlewajcie octu winnego na bardzo gorącą patelnię, ja tak zrobiłam za pierwszym razem i musiałam malować ściany;). Następnie dodaję kapary, masło i gotuję aż sos zgęstnieje, a kapary się lekko zrumienią. Dodaję natkę pietruszki, podaję z łososiem. Pycha!

  • Odpowiedz
    Joanna
    19 grudnia 2012 o 20:27

    Ja proponuję racuchy serowe z kaszą manną.

    Składniki:
    1 jajko
    szklanka mleka
    szklanka kaszy mannej
    250 g sera twarogowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru waniliowego własnej produkcji
    szczypta soli
    2 łyżki oleju do ciasta (ja dałam ryżowego)
    odrobina oleju do smażenia

    Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, odstawić ciasto na 15-20 minut a potem smażyć na patelni z minimalną ilością tłuszczu na rumiano.

    Ja swoje podałam z jogurtem greckim z odrobiną cukru i borówkami amerykańskimi.

    Zdjęcia można obejrzeć tutaj – http://tonajezyku.blogspot.com/2012/07/racuchy-serowe-z-kasza-manna.html.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    20 grudnia 2012 o 09:01

    A ja tak troszkę obiadowo, ale cały czas lekko, leciutko bo z kurą, cukinią i ryżem.

    RISOTTO Z CUKINIĄ

    Podobno nie każdy lubi robić i pałaszować risotto. Ja wprost przeciwnie. Lubię obserwować, jak ryż nasiąka winem i bulionem 🙂 Lubię jego kremową, delikatną konsystencję… Z reguły używałam zwykłego ryżu, ale ostatnio kupiłam specjalny ryż do risotto i teraz będę takiego używać.

    Składniki:

    1 szklanka ryżu (najlepiej do risotto)
    ½ szklanki białego wytrawnego wina
    2,5-3 szklanki bulionu (jak mamy samodzielnie wykonany, to fantastycznie, jeśli nie, może być z kostki)
    1 średnia cebula
    ½ szklanki wiórków parmezanu
    szczypta gałki muszkatołowej (uwaga, bo łatwo przesadzić)
    świeżo mielony pieprz
    odrobina oliwy z oliwek (jedynie do lekkiego zwilżenia patelni)
    1 ząbek czosnku
    2 małe cukinie (na szczęście cały czas dostępne w sklepach)

    Cukinię myję, kroję w kostkę, solę i czekam a ż cukinia puści sok. Następnie wypłukuję warzywo pod wodą. Cebulę siekam w drobną kostkę. Patelnię delikatnie zwilżam oliwą i dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażam 30 sekund i dodaję cukinię. Smażę ją kilka minut, aby zmiękła, ale pozostała jędrna. Cukinię zdejmuję z patelni i odkładam na bok. Następnie podsmażam pokrojoną w kostkę pierś z kury. Doprawiam do smaku solą i pieprzem i dodaję do cukinii. Następnie w garnuszku doprowadzam do wrzenia bulion i lekko podgrzewam. Na patelni szklę cebulę na niewielkiej ilości oliwy, wsypuję ryż i smażę mieszając ok. 3 minuty, aż ziarenka ryżu pokryją się sokiem, który puściła cebula. Do ryżu wlewam wino i czekam, aż odparuje. Następnie na patelnię nalewam 2 chochelki bulionu. Czekam, aż ryż wchłonie płyn, często mieszając. Doprawiam pieprzem, gałką muszkatołową, ewentualnie solą. Gdy płyn zostanie wchłonięty, dodaję kolejną chochelkę bulionu i ponownie mieszam, aż ryż wchłonie płyn (trwa to do ugotowania ryżu).

    Przygotowanie risotta trwa około 20 minut. Na ok. 5 minut przed końcem gotowania na patelnię dodaję cukinię z kurczakiem. Gdy ryż będzie ugotowany dodaję do risotto wiórki sera i mieszam.

    Efekt? Mmmm… ten zapach, ta konsystencja…, ten smak… Zdecydowanie polecam bo lekko a zarazem sycąco 🙂

    karolinka.ewa@poczta.onet.pl

  • Odpowiedz
    gadulka
    20 grudnia 2012 o 13:10

    Składniki

    panchetta 200.0 gramów
    makaron spaghetti 400.0 gramów
    żółtka jajek 2.0 sztuki
    parmezan starty 1.0 łyżka
    sól i pieprz 1.0 szczypta
    cebula biała 0.5 sztuki
    mleko sojowe light 300.0 mililitrów

    lekka wersja tłustej siostry – carbonarra lightowa ;)))
    Etapy przygotowania

    gotujemy makaron w osolonej wodzie. Panchettę smażymy bez tłuszczu. gdy usmażymy ją na chrupko zdejmujemy i na powstałym tłuszczu smażymy cebulę aż się zeszkli. później dodajemy usmażoną panchettę. mleko mieszamy z żółtkami i dodajemy do panchetty z cebulą i zagotowujemy. dodajemy ugotowany odcedzony makaron. Podajemy gorące.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    22 grudnia 2012 o 19:46

    Moim sposobem na lekkie danie z patelni będą placuszki. Miałam możliwość spróbować ich u znajomych i od razu przypadły mi do smaku i gustu 🙂 Są dietetyczne, zdrowe i przede wszystkim niezwykle smaczne 🙂
    Składniki:
    cebula
    ugotowane jajko
    płatki owsiane
    przyprawy do smaku
    surowe jajko
    ugotowana marchew
    Cebulę, ugotowane jajko i marchew rozdrabniamy za pomocą blendera. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i smażymy na petelni placuszki.
    monis767@wp.pl

  • Odpowiedz
    Ostra Na Słodko
    22 grudnia 2012 o 21:10

    Jak już wielokrotnie , wszędzie gdzie się dało pisałam jestem racuszkowym potworem 😀

    Uwielbiam wszelkiego rodzaju racuszki , placki , naleśniki i pancakes …. na słodko , słono … z owocami … serkami … mięsne … a nawet z makrelą ( tak tak ! robiłam! ).

    Dziś mam dla Ciebie przepis na " Mannowce z żurawiną "

    Składniki:

    – kasza manna – 1 szklanka
    – cukier – 2 łyżki
    – woda – ok.1,5 szklanki
    – mleko – ok. 2,5 szklanki
    – jajko – 1 szt.
    – sól – szczypta
    – bułka tarta – ok.1,5 szklanki

    Sposób przyrządzenia:

    Kaszę gotujemy w rozcieńczonym mleku z wodą.
    Studzimy.

    Dodajemy utarte z cukrem jajko i odrobinę soli.
    Mieszamy.

    Formujemy kotleciki.
    Obtaczamy w tartej bułce i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.

    Podawać z dżemem lub żurawiną.

    Pyszne!

    Szybkie , nieskokaloryczne i niesamowicie smaczne!!!

    Polecam 🙂

    ostranaslodko@wp.pl

  • Odpowiedz
    Moncia :P
    22 grudnia 2012 o 21:52

    Jajecznica z cebulką 😛

    Na patelnię wlewam wodę, tak aby zakryła jej powierzchnię. Dodaję pokrojoną w talarki cebulkę i duszę do miękkości. Następnie wbijam dwa jajka, dodaje ulubione przyprawy (tutaj: sól, pieprz czarny i ziołowy) i mieszam aż wszystkie składniki ładnie się połączą a jajko usmaży 🙂 Jest to idealne połączenie na śniadanko, a w towarzystwie pełnoziarnistego, ciemnego pieczywa tworzy smaczny i zdrowy posiłek 🙂

    mmonia164@gmail.com

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    22 grudnia 2012 o 22:08

    Moim ulubionym przepisem na lekkie danie są placuszki z groszkiem,z mąką pełnoziarnista razową bez dodatku tłuszczu;)Przygotowuje się ciasto mąka +1 łyżeczka proszku do pieczenia +woda+curry/wegeta ,mieszamy opcjonalnie możemy dodać jajko ale nie trzeba,po wymieszaniu dodajemy groszek i mieszamy.
    aleksa13lol@o2.pl

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    23 grudnia 2012 o 22:06

    Witam!

    Chciałabym polecić na lekkie danie coś pysznego, słodkiego, pięknie podanego. Jest to doskonała propozycja na pyszne śniadanie jak również na deser czy kolację "na szybko" z ukochaną osobą.
    Moją propozycją są tosty francuskie z owocami.

    Potrzebujemy (na jedną porcję):
    – 2 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego lub grahama
    – 1 jajko kurze
    – 1/3 szklanki mleka
    – 1 łyżeczka cukru brązowego lub trzcinowego
    – szczypta cynamonu
    – szczypta mielonych goździków
    (możemy dodać także inne przyprawy takie jak np. chilli-doda troszkę pikanterii lub kardamonu-doda niezwykły aromat)
    – jogurt naturalny/serek homogenizowany/serek wiejski/śmietana 18% -według uznania
    – owoce (na jakie tylko mamy ochotę i jakie są dostępne)np. jabłka, mandarynki, pestki granata, borówki, truskawki itd. lub owocowa konfitura
    – kilka kropli oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego (aby nawilżyć patelnię)

    Przyrządzenie:
    W dość szerokiej miseczce rozbełtujemy jajko z mlekiem, cukrem i przyprawami, wkładamy kromkę chleba i pozostawiamy na kilkanaście sekund aby chleb naciągnął, po czym odwracamy na drugą stronę i także pozostawiamy na kilkanaście sekund. Patelnie rozgrzewamy z dodatkiem oleju i kładziemy na niej kromki pieczywa, smażymy aż do uzyskania pięknego złotego koloru z obu stron. Chlebek ściągamy i osuszamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Tosty podajemy z dodatkiem jogurtu naturalnego, serka homogenizowanego lub z serkiem wiejskim (pycha:) ) i dekorujemy ulubionymi owocami lub konfiturą owocową.
    Takie tosty nie tylko są pyszne, mają mało kalorii to jeszcze na dodatek są prawdziwą bombą witaminową i świetnie nadają się na deser. Polecam!

    sheyla888@op.pl
    Renata D.

    Przy okazji chciałabym Ci życzyć zdrowych i wesołych świąt oraz szczęśliwego Nowego Roku!
    Pozdrawiam serdecznie!

  • Napisz komentarz