Bez kategorii

Fit tarta z warzywami

Dalej ignorując temat świąt (...) Dziś w kuchni powstała szybka i lekka fit tarta z warzywami. Mam pewne wyrzuty sumienia w związku z niedostarczeniem Wam  zbyt wielu przepisów na święta, ale jakoś nie zabrałam się za to wcześniej, a teraz głupio robić potrawy wigilijne na tydzień czy dwa przed świętami, bo to po prostu popsuje mi urok wyjątkowości tego okresu, na który czekam cały rok. Inną sprawą jest, że ciężko u mnie przepchnąć "dietetyczne" święta i coś czuje, że skończy się w porywie na pełnoziarnistych pierogach i moim prywatnym lekkim serniczku, o.

Fit tarta z warzywami

Drukuj przepis
Porcje: Forma o średnicy 28 cm, dość wysoka

Składniki

  • Spód:
  • 180 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 60 g mąki pszennej zwykłej
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 15 ml oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka majeranku
  • Wypełnienie:
  • 2 duże marchewki
  • 2 średnie cukinie
  • 1 duża cebula
  • 250 g chudego twarogu
  • 2 jajka
  • 100 ml jogurtu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • pieprz

Przgotowanie

1

Na stolnicę wysypujemy obie mąki, w kopczyku robimy otwór do którego wbijamy jajko, dodajemy resztę składników i zagniatamy jednolite ciasto, które powinno być elastyczne i nie kleić się do dłoni (można użyć podstawowego programu maszyny do pieczenia chleba).

2

Ciasto rozwałkowujemy na cieniutki, okrągły placek, układamy go w formie i robimy dziurki widelcem, żeby powietrze nie tworzyło bąbli. Podpiekamy około 20 minut w 180 stopniach, następnie studzimy.

3

W między czasie podgotowujemy lekko cienkie plasterki marchwi (około 2mm grubości), cukinię również kroimy w plastry i posypujemy lekko solą pozostawiając na chwilę, by wypuściła wodę, którą później odlewamy.

4

Gotowe warzywa wrzucamy do dużej miski, dodajemy posiekaną cebulę.

5

W osobnym naczyniu łączymy jajka z twarogiem, jogurtem i przyprawami, a następnie masę przelewamy do dużej miski i całość w miarę dokładnie mieszamy, a następnie rozprowadzamy wypełnienie łyżką we wcześniej upieczonym spodzie.

6

Tartę pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.

lekka tarta warzywna

Może Ci się spodobać również

26 komentarzy

  • Odpowiedz
    agata
    20 grudnia 2012 o 15:51

    dobrze znam Twój ból z trudnością do przepchnięcia "dietetycznych" potraw na święta ; )
    tarta jak zwykle zachwyca!
    pozdrawiam ciepło i wesołych świąt życzę!

  • Odpowiedz
    Kamciss
    20 grudnia 2012 o 15:51

    Takie tarty to ja zawsze bardzo chętnie zrobię i zjem 🙂

  • Odpowiedz
    Miss Disorderly
    20 grudnia 2012 o 15:55

    My to sie zgrywamy zawsze 😀 Wczoraj robłam tartę 😀

  • Odpowiedz
    jolkag78
    20 grudnia 2012 o 16:00

    Mniam!

  • Odpowiedz
    Dusia
    20 grudnia 2012 o 16:11

    Jeny jaka pyszna wygląda

  • Odpowiedz
    Dzikowiec
    20 grudnia 2012 o 16:18

    Wygląda przepysznie!!!

  • Odpowiedz
    Elexis
    20 grudnia 2012 o 16:37

    Cudna:)

  • Odpowiedz
    Marta
    20 grudnia 2012 o 17:00

    wygląda bardzo apetycznie, uwielbiam wszystkie tarty, więc Twoja z pewnością też by mi smakowała 🙂

  • Odpowiedz
    Anulla
    20 grudnia 2012 o 19:36

    uwielbiam wytrawne tarty:)

  • Odpowiedz
    Brenia
    20 grudnia 2012 o 19:43

    Mmm, uwielbiam takie tarty!

  • Odpowiedz
    Cooking??Cooking!!
    20 grudnia 2012 o 20:40

    Taki przepis przyda się po świętach 🙂 Radosnych świąt!!

  • Odpowiedz
    Inspirowane Smakiem
    20 grudnia 2012 o 22:30

    Smaczny spód. 🙂

  • Odpowiedz
    Zrzuć Brzuch!!!
    20 grudnia 2012 o 23:48

    Super przepis 🙂 Tarty są dobre w każdej postaci, a szczególnie w taki dietetyczny sposób jak podany przez Ciebie 🙂 Pozdrawiam

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    21 grudnia 2012 o 04:31

    lubię takie fajne warzywne obiadki , pyszna tarta !

  • Odpowiedz
    Agencja Aweo
    21 grudnia 2012 o 08:02

    Bardzo dobry wpis. Dzięki.

  • Odpowiedz
    Capacitier
    21 grudnia 2012 o 14:47

    Jak dla mnie takie przepisy są dobre przez cały rok 🙂

  • Odpowiedz
    też studentka dietetyki
    21 grudnia 2012 o 19:57

    Ja przepchałam na święta swoją dietetyczną wersję bigosu, czyli taki na piersi kurczaka z odrobiną kiełbasy jałowcowej (która jest dość chuda, jakby na to nie patrzeć) – mięsko jest duszone na wodzie/we własnym tłuszczu 🙂 Generalnie, do mojej lekkiej wersji bigosu idzie tylko 1 łyżka oleju (do zarumienienia cebulki), żadnych smalców, boczków i innych tłustych i niezbyt zdrowych bigosowych dodatków. I co najważniejsze – rodzinie taki bigos smakuje o wieeeeele bardziej niż ten "tradycyjny" :))))

  • Odpowiedz
    magdape
    6 lutego 2013 o 09:59

    przepis na ciasto jest świetny! już się stał moim ulubionym:) ja robiłam, z selerem naciowym i szpinakiem, polecam!:)

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    13 marca 2013 o 10:52

    Tarta zawładnęła moim serduchem 🙂 Będę ją serwować w piątek gościom.
    Mam jednak pytanie, czy jest możliwość, żeby spód upiec w czwartek wieczorem i pozostawić do następnego dnia w piekarniku?
    Czy ew. jak się wystudzi przykryć folią spożywczą żeby za bardzo nie wysechł??

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    28 kwietnia 2013 o 19:40

    ile porcji wychodzi z tego przepisu? 🙂

    • Odpowiedz
      Agata
      29 kwietnia 2013 o 12:44

      Kaloryczność jest podana na porcję przy podziale na 8 kawałków 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    17 marca 2014 o 21:04

    Twoje przepisy są super ! niestety ciągle mam problem ze spodami do tart – wychodzi mi ,że muszę dodać dwa razy więcej mąki bo ciasto się tak lepi i klei, że nie dałoby się go rozwałkować, jak Tobie wychodzą takie małe ilości mąki ?

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    29 marca 2014 o 16:23

    Dzisiaj zrobiłam tę tartę i rzeczywiście ciasto mocno klejące. Do tego jest gorzkie. Czy taki smak daje mąka pełnoziarnista ? Farsz super i ogólnie pomysł na plus 🙂

  • Odpowiedz
    Magdalena Wiśniewska
    17 października 2017 o 21:11

    dlaczego od jakiegoś czasu nie pojawiają się obrazki z kalorycznościa potraw?

    • Odpowiedz
      Agata
      18 października 2017 o 11:07

      Niestety serwis, w którym tworzyłam tabele został zamknięty, uzupełniam je na bieżąco zwykłymi podpisami nad listą składników (można zobaczyć w najnowszych wpisach), ale przeliczenie ponad 400 przepisów trochę mi zajmie 🙂 przepraszam za niedogodności!

  • Odpowiedz
    Paulina Kruszyńska
    19 lutego 2018 o 17:21

    To jak to jest z tym klejenie się ciasta??

  • Napisz komentarz