Bez kategorii

Roladki z kurczaka z marynowaną papryką i szpinakiem

Roladki z kurczaka już dawno za mną chodziły, ale ostatnio permanentnie kończę zajęcia co najmniej 2 godziny po zachodzie słońca, a jak wracam do domu to łapie wszystko co jest gotowe pod ręką. Mam też powszechnie występującą przypadłość "zapomniałam rozmrozić mięso" 😉 W weekend wreszcie udało mi się trochę odetchnąć, zgromadzić wszystkie składniki i tak (w brew pozorom bardzo szybko!) powstały moje debiutanckie roladki z marynowaną papryką, w sam raz do sobotniego obiadu, szczególnie, jeżeli zapraszamy gości, bo ładnie się prezentują! 

Roladki z piersi kurczaka z marynowaną papryką i szpinakiem

Drukuj przepis

Składniki

  • 3 piersi z kurczaka (ok 500g)
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 150 g marynowanej papryki
  • 150 ml maślanki

Przgotowanie

1

Dzień przed przygotowaniem roladek rozcinamy piersi w pół i rozklepujemy na spore, cienkie kawałki, które następnie nacieramy solą i chili oraz posypujemy suszoną natką pietruszki. Mięso przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki.

2

Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy, następnie dodajemy 2 zmiażdżone ząbki czosnku, mieszamy i cienką warstwą smarujemy każdy kawałek kurczaka (zostawiamy po pół centymetra z brzegów).

3

Następnie na mięso kładziemy kawałki marynowanej papryki (możemy pokroić ją też w 1-2cm paski) i ciasno zawijamy całość w roladki, które następnie spinamy lub obwiązujemy nitką.

4

Następnie do kubeczka wlewamy maślankę, dodajemy do niej duży ząbek czosnku, odrobinę pieprzu i 1/2 łyżeczkę soli i dokładnie mieszamy. 1/3 maślanki wylewamy na dno naczynia żaroodpornego, następnie układamy roladki i resztą polewamy je po wierzchu.

5

Mięso pieczemy pod przykryciem w 200 'C przez 20 minut, po czym kolejne 10 minut przy zdjętej pokrywie (najlepiej w tym momencie włączyć termoobieg).

Może Ci się spodobać również

16 komentarzy

  • Odpowiedz
    Jey
    19 listopada 2012 o 19:02

    Chcę to na obiad, koniecznie!

  • Odpowiedz
    Marie
    19 listopada 2012 o 19:08

    robilam calkiem niedawno z samym szpinakiem i miesko wyszło suche… moze ta maslanka je uratuje.

  • Odpowiedz
    Inspirowane Smakiem
    19 listopada 2012 o 19:26

    Pięknie sie prezentują. 🙂 Też robiłam wczoraj szpinakowe roladki z drobiu. 😉

  • Odpowiedz
    better-choice
    19 listopada 2012 o 21:02

    rewelacja <3

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    19 listopada 2012 o 21:27

    uwielbiam takie roladki i sama często robię, są łatwe do zrobienia i baaardzo smaczne:) A.

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    20 listopada 2012 o 04:26

    mniam , kurczaka zjem zawsze , a takie pyszne roladki z niego tym bardziej ;d

  • Odpowiedz
    lekki brzusio
    20 listopada 2012 o 08:25

    soute są najlepsze i najpyszniejsze.

  • Odpowiedz
    Mała kuchareczka
    20 listopada 2012 o 08:55

    Uwielbiam takie roladki, super połączenie smakowe:)
    Pozdrawiam

  • Odpowiedz
    Madzia B
    20 listopada 2012 o 10:27

    Mniam! Moja teściowa ostatnio zrobiła mi podobne, ale bez szpinaku a z papryką… Hmmm może czytuje Twojego bloga;)

  • Odpowiedz
    Aleksandra Lasota-Barańska
    20 listopada 2012 o 11:33

    uwielbiam roladki z kurczaka, często robię zwyczajnie pierś faszerowaną, wydaje mi się to łatwiejsze, bo zamiast zwijać mięso w roladki – nacina się kieszeń zaczynając od grubszej strony fileta i upycha tam, co tylko chcemy. Efekty smakowe bardzo podobne : )

  • Odpowiedz
    MP3-ka
    20 listopada 2012 o 12:03

    Ja robię roladki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, zawijam je w folię i gotuję na wodzie 🙂 do tego polecam sos na bazie musztardy

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      23 lutego 2014 o 20:22

      robisz takie na parze? nie mam piekarnika i zastanawiam się, czy na parze wyjdą dobre. Rozumiem, że najlepiej owinąć je folią aluminiową?
      Pozdrawiam!
      E.

  • Odpowiedz
    ugotujmyto.pl
    20 listopada 2012 o 15:47

    SUPER WYGLADAJĄ:)!

  • Odpowiedz
    primrosesfield
    20 listopada 2012 o 18:59

    smakowicie wyglądają! przepis nie wygląda na bardzo skomplikowany więc z pewnością wyprobuję !

    pozdrawiam:)

  • Odpowiedz
    dzasta1555
    21 listopada 2012 o 22:14

    ilo to bedzie mialo kalorii?

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    24 kwietnia 2013 o 20:26

    O kurczę, aż dziw, że ten przepis dopiero teraz znalazłam! Idę klepać kuraka na jutro. 🙂

  • Napisz komentarz