Kiedy by艂am w Hong Kongu upiek艂am na 艣niadanie owsiank臋 bananow膮, kt贸ra spotka艂a si臋 z bardzo pozytywnym odbiorem, szczeg贸lnie u czytelnik贸w spoza kraju. Dzi艣 na 艣niadanie skorzysta艂am z kaszy jaglanej oraz nadmiaru jab艂ek, kt贸re jeszcze prze偶y艂y na dzia艂ce, mimo kilku przymrozk贸w. Jak dla mnie 艣niadanie idealne na ch艂odne poranki, w ko艅cu trzeba uruchomi膰 piekarnik.. 馃檪
Pieczona jaglanka z kokosem i jab艂kiem
Drukuj przepisSk艂adniki
- 40 g kaszy jaglanej
- 150 ml wody
- 100 ml mleka
- szczypta soli
- 3 艂y偶eczki stewii/miodu
- 1 艂y偶ka wi贸rk贸w kokosowych
- 1/3 艂y偶eczki cynamonu
- 1/2 艣redniego jab艂ka
Przgotowanie
Kasz臋 jaglan膮 gotujemy w mieszance wody i mleka z dodatkiem szczypty soli przez kilkana艣cie minut pod przykryciem. Nast臋pnie 艣ci膮gamy z ognia i pozostawiamy na kilka minut aby wch艂on臋艂a (prawie do ko艅ca) p艂yn.
Do rondelka dodajemy cynamon, kokos i s艂odzik lub mi贸d, dok艂adnie mieszamy i przelewamy do naczynka 偶aroodpornego.
Jab艂ko kroimy w cienkie talarki, kt贸re nast臋pnie wk艂adamy do kaszki. Ca艂o艣膰 pieczemy w 200'C przez 25 minut.
27 komentarzy
qwert123
23 listopada 2012 o 11:59o kurcze, jak to smacznie wygl膮da! porywam!;)
kimek
23 listopada 2012 o 12:41W sam raz na szare ch艂odne jesienne dni.
Agata Pachla
23 listopada 2012 o 13:34Kasz臋 jaglan膮 mam, jab艂ka te偶, wi臋c nic nie stoi na przeszkodzie, 偶eby przygotowa膰 tak膮 jaglank臋 馃檪
teenager ;)
23 listopada 2012 o 13:47mniam , to jest cudne danie *.* I love it <3
Dota|oneginetatopa
23 listopada 2012 o 14:14tak, tak jaglanka to jest pomysl na przetrwanie zimy!
Zielaczek
23 listopada 2012 o 14:54Cudowna propozycja 艣niadaniowa! 馃檪
GrowingUp
23 listopada 2012 o 15:50Zrobi臋 j膮!
Capacitier
23 listopada 2012 o 16:20Te偶 mam w domu nadmiar jab艂ek, nie swoich, ale od s膮siadki 馃槈
Anonimowy
23 listopada 2012 o 16:33Pisze si臋 "spoza":)
Agata
23 listopada 2012 o 19:13dzi臋ki 馃槈
basinepichcenie
23 listopada 2012 o 19:43Mam wszystkei sk艂adniki, bardzo mi si臋 podoba taka opcja 艣niadania 馃槈 Pycha
Karmel-itka.
23 listopada 2012 o 20:37cudowna!
monika mimo-za
23 listopada 2012 o 21:06I ju偶 wiadomo co b臋dzie u mnie jutro na 艣niadanie:)
Marie
23 listopada 2012 o 21:40alez ja uwielbiam kasze jaglana… 馃檪 musze sobie sprawic malutkie naczynia do zapiekania.
zufik
24 listopada 2012 o 15:25Pieczonej jeszcze nie jad艂am, nie mog臋 si臋 doczeka膰;)
ugotujmyto.pl
28 listopada 2012 o 17:47Super pomys艂 na 艣niadanie:)!
Olcik
4 grudnia 2012 o 17:31Pyszna na pewno!:))
Anonimowy
4 stycznia 2013 o 21:31z podw贸jnej porcji piec i gotowa膰 kasz臋 d艂u偶ej, czy tyle samo? 馃榾
Agata
4 stycznia 2013 o 21:57Kasz臋 gotujemy tak samo, natomiast je艣li chodzi o pieczenie, to je偶eli Twoje naczynko jest wi臋ksze "powierzchniowo" ale wci膮偶 nie zbyt g艂臋bokie, to te偶 bez zmian, je艣li jednak g艂臋bsze to dorzu膰 5-10 minut 馃檪
kerala
3 lutego 2013 o 08:21Wypr贸bowa艂am dzi艣 na 艣niadanie, tylko z syropem klonowym zamist miodu… Pyszno艣ci, na pewno b臋d臋 wraca膰 do tego przepisu! 馃檪
Anonimowy
6 maja 2013 o 15:35Hmm… mi wysz艂o oko艂o 400 kcal na porcj臋 馃檨
Ale mniejsza o to. Wygl膮da pysznie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej.
Gratuluj臋 艣wietnego bloga 馃槈
Angelika Biszkopt
25 listopada 2013 o 15:16S艁ODZIKIEM????! I ty twierdzisz, 偶e lubisz zdrowo si臋 od偶ywia膰?
Agata
25 listopada 2013 o 16:44Nie zauwa偶y艂a艣 s艂owa "lub" pomi臋dzy s艂odzikiem i miodem bez urazy?
Anonimowy
30 listopada 2013 o 16:41Czy kalorie aby na pewno s膮 dobrze policzone bo mi wychodzi oko艂o 400. Mog臋 prosi膰 o rozpisanie ?
Agata
30 listopada 2013 o 18:22Kasza jaglana 139 kalorii, mleko 47 kalorii, kokos 40 kalorii, jab艂ko 37 kalorii = 263 kalorie licz膮c wersj臋 ze s艂odzikiem, natomiast wersja z miodem to wci膮偶 310 kalorii, a nie 400 馃檪
Dominika R贸g
22 sierpnia 2014 o 18:58marz臋 o takiej foremce/brytfance. sk膮d jest?
Makadamia
2 maja 2016 o 06:28Wspania艂a propozycja na 艣niadanie. Uwielbiam kasz臋 jaglan膮 na s艂odko. Kradn臋 przepis 馃檪 pozdrawiam 馃檪