Bez kategorii

Pieczona jaglanka z kokosem i jab艂kiem

Kiedy by艂am w Hong Kongu upiek艂am na 艣niadanie owsiank臋 bananow膮, kt贸ra spotka艂a si臋 z bardzo pozytywnym odbiorem, szczeg贸lnie u czytelnik贸w spoza kraju. Dzi艣 na 艣niadanie skorzysta艂am z kaszy jaglanej oraz nadmiaru jab艂ek, kt贸re jeszcze prze偶y艂y na dzia艂ce, mimo kilku przymrozk贸w. Jak dla mnie 艣niadanie idealne na ch艂odne poranki, w ko艅cu trzeba uruchomi膰 piekarnik.. 馃檪

Pieczona jaglanka z kokosem i jab艂kiem

Drukuj przepis

Sk艂adniki

  • 40 g kaszy jaglanej
  • 150 ml wody
  • 100 ml mleka
  • szczypta soli
  • 3 艂y偶eczki stewii/miodu
  • 1 艂y偶ka wi贸rk贸w kokosowych
  • 1/3 艂y偶eczki cynamonu
  • 1/2 艣redniego jab艂ka

Przgotowanie

1

Kasz臋 jaglan膮 gotujemy w mieszance wody i mleka z dodatkiem szczypty soli przez kilkana艣cie minut pod przykryciem. Nast臋pnie 艣ci膮gamy z ognia i pozostawiamy na kilka minut aby wch艂on臋艂a (prawie do ko艅ca) p艂yn.

2

Do rondelka dodajemy cynamon, kokos i s艂odzik lub mi贸d, dok艂adnie mieszamy i przelewamy do naczynka 偶aroodpornego.

3

Jab艂ko kroimy w cienkie talarki, kt贸re nast臋pnie wk艂adamy do kaszki. Ca艂o艣膰 pieczemy w 200'C przez 25 minut.

Uwaga gor膮ce.. 馃槈

Mi艂ego weekendu!A ha! I zapraszam do szybkiego fejsbukowego konkursu, w kt贸rym mo偶na wygra膰 ksi膮偶k臋 „Blogerzy na zdrowe 艣wi臋ta” gdzie znajdziecie kilka moich przepis贸w, jak r贸wnie偶 innych utalentowanych bloggerek, kt贸re lubi膮 zdrowo si臋 od偶ywia膰!

KLIK
/

Mo偶e Ci si臋 spodoba膰 r贸wnie偶

27 komentarzy

  • Odpowiedz
    qwert123
    23 listopada 2012 o 11:59

    o kurcze, jak to smacznie wygl膮da! porywam!;)

  • Odpowiedz
    kimek
    23 listopada 2012 o 12:41

    W sam raz na szare ch艂odne jesienne dni.

  • Odpowiedz
    Agata Pachla
    23 listopada 2012 o 13:34

    Kasz臋 jaglan膮 mam, jab艂ka te偶, wi臋c nic nie stoi na przeszkodzie, 偶eby przygotowa膰 tak膮 jaglank臋 馃檪

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    23 listopada 2012 o 13:47

    mniam , to jest cudne danie *.* I love it <3

  • Odpowiedz
    Dota|oneginetatopa
    23 listopada 2012 o 14:14

    tak, tak jaglanka to jest pomysl na przetrwanie zimy!

  • Odpowiedz
    Zielaczek
    23 listopada 2012 o 14:54

    Cudowna propozycja 艣niadaniowa! 馃檪

  • Odpowiedz
    GrowingUp
    23 listopada 2012 o 15:50

    Zrobi臋 j膮!

  • Odpowiedz
    Capacitier
    23 listopada 2012 o 16:20

    Te偶 mam w domu nadmiar jab艂ek, nie swoich, ale od s膮siadki 馃槈

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    23 listopada 2012 o 16:33

    Pisze si臋 "spoza":)

  • Odpowiedz
    basinepichcenie
    23 listopada 2012 o 19:43

    Mam wszystkei sk艂adniki, bardzo mi si臋 podoba taka opcja 艣niadania 馃槈 Pycha

  • Odpowiedz
    Karmel-itka.
    23 listopada 2012 o 20:37

    cudowna!

  • Odpowiedz
    monika mimo-za
    23 listopada 2012 o 21:06

    I ju偶 wiadomo co b臋dzie u mnie jutro na 艣niadanie:)

  • Odpowiedz
    Marie
    23 listopada 2012 o 21:40

    alez ja uwielbiam kasze jaglana… 馃檪 musze sobie sprawic malutkie naczynia do zapiekania.

  • Odpowiedz
    zufik
    24 listopada 2012 o 15:25

    Pieczonej jeszcze nie jad艂am, nie mog臋 si臋 doczeka膰;)

  • Odpowiedz
    ugotujmyto.pl
    28 listopada 2012 o 17:47

    Super pomys艂 na 艣niadanie:)!

  • Odpowiedz
    Olcik
    4 grudnia 2012 o 17:31

    Pyszna na pewno!:))

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    4 stycznia 2013 o 21:31

    z podw贸jnej porcji piec i gotowa膰 kasz臋 d艂u偶ej, czy tyle samo? 馃榾

    • Odpowiedz
      Agata
      4 stycznia 2013 o 21:57

      Kasz臋 gotujemy tak samo, natomiast je艣li chodzi o pieczenie, to je偶eli Twoje naczynko jest wi臋ksze "powierzchniowo" ale wci膮偶 nie zbyt g艂臋bokie, to te偶 bez zmian, je艣li jednak g艂臋bsze to dorzu膰 5-10 minut 馃檪

  • Odpowiedz
    kerala
    3 lutego 2013 o 08:21

    Wypr贸bowa艂am dzi艣 na 艣niadanie, tylko z syropem klonowym zamist miodu… Pyszno艣ci, na pewno b臋d臋 wraca膰 do tego przepisu! 馃檪

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    6 maja 2013 o 15:35

    Hmm… mi wysz艂o oko艂o 400 kcal na porcj臋 馃檨

    Ale mniejsza o to. Wygl膮da pysznie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej.
    Gratuluj臋 艣wietnego bloga 馃槈

  • Odpowiedz
    Angelika Biszkopt
    25 listopada 2013 o 15:16

    S艁ODZIKIEM????! I ty twierdzisz, 偶e lubisz zdrowo si臋 od偶ywia膰?

    • Odpowiedz
      Agata
      25 listopada 2013 o 16:44

      Nie zauwa偶y艂a艣 s艂owa "lub" pomi臋dzy s艂odzikiem i miodem bez urazy?

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    30 listopada 2013 o 16:41

    Czy kalorie aby na pewno s膮 dobrze policzone bo mi wychodzi oko艂o 400. Mog臋 prosi膰 o rozpisanie ?

    • Odpowiedz
      Agata
      30 listopada 2013 o 18:22

      Kasza jaglana 139 kalorii, mleko 47 kalorii, kokos 40 kalorii, jab艂ko 37 kalorii = 263 kalorie licz膮c wersj臋 ze s艂odzikiem, natomiast wersja z miodem to wci膮偶 310 kalorii, a nie 400 馃檪

  • Odpowiedz
    Dominika R贸g
    22 sierpnia 2014 o 18:58

    marz臋 o takiej foremce/brytfance. sk膮d jest?

  • Odpowiedz
    Makadamia
    2 maja 2016 o 06:28

    Wspania艂a propozycja na 艣niadanie. Uwielbiam kasz臋 jaglan膮 na s艂odko. Kradn臋 przepis 馃檪 pozdrawiam 馃檪

  • Napisz komentarz