Bez kategorii

Pełnoziarniste bajgle z łososiem i awokado

Ostatnio kiedy byłam w Szwecji, podczas jednego ze spacerów z Asią wstąpiłyśmy "na bajgla" do mini lokalu, serwującego tylko te bułeczki z dziurką, w którym kiedyś już miała okazję być. Strzał w dziesiątkę! Pyszne ciepłe bajgle, idealne na chłodną, wietrzną aurę. Ostatnio sobie o nich przypomniałam, może to dlatego, że we wtorek znów lecę do Goteborga, więc korzystając z wolnego dnia upiekłam kilka w wersji pełnoziarnistej ze "zdrowo-tłuszczową" wkładką. 1 buła waży średnio tyle co 2,5 sklepowej kajzerki, więc przyklejam "gwarancję sytości" 😉

Pełnoziarniste bajgle z wędzonym łososiem i awokado

Drukuj przepis
Porcje: Na 5 sztuk

Składniki

  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150 g mąki pszennej typ 550
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • 20 g świeżych drożdży
  • 100 ml mleka
  • 150 ml wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • mak/sezam do posypania
  • +
  • sałata masłowa
  • czerwona cebula
  • wędzony łosoś
  • awokado
  • pomidor

Przgotowanie

1

Ciasto przygotowujemy jak to tradycyjne drożdżowe - w ciepłym mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże wraz z łyżeczką cukru i łyżką mąki, odstawiamy i czekamy aż zaczyn się spieni.

2

Następnie łączymy resztę składników i zagniatamy ciasto, które następnie wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia we względnie ciepłym miejscu na 90 minut.

3

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 5 równych części, z których tworzymy krążki z dziurką, układamy na blaszce z papierem do pieczenia i pozwalamy wyrastać kolejne 30 minut.

4

W między czasie w garnku gotujemy wodę, przy użyciu cedzaka wsadzamy do niej po kolei każdą porcję wyrośniętego ciasta, trzymamy po około 30 sekund z obu stron i odkładamy na blaszkę, po czym posypujemy krążek porcją maku lub sezamu, który delikatnie dociskamy.

5

Bajgle pieczemy przez 30 minut w temperaturze 220 stopni.

6

Gdy pieczywo lekko przestygnie, rozkrajmy je w pół i wkładamy sałatę, łososia, cebulę, cienkie plastry awokado i pomidora.

 
Oczywiście świeże, ciepłe, domowe bajgle na pewno będą pyszne z każdym Waszym ulubionym zestawem warzyw i dodatków kanapkowych, więc korzystajcie do woli!

English version

Może Ci się spodobać również

17 komentarzy

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    21 listopada 2012 o 20:04

    Brzmi pysznie :)Z chęcią wypróbuje niedługo Twój przepis.
    Chciałam zapytać na jakiej jesteś diecie bo nie mogę odnaleźć? 🙂
    Super blog i super przepisy tradycyjnych dań z obniżoną kalorycznością 🙂
    Pozdrawiam,
    Paulina

  • Odpowiedz
    Amber
    21 listopada 2012 o 20:08

    Piękne bajgle!
    Uwielbiam je z łososiem,szynką…
    Takie kanapki można zjeść nie tylko w Szwecji.
    Zapraszam na śniadanie do Warszawy!

  • Odpowiedz
    basinepichcenie
    21 listopada 2012 o 20:12

    Bajgle? Mniam… wyglądają przepysznie. Nic tylko trzeba by wypróbować przepis

  • Odpowiedz
    Inspirowane Smakiem
    21 listopada 2012 o 20:15

    Ale ładnie wygląda. Idealne na śniadanko.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    21 listopada 2012 o 20:46

    Ale pyszności, może prześlesz mi jedną?:) aż się głodna zrobiłam:D A.

  • Odpowiedz
    qwert123
    21 listopada 2012 o 21:50

    o nie! znowu kusisz! 🙂
    te bajgle wyglądają tak świetnie… ach ^^

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    22 listopada 2012 o 04:02

    świetne te bajgle ,podoba mi się też ich wypełnienie ,łosoś *.*

  • Odpowiedz
    Aleksandra Lasota-Barańska
    22 listopada 2012 o 13:31

    jakie zgrabne wyszły : )) a czy bez dodatku mąki pszennej ten przepis wyjdzie?

  • Odpowiedz
    ugotujmyto.pl
    22 listopada 2012 o 14:01

    Moje ulubine składniki…:)!

  • Odpowiedz
    nasikosik
    22 listopada 2012 o 21:22

    Wygląda naprawdę pysznie i pewnie tak samo smakuje 😉
    Mam nietypowe pytanie – jak smakuje awokado?:D chyba jeszcze nie miałam okazji próbować 😉

  • Odpowiedz
    aleglodomorek
    22 listopada 2012 o 22:22

    Piękne te bajgle, jak kupne Agatko! Ja bym jeszcze tylko posmarowała grubo masełkiem, bo bez masła zjeść nie potrafię 🙂

  • Odpowiedz
    Marta
    22 listopada 2012 o 22:50

    ale pysznie, z ta czerwoną cebulą pycha

  • Odpowiedz
    Niebiesko- szara
    22 listopada 2012 o 22:56

    Uwielbiam łososia 😉 Z awokado nie miałam szczęścia, ale chyba czas dać mu kolejną szansę 😉

  • Odpowiedz
    dorottya
    23 listopada 2012 o 08:46

    Kocham bajgle!:)

  • Odpowiedz
    Kejti Kejt :)
    30 lipca 2013 o 22:39

    Witam, strasznie lubię śledzić Twojego bloga, ale odnośnie bajgli mam dwa pytania:
    czy zamiast drożdży świeżych mogę użyć drożdży suszonych? Jeśli tak, to orientujesz się może ile? 🙂
    i czy po wyrobieniu ciasta np. wieczorem mogę wstawić je do lodówki a rano tylko uformować bajgle i upiec? niestety, nie mam czasu rano na czekanie, aż ciasto wyrośnie, a takie cieplutkie bajgle kuszą.. idealne byłyby na śniadanie.. 🙂

    z góry dziękuję za odpowiedź 😉

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    24 sierpnia 2013 o 16:50

    wartośc kaloryczna dotyczy suchego bajgla czy z dodatkami?

  • Odpowiedz
    syrtune
    20 czerwca 2014 o 16:20

    ile kalorii ma sama bułka ?

  • Napisz komentarz