Bez kategorii

Pachnąca cynamonem dyniowa granola

Mam nadzieję, że co poniektórzy zaopatrzyli się w kilka słoiczków dyniowego puree, albo trzymają jeszcze pod stołem to co udało się wyhodować na działce lub w ogródku.. Granola w klimatach jesienno zimowych (ależ się palę do tych świątecznych przepisów!) dla małych i dużych fanów domowych wyrobów "musli podobnych".

Dyniowa granola z cynamonem i bakaliami

Drukuj przepis

Składniki

  • 200 g płatków owsianych górskich
  • 100 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 60 g miodu
  • 100 g puree dyniowego
  • 80 ml ciepłego mleka
  • 40 g rodzynek
  • 25 g suszonej żurawiny
  • 30 g posiekanych migdałów
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Przgotowanie

1

W dużym naczyniu wymieszaj produkty suche oraz przyprawy.

2

W lekko ogrzanym mleku rozpuść miód i całość wymieszaj z dyniowym puree, a następnie dodaj do reszty składników i dokładnie wymieszaj.

3

Gdy składniki dokładnie się połącza, przełóż masę na blaszkę z papierem do pieczenia i łyżką "rozsmaruj" po całej jej powierzchni.

4

Blaszkę wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut, po czym kolejne 20 co jakiś czas otwierając piekarnik i mieszając granolę, aby się nie spiekła.

5

Po wyjęciu z piekarnika nasze upieczone musli musi całkiem wystygnąć przed umieszczeniem w szczelnym pojemniku.

Może Ci się spodobać również

19 komentarzy

  • Odpowiedz
    Kaś
    5 listopada 2012 o 23:05

    robiłam kiedyś taką na puree z dyni – przesmaczna

  • Odpowiedz
    Karmel-itka.
    5 listopada 2012 o 23:30

    ach… mniam, mniam :]
    taka na śniadanie? coś wspaniałego!

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    6 listopada 2012 o 04:25

    nie ma to jak domowa granola , te jesienne zapachy ;*

  • Odpowiedz
    whiness
    6 listopada 2012 o 04:29

    Bardzo aromatyczna… 🙂 Chyba muszę się kiedyś przemóc i zrobić sama granolę. Właśnie taką.

  • Odpowiedz
    Capacitier
    6 listopada 2012 o 05:55

    Ach, musi pięknie pachnieć podczas jej przygotowywania!

  • Odpowiedz
    Agnieszka
    6 listopada 2012 o 07:04

    Zapisuje do kajecika:) dzięki:)

  • Odpowiedz
    kocie-smaki
    6 listopada 2012 o 08:00

    w sam raz na jesienne śniadania 🙂

  • Odpowiedz
    dybek
    6 listopada 2012 o 11:01

    Świetna! I ja chyba się skuszę na granolę… nigdy jeszcze jej nie robiłam

  • Odpowiedz
    Jey
    6 listopada 2012 o 15:14

    Świetny blog, same pyszności 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    6 listopada 2012 o 15:18

    a jezeli nie mam w domu purre tylko swieza dynie ?

  • Odpowiedz
    primrosesfield
    6 listopada 2012 o 18:49

    wygląda pysznie. przepis też nie brzmi trudno więc w najbliższym wolnym czasie spróbuję zrobić 🙂

  • Odpowiedz
    Nietylkopasta.pl
    6 listopada 2012 o 22:06

    pyszne i doskonałe do konkursu który właśnie prowadzę. Szczegóły na moim blogu http://nietylkopasta.pl oraz w Akcji śniadaniowej na Durszlaku

  • Odpowiedz
    Joanna Jamróz
    8 listopada 2012 o 20:39

    mmm yummy <3

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    14 listopada 2012 o 19:22

    A czy mleko można zastąpić czymś innym? Granola wygląda bardzo apetycznie!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    11 grudnia 2012 o 19:36

    WOW super! Niesamowity pomysł.

  • Odpowiedz
    studentka_na_diecie
    20 lipca 2013 o 13:00

    Taką granolę z chęcią wkrótce zrobię 🙂

  • Odpowiedz
    barbarawiktoriaszulc
    13 listopada 2013 o 23:00

    a mleko to na którym etapie się daje bo w przepisie nie jest to dla mnie oczywiste, w składnikach jest ale w opisie potem już nie ma….a czy w ogóle jest niezbędne?

  • Napisz komentarz