Mam nadzieję, że co poniektórzy zaopatrzyli się w kilka słoiczków dyniowego puree, albo trzymają jeszcze pod stołem to co udało się wyhodować na działce lub w ogródku.. Granola w klimatach jesienno zimowych (ależ się palę do tych świątecznych przepisów!) dla małych i dużych fanów domowych wyrobów "musli podobnych".
Dyniowa granola z cynamonem i bakaliami
Drukuj przepisSkładniki
- 200 g płatków owsianych górskich
- 100 g płatków owsianych błyskawicznych
- 60 g miodu
- 100 g puree dyniowego
- 80 ml ciepłego mleka
- 40 g rodzynek
- 25 g suszonej żurawiny
- 30 g posiekanych migdałów
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Przgotowanie
W dużym naczyniu wymieszaj produkty suche oraz przyprawy.
W lekko ogrzanym mleku rozpuść miód i całość wymieszaj z dyniowym puree, a następnie dodaj do reszty składników i dokładnie wymieszaj.
Gdy składniki dokładnie się połącza, przełóż masę na blaszkę z papierem do pieczenia i łyżką "rozsmaruj" po całej jej powierzchni.
Blaszkę wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut, po czym kolejne 20 co jakiś czas otwierając piekarnik i mieszając granolę, aby się nie spiekła.
Po wyjęciu z piekarnika nasze upieczone musli musi całkiem wystygnąć przed umieszczeniem w szczelnym pojemniku.
19 komentarzy
Kaś
5 listopada 2012 o 23:05robiłam kiedyś taką na puree z dyni – przesmaczna
Karmel-itka.
5 listopada 2012 o 23:30ach… mniam, mniam :]
taka na śniadanie? coś wspaniałego!
teenager ;)
6 listopada 2012 o 04:25nie ma to jak domowa granola , te jesienne zapachy ;*
whiness
6 listopada 2012 o 04:29Bardzo aromatyczna… 🙂 Chyba muszę się kiedyś przemóc i zrobić sama granolę. Właśnie taką.
Capacitier
6 listopada 2012 o 05:55Ach, musi pięknie pachnieć podczas jej przygotowywania!
Agnieszka
6 listopada 2012 o 07:04Zapisuje do kajecika:) dzięki:)
kocie-smaki
6 listopada 2012 o 08:00w sam raz na jesienne śniadania 🙂
dybek
6 listopada 2012 o 11:01Świetna! I ja chyba się skuszę na granolę… nigdy jeszcze jej nie robiłam
Jey
6 listopada 2012 o 15:14Świetny blog, same pyszności 🙂
Anonimowy
6 listopada 2012 o 15:18a jezeli nie mam w domu purre tylko swieza dynie ?
Agata
6 listopada 2012 o 15:40Wtedy trzeba wykonać swoje domowe puree (w Polsce ciężko kupić zresztą takowe w sklepie) przepis np tu > http://smakocie.blogspot.com/2012/08/puree-z-dyni.html 🙂
Anonimowy
7 listopada 2012 o 10:35dzisiaj zrobię, dziękuje
primrosesfield
6 listopada 2012 o 18:49wygląda pysznie. przepis też nie brzmi trudno więc w najbliższym wolnym czasie spróbuję zrobić 🙂
Nietylkopasta.pl
6 listopada 2012 o 22:06pyszne i doskonałe do konkursu który właśnie prowadzę. Szczegóły na moim blogu http://nietylkopasta.pl oraz w Akcji śniadaniowej na Durszlaku
Joanna Jamróz
8 listopada 2012 o 20:39mmm yummy <3
Anonimowy
14 listopada 2012 o 19:22A czy mleko można zastąpić czymś innym? Granola wygląda bardzo apetycznie!
Anonimowy
11 grudnia 2012 o 19:36WOW super! Niesamowity pomysł.
studentka_na_diecie
20 lipca 2013 o 13:00Taką granolę z chęcią wkrótce zrobię 🙂
barbarawiktoriaszulc
13 listopada 2013 o 23:00a mleko to na którym etapie się daje bo w przepisie nie jest to dla mnie oczywiste, w składnikach jest ale w opisie potem już nie ma….a czy w ogóle jest niezbędne?