Bez kategorii

Babka drożdżowa dla leniuchów

Ostatnio wpadła mi w oko durszlakowa akcja dotycząca wypieków "z maszyny" Pamiętam, jak się cieszyłam kiedy ją kupiliśmy, a teraz praktycznie przestałam w niej piec, choć wciąż jest moim nieocenionym zagniataczem ciasta dla leniuchów (czyli dla mnie). Tak czy inaczej owa akacja zainspirowała mnie do powrotu do prostej drożdżowej babki, którą lubiła przygotowywać moja mama (w jej wersji powstawał wypiek a'la włoskie Panettone)  Oczywiście przepis przeszedł kilka moich modyfikacji, mimo wszystko chyba jednak  wyląduje w zakładce "fanaberie" 🙂

Babka drożdżowa z rodzynkami i daktylami

Drukuj przepis

Składniki

  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 200 g mąki pszennej typ 500
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • szczypta soli
  • 75 g masła
  • 100 ml mleka
  • 2 jajka
  • 50 g brązowego cukru
  • 40 g rodzynek
  • 40 g suszonych daktyli
  • 40 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Przgotowanie

1

Ja leniuch też skorzystam, bo opis będzie jak to wypiekami z automatu bywa - krótki i zwięzły.

2

Rozpoczynamy od umieszczenia w automacie składników płynnych - jajka, mleko oraz rozpuszczone (lekko ostudzone) masło.

3

Następnie w dowolnej kolejności dodajemy produkty sypkie (daktyle przed wsypaniem kroimy w kostkę) i włączamy naszą maszynkę. Ja używam chyba najpopularniejszego wypiekacza moulinexu, gdzie w przypadku tej babki użyłam programu 7ego - skórka średnio wypieczona, rozmiar "medium" (program trwa 2 godziny 36 min).

4

Polecam (coś na co nigdy wcześniej nie wpadłam, zgroza) gdy ciasto zostanie już zagniecione, milion razy zamieszane przez nasze mieszadełko i rozpocznie proces wyrastania - wyjmujemy mieszadło aby po upieczeniu nie robiło nam wielkiej dziury w spodzie ciasta.

Może Ci się spodobać również

13 komentarzy

  • Odpowiedz
    Kamciss
    3 listopada 2012 o 23:40

    Taką lubię najbardziej 🙂

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    4 listopada 2012 o 04:23

    mniam ,bardzo fajny przepis ,dano nie robiłam nic drożdżowego ;d

  • Odpowiedz
    basinepichcenie
    4 listopada 2012 o 05:37

    Serdecznie dziękuje za udział w akcji, zachęcam do dodawania kolejnych przepisów. A babka wygląda i brzmi smakowicie 🙂 Dodaję do przepisów do wypróbowania. Dziękuje. Basia

  • Odpowiedz
    Capacitier
    4 listopada 2012 o 06:03

    A to to mieszadło da się tak ładnie wyjąć? Dobrze wiedzieć 😀

  • Odpowiedz
    whiness
    4 listopada 2012 o 07:03

    Ale wyrośnięta – wow! 🙂

  • Odpowiedz
    Paulina Styś
    4 listopada 2012 o 10:31

    Przydałaby się taka maszyna 😉

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    4 listopada 2012 o 11:38

    Z wyjmowaniem mieszadełka bywa różnie. Też mam automat moulinexu i mniej więcej w połowie całego cyklu, gdy trwa wyrastanie ciasta, automat zaczyna kręcić mieszadełkami przez kilkanaście sekund, żeby ciasto "odgazować". Otwarcie w tym momencie klapki i próba wykopania mieszadełek spod ciasta może się zakończyć kulinarną katastrofą 😉 A tą drożdżówkę piekę już od baaardzo dawna, na niedzielne śniadania 🙂

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      4 listopada 2012 o 11:40

      A, no i piekę na prawdziwych wiejskich jajkach, więc dodatek kurkumy nie jest potrzebny – i bez niej drożdżówka jest pięknie żółto-kremowa 🙂

  • Odpowiedz
    Veronica
    4 listopada 2012 o 20:29

    ja również mam maszynę i jako leniuszek wykorzystam przepis:)

  • Odpowiedz
    KucharzyTrzech
    4 listopada 2012 o 21:22

    Pycha!! Taka babeczka idealna do kawy na sniadanie 🙂

  • Odpowiedz
    katie
    5 listopada 2012 o 18:57

    Nie mam automatu, ale wygląda świetnie 🙂

  • Odpowiedz
    aleglodomorek
    5 listopada 2012 o 20:41

    Jak dla leniuszków to idealny przepis dla mnie! tylko szkoda, że maszyny brak!

  • Odpowiedz
    Gurmetka
    18 listopada 2012 o 10:17

    babeczka pierwsza klasa! 🙂 muszę spróbow

  • Napisz komentarz