Wyjęłam już płaszcz, to chyba faktycznie znaczy, że przyszła jesień. I znów szybko robi się ciemno, a jak wstaję na zajęcia to jeszcze daleko do wschodu słońca.. Przez ostatnie 21 lat jakoś mi to nie przeszkadzało, ale od kiedy założyłam bloga, to stanowczo utrudnia mi fotografowanie tego co ugotuję, szczególnie, że zanim dojadę do domu z uczelni co zajmuje mi sumarycznie około 1,5 godziny, to zazwyczaj jest już głębokie popołudnie. Tymczasem trochę słońca na talerzu
Lekka zupa krem z cukinii i kalafiora
Drukuj przepisSkładniki
- 650 ml wody
- 100 ml mleka 1,5%
- 250 g kalafiora
- 150 g cukinii
- 60 g marchwi
- 30 g pietruszki
- 30 g selera
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 małej cebuli
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki trawy cytrynowej
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- chili do smaku
Przgotowanie
Do gotującej się wody wrzucamy obrane i lekko rozdrobnione warzywa oraz natkę pietruszki.
Całość gotujemy około 25 minut pod przykryciem.
Gdy warzywa będą już wyraźnie miękkie dolewamy mleko i blenderujemy wszystko na krem.
Na samym końcu dodajemy przyprawy i raz jeszcze miksujemy całość.
Dodatek chili rozpocząć od sporej szczypty i stopniowo dodawać po wymieszaniu i spróbowaniu.
20 komentarzy
B.
2 października 2012 o 22:14'Bo zupa była za słona' 😀 Tak mi się skojarzyło na myśl o opowieści jakie słyszałam o tej zupie 😀
whiness
3 października 2012 o 03:17Uwielbiam takie kremowe zupy 🙂
teenager ;)
3 października 2012 o 03:30smaczna zupka ,lubię takie ;p
bartoldzik
3 października 2012 o 04:11Kremy uwielbiam, to chyba najpiękniejsza część jesieni – masa warzyw do zblendowania 🙂
Ola
3 października 2012 o 07:24mniam! od razu zapisuję
jesień zbliża się nieubłaganie…
lekki brzusio
3 października 2012 o 07:28niestety kiedy ja docieram z pracy do domu to jest już niemalże ciemno. 16.30/17.30, zanim ugotuję coś na bloga to zdjęć już w świetle dziennym nie mam szans zrobić.
JuicyBeige
3 października 2012 o 07:44Mmm…wygląda pysznie.. teraz chyba wszystkie blogerki będą narzekac na brak dobrego światła:-(
Anonimowy
3 października 2012 o 08:24uwielbiam cukinie i kalafior, ale razem w postaci kremu jeszcze nie jadła, na pewno zrobię ten krem- wygląda baaaardzo apetycznie:) pozdrawiam A.
zufik
3 października 2012 o 08:27Nie próbowałam takiego połączenia, proste ale intrygujące połączenie:)
Brenia
3 października 2012 o 12:32Uwielbiam takie zupy kremy i takie połączenia smakowe.. mniam
Sylwia
3 października 2012 o 13:07Niestety jedynym warzywem którego nie lubię jest właśnie cukinia. Ehhh a tak pięknie wygląda na pobliskim bazarku. Miałam do niej kilka podejść i niestety moja niechęć jest tak wielka, że wybieram ją ze wszystkich mrożonek i mieszanek 🙂
Madleine
3 października 2012 o 13:07Wyglada boskooo!
Anonimowy
3 października 2012 o 16:30A czy dodatek trawy cytrynowej jest konieczny? Albo jeśli, jak piszesz, ma podobny smak do curry to można użyć tego drugiego? 🙂
Veronica (springplate)
4 października 2012 o 08:21Uwielbiam rozgrzewające zupki krem:)
Capacitier
5 października 2012 o 04:58Przyda się teraz taka słoneczna zupa 😉
Tomek gotuje
5 października 2012 o 12:57Taką zupę zawsze dobrze mieć w lodówce, po powrocie do domu wystarczy podgrzać i w 3 minuty mamy pożywny obiad 🙂
Restauracja Domowa
5 października 2012 o 18:25podoba mi się, lubię takię lekkie kombinacje w zupkach:)
Anonimowy
6 czerwca 2013 o 20:39cudowna <3 choć niestety u mnie bez trawy cytrynowej, z powodu jej braku i braku pomysłu, gdzie w małym miasteczku można ją kupić 😀
Anonimowy
4 września 2013 o 17:58Pyszna zupka, wyśmienita na drugie śniadanie:)
Anonimowy
29 marca 2014 o 15:41Nie sądziłam, że ta zupa jest tak smaczna! 🙂 właśnie ją ugotowałam, baaardzo przyjemne połączenie kalafiora i cukinii. Podałam z prażonymi pestkami dyni i świeżo mielonym czarnym pieprzem – pycha! Z pewnością częściej będzie gościć w moim menu 😉 Polecam