Bez kategorii

Słoneczny, jesienny krem z cukinii i kalafiora

Wyjęłam już płaszcz, to chyba faktycznie znaczy, że przyszła jesień. I znów szybko robi się ciemno, a jak wstaję na zajęcia to jeszcze daleko do wschodu słońca.. Przez ostatnie 21 lat jakoś mi to nie przeszkadzało, ale od kiedy założyłam bloga,  to stanowczo utrudnia mi fotografowanie tego co ugotuję, szczególnie, że zanim dojadę  do domu z uczelni co zajmuje mi sumarycznie około 1,5 godziny, to zazwyczaj jest już  głębokie popołudnie. Tymczasem trochę słońca na talerzu

Lekka zupa krem z cukinii i kalafiora

Drukuj przepis
Porcje: Przepis na 2 porcje

Składniki

  • 650 ml wody
  • 100 ml mleka 1,5%
  • 250 g kalafiora
  • 150 g cukinii
  • 60 g marchwi
  • 30 g pietruszki
  • 30 g selera
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 małej cebuli
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki trawy cytrynowej
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • chili do smaku

Przgotowanie

1

Do gotującej się wody wrzucamy obrane i lekko rozdrobnione warzywa oraz natkę pietruszki.

2

Całość gotujemy około 25 minut pod przykryciem.

3

Gdy warzywa będą już wyraźnie miękkie dolewamy mleko i blenderujemy wszystko na krem.

4

Na samym końcu dodajemy przyprawy i raz jeszcze miksujemy całość.

5

Dodatek chili rozpocząć od sporej szczypty i stopniowo dodawać po wymieszaniu i spróbowaniu.

 
Zupa jest lekka, sycąca i ma bardzo fajną, delikatną konsystencję.
Myślę, że zasmakuje wszystkim, którzy lubią zupy z nutką curry, trawa cytrynowa daje podobny aromat.

Może Ci się spodobać również

21 komentarzy

  • Odpowiedz
    B.
    2 października 2012 o 22:14

    'Bo zupa była za słona' 😀 Tak mi się skojarzyło na myśl o opowieści jakie słyszałam o tej zupie 😀

  • Odpowiedz
    whiness
    3 października 2012 o 03:17

    Uwielbiam takie kremowe zupy 🙂

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    3 października 2012 o 03:30

    smaczna zupka ,lubię takie ;p

  • Odpowiedz
    bartoldzik
    3 października 2012 o 04:11

    Kremy uwielbiam, to chyba najpiękniejsza część jesieni – masa warzyw do zblendowania 🙂

  • Odpowiedz
    Ola
    3 października 2012 o 07:24

    mniam! od razu zapisuję
    jesień zbliża się nieubłaganie…

  • Odpowiedz
    lekki brzusio
    3 października 2012 o 07:28

    niestety kiedy ja docieram z pracy do domu to jest już niemalże ciemno. 16.30/17.30, zanim ugotuję coś na bloga to zdjęć już w świetle dziennym nie mam szans zrobić.

  • Odpowiedz
    JuicyBeige
    3 października 2012 o 07:44

    Mmm…wygląda pysznie.. teraz chyba wszystkie blogerki będą narzekac na brak dobrego światła:-(

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    3 października 2012 o 08:24

    uwielbiam cukinie i kalafior, ale razem w postaci kremu jeszcze nie jadła, na pewno zrobię ten krem- wygląda baaaardzo apetycznie:) pozdrawiam A.

  • Odpowiedz
    zufik
    3 października 2012 o 08:27

    Nie próbowałam takiego połączenia, proste ale intrygujące połączenie:)

  • Odpowiedz
    Brenia
    3 października 2012 o 12:32

    Uwielbiam takie zupy kremy i takie połączenia smakowe.. mniam

  • Odpowiedz
    Sylwia
    3 października 2012 o 13:07

    Niestety jedynym warzywem którego nie lubię jest właśnie cukinia. Ehhh a tak pięknie wygląda na pobliskim bazarku. Miałam do niej kilka podejść i niestety moja niechęć jest tak wielka, że wybieram ją ze wszystkich mrożonek i mieszanek 🙂

  • Odpowiedz
    Madleine
    3 października 2012 o 13:07

    Wyglada boskooo!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    3 października 2012 o 16:30

    A czy dodatek trawy cytrynowej jest konieczny? Albo jeśli, jak piszesz, ma podobny smak do curry to można użyć tego drugiego? 🙂

  • Odpowiedz
    Veronica (springplate)
    4 października 2012 o 08:21

    Uwielbiam rozgrzewające zupki krem:)

  • Odpowiedz
    Capacitier
    5 października 2012 o 04:58

    Przyda się teraz taka słoneczna zupa 😉

  • Odpowiedz
    Tomek gotuje
    5 października 2012 o 12:57

    Taką zupę zawsze dobrze mieć w lodówce, po powrocie do domu wystarczy podgrzać i w 3 minuty mamy pożywny obiad 🙂

  • Odpowiedz
    Restauracja Domowa
    5 października 2012 o 18:25

    podoba mi się, lubię takię lekkie kombinacje w zupkach:)

  • Odpowiedz
    Dieta Szwedzka
    8 października 2012 o 20:58

    mmm dziś zrobiłem pycha !! 😀

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    6 czerwca 2013 o 20:39

    cudowna <3 choć niestety u mnie bez trawy cytrynowej, z powodu jej braku i braku pomysłu, gdzie w małym miasteczku można ją kupić 😀

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    4 września 2013 o 17:58

    Pyszna zupka, wyśmienita na drugie śniadanie:)

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    29 marca 2014 o 15:41

    Nie sądziłam, że ta zupa jest tak smaczna! 🙂 właśnie ją ugotowałam, baaardzo przyjemne połączenie kalafiora i cukinii. Podałam z prażonymi pestkami dyni i świeżo mielonym czarnym pieprzem – pycha! Z pewnością częściej będzie gościć w moim menu 😉 Polecam

  • Napisz komentarz