Bez kategorii

Omlet i cementowy „sos”

W ankiecie stanowczo przeważyło zapotrzebowanie na dania obiadowe, więc dzisiaj na taką właśnie okoliczność powstał omlet, do którego już od dawna się przymierzałam. Tak dawno nie jadłam kaszy gryczanej! Pamiętam, że nie znosiłam jej jako dziecko prawie tak bardzo jak fasolki po bretońsku, która na chwilę obecną jest jednym z moich ukochanych "mamusinych" przysmaków. Co do pieczarkowego sosu - jak to zwykle bywa z moją współpracą z pieczarkami, sos przypominał trochę świeży cement, ale dobrze, że na obiad nie patrzymy, tylko wcinamy : - ) Pewnie byłby ładniejszy  i bardziej kremowy ze śmietaną, ale trzymajmy się dietetycznej wersji 😉 Sam omlet gryczany bardzo polecam do różnych innych wariacji- myślę, że to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego smaku.

Omlet z kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym

Drukuj przepis

Składniki

  • Na omlet:
  • 2 jajka
  • 30 g kaszy gryczanej (100 g po ugotowaniu)
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • Na pieczarkowy cement 🙂
  • 3 duże pieczarki
  • 1 mała cebula
  • kilka łyżek bulionu (lub wody)
  • 60 ml mleka
  • 1/3 suszonej bazylii
  • 1/3 łyżeczki soli
  • pieprz biały do smaku

Przgotowanie

1

Kaszę gryczaną gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Gotową odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.

2

Gdy kasza będzie już chłodna, dodajemy jej określoną ilość do miski, następnie wbijamy 2 jajka i dodajemy przyprawy. Wszystko razem mieszamy energicznie trzepaczką lub łyżką do połączenia składników i smażymy z obu stron na suchej patelni.

3

Pieczarki kroimy w plastry i wrzucamy na patelnię - kilka dużych plastrów odkładamy na bok. Cebulę siekamy i dodajemy do pieczarek, na patelnię wlewamy kilka łyżek bulionu (ewentualnie może być woda) i pod przykryciem dusimy co jakiś czas mieszając.

4

Podduszone pieczarki oraz cebulkę blenderujemy z mlekiem i przyprawami tworząc gęsty sos. W między czasie na patelni dusimy resztę pieczarek. Sos przekładamy z powrotem na patelnie i na bardzo małym ogniu, pod przykryciem dusimy całość jeszcze parę minut.

Mama jako wyrocznia patrzy na zdjęcia i mówi, że wygląda nie ciekawie, ale że było bardzo smaczne 😉
 
Ja tymczasem na weekend znikam w góry, ale wracam w niedziele z przepisem na ciasto.. 🙂

Może Ci się spodobać również

15 komentarzy

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    13 października 2012 o 03:30

    smaczne danie ;d

  • Odpowiedz
    whiness
    13 października 2012 o 03:44

    O, smacznie i zdrowo 🙂 Kasza gryczana należy do moich ulubionych, a z grzybami smakuje chyba najlepiej.

  • Odpowiedz
    eat-food-well
    13 października 2012 o 06:13

    wygląda bardzo smacznie! Jak pizza;) A te bułeczki w banerze.. z makiem. jejku ślinka cieknie!

  • Odpowiedz
    anpapi
    13 października 2012 o 06:45

    często brak mi pomysłów obiadowych, więc na pewno ten przepis wykorzystam:)
    w dzieciństwie nie cierpiałam kaszy gryczanej, a teraz się zajadam nią aż mi się uszy trzęsą:D

  • Odpowiedz
    Dota|oneginetatopa
    13 października 2012 o 07:09

    super! to m sie podoba postaram sie zapamietach i zrobic!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    13 października 2012 o 07:28

    wygląda baaaardzo smakowicie, uwielbiam omleciki:) A.

  • Odpowiedz
    Capacitier
    13 października 2012 o 09:05

    Podoba mi się to połączenie 😉
    Nawet mimo cementowego wyglądu ;p

  • Odpowiedz
    Magda
    13 października 2012 o 09:08

    ciekawy i bardzo smaczny pomysł!

  • Odpowiedz
    Kosmetyczne Remedium
    13 października 2012 o 09:18

    zjadła bym 

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    15 października 2012 o 08:56

    można liczyć na powrót tabeli kalorii? 🙂

    • Odpowiedz
      Agata
      15 października 2012 o 13:08

      Staram się je uzupełniać na bieżąco, ale trzeba poświęcić temu chwilkę 🙂 Niestety tabelki można dodawać dopiero po zamieszczeniu posta, ponieważ do ich wygenerowania potrzebny jest link do przepisu 🙂

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      15 października 2012 o 15:42

      dziękuję i po raz kolejny powtórzę, że strona idealna 🙂

  • Odpowiedz
    J
    15 października 2012 o 16:07

    Dzisiaj jadłam. Przepyszne !

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    3 września 2013 o 15:03

    Wygląda pysznie 😉 a do omletu dodajemy cała ugotowana kasze, czy tylko pewna ilość ?

    • Odpowiedz
      Agata
      3 września 2013 o 19:03

      Dodajemy całą ugotowaną kaszę:)

    Napisz komentarz