W ankiecie stanowczo przeważyło zapotrzebowanie na dania obiadowe, więc dzisiaj na taką właśnie okoliczność powstał omlet, do którego już od dawna się przymierzałam. Tak dawno nie jadłam kaszy gryczanej! Pamiętam, że nie znosiłam jej jako dziecko prawie tak bardzo jak fasolki po bretońsku, która na chwilę obecną jest jednym z moich ukochanych "mamusinych" przysmaków. Co do pieczarkowego sosu - jak to zwykle bywa z moją współpracą z pieczarkami, sos przypominał trochę świeży cement, ale dobrze, że na obiad nie patrzymy, tylko wcinamy : - ) Pewnie byłby ładniejszy i bardziej kremowy ze śmietaną, ale trzymajmy się dietetycznej wersji 😉 Sam omlet gryczany bardzo polecam do różnych innych wariacji- myślę, że to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego smaku.
Omlet z kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym
Drukuj przepisSkładniki
- Na omlet:
- 2 jajka
- 30 g kaszy gryczanej (100 g po ugotowaniu)
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- Na pieczarkowy cement 🙂
- 3 duże pieczarki
- 1 mała cebula
- kilka łyżek bulionu (lub wody)
- 60 ml mleka
- 1/3 suszonej bazylii
- 1/3 łyżeczki soli
- pieprz biały do smaku
Przgotowanie
Kaszę gryczaną gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Gotową odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy kasza będzie już chłodna, dodajemy jej określoną ilość do miski, następnie wbijamy 2 jajka i dodajemy przyprawy. Wszystko razem mieszamy energicznie trzepaczką lub łyżką do połączenia składników i smażymy z obu stron na suchej patelni.
Pieczarki kroimy w plastry i wrzucamy na patelnię - kilka dużych plastrów odkładamy na bok. Cebulę siekamy i dodajemy do pieczarek, na patelnię wlewamy kilka łyżek bulionu (ewentualnie może być woda) i pod przykryciem dusimy co jakiś czas mieszając.
Podduszone pieczarki oraz cebulkę blenderujemy z mlekiem i przyprawami tworząc gęsty sos. W między czasie na patelni dusimy resztę pieczarek. Sos przekładamy z powrotem na patelnie i na bardzo małym ogniu, pod przykryciem dusimy całość jeszcze parę minut.
15 komentarzy
teenager ;)
13 października 2012 o 03:30smaczne danie ;d
whiness
13 października 2012 o 03:44O, smacznie i zdrowo 🙂 Kasza gryczana należy do moich ulubionych, a z grzybami smakuje chyba najlepiej.
eat-food-well
13 października 2012 o 06:13wygląda bardzo smacznie! Jak pizza;) A te bułeczki w banerze.. z makiem. jejku ślinka cieknie!
anpapi
13 października 2012 o 06:45często brak mi pomysłów obiadowych, więc na pewno ten przepis wykorzystam:)
w dzieciństwie nie cierpiałam kaszy gryczanej, a teraz się zajadam nią aż mi się uszy trzęsą:D
Dota|oneginetatopa
13 października 2012 o 07:09super! to m sie podoba postaram sie zapamietach i zrobic!
Anonimowy
13 października 2012 o 07:28wygląda baaaardzo smakowicie, uwielbiam omleciki:) A.
Capacitier
13 października 2012 o 09:05Podoba mi się to połączenie 😉
Nawet mimo cementowego wyglądu ;p
Magda
13 października 2012 o 09:08ciekawy i bardzo smaczny pomysł!
Kosmetyczne Remedium
13 października 2012 o 09:18zjadła bym
Anonimowy
15 października 2012 o 08:56można liczyć na powrót tabeli kalorii? 🙂
Agata
15 października 2012 o 13:08Staram się je uzupełniać na bieżąco, ale trzeba poświęcić temu chwilkę 🙂 Niestety tabelki można dodawać dopiero po zamieszczeniu posta, ponieważ do ich wygenerowania potrzebny jest link do przepisu 🙂
Anonimowy
15 października 2012 o 15:42dziękuję i po raz kolejny powtórzę, że strona idealna 🙂
J
15 października 2012 o 16:07Dzisiaj jadłam. Przepyszne !
Anonimowy
3 września 2013 o 15:03Wygląda pysznie 😉 a do omletu dodajemy cała ugotowana kasze, czy tylko pewna ilość ?
Agata
3 września 2013 o 19:03Dodajemy całą ugotowaną kaszę:)