Bez kategorii

Kilo chleba z cebulką

Chlebek cebulowy, jeden z moich ulubionych. Właściwie to bardzo lubię "smakowe chleby", ze śliwką, z orzechami, z serem.. Niestety u nas największym zjadaczem pieczywa jest tato, który zdecydowanie ma odmienne gusta.. ale to nic, cebulowy chlebek lubią (prawie) wszyscy 🙂 Coś czuję, że niedługo porwę się na upieczenie pierwszego pumpernikla.

Pełnoziarnisty cebulowy chleb pszenny

Drukuj przepis

Składniki

  • Na zaczyn:
  • 150 g mąki pszennej
  • 130 ml ciepłej wody
  • 5 g świeżych drożdży
  • Dodatkowo:
  • 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150 g mąki pszennej typ 500
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 25 g świeżych drożdży

Przgotowanie

1

Zaczyn przygotowujemy co najmniej 12 godzin przed pieczeniem chleba. W tym celu w ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i łączymy z wodą w sporym naczyniu, które przykrywamy folią.

2

Cebulkę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na odrobinie oliwy (można też lekko poddusić z wodą).

3

W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i mieszaninę dodajemy do mąki. Wsypujemy sól, otręby suszoną oraz ostudzoną podsmażoną cebulkę i zagniatamy ciasto, które będzie dość luźne więc dobrze do tego użyć miksera lub programu podstawowego maszyny do pieczenia chleba.

4

Przygotowane ciasto powinno wyrastać około 90-120 minut, w między czasie jednokrotnie je odgazowujemy przebijając palcami.

5

Po upływie tego czasu ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (np keksówka), lub staramy się je uformować na blaszce, natomiast wtedy chleb wyjdzie dość płaski - tak jak na zdjęciu - kwestia gustu.

6

Chleb pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50-60 minut, zależnie jaki stopień wypieczenia skórki chcemy osiągnąć.

A chlebek z przepisu jak się później okazało ważył dokładnie kilo 😉

Może Ci się spodobać również

12 komentarzy

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    9 października 2012 o 03:26

    ten zapach cebulki w chlebku bezcenny 😉

  • Odpowiedz
    Capacitier
    9 października 2012 o 04:44

    Ciekawy ten plackowaty kształt, ale ja jednak wolałabym upiec go w keksówce 😉

  • Odpowiedz
    Madzia B
    9 października 2012 o 05:52

    Mi się kształt podoba:) A chlebek z cebulką…mmmm. A taki własnej roboty to już w ogóle musi być pyszny, aż czuje jego zapach:D Spojrzałam na moje śniadanko…i mi się przykro zrobiło, bo ja mam tylko zwykły, kupny chlebek ziarnisty:D Pozdrawiam!

  • Odpowiedz
    Gosia
    9 października 2012 o 05:59

    cebulowe pieczywo to jedno z moich ulubionych 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    9 października 2012 o 08:40

    jeszcze nigdy nie piekłam chlebka, ale kiedyś musi być ten pierwszy raz;)Twój chlebek wygląda bardzo apetycznie, pozdrawiam A.

  • Odpowiedz
    Tomek gotuje
    9 października 2012 o 10:28

    Chlebek cebulowy jest pyszny 🙂 Twój wygląda pięknie, lubię takie bardziej płaskie bochenki 🙂

  • Odpowiedz
    Cooking??Cooking!!
    9 października 2012 o 18:00

    Kiedyś kupiłam chleb cebulowy i był straszny. Ale teraz, dzięki Tobie, mogę spróbować zrobić go sama :)) Dzięki!!

  • Odpowiedz
    ugotujmyto.pl
    10 października 2012 o 13:59

    Uwielbiam cebulowe chlebki:)!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    10 października 2012 o 16:44

    wygląda pysznie:) pytanie tylko co się robi z tym zaczynem po 12 godzinach?

    • Odpowiedz
      Agata
      11 października 2012 o 20:09

      Zaczyn dodajemy do mąki wraz z wodą podczas formowania ciasta 🙂
      Sam zaczyn oczywiście może stać dłużej niż 12 godzin 🙂

  • Odpowiedz
    Muhammad Farhan
    21 listopada 2012 o 20:19

    There are long lasting ways to get the amazing middle you crave. These genius tips
    Will help you shed inches and pounds, banish the bloat, And feel even more gorgeous.
    we have very best advice for quickly shrinking your tummy. Here are the surprising

    5 Tips to a flat stomach

    Hello, skinny jeans! Stop making these 5 Major mistakes and you will finally lose your stubborn belly fat
    http://juicyabs.com
    http://www.facebook.com/5TipsToAFlatStomach?skip_nax_wizard=true

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    28 stycznia 2013 o 20:09

    Upieczony i zaraz zjedzony bardzo dobry chleb dziękuję za przepis

  • Napisz komentarz