Chlebek cebulowy, jeden z moich ulubionych. Właściwie to bardzo lubię "smakowe chleby", ze śliwką, z orzechami, z serem.. Niestety u nas największym zjadaczem pieczywa jest tato, który zdecydowanie ma odmienne gusta.. ale to nic, cebulowy chlebek lubią (prawie) wszyscy 🙂 Coś czuję, że niedługo porwę się na upieczenie pierwszego pumpernikla.
Pełnoziarnisty cebulowy chleb pszenny
Drukuj przepisSkładniki
- Na zaczyn:
- 150 g mąki pszennej
- 130 ml ciepłej wody
- 5 g świeżych drożdży
- Dodatkowo:
- 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 150 g mąki pszennej typ 500
- 300 ml ciepłej wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 1 duża cebula
- 4 łyżki suszonej cebuli
- 1 łyżeczka oliwy
- 25 g świeżych drożdży
Przgotowanie
Zaczyn przygotowujemy co najmniej 12 godzin przed pieczeniem chleba. W tym celu w ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i łączymy z wodą w sporym naczyniu, które przykrywamy folią.
Cebulkę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na odrobinie oliwy (można też lekko poddusić z wodą).
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i mieszaninę dodajemy do mąki. Wsypujemy sól, otręby suszoną oraz ostudzoną podsmażoną cebulkę i zagniatamy ciasto, które będzie dość luźne więc dobrze do tego użyć miksera lub programu podstawowego maszyny do pieczenia chleba.
Przygotowane ciasto powinno wyrastać około 90-120 minut, w między czasie jednokrotnie je odgazowujemy przebijając palcami.
Po upływie tego czasu ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (np keksówka), lub staramy się je uformować na blaszce, natomiast wtedy chleb wyjdzie dość płaski - tak jak na zdjęciu - kwestia gustu.
Chleb pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50-60 minut, zależnie jaki stopień wypieczenia skórki chcemy osiągnąć.
12 komentarzy
teenager ;)
9 października 2012 o 03:26ten zapach cebulki w chlebku bezcenny 😉
Capacitier
9 października 2012 o 04:44Ciekawy ten plackowaty kształt, ale ja jednak wolałabym upiec go w keksówce 😉
Madzia B
9 października 2012 o 05:52Mi się kształt podoba:) A chlebek z cebulką…mmmm. A taki własnej roboty to już w ogóle musi być pyszny, aż czuje jego zapach:D Spojrzałam na moje śniadanko…i mi się przykro zrobiło, bo ja mam tylko zwykły, kupny chlebek ziarnisty:D Pozdrawiam!
Gosia
9 października 2012 o 05:59cebulowe pieczywo to jedno z moich ulubionych 🙂
Anonimowy
9 października 2012 o 08:40jeszcze nigdy nie piekłam chlebka, ale kiedyś musi być ten pierwszy raz;)Twój chlebek wygląda bardzo apetycznie, pozdrawiam A.
Tomek gotuje
9 października 2012 o 10:28Chlebek cebulowy jest pyszny 🙂 Twój wygląda pięknie, lubię takie bardziej płaskie bochenki 🙂
Cooking??Cooking!!
9 października 2012 o 18:00Kiedyś kupiłam chleb cebulowy i był straszny. Ale teraz, dzięki Tobie, mogę spróbować zrobić go sama :)) Dzięki!!
ugotujmyto.pl
10 października 2012 o 13:59Uwielbiam cebulowe chlebki:)!
Anonimowy
10 października 2012 o 16:44wygląda pysznie:) pytanie tylko co się robi z tym zaczynem po 12 godzinach?
Agata
11 października 2012 o 20:09Zaczyn dodajemy do mąki wraz z wodą podczas formowania ciasta 🙂
Sam zaczyn oczywiście może stać dłużej niż 12 godzin 🙂
Muhammad Farhan
21 listopada 2012 o 20:19There are long lasting ways to get the amazing middle you crave. These genius tips
Will help you shed inches and pounds, banish the bloat, And feel even more gorgeous.
we have very best advice for quickly shrinking your tummy. Here are the surprising
5 Tips to a flat stomach
Hello, skinny jeans! Stop making these 5 Major mistakes and you will finally lose your stubborn belly fat
http://juicyabs.com
http://www.facebook.com/5TipsToAFlatStomach?skip_nax_wizard=true
Anonimowy
28 stycznia 2013 o 20:09Upieczony i zaraz zjedzony bardzo dobry chleb dziękuję za przepis