Bez kategorii

Żytnia tarta z cukinią, kurczakiem i kalafiorem

Poniższa tarta raczej nie ma zbyt głębokiej historii. Udało mi się złapać dzisiaj ostatnią gazetkę "Ale pychota" z fantastyczną silikonową formą  do tart, więc po szybkich oględzinach stanu szufladki z warzywami pomysł zrodził się sam. Swoją drogą odkryłam dziś fantastyczną rzecz. Otwieram pokrywę blendera, wrzucam przekrojoną na 3 kawałki pierś z kurczaka,  naciskam guzik, liczę do 5 i.. mam mielone!  Nareszcie bez wyciągania przedpotopowej maszynki do mielenia! Ja wiem, wiem, to dziwne mielić kurczaka.. ale jakie dobre rzeczy można do środka wsadzić.. Mniam mniam.

Żytnia tarta z cukinią, kurczakiem i kalafiorem

Drukuj przepis
Porcje: Forma o średnicy 27 cm

Składniki

  • Spód:
  • 180 g mąki żytniej typ 720
  • 30 g otrębów pszennych
  • 1 jajko
  • 70 ml jogurtu naturalnego
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • Wypełnienie:
  • 200 g cukinii
  • 130 g piersi z kurczaka
  • 150 g kalafiora
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 jajko + 1 białko jaja
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1 kula mozzarelli light
  • zioła prowansalskie
  • ostra papryka
  • świeża pietruszka

Przgotowanie

1

Na stolnicę wysypujemy mąkę, otręby i łączymy z resztą składników zagniatając jednolite ciasto, które powinno być elastyczne i nie kleić się do dłoni (można użyć podstawowego programu maszyny do pieczenia chleba, która zagniecie za nas ciasto lub pomóc sobie mikserem).

2

Ciasto rozwałkowujemy na cieniutki, okrągły placek, układamy go w formie i robimy kilka dziurek widelcem, żeby powietrze nie tworzyło bąbli. Podpiekamy około 20 minut w 180 stopniach, następnie studzimy.

3

W między czasie na dużych oczkach tarki ucieramy do miski obraną cukinię (ewentualnie odsączamy, jeśli jest taka potrzeba).

4

Pierś z kurczaka mielimy i wkładamy do naczynia z cukinią, wbijamy jajko, dodajemy białko, sól, pieprz i wyciśnięty czosnek, a następnie całość dokładnie mieszamy i przelewamy do ostudzonego spodu.

5

Wierzch tarty posypujemy utartą mozzarellą, a następnie układamy kawałki podgotowanego w lekko osolonej wodzie kalafiora. Tartę lekko posypujemy ziołami prowansalskimi, ostrą papryką, a na końcu układamy na niej listki pietruszki.

6

Ponownie wkładamy formę do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach 20 minut, po czym kolejne 5 z użyciem termoobiegu.

7

Jeśli nie posiadamy formy silikonowej, należy wyłożyć naczynie papierem do pieczenia.

Może Ci się spodobać również

31 komentarzy

  • Odpowiedz
    Kama
    10 września 2012 o 22:46

    Super przepis, to już wiem co w środę na obiad 😉

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    11 września 2012 o 03:43

    pyszna ta tarta *.*

  • Odpowiedz
    Capacitier
    11 września 2012 o 04:49

    Apetycznie się zapowiada 😉

  • Odpowiedz
    Elexis
    11 września 2012 o 04:52

    Też mam tą formę:) Z miksowaniem kurczaka nie próbowałam, ale zawsze mnie wkurza wyjmowanie maszynki, mycie jej…nigdy mi się nie chce:) Więc spróbuję. A tarta pyszna:)

  • Odpowiedz
    kaczodajnia
    11 września 2012 o 06:05

    Ja jednak wolę zmielone w maszynce mięso, w blenderze nie osiągniemy jednak takiej samej faktury. Chociaż rozumiem, że w tarcie ta faktura i tak zginie w połączeniu z innymi składnikami, więc w sumie dobry pomysł.

  • Odpowiedz
    JuicyBeige
    11 września 2012 o 07:18

    Mmm…pysznie wygląda 🙂

  • Odpowiedz
    dezemka
    11 września 2012 o 07:29

    Pychotka, kolejny przepis do wypróbowania:)

  • Odpowiedz
    Aga
    11 września 2012 o 08:57

    Bardzo mi się podoba:)

  • Odpowiedz
    Tomek gotuje
    11 września 2012 o 09:27

    Mam foremki do muffinek z "Ale pychota", formę do tarty też będę miał, bo upolowała mi ją mama, ale nie wiem kiedy do mnie dotrze 😉
    Tarta bardzo smakowita 🙂 A co do mielenia mięsa to ja właśnie specjalnie sprowadziłem sobie przedpotopową maszynkę do mielenia mięsa, bo w blenderze jednak to mięso wychodziło mi jakieś nie takie 😉

  • Odpowiedz
    AniaM
    11 września 2012 o 10:39

    ooo i to będzie mój obiad na weekend:) – kobiecemysli.pl

  • Odpowiedz
    Joanna WI
    11 września 2012 o 11:29

    czym mogłabym zastąpić kurczaka by tarta wyszła wegetariańska?

    • Odpowiedz
      Agata
      11 września 2012 o 12:36

      Serem twarogowym lub np utartym żółtym, można też dodać więcej jajek.
      Oczywiście jeśli lubisz to tofu myślę, że też będzie pasowało 🙂

  • Odpowiedz
    Madleine
    11 września 2012 o 12:17

    uwielbiam takie tarty!

  • Odpowiedz
    sniadankomania
    11 września 2012 o 13:20

    mam taką samą formę do tarty 🙂
    wygląda przepysznie na pewno wypróbuję, bo przymierzam się od dłuższego czasu!

  • Odpowiedz
    lekki brzusio
    11 września 2012 o 14:01

    farsz wyszedł niesamowity. Zawsze się zastanawiam jak go zrobić i nigdy nie potrafię wymyślić.

  • Odpowiedz
    Szybcy i głodni
    11 września 2012 o 14:04

    Ale fajne! Juz sobie obmyslamy, co jeszcze mozna wrzucic na ten fajny spod. To dopiero inspiracja! Dzieki 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    12 września 2012 o 10:42

    świetny przepis(jak wszystkie) i już nie mogę doczekać się kiedy go wypróbuje. Od niedawna odwiedzam twój blog i brakuje mi bardzo etykiety-kolacja. fajnie byłoby wiedzieć co mogę jeść wieczorami. Pozdrawiam i czekam na nowe przepisy :*

  • Odpowiedz
    anpapi
    12 września 2012 o 13:11

    świetna obiadowa propozycja, zapisuję:)

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    12 września 2012 o 15:36

    fajnie, że do przepisów dodajesz wartość kaloryczną 😉 super, a tutaj w przypadku tego przepisu ile kcal okolo będzie miał jeden kawałek średniej wielkości?

    • Odpowiedz
      Agata
      12 września 2012 o 15:38

      1/4 tarty to około 380 kalorii 🙂

    • Odpowiedz
      Agata
      12 września 2012 o 15:41

      Myślę, że to taka optymalna porcja dla 1 osoby 🙂

  • Odpowiedz
    Magdalena M
    16 września 2012 o 20:04

    Super przepis, super zdjęcia, bardzo apetycznie wygląda.
    Tylko mam pytanie czy tam jest na pewno 180g mąki? czy miało być 80g? bo przeglądam Twoje inne przepisy na tarty i jest np. około 70g?
    Może ja się mylę nie wiem, ale dopytuję bo chcę ją zrobić.
    Pozdrawiam:*

    • Odpowiedz
      Agata
      16 września 2012 o 20:30

      Też zaczynałam robić ciasto z mniejszej ilości, ale ta foremka jest spora!
      Biała porcelanowa forma w której wcześniej robiłam tarty jest chyba 6 cm mniejsza w średnicy, co okazało się być jednak dużą różnicą 🙂
      Mam nadzieje, że wyjdzie i na zapas życzę smacznego!:)

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    28 września 2012 o 18:49

    czy można użyć zamiast takiej silikonowej formę teflonową?

    • Odpowiedz
      Agata
      28 września 2012 o 18:50

      Myślę, że tak, ale na wszelki wypadek wyłożyłabym chociaż dno papierem do pieczenia 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    20 sierpnia 2013 o 14:29

    Super przepis! Wyprobowalam dzis i wyszedl pyszny obiad! 🙂

  • Odpowiedz
    Iwona Filipczak
    25 stycznia 2014 o 21:46

    Ja dodalam jeszcze pieczarki. Brzegi sie wysuszyly, ale całosc smakowała 🙂 !!!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    23 września 2014 o 10:28

    Zrobiłam z Twojego przepisu tylko ciasto a farsz to już moja inwencja 😉 Wyszło super, mąkę mialam razową ale innego typu i bylo ok 😉
    Dziękuję, będę zaglądała 🙂

  • Odpowiedz
    Unknown
    17 września 2015 o 07:42

    Bardzo fajny przepis, użyłam go już dwa razy; Kurczaka jednak kroiłam w drobną kostkę i dodałam pieczarki (lekko podsmażone razem z kurczakiem przed wrzuceniem do tarty). Wyszło ekstra! 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    16 listopada 2016 o 13:13

    To jaką średnicę ma ta forma? Bo moja 27 i w końcu nie wiem, czy użyć tych proporcji, czy zmienić…

  • Odpowiedz
    rinka023
    25 lipca 2017 o 14:27

    tarta wyszla super 😉

  • Napisz komentarz