Bez kategorii

Lekkie placuszki marchewkowo – jabłkowe

Muszę powiedzieć, że placuszki z cukinii spotkały się z bardzo ciepłym przyjęciem i wiem, że zostały już kilkakrotnie wypróbowane, ba - nawet bardzo smakowały! Idąc za ciosem, bo muszę przyznać, że też mam słabość do tych małych okrąglaków, dziś zrobiłam w słodką wersję, chociaż i jedno z moich ulubionych warzyw się w niej znalazło. W ogóle jakiś taki ten przepis w jesiennym klimacie.. to chyba w przypływie przerażającej wizji wstawania jutro o 6 aby zacząć nowy semestr... tak tak "koniec laby".

Lekkie placuszki marchewkowo - jabłkowe

Drukuj przepis
Porcje: Przepis na 1 porcję

Składniki

  • 70 g utartej marchewki
  • 100 g utartego jabłka
  • 2 jajka
  • 15 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 1 łyżeczka miodu (lub 2/3 łyżeczki stewii)
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • +
  • 3 łyżki kremowego jogurtu naturalnego (ja używam activii)**
  • 3 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka miodu
  • łyżka otartej skórki z pomarańczy
  • szczypta cynamonu

Przgotowanie

1

Obraną marchewkę ucieramy na drobnych oczkach tarki, natomiast jabłko na dużych.

2

Jajka ubijamy lekko (w całości) blenderem lub mikserem, dodajemy mąkę, otręby i łączymy z utartym jabłkiem i marchwią. Całość doprawiamy i dosładzamy (oczywiście opcjonalnie) po czym dokładnie mieszamy.

3

Placuszki smażymy bez tłuszczu, powinny nam wyjść 4 sztuki. Podczas smażenia polecam przykryć patelnię, placuszki szybciej zetną się na górze co ułatwi obracanie.

4

Pomarańcz przed otarciem skórki musimy wyparzyć, następnie łączymy jogurt z sokiem, skórką i miodem oraz dodajemy cynamon.

** Jogurt powinien mieć raczej kremowy smak, niektóre „kwaskowate” jogurty naturalne w połączeniu z sokiem pomarańczowym będą zbyt kwaśne bez dużej porcji cukru.

A, i ponawiam prośbę!
Biorę udział w II etapie konkursu Kuchnia 24/7
Każdy kto zagłosuje w aplikacji https://apps.facebook.com/paczkomaty_kuchnia/ 
będzie mógł odebrać dla siebie paczuche od Winiary w najbliższym paczkomacie!:-)
Moje menu nosi nazwę „Całodniowo smacznie i zdrowo”, a po wpisaniu danych można zagłosować na każdy z pięciu przepisów.Z góry bardzo dziękuję, może uda mi się wygrać dzięki Wam warsztaty 🙂

Może Ci się spodobać również

27 komentarzy

  • Odpowiedz
    Magdalena M
    30 września 2012 o 22:29

    Świetne! Do zrobienia! Koniecznie:)

  • Odpowiedz
    favtrav
    30 września 2012 o 23:00

    wyglądają smacznie!

  • Odpowiedz
    Elficzna
    30 września 2012 o 23:57

    uwielbiam wszelkie ciasta i placuszki z marchwią <3

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    1 października 2012 o 03:24

    bardzo fajny przepis na pyszne i zdrowe placuszki 😉 super !

  • Odpowiedz
    kuchcikOla
    1 października 2012 o 04:31

    aż mi się jeść zachciało 🙂

  • Odpowiedz
    whiness
    1 października 2012 o 04:49

    Muszę kiedyś spróbować je zrobić 🙂 Wyglądają przepysznie.

  • Odpowiedz
    Capacitier
    1 października 2012 o 05:06

    Coś w sam raz dla mnie 😉

  • Odpowiedz
    Joanna
    1 października 2012 o 05:33

    Łączę się w bólu, ja codziennie będę wstawać 6:20-6:30 :<

  • Odpowiedz
    use imagination
    1 października 2012 o 07:05

    Aaa, koniecznie muszę wypróbować ten przepis, wyglądają przepysznie!

  • Odpowiedz
    lekki brzusio
    1 października 2012 o 07:25

    wyglądają rewelacyjnie

  • Odpowiedz
    Madzialena
    1 października 2012 o 07:45

    Świetnie się prezentują, uwielbiam połączenie jabłka i marchewki 🙂 Super na jesienne śniadanie 🙂

  • Odpowiedz
    kaczodajnia
    1 października 2012 o 07:48

    Ja też lubię wszelkie placuszki. Robiłam kiedyś z Twojego przepisu bananowe z ricottą i były pyszne, te na pewno też będą;) pozdrawiam

  • Odpowiedz
    Cooking??Cooking!!
    1 października 2012 o 07:59

    Pyszności!! Głos oddany :))

  • Odpowiedz
    JuicyBeige
    1 października 2012 o 08:16

    Pysznie wyglądają! Ja codziennie wstaję o 6.30 🙁

  • Odpowiedz
    Ola
    1 października 2012 o 08:46

    no no, kolejny trafiony pomysł w kwestii placków 😉

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    1 października 2012 o 08:46

    Placuszki wyglądają baaaardzo smakowicie, uwielbiam połączenia marchewki z jabłuszkiem, więc dla mnie to idealny przepis:) pozdrawiam A.

  • Odpowiedz
    Madleine
    1 października 2012 o 09:01

    nie jadłam nigdy czegos takiego 🙂 muszą byc pyszne!

  • Odpowiedz
    Basia
    1 października 2012 o 09:08

    Uwielbiam Twoje lekkie przepisy 🙂
    Od razu mam ochotę lecieć do kuchni i pichcić 🙂
    Pozdrawiam serdecznie!

  • Odpowiedz
    kocie-smaki
    1 października 2012 o 11:28

    uwielbiam! 🙂

  • Odpowiedz
    Sonn.
    1 października 2012 o 13:02

    wyglądają super 🙂 mam pytanie – będziesz ciągle dodawać tabele wartości odzywczych do kazdego przepisu? były bardzo przydatne 😉

    • Odpowiedz
      Agata
      1 października 2012 o 13:07

      Tak będę, ale wygląda na to, że portal e-kcal chwilowo nie działa 😉

  • Odpowiedz
    AZgotuj!
    1 października 2012 o 15:14

    Biorę ten przepis:)

  • Odpowiedz
    Kamciss
    1 października 2012 o 17:50

    Jeszcze takich nie jadłam, ale wyglądają pysznie 🙂

  • Odpowiedz
    Sonn.
    3 października 2012 o 16:47

    to super, wielkie dzięki! 🙂

  • Odpowiedz
    Majka1503
    17 stycznia 2013 o 06:18

    To jest pierwszy przepis jaki wypróbowałam z Twojego bloga.
    Przez ostatnie dni miałam jakiegoś doła, ale po zjedzeniu tych placków na śniadanie, mam mnóstwo energii i zapału do wszystkiego!
    Pyszne są, dzięki 🙂

  • Odpowiedz
    Weronika Włodarek
    8 grudnia 2013 o 09:38

    Mam pytanie. Ile dokładnie należy użyć marchewki i jabłka (chodzi mi o sztuki). Robiłam dzisiaj te placuszki i mam wrażenie, że utarłam ich zbyt dużo, chociaż ostatni placek wyszedł mi bardzo ładny to i tak był w środku wilgotny a chyba powinien być "zwarty". W smaku były bardzo dobre jednak trochę zastanawia mnie ta konsystencja 😉

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    20 marca 2016 o 13:23

    Ta "pomarańczA", a nie ten "pomarańcz". Błagam…

  • Napisz komentarz