Muszę powiedzieć, że placuszki z cukinii spotkały się z bardzo ciepłym przyjęciem i wiem, że zostały już kilkakrotnie wypróbowane, ba - nawet bardzo smakowały! Idąc za ciosem, bo muszę przyznać, że też mam słabość do tych małych okrąglaków, dziś zrobiłam w słodką wersję, chociaż i jedno z moich ulubionych warzyw się w niej znalazło. W ogóle jakiś taki ten przepis w jesiennym klimacie.. to chyba w przypływie przerażającej wizji wstawania jutro o 6 aby zacząć nowy semestr... tak tak "koniec laby".
Lekkie placuszki marchewkowo - jabłkowe
Drukuj przepisSkładniki
- 70 g utartej marchewki
- 100 g utartego jabłka
- 2 jajka
- 15 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 1 łyżeczka miodu (lub 2/3 łyżeczki stewii)
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- +
- 3 łyżki kremowego jogurtu naturalnego (ja używam activii)**
- 3 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka miodu
- łyżka otartej skórki z pomarańczy
- szczypta cynamonu
Przgotowanie
Obraną marchewkę ucieramy na drobnych oczkach tarki, natomiast jabłko na dużych.
Jajka ubijamy lekko (w całości) blenderem lub mikserem, dodajemy mąkę, otręby i łączymy z utartym jabłkiem i marchwią. Całość doprawiamy i dosładzamy (oczywiście opcjonalnie) po czym dokładnie mieszamy.
Placuszki smażymy bez tłuszczu, powinny nam wyjść 4 sztuki. Podczas smażenia polecam przykryć patelnię, placuszki szybciej zetną się na górze co ułatwi obracanie.
Pomarańcz przed otarciem skórki musimy wyparzyć, następnie łączymy jogurt z sokiem, skórką i miodem oraz dodajemy cynamon.
** Jogurt powinien mieć raczej kremowy smak, niektóre „kwaskowate” jogurty naturalne w połączeniu z sokiem pomarańczowym będą zbyt kwaśne bez dużej porcji cukru.
Każdy kto zagłosuje w aplikacji https://apps.facebook.com/paczkomaty_kuchnia/
będzie mógł odebrać dla siebie paczuche od Winiary w najbliższym paczkomacie!:-)
Moje menu nosi nazwę „Całodniowo smacznie i zdrowo”, a po wpisaniu danych można zagłosować na każdy z pięciu przepisów.Z góry bardzo dziękuję, może uda mi się wygrać dzięki Wam warsztaty 🙂
27 komentarzy
Magdalena M
30 września 2012 o 22:29Świetne! Do zrobienia! Koniecznie:)
favtrav
30 września 2012 o 23:00wyglądają smacznie!
Elficzna
30 września 2012 o 23:57uwielbiam wszelkie ciasta i placuszki z marchwią <3
teenager ;)
1 października 2012 o 03:24bardzo fajny przepis na pyszne i zdrowe placuszki 😉 super !
kuchcikOla
1 października 2012 o 04:31aż mi się jeść zachciało 🙂
whiness
1 października 2012 o 04:49Muszę kiedyś spróbować je zrobić 🙂 Wyglądają przepysznie.
Capacitier
1 października 2012 o 05:06Coś w sam raz dla mnie 😉
Joanna
1 października 2012 o 05:33Łączę się w bólu, ja codziennie będę wstawać 6:20-6:30 :<
use imagination
1 października 2012 o 07:05Aaa, koniecznie muszę wypróbować ten przepis, wyglądają przepysznie!
lekki brzusio
1 października 2012 o 07:25wyglądają rewelacyjnie
Madzialena
1 października 2012 o 07:45Świetnie się prezentują, uwielbiam połączenie jabłka i marchewki 🙂 Super na jesienne śniadanie 🙂
kaczodajnia
1 października 2012 o 07:48Ja też lubię wszelkie placuszki. Robiłam kiedyś z Twojego przepisu bananowe z ricottą i były pyszne, te na pewno też będą;) pozdrawiam
Cooking??Cooking!!
1 października 2012 o 07:59Pyszności!! Głos oddany :))
JuicyBeige
1 października 2012 o 08:16Pysznie wyglądają! Ja codziennie wstaję o 6.30 🙁
Ola
1 października 2012 o 08:46no no, kolejny trafiony pomysł w kwestii placków 😉
Anonimowy
1 października 2012 o 08:46Placuszki wyglądają baaaardzo smakowicie, uwielbiam połączenia marchewki z jabłuszkiem, więc dla mnie to idealny przepis:) pozdrawiam A.
Madleine
1 października 2012 o 09:01nie jadłam nigdy czegos takiego 🙂 muszą byc pyszne!
Basia
1 października 2012 o 09:08Uwielbiam Twoje lekkie przepisy 🙂
Od razu mam ochotę lecieć do kuchni i pichcić 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
kocie-smaki
1 października 2012 o 11:28uwielbiam! 🙂
Sonn.
1 października 2012 o 13:02wyglądają super 🙂 mam pytanie – będziesz ciągle dodawać tabele wartości odzywczych do kazdego przepisu? były bardzo przydatne 😉
Agata
1 października 2012 o 13:07Tak będę, ale wygląda na to, że portal e-kcal chwilowo nie działa 😉
AZgotuj!
1 października 2012 o 15:14Biorę ten przepis:)
Kamciss
1 października 2012 o 17:50Jeszcze takich nie jadłam, ale wyglądają pysznie 🙂
Sonn.
3 października 2012 o 16:47to super, wielkie dzięki! 🙂
Majka1503
17 stycznia 2013 o 06:18To jest pierwszy przepis jaki wypróbowałam z Twojego bloga.
Przez ostatnie dni miałam jakiegoś doła, ale po zjedzeniu tych placków na śniadanie, mam mnóstwo energii i zapału do wszystkiego!
Pyszne są, dzięki 🙂
Weronika Włodarek
8 grudnia 2013 o 09:38Mam pytanie. Ile dokładnie należy użyć marchewki i jabłka (chodzi mi o sztuki). Robiłam dzisiaj te placuszki i mam wrażenie, że utarłam ich zbyt dużo, chociaż ostatni placek wyszedł mi bardzo ładny to i tak był w środku wilgotny a chyba powinien być "zwarty". W smaku były bardzo dobre jednak trochę zastanawia mnie ta konsystencja 😉
Anonimowy
20 marca 2016 o 13:23Ta "pomarańczA", a nie ten "pomarańcz". Błagam…