Bez kategorii

Co z nadmiarem pomidorów?

Jest u mnie w domu kilka produktów, których brak wprowadza ogólną nerwowość taty i czy leje, czy wieje to koniecznie trzeba natychmiast iść po nie do sklepu. W pierwszym rzędzie są to jajka i cebula, następnie mleko (tu ja robię się nerwowa) i makaron. No właśnie - makaron, jak jest bardzo źle z czasem, można w 10 minut go zagotować, dodać 2 łyżeczki pesto, ewentualnie utrzeć trochę sera i jest fantastyczny obiad, który uwielbiają wszyscy. Właściwie to bardzo lubię makaronowe wariacje i muszę przyznać, że to właśnie ten dodatek skrobiowy zdecydowanie najdłużej utrzymuje mnie w stanie "jestem najedzona". Dzisiaj przepis, który też pomoże Wam zagospodarować nadmiar działkowych pomidorów 🙂

Mocno pomidorowe penne z niebieskim serem

Drukuj przepis
Porcje: Przepis na porcję dla 4 osób

Składniki

  • 320 g pełnoziarnistego penne
  • 400 g pomidorów (mogą być z puszki)
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 50 g niebieskiego sera
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oregano
  • papryka słodka, chili
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 40 g jogurtu greckiego light
  • sól
  • świeży szczypiorek

Przgotowanie

1

Jeśli chcemy użyć świeżych pomidorów, musimy je sparzyć, obrać ze skróty, a następnie lekko rozdrobnić, zagotować w rondelku, a następnie zblenderować.

2

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę oraz wyciśnięty czosnek i podsmażamy przez kilka minut.

3

Wcześniej przygotowane pomidory (lub zmiksowane z puszki) wlewamy na patelnię, dodajemy łyżeczkę soli, ocet balsamiczny, odrobinę chili i papryki oraz zioła i całość gotujemy, aż pomidory odparują i całość wyraźnie zgęstnieje.

4

W między czasie w lekko osolonej wodzie gotujemy makaron.

5

Gdy sos pomidorowy zgęstnieje, dodajemy jogurt grecki, a następnie gotowy makaron i połowę utartego niebieskiego sera (ucieramy go na dużych oczkach tarki) i dokładnie mieszamy.

6

Całość przekładamy do dużego naczynia i posypujemy resztą sera i posiekanym świeżym szczypiorkiem.


Propozycja obiadowa w akcji Kuchnia 24/7 – łatwy, w miarę szybki przepis na makaron, króty w mojej rodzinie lubią wszyscy. Obiad to ważny posiłek i najlepiej dzielić go z bliskimi.

Może Ci się spodobać również

22 komentarze

  • Odpowiedz
    Capacitier
    5 września 2012 o 04:46

    Szkoda, że moja siostra jest przeciwniczką takich wyraziście pomidorowych potraw ;(.

  • Odpowiedz
    Bee
    5 września 2012 o 07:02

    Uwielbiam dania z serem pleśniowym, tak jak z pomidorami ale jeszcze nie łaczyłam ich razem, koniecznie spróbuję 🙂

  • Odpowiedz
    Fabryka Odkryć kulinanrych Mniamm
    5 września 2012 o 07:20

    Tak, makaron w spiżarni jest obowiązkowy nie ma opcji aby zabrakło…. co do pomidorów to niby nigdy ich dość ale od kilku dni wszystkie posiłki obfitują u nas w pomidory a moce przerobowe mamy niezbyt wielkie 🙂 zaproszę więc znajomych na utylizację pomidorów w Twojej wersji z serem pleścniowym. dzięki za przepis. pozdrawiam kami

  • Odpowiedz
    Madzialena
    5 września 2012 o 07:23

    Świeże pomidory są w tym roku tak pyszne, że koniecznie muszę wypróbować Twój przepis na ten makaron! Już sobie wyobrażam ten smak,mmm… 🙂

  • Odpowiedz
    Beatrice
    5 września 2012 o 07:29

    Świetne są takie makarony! proste, szybkie w wykonaniu i niesamowicie smaczne! Kusisz niesamowicie 🙂

  • Odpowiedz
    Brenia
    5 września 2012 o 07:54

    Bardzo lubię takie smaki, makaron, pomidory.. mniam 😉

  • Odpowiedz
    Canette
    5 września 2012 o 08:15

    O to jest coś dla mnie, bo pomidorów mam jeszcze od groma 😀 Ja też uwielbiam makaronowe wariacje, można stworzyć tyle połączeń, że się nie znudzi 🙂

  • Odpowiedz
    Neddle
    5 września 2012 o 09:07

    immm ulubione moje.. aromatyczny makaron ;D

  • Odpowiedz
    Magda
    5 września 2012 o 10:07

    dzisiaj będzie u mnie na obiad!:) tylko zamiast sera niebieskiego, dam camembert, bo akurat taki mam 🙂

  • Odpowiedz
    Tomek gotuje
    5 września 2012 o 10:31

    Smakowite 🙂 Chciałbym mieć nadmiar działkowych pomidorów 😉

  • Odpowiedz
    Agnieszka
    5 września 2012 o 13:25

    Ja makaron z pomidorami, szczególnie w sezonie, mogłabym jeść codziennie. 🙂

  • Odpowiedz
    Monia
    5 września 2012 o 13:31

    nigdy się nie nudzi:) pozdrawiam:)

  • Odpowiedz
    Jagienka
    5 września 2012 o 15:02

    i mam dzisiejszą kolacje 🙂

  • Odpowiedz
    Cuks ♥
    5 września 2012 o 16:12

    ostatnio robiłam Twoje papryczki, mmmmmmmmniam!

  • Odpowiedz
    aanneke
    5 września 2012 o 16:51

    Heh, właśnie przed godziną, po powrocie do domu i stwierdzeniu, że w lodówce pełno pomidorów i niczego więcej, upichciłam sobie bardzo podobne danie! 🙂 Viva la pasta!

  • Odpowiedz
    duzo sole
    5 września 2012 o 22:18

    Moja dzisiejsza kolacja podobnie wyglądała :).

  • Odpowiedz
    cote
    6 września 2012 o 17:57

    Bardzo cieszę się, że natrafiłam na Twój blog. Zwracam uwagę na to, co wkładam na talerz odkąd rozpoczęłam pracę modelki w wieku 16 lat. Twoje przepisy są bardzo pomocne przy dbaniu o szczupłą sylwetkę, a blog przejrzysty, czytelny i niezwykle miły dla oka.

    Obserwuję i zapraszam do siebie na pierwszy i jedyny blog o ŻYCIU I PRACY MODELKI "OD KUCHNI". W ostatnim poście dużo na temat diety modelek i zdrowego odżywiania, więc może Cię zainteresuje 😉

    http://wieszaknawybiegu.blogspot.com/

  • Odpowiedz
    Ewcia
    9 września 2012 o 17:48

    Zrobiłam dokładnie wg przepisu. Cudowny smak 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    13 września 2012 o 15:28

    niby nic bo sos bazowo pomidorowy ale dodatki czynią cuda
    zrobiłam, pyszne!

  • Odpowiedz
    Agata
    13 września 2012 o 20:05

    Bardzo się cieszę, że smakuje!:)

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    6 kwietnia 2013 o 05:11

    Greаt web site you haѵе got here.. It's difficult to find good quality writing like yours nowadays. I truly appreciate individuals like you! Take care!!

    My web site – payday loans

  • Odpowiedz
    BOLEK
    26 września 2016 o 07:09

    boshhhhh jakie dobre!!!!!!!!!!!!!!dzieki

  • Napisz komentarz