Bez kategorii

A to Ci dopiero.. „buły”.

Już wczoraj myślałam o zużyciu choć drobnej ilości pesto, która w liczbie 8 słoików zajmuje mi większość dolnej półki w lodówce.. Czas na bułki. Złapałam rano tatę wychodzącego do sklepu i uprzedziłam z miejsca,  żeby nie kupował pieczywa, bo zamierzam coś upiec. Pół godziny później ciasto już sobie rośnie i słyszę: "Tylko takie wiesz.. duuuże te bułki zrób, nie lubię małych bułek". No dobrze, to są (były) duże, całe pięć.

Pszenne zawijasy z bazyliowym pesto

Drukuj przepis
Porcje: Przepis na 5 bardzo dużych bułek

Składniki

  • 350 g mąki pszennej*
  • 40 g otrębów pszennych*
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 150 ml wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 20 g bazyliowego pesto
  • * (mąkę pszenną i otręby można zastąpić 400 g mąki pełnoziarnistej)

Przgotowanie

1

Drożdże rozprowadzamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżeczkę cukru. Odczekujemy około 15 minut, aż całość zacznie się pienić.

2

Rozczyn łączymy z resztą składników i wyrabiamy elastyczne ciasto, które przykrywamy ściereczką i odczekujemy około 2 godziny aż wyrośnie.

3

Gotowe ciasto formujemy w wałek i kroimy na 5 równych części.

4

Z każdego kawałka formujemy w dłoniach stosunkowo cienki placek i smarujemy go łyżeczką pesto (zostawiały 1 cm po bokach).

5

Posmarowane placki zawijamy w ciasne rulony i delikatnie sklejamy na końcach.

6

Gotowe wałeczki układamy na papierze do pieczenia, wkładamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę na 170 stopni, pieczemy 30 minut, a następnie kolejne 5 z termoobiegiem.

 

Może Ci się spodobać również

19 komentarzy

  • Odpowiedz
    Anna i Grzegorz
    16 września 2012 o 22:22

    Piękne i smaczne!

  • Odpowiedz
    whiness
    17 września 2012 o 04:35

    Zdrowe, a jakie dobre muszą być… 🙂

  • Odpowiedz
    Capacitier
    17 września 2012 o 04:38

    O, a ja dzisiaj mam kanapki z pesto! 😉

  • Odpowiedz
    Joanna Jamróz
    17 września 2012 o 07:12

    mniam wyglądają super :)) musze sie sama w końcu wziąć za pieczenie chleba/bułek:D
    pozdr.,
    http://your-naturalhealth.blogspot.com/

  • Odpowiedz
    kaczodajnia
    17 września 2012 o 07:59

    Mam ostatnio manie-pesto. Dodaje niemal do wszystkiego.

  • Odpowiedz
    kasandraa6
    17 września 2012 o 08:37

    domowe pieczywo najlepsze, wygląda bosko

  • Odpowiedz
    better-choice
    17 września 2012 o 09:37

    Pycha, naprawdę!

  • Odpowiedz
    lekki brzusio
    17 września 2012 o 09:48

    nie, no jakie pyszności a jaki zapach musiał byc przy pieczeniu niesamowity.

  • Odpowiedz
    cote
    17 września 2012 o 09:59

    Właśnie wczoraj tata zrobił pyszne pesto z naszej działkowej bazylii, więc biegnę po mąkę i drożdże!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    17 września 2012 o 10:14

    Ale wspaniale wyglądają, aż się głodna zrobiłam:) A.

  • Odpowiedz
    Aneta Wojciechowska
    17 września 2012 o 12:40

    uwielbiam domowe pieczywo, a Twoje bułki muszą być pyszne :))

  • Odpowiedz
    Kamciss
    17 września 2012 o 15:30

    Idealne! Uwielbiam pesto 🙂

  • Odpowiedz
    Magdalena M
    17 września 2012 o 19:50

    Ale super te buły, widzę, że już nic nie zostało 😉

  • Odpowiedz
    Weronika Król
    17 września 2012 o 22:38

    Wielkie buły z pesto! Jesteś niezastąpionym geniuszem kulinarnym, nie może być na świecie nic lepszego !

  • Odpowiedz
    na krachym spodzie
    18 września 2012 o 18:42

    pomysłowe te buły i pewnie smaczne

  • Odpowiedz
    Veronica (springplate)
    19 września 2012 o 12:19

    natychmiast zapisuję, nie da się przejść obojętnie obok Twoich buł!:)

  • Odpowiedz
    malwa
    20 września 2012 o 19:38

    jeszcze nigdy nie jadlam domowego pieczywa 🙁
    az normalnie spisuje sobie ten przepis zeby wyprobowac zrobic w wolnym czasie 🙂

  • Odpowiedz
    smerfetka79
    23 września 2012 o 22:30

    wyglądają genialnie…a blog bardzo interesujący

  • Odpowiedz
    Aurora Borealis
    3 stycznia 2014 o 16:05

    tak się zastanawiam jak to robisz, że ciasto drożdżowe tak pięknie Ci rośnie ?
    mi wyszły są mięciutkie ale nie tak wyrośnięte.. może dlatego że zrobiłam 6 zamiast 5 ..hmm

  • Napisz komentarz