Bez kategorii

Tym razem pikantne z papryczką i pesto

Dorota wróciła do Włoch, mama dalej leży w szpitalu na dodatek na mlecznej diecie.. I komu ja mam piec muffiny? Dobrze, że można liczyć na tatę, jemu tam 12 muffinów solo nie straszne. Dziś dla odmiany na ostro (podobno bardzo). Tyle miejsca w lodówce.. i nawet cebuli w kuchni nie ma, to już musi być bardzo źle.

Pikantne żytnie muffiny z pesto

Drukuj przepis

Składniki

  • 300 g mąki żytniej
  • 150 ml wody
  • 100 g śmietany 12%
  • 50 ml oliwy
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g czerwonej papryki
  • 1 duża cebula
  • 40 g chudej szynki
  • pieprz, sól, zioła prowansalskie
  • przyprawa do grilla
  • 1 łyżeczka pesto

Przgotowanie

1

Cebulę drobno siekamy, papryczkę kroimy w kostkę, a plastry szynki w małe kawałki. Pokrojone składniki podsmażamy na patelni z połową oliwy, doprawiamy lekko solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

2

Do miski przesiewamy mąkę, sodę i proszek, dodajemy jajko, resztę oliwy, śmietanę, pesto i wodę, a następnie zawartość patelni. Całość doprawiamy jeszcze płaską łyżeczką soli i pieprzem (wedle uznania) dokładnie mieszamy i nakładamy do foremek (ciasto powinno być dość gęste).

3

Gdy nałożymy już masę, każdą muffinkę posypujemy przyprawą do grilla.

4

Babeczki pieczemy w 180 stopniach 35 minut, a następnie zostawiamy je w ciepłym piekarniku kolejne 10 minut.

Może Ci się spodobać również

15 komentarzy

  • Odpowiedz
    Magda
    23 sierpnia 2012 o 22:03

    oj, musze sie w koncu skusic na takie muffiny wytrawne 🙂

  • Odpowiedz
    Capacitier
    24 sierpnia 2012 o 05:09

    Moją rodzinę jakoś niezbyt przekonują wytrawne muffinki.
    Ale ja osobiście lubię takie niecodzienne przysmaki :).

  • Odpowiedz
    kuchenny bałagan
    24 sierpnia 2012 o 07:48

    świetna propozycja, jeszcze nie robiłam wytrawnych muffinek, cóż za niedopatrzenie! 🙂

  • Odpowiedz
    whiness
    24 sierpnia 2012 o 08:08

    Na moją pomoc też mogłabyś liczyć, porwałabym jednego bez wahania 😉

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    24 sierpnia 2012 o 09:05

    mmmm pyszności :)))

  • Odpowiedz
    Alina w Krainie Smaków
    24 sierpnia 2012 o 10:36

    Zawsze robiłam słodkie muffiny, ale myślałam, że trzeba w końcu wypróbować wersję słoną. Wyglądają świetnie, więc przy najbliższej okazji postaram się wypróbować. 🙂

  • Odpowiedz
    victoria
    24 sierpnia 2012 o 13:05

    dziwne, ale jeszcze nigdy nie jadłam muffinek na słono, wyglądają bardzo smacznie! muszę spróbować ;))

  • Odpowiedz
    Beatrice
    24 sierpnia 2012 o 13:28

    Bardzo lubię wytrawne muffiny, a takie jak Twoje to już w ogóle 🙂

  • Odpowiedz
    Karolina Ufniarz
    24 sierpnia 2012 o 14:05

    Nigdy nie jadłam muffin w wersji innej niż na słodko. Zachęciłaś mnie:)
    Na pewno wypróbuję:)

  • Odpowiedz
    Tomek gotuje
    24 sierpnia 2012 o 15:29

    Kurcze, nie mogę się doczekać aż przyjedzie do mnie moja forma do muffinek, na pewno jakieś ostre uskutecznię wtedy 🙂

  • Odpowiedz
    slyvvia
    24 sierpnia 2012 o 19:25

    Nie jadłam jeszcze wytrawnych muffin. Wyglądają bardzo apetycznie 🙂

  • Odpowiedz
    Ev
    24 sierpnia 2012 o 20:43

    Wyglądają przepysznie, na pewno je kiedyś zrobię 🙂

  • Odpowiedz
    ekocentryczka
    5 września 2012 o 17:22

    pięknie wyglądają:)

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    29 września 2012 o 19:09

    zrobiłam, ale z kilkoma modyfikacjami: zamiast zwykłej papryki dałam pół ostrej papryczki i suszone pomidory, a zamiast pesto łyżeczkę koziego sera. Pyszne i pikantne!

  • Odpowiedz
    Dietetyka ŚUM
    21 marca 2013 o 20:15

    a czy ten ser kozi bardzo czuć w babeczkach, bo robię je na urodziny, a nie wiem czy każdy lubi?

  • Napisz komentarz