No to długo wytrzymałam bez tych słodkich dań, naprawdę.. Ale żeby kurczak?
Kurczak z miodem, owocami i orzechami włoskimi
Drukuj przepisSkładniki
- 100 g kurczaka
- 100 g jabłka
- 80 g nektarynki
- łyżka rodzynek
- kilka orzechów włoskich
- 70 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka miodu
- cynamon, imbir
- sól, pieprz, chili
- zioła prowansalskie
Przgotowanie
Pierś z kurczaka kroimy w dość cienkie paseczki, nacieramy dużą ilością przypraw, posypujemy ziołami prowansalskimi i chowamy na noc do lodówki.
Jabłko obieramy, wydrążamy i kroimy na talarki tak samo jak i nektarynkę.
Owoce, rodzynki oraz wcześniej doprawionego kurczaka wkładamy na patelnię, polewamy miodem, posypujemy cynamonem i imbirem. Następnie wlewamy około 50 ml wody i całość dusimy kilka minut pod przykryciem co jakiś czas mieszając.
Po paru minutach na patelni zacznie się zbierać mieszanka wody i soku z owoców, odlewamy ją do szklanki i jeszcze chwilę podsmażamy całość, a następnie ściągamy z gazu
Odłożony sok z patelni w większości wylewamy pozostawiając jedynie około 20-30 ml, które mieszamy z jogurtem naturalnym tworząc sos, który wlewamy do kurczaka i owoców i mieszamy.
Całość przekładamy do miseczki lub innego naczynia i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
19 komentarzy
teenager ;)
22 sierpnia 2012 o 03:24ten kurczak musiał być wyśmienity ,szczerze jadłam w wersji na słodko tylko raz ,ale z ananasem i jest świetny ,tej też chętnie bym spróbowała <3
Capacitier
22 sierpnia 2012 o 05:05Jeszcze nigdy nie jadłam kurczaka na słodko. Ale ten zachęca do wypróbowania tego pomysłu :).
Madzialena
22 sierpnia 2012 o 06:24Kurczaka wcinam w ilościach hurtowych a tradycyjnie przygotowany już mi się troszkę przejadł więc zaciekawiłaś mnie niesamowiwcie tym przepisem (: Chętnie wypróbuję!
piotej
22 sierpnia 2012 o 06:58ale mi narobiłaś ochotę na takie smaki, pycha!
olesia
22 sierpnia 2012 o 07:26boski!!! uwielbiam polaczenie slodyczy z miesem:))
pozdrawiam
GrowingUp
22 sierpnia 2012 o 07:55Zrobię naaapewno!;)
whiness
22 sierpnia 2012 o 08:30To dopiero nowość. 🙂 Nigdy nie jadłam tak kurczaka, ale wygląda apetycznie.
Brenia
22 sierpnia 2012 o 09:08lubię takie połączenia, z chęcią bym spróbowała 😉
Tomek gotuje
22 sierpnia 2012 o 10:45Lubię takie słodkie kombinacje 🙂
Bee
22 sierpnia 2012 o 15:35Uwielbiam kulinarne eksperymenty, podoba mi się to danie 😀
Karmel-itka.
22 sierpnia 2012 o 18:30odważnie, bardzo. ale niestety, nie moje smaki ;
nie lubię mięs z owocami.
Karolina Ufniarz
22 sierpnia 2012 o 18:46Podziwiam!
Ja nie odważyłabym się połączyć tych smaków, w jedno, pojedyncze danie:)
No ale cóż, nie bez powodów mówi się, że świat do odważnych należy:)
olala
22 sierpnia 2012 o 20:13Wygląda szałowo! Muszę kiedyś taki obiad sobie zafundować
Dietetyczne Obżarstwo
23 sierpnia 2012 o 08:30pyyycha , moje smaki 😉
Anonimowy
26 sierpnia 2012 o 07:25naprawdę dobre robi sie szybko i pycha 🙂
Anonimowy
16 października 2012 o 13:42Pysznota 🙂
Warto się odważyć i dodać więcej jabłek.
HoGo
20 stycznia 2013 o 19:22Pyszne. No i robi sie szybciutko.
Anonimowy
13 czerwca 2013 o 20:27A czy nektarynki można zastąpić innymi owocami??
Agata
13 czerwca 2013 o 20:42Brzoskwinie?:) Można spróbować też z gruszką.