Bez kategorii

Ryzyk fizyk, czyli kurczak na słodko

No to długo wytrzymałam bez tych słodkich dań, naprawdę.. Ale żeby kurczak?

Kurczak z miodem, owocami i orzechami włoskimi

Drukuj przepis

Składniki

  • 100 g kurczaka
  • 100 g jabłka
  • 80 g nektarynki
  • łyżka rodzynek
  • kilka orzechów włoskich
  • 70 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • cynamon, imbir
  • sól, pieprz, chili 
  • zioła prowansalskie

Przgotowanie

1

Pierś z kurczaka kroimy w dość cienkie paseczki, nacieramy dużą ilością przypraw, posypujemy ziołami prowansalskimi i chowamy na noc do lodówki.

2

Jabłko obieramy, wydrążamy i kroimy na talarki tak samo jak i nektarynkę.

3

Owoce, rodzynki oraz wcześniej doprawionego kurczaka wkładamy na patelnię, polewamy miodem, posypujemy cynamonem i imbirem. Następnie wlewamy około 50 ml wody i całość dusimy kilka minut pod przykryciem co jakiś czas mieszając.

4

Po paru minutach na patelni zacznie się zbierać mieszanka wody i soku z owoców, odlewamy ją do szklanki i jeszcze chwilę podsmażamy całość, a następnie ściągamy z gazu

5

Odłożony sok z patelni w większości wylewamy pozostawiając jedynie około 20-30 ml, które mieszamy z jogurtem naturalnym tworząc sos, który wlewamy do kurczaka i owoców i mieszamy.

6

Całość przekładamy do miseczki lub innego naczynia i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.

 

Może Ci się spodobać również

19 komentarzy

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    22 sierpnia 2012 o 03:24

    ten kurczak musiał być wyśmienity ,szczerze jadłam w wersji na słodko tylko raz ,ale z ananasem i jest świetny ,tej też chętnie bym spróbowała <3

  • Odpowiedz
    Capacitier
    22 sierpnia 2012 o 05:05

    Jeszcze nigdy nie jadłam kurczaka na słodko. Ale ten zachęca do wypróbowania tego pomysłu :).

  • Odpowiedz
    Madzialena
    22 sierpnia 2012 o 06:24

    Kurczaka wcinam w ilościach hurtowych a tradycyjnie przygotowany już mi się troszkę przejadł więc zaciekawiłaś mnie niesamowiwcie tym przepisem (: Chętnie wypróbuję!

  • Odpowiedz
    piotej
    22 sierpnia 2012 o 06:58

    ale mi narobiłaś ochotę na takie smaki, pycha!

  • Odpowiedz
    olesia
    22 sierpnia 2012 o 07:26

    boski!!! uwielbiam polaczenie slodyczy z miesem:))
    pozdrawiam

  • Odpowiedz
    GrowingUp
    22 sierpnia 2012 o 07:55

    Zrobię naaapewno!;)

  • Odpowiedz
    whiness
    22 sierpnia 2012 o 08:30

    To dopiero nowość. 🙂 Nigdy nie jadłam tak kurczaka, ale wygląda apetycznie.

  • Odpowiedz
    Brenia
    22 sierpnia 2012 o 09:08

    lubię takie połączenia, z chęcią bym spróbowała 😉

  • Odpowiedz
    Tomek gotuje
    22 sierpnia 2012 o 10:45

    Lubię takie słodkie kombinacje 🙂

  • Odpowiedz
    Bee
    22 sierpnia 2012 o 15:35

    Uwielbiam kulinarne eksperymenty, podoba mi się to danie 😀

  • Odpowiedz
    Karmel-itka.
    22 sierpnia 2012 o 18:30

    odważnie, bardzo. ale niestety, nie moje smaki ;
    nie lubię mięs z owocami.

  • Odpowiedz
    Karolina Ufniarz
    22 sierpnia 2012 o 18:46

    Podziwiam!
    Ja nie odważyłabym się połączyć tych smaków, w jedno, pojedyncze danie:)
    No ale cóż, nie bez powodów mówi się, że świat do odważnych należy:)

  • Odpowiedz
    olala
    22 sierpnia 2012 o 20:13

    Wygląda szałowo! Muszę kiedyś taki obiad sobie zafundować

  • Odpowiedz
    Dietetyczne Obżarstwo
    23 sierpnia 2012 o 08:30

    pyyycha , moje smaki 😉

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    26 sierpnia 2012 o 07:25

    naprawdę dobre robi sie szybko i pycha 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    16 października 2012 o 13:42

    Pysznota 🙂
    Warto się odważyć i dodać więcej jabłek.

  • Odpowiedz
    HoGo
    20 stycznia 2013 o 19:22

    Pyszne. No i robi sie szybciutko.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    13 czerwca 2013 o 20:27

    A czy nektarynki można zastąpić innymi owocami??

    • Odpowiedz
      Agata
      13 czerwca 2013 o 20:42

      Brzoskwinie?:) Można spróbować też z gruszką.

    Napisz komentarz