Bez kategorii

Placuszki z cukinii bez mąki!

Stanowczo muszę przestać jeść tyle słodkich dań. Dlaczego nie należę do tej szczęśliwej grupy ludzi, która nie przepada za słodkim? Nie mówię tu nawet stricte o słodyczach, ale tu owsianka na słodko, tu omlet na słodko, tu bułka na słodko, słodkie płatki, słodki jogurt i tak dalej i tak dalej.. Żeby mi się tak czasem zachciało sięgnąć po tą przysłowiową "bułeczkę z szyneczką"! Ale gdzie tam. Koniec, basta, tym razem placuszki w wersji pikantnej. Sos i placki posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

Placki z cukinii z sosem czosnkowo ogórkowym

Drukuj przepis
Porcje: Przepis na 1 porcję (4 placki)

Składniki

  • 140 g utartej cukinii
  • 2 jajka
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 1/2 łyżeczki trawy cytrynowej (można zastąpić curry)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • Na sos:
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • około 30 g zielonego ogórka
  • czosnek granulowany
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • świeżo mielony pieprz do posypania

Przgotowanie

1

Cukinię obieramy i ucieramy na dużych oczkach tarki.

2

Żółtka jaj dodajemy do cukinii, a białka ubijamy w osobnym naczyniu na sztywną pianę.

3

Przyprawy, otręby oraz ubitą pianę dodajemy do reszty i dokładnie mieszamy.

4

Gotowe ciasto dzielimy na cztery części i smażymy dość grube placuszki. (użyłam małej patelni do pancakes)

5

W między czasie przygotowujemy sos. Obranego ogórka siekamy w drobną kostkę, dodajemy do jogurtu, wciskamy czosnek, dodajemy przyprawy i całość mieszamy.

 

Propozycja na kolacje w akcji Kuchnia 24/7 – z racji diety staram się ograniczać węglowodany w moim ostatnim posiłku przed spaniem, placki z cukinii bez mąki są więc idealne!

Może Ci się spodobać również

54 komentarze

  • Odpowiedz
    whiness
    18 sierpnia 2012 o 04:52

    Jej, nie wiedziałam, że mogą wyjść bez mąki. Świetnie, trzeba będzie przetestować 🙂

  • Odpowiedz
    Asia
    18 sierpnia 2012 o 05:52

    Jak bez mąki, to coś dla mnie <3 Dziękuję za ten przepis 🙂 Na pewno wypróbuję 🙂
    Buziaki;)

  • Odpowiedz
    GrowingUp
    18 sierpnia 2012 o 07:20

    Mam to samo. Bułeczka z szynką to nie dla mnie. Wszystko na słodko!;)

  • Odpowiedz
    Madzialena
    18 sierpnia 2012 o 07:34

    Ja też ostatnio wszytsko na słodko więc takie placuszki będą super odmianą 🙂 Bardzo podoba mi się brak mąki w nich 🙂

  • Odpowiedz
    Gosia
    18 sierpnia 2012 o 07:40

    u mnie też ostatnio prawie wszystko na słodko, ale wczoraj były placki z cukinii giganta 🙂

  • Odpowiedz
    dybek
    18 sierpnia 2012 o 07:58

    Świetny pomysł! A ja z rana jestem czekoladowy potwór, za to wieczorem 'bułeczkowo-szyneczkowy' 🙂 Pozdrowienia

  • Odpowiedz
    agata
    18 sierpnia 2012 o 08:16

    oj wiem coś o tym! ze mnie też taka słodka dupa jest 😉
    placuszki piękne, sos mnie kusi!

  • Odpowiedz
    Fabryka Odkryć Kulinanrych Mniamm
    18 sierpnia 2012 o 09:43

    Oj ja też zazdroszczę tym którzy ze wszystkich ciast najbardziej lubią schabowego:) Faktycznie czasem gdy szeroki umysł i wąska talia chcą zamienić się miejscami czas na radykalne kroki placuszki z cukini dobre ale całe łał robi pewnie sos muszę spóbować pozdrawiam kami

  • Odpowiedz
    Magdalena M
    18 sierpnia 2012 o 10:08

    Super placuszki, aż się dziwię że wyszły tak ładne tylko z łyżką otrębów.
    Pozdrawiam:)

  • Odpowiedz
    better-choice
    18 sierpnia 2012 o 10:11

    Ja też jestem wielkim łasuchem 🙁

  • Odpowiedz
    Mario
    18 sierpnia 2012 o 11:24

    Wyglądają znakomicie! Zrobiłem się głodny!!! 🙂

  • Odpowiedz
    Tomek gotuje
    18 sierpnia 2012 o 11:30

    A ja zdecydowanie wolę bułeczkę z szynką 😉 Placuszki bardzo fajne, tylko ja bym chyba na wszelki wypadek odcisnął trochę cukinię, bo dziadostwo potrafi być strasznie wodniste 🙂

    • Odpowiedz
      Agata
      18 sierpnia 2012 o 13:04

      Właśnie też myślałam, że będę o tym wspominać w przepisie, ale ani kropla wody mi nie uciekła z cukinii, jakaś chyba sucha mi się trafiła 😉

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    18 sierpnia 2012 o 12:59

    Robiłam je w zeszlą niedzielę, znaczy próbowałam 🙂 Przy odwracaniu podarły się i miałam cukiniową jajecznicę :/

    • Odpowiedz
      Agata
      18 sierpnia 2012 o 13:05

      Ale to chyba nie z mojego przepisu?:)
      Ale fakt faktem, smażenie placków bez mąki jest trudne, polecam lekko podważyć i przerzucić na drugą rozgrzaną patelnie obok 🙂
      Ja to często kończę z jajecznicą ze szpinakiem.. 😉

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      18 sierpnia 2012 o 23:15

      nie twojego, ale bardzo zbliżonego 🙂
      ale w ogóle moje kulinarne zdolnośći są na poziomie jajecznicy 🙂

  • Odpowiedz
    wedith1
    18 sierpnia 2012 o 18:34

    Coś a'la omleciki 🙂 – świetny zamiennik placków z dodatkiem mąki! SOS – świetny!

  • Odpowiedz
    Obsession
    18 sierpnia 2012 o 19:27

    ja je uwielbiam :> z mąką pelnoziarnistą czy bez 🙂

  • Odpowiedz
    Infinity
    19 sierpnia 2012 o 14:13

    pysznie wygląda, wypróbuję. 🙂

    infinity-unicorns.blogspot.com

  • Odpowiedz
    Moja rzeczywistość ;)
    19 sierpnia 2012 o 22:02

    niestety też nie należę do osób nie przepadających za słodyczami;p
    ciężki mamy los;p
    te placuszki wyglądają przepysznie ! 😉
    pozdrawiam;)

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    20 sierpnia 2012 o 09:13

    Może placki robione tym nie rozpadną się, bo póki co zawsze rozlatywało mi się wszystko 🙂 Nawet z mąką.

    Ps. Ja niestety też słodyczowa 😉

    Pozdr.
    Lili

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    20 sierpnia 2012 o 11:23

    Mam jedno pytanie: smazyc je na oleju?

    • Odpowiedz
      Agata
      20 sierpnia 2012 o 11:44

      Ja swoje smażyłam na suchej teflonowej patelni, ale jak posmarujesz patelnie cieniutko tłuszczem to ułatwi to obracanie.

  • Odpowiedz
    Ewelina Kowalska
    27 sierpnia 2012 o 19:40

    super blog , a plackipewnie pyszne 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    17 września 2012 o 21:25

    Mam pytanie, ile to będzie kalorii?

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    18 września 2012 o 13:10

    przed chwilą zrobiłam, są amazing 😀
    ogólnie przepisy tu są idealne, dobre, dietetyczne i z policzonymi kaloriami – naprawdę dobra robota!
    proszę o więcej:)))

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    20 września 2012 o 10:17

    wszystko ok. ale kochani jak można używać granulowanego czosnku…… masakra

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    15 października 2012 o 13:44

    TOTALNA PORAŻKA:(

  • Odpowiedz
    Aleksandra Lasota-Barańska
    8 listopada 2012 o 12:53

    świetne są te twoje przepisy 🙂 już dodałam cię do obserwowanych – czekam na kolejne nowości 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    15 listopada 2012 o 11:15

    Wczoraj je zjadłam ze smakiem. Nie miałam otrąb, dałam zarodki, nie miałam ochoty na sosik – zjadłam z jogurtem i oliwą z oliwek. PYCHA!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    14 stycznia 2013 o 17:53

    Fantastyczne te placuszki. Powinny się nazywać "cukiniowe nic", bo trudno się nimi najeść. Zrobiłam jednak z większej ilości (na obiad) i dały radę 🙂 Musze powiedzieć, że dawno nie jadłam czegoś tak świeżutkiego i pachnącego wiosną. Pyszne, delikatne, leciutkie danko. Wchodzą do kanonu moich "debeściaków" 🙂

  • Odpowiedz
    Szekla
    12 marca 2013 o 17:14

    w końcu wypróbowane i zdecydowanie częściej będą gościć u mnie w kuchni! Pyszne! Razem z dwoma współlokatorkami mówimy zdecydowane tak! ;D

  • Odpowiedz
    marta łucja
    31 maja 2013 o 11:30

    Są wspaniałe! 🙂 Dzisiejsze placuszki okrasiłam kolorowymi paprykami i pieczarkami z dodatkiem ziół prowansalskich na oliwie, do tego ten przepyszny sos i gotowe! 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    24 czerwca 2013 o 14:28

    kalorie są razem z sosem?

  • Odpowiedz
    Bez Mąki i Cukru/Rękowyczyny
    30 lipca 2013 o 17:20

    na słono, a miałam dziś robić takie – póki co eksperymentuje z dukanowymi tworami – nie to, żebym była na tej diecie

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    31 lipca 2013 o 11:22

    rewelacja! właśnie wcinam 😀

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    14 sierpnia 2013 o 12:10

    ile maja kcal bez sosu ?

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    25 września 2013 o 12:54

    no to biorę się do roboty i mam nadzieję, że wyjdą, bo wyglądają mega apetycznie! *.*

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    30 października 2013 o 15:23

    Zrobiłam dzisiaj i wyszły rewelacyjne! I mówi to osoba, która nie lub cukinii 😀

  • Odpowiedz
    Jani
    28 marca 2014 o 10:50

    Ja też uwielbiam wszelkiego rodzaju słodkie. Ciasta, placki, torty …. omlet na słodko również 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    11 kwietnia 2014 o 22:08

    fajne – nie dawno odkryłam Twojego bloga i jestem zachwycona – ja akurat jestem z tych co niekoniecznie słodkie – ale w zamian – pierożki uwielbiam, placki, kluseczki – też nie jest wesoło – organizm zawsze znajdzie jakieś węglowodany:) ale Twoje placki to moje światełko w tunelu – zaczynam je zbierać – a jutro robię owsiane z jabłuszkiem:))) cześć rzeczy sobie usprawniam albo robię po swojemu – ale pomysły mi się bardzo podobają pozdrawiam Ania

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    4 maja 2014 o 11:09

    Smacznościowe! Dziekuję za przepisy-korzystam"na okrągło".

  • Odpowiedz
    Sówka81
    9 lipca 2014 o 16:00

    Właśnie się u mnie smaża

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    29 lipca 2014 o 13:51

    Myślisz, że można dodać tylko same białka? Czy to żółtko skleja te placki? Bez żółtek będą dużo mniej kaloryczne 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    10 października 2014 o 18:18

    właśnie wcięłam super dziękuję

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    26 listopada 2014 o 14:55

    Wyszły boskie, ten sosik to taki tzatziki, pasuje doskonale! Ja je piekłam więc dodatkowo uniknęłam smażenia! Niebo w gębie!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    13 grudnia 2014 o 18:01

    placki super. pierwszy raz robiłam i się udały. Dobre odciśnięta cukinia i dodałam trochę mąki (coś koło 1 dużej łyżki). Wyszły świetne. Sos bardzo pasuje. To danie zagości częściej w moim menu 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    25 kwietnia 2015 o 11:56

    Ja bym na twoim miejscu te okropne tluszcze ogranoczyla a nie weglowodany

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    31 lipca 2015 o 17:20

    Jak mogę odmierzyć te 140g startej cukinii? Niestety nie mam wagi

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    14 sierpnia 2015 o 14:09

    Czy otręby pszenne mogę zastąpić płatkami owsianymi?

    • Odpowiedz
      Agata
      14 sierpnia 2015 o 14:14

      Tak, ale bardzo drobnych, ewentualnie można je wrzucić na minutkę do blendera 🙂

    Napisz komentarz