Stanowczo muszę przestać jeść tyle słodkich dań. Dlaczego nie należę do tej szczęśliwej grupy ludzi, która nie przepada za słodkim? Nie mówię tu nawet stricte o słodyczach, ale tu owsianka na słodko, tu omlet na słodko, tu bułka na słodko, słodkie płatki, słodki jogurt i tak dalej i tak dalej.. Żeby mi się tak czasem zachciało sięgnąć po tą przysłowiową "bułeczkę z szyneczką"! Ale gdzie tam. Koniec, basta, tym razem placuszki w wersji pikantnej. Sos i placki posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Placki z cukinii z sosem czosnkowo ogórkowym
Drukuj przepisSkładniki
- 140 g utartej cukinii
- 2 jajka
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 1/2 łyżeczki trawy cytrynowej (można zastąpić curry)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- Na sos:
- 100 ml jogurtu naturalnego
- około 30 g zielonego ogórka
- czosnek granulowany
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
- świeżo mielony pieprz do posypania
Przgotowanie
Cukinię obieramy i ucieramy na dużych oczkach tarki.
Żółtka jaj dodajemy do cukinii, a białka ubijamy w osobnym naczyniu na sztywną pianę.
Przyprawy, otręby oraz ubitą pianę dodajemy do reszty i dokładnie mieszamy.
Gotowe ciasto dzielimy na cztery części i smażymy dość grube placuszki. (użyłam małej patelni do pancakes)
W między czasie przygotowujemy sos. Obranego ogórka siekamy w drobną kostkę, dodajemy do jogurtu, wciskamy czosnek, dodajemy przyprawy i całość mieszamy.
54 komentarze
whiness
18 sierpnia 2012 o 04:52Jej, nie wiedziałam, że mogą wyjść bez mąki. Świetnie, trzeba będzie przetestować 🙂
Asia
18 sierpnia 2012 o 05:52Jak bez mąki, to coś dla mnie <3 Dziękuję za ten przepis 🙂 Na pewno wypróbuję 🙂
Buziaki;)
GrowingUp
18 sierpnia 2012 o 07:20Mam to samo. Bułeczka z szynką to nie dla mnie. Wszystko na słodko!;)
Madzialena
18 sierpnia 2012 o 07:34Ja też ostatnio wszytsko na słodko więc takie placuszki będą super odmianą 🙂 Bardzo podoba mi się brak mąki w nich 🙂
Gosia
18 sierpnia 2012 o 07:40u mnie też ostatnio prawie wszystko na słodko, ale wczoraj były placki z cukinii giganta 🙂
dybek
18 sierpnia 2012 o 07:58Świetny pomysł! A ja z rana jestem czekoladowy potwór, za to wieczorem 'bułeczkowo-szyneczkowy' 🙂 Pozdrowienia
agata
18 sierpnia 2012 o 08:16oj wiem coś o tym! ze mnie też taka słodka dupa jest 😉
placuszki piękne, sos mnie kusi!
Fabryka Odkryć Kulinanrych Mniamm
18 sierpnia 2012 o 09:43Oj ja też zazdroszczę tym którzy ze wszystkich ciast najbardziej lubią schabowego:) Faktycznie czasem gdy szeroki umysł i wąska talia chcą zamienić się miejscami czas na radykalne kroki placuszki z cukini dobre ale całe łał robi pewnie sos muszę spóbować pozdrawiam kami
Magdalena M
18 sierpnia 2012 o 10:08Super placuszki, aż się dziwię że wyszły tak ładne tylko z łyżką otrębów.
Pozdrawiam:)
better-choice
18 sierpnia 2012 o 10:11Ja też jestem wielkim łasuchem 🙁
Mario
18 sierpnia 2012 o 11:24Wyglądają znakomicie! Zrobiłem się głodny!!! 🙂
Tomek gotuje
18 sierpnia 2012 o 11:30A ja zdecydowanie wolę bułeczkę z szynką 😉 Placuszki bardzo fajne, tylko ja bym chyba na wszelki wypadek odcisnął trochę cukinię, bo dziadostwo potrafi być strasznie wodniste 🙂
Agata
18 sierpnia 2012 o 13:04Właśnie też myślałam, że będę o tym wspominać w przepisie, ale ani kropla wody mi nie uciekła z cukinii, jakaś chyba sucha mi się trafiła 😉
Anonimowy
18 sierpnia 2012 o 12:59Robiłam je w zeszlą niedzielę, znaczy próbowałam 🙂 Przy odwracaniu podarły się i miałam cukiniową jajecznicę :/
Agata
18 sierpnia 2012 o 13:05Ale to chyba nie z mojego przepisu?:)
Ale fakt faktem, smażenie placków bez mąki jest trudne, polecam lekko podważyć i przerzucić na drugą rozgrzaną patelnie obok 🙂
Ja to często kończę z jajecznicą ze szpinakiem.. 😉
Anonimowy
18 sierpnia 2012 o 23:15nie twojego, ale bardzo zbliżonego 🙂
ale w ogóle moje kulinarne zdolnośći są na poziomie jajecznicy 🙂
Jagienka
18 sierpnia 2012 o 16:27pyszności
http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/
wedith1
18 sierpnia 2012 o 18:34Coś a'la omleciki 🙂 – świetny zamiennik placków z dodatkiem mąki! SOS – świetny!
Obsession
18 sierpnia 2012 o 19:27ja je uwielbiam :> z mąką pelnoziarnistą czy bez 🙂
Infinity
19 sierpnia 2012 o 14:13pysznie wygląda, wypróbuję. 🙂
infinity-unicorns.blogspot.com
Moja rzeczywistość ;)
19 sierpnia 2012 o 22:02niestety też nie należę do osób nie przepadających za słodyczami;p
ciężki mamy los;p
te placuszki wyglądają przepysznie ! 😉
pozdrawiam;)
Anonimowy
20 sierpnia 2012 o 09:13Może placki robione tym nie rozpadną się, bo póki co zawsze rozlatywało mi się wszystko 🙂 Nawet z mąką.
Ps. Ja niestety też słodyczowa 😉
Pozdr.
Lili
Anonimowy
20 sierpnia 2012 o 11:23Mam jedno pytanie: smazyc je na oleju?
Agata
20 sierpnia 2012 o 11:44Ja swoje smażyłam na suchej teflonowej patelni, ale jak posmarujesz patelnie cieniutko tłuszczem to ułatwi to obracanie.
Ewelina Kowalska
27 sierpnia 2012 o 19:40super blog , a plackipewnie pyszne 🙂
Anonimowy
17 września 2012 o 21:25Mam pytanie, ile to będzie kalorii?
Agata
18 września 2012 o 12:50Tabela już dodana 🙂
Anonimowy
18 września 2012 o 13:10przed chwilą zrobiłam, są amazing 😀
ogólnie przepisy tu są idealne, dobre, dietetyczne i z policzonymi kaloriami – naprawdę dobra robota!
proszę o więcej:)))
Anonimowy
20 września 2012 o 10:17wszystko ok. ale kochani jak można używać granulowanego czosnku…… masakra
Anonimowy
15 października 2012 o 13:44TOTALNA PORAŻKA:(
Aleksandra Lasota-Barańska
8 listopada 2012 o 12:53świetne są te twoje przepisy 🙂 już dodałam cię do obserwowanych – czekam na kolejne nowości 🙂
Anonimowy
15 listopada 2012 o 11:15Wczoraj je zjadłam ze smakiem. Nie miałam otrąb, dałam zarodki, nie miałam ochoty na sosik – zjadłam z jogurtem i oliwą z oliwek. PYCHA!
Anonimowy
14 stycznia 2013 o 17:53Fantastyczne te placuszki. Powinny się nazywać "cukiniowe nic", bo trudno się nimi najeść. Zrobiłam jednak z większej ilości (na obiad) i dały radę 🙂 Musze powiedzieć, że dawno nie jadłam czegoś tak świeżutkiego i pachnącego wiosną. Pyszne, delikatne, leciutkie danko. Wchodzą do kanonu moich "debeściaków" 🙂
Szekla
12 marca 2013 o 17:14w końcu wypróbowane i zdecydowanie częściej będą gościć u mnie w kuchni! Pyszne! Razem z dwoma współlokatorkami mówimy zdecydowane tak! ;D
marta łucja
31 maja 2013 o 11:30Są wspaniałe! 🙂 Dzisiejsze placuszki okrasiłam kolorowymi paprykami i pieczarkami z dodatkiem ziół prowansalskich na oliwie, do tego ten przepyszny sos i gotowe! 🙂
Anonimowy
24 czerwca 2013 o 14:28kalorie są razem z sosem?
Agata
25 czerwca 2013 o 08:03Tak 🙂
Bez Mąki i Cukru/Rękowyczyny
30 lipca 2013 o 17:20na słono, a miałam dziś robić takie – póki co eksperymentuje z dukanowymi tworami – nie to, żebym była na tej diecie
Anonimowy
31 lipca 2013 o 11:22rewelacja! właśnie wcinam 😀
Anonimowy
14 sierpnia 2013 o 12:10ile maja kcal bez sosu ?
Anonimowy
25 września 2013 o 12:54no to biorę się do roboty i mam nadzieję, że wyjdą, bo wyglądają mega apetycznie! *.*
Anonimowy
30 października 2013 o 15:23Zrobiłam dzisiaj i wyszły rewelacyjne! I mówi to osoba, która nie lub cukinii 😀
Jani
28 marca 2014 o 10:50Ja też uwielbiam wszelkiego rodzaju słodkie. Ciasta, placki, torty …. omlet na słodko również 🙂
Anonimowy
11 kwietnia 2014 o 22:08fajne – nie dawno odkryłam Twojego bloga i jestem zachwycona – ja akurat jestem z tych co niekoniecznie słodkie – ale w zamian – pierożki uwielbiam, placki, kluseczki – też nie jest wesoło – organizm zawsze znajdzie jakieś węglowodany:) ale Twoje placki to moje światełko w tunelu – zaczynam je zbierać – a jutro robię owsiane z jabłuszkiem:))) cześć rzeczy sobie usprawniam albo robię po swojemu – ale pomysły mi się bardzo podobają pozdrawiam Ania
Anonimowy
4 maja 2014 o 11:09Smacznościowe! Dziekuję za przepisy-korzystam"na okrągło".
Sówka81
9 lipca 2014 o 16:00Właśnie się u mnie smaża
Anonimowy
29 lipca 2014 o 13:51Myślisz, że można dodać tylko same białka? Czy to żółtko skleja te placki? Bez żółtek będą dużo mniej kaloryczne 🙂
Anonimowy
10 października 2014 o 18:18właśnie wcięłam super dziękuję
Anonimowy
26 listopada 2014 o 14:55Wyszły boskie, ten sosik to taki tzatziki, pasuje doskonale! Ja je piekłam więc dodatkowo uniknęłam smażenia! Niebo w gębie!
Anonimowy
13 grudnia 2014 o 18:01placki super. pierwszy raz robiłam i się udały. Dobre odciśnięta cukinia i dodałam trochę mąki (coś koło 1 dużej łyżki). Wyszły świetne. Sos bardzo pasuje. To danie zagości częściej w moim menu 🙂
Anonimowy
25 kwietnia 2015 o 11:56Ja bym na twoim miejscu te okropne tluszcze ogranoczyla a nie weglowodany
Anonimowy
31 lipca 2015 o 17:20Jak mogę odmierzyć te 140g startej cukinii? Niestety nie mam wagi
Anonimowy
14 sierpnia 2015 o 14:09Czy otręby pszenne mogę zastąpić płatkami owsianymi?
Agata
14 sierpnia 2015 o 14:14Tak, ale bardzo drobnych, ewentualnie można je wrzucić na minutkę do blendera 🙂