Bez kategorii

A niby tylko taka papryczka

Leżała sobie samotna w lodówce, przytłoczona konkurencją działkowych pomidorów i przeklętych już przez moich rodziców zielonych ogórków (chętnie oddam nadmiar). Już od dawna myślałam o faszerowanej papryce, chociaż zazwyczaj je się u nas letnią,  białą z jakimś mięsnym farszem z cebulką.. Ta zdecydowanie jest alternatywną wersją light, ale spotkała się ze zdecydowanym  entuzjazmem mojej mamy. Wysoko białkowa, lekka, szybka i prosta propozycja praktycznie na każdą porę dnia.

Pieczona papryka z serkiem wiejskim i jajkiem

Drukuj przepis

Składniki

  • 1 duża papryka (użyłam czerwonej)
  • 2 ząbki czosnku (lub 1 duży)
  • 150 g serka wiejskiego light
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Przgotowanie

1

Paprykę myjemy i osuszamy, a następnie ścinamy z niej górę i wydrążamy środek

2

Wyciskamy 2 ząbki czosnku i nacieramy nimi wnętrze papryki. Do kubeczka wbijamy jajko, dodajemy serek wiejski, przyprawy i dokładnie mieszamy.

3

Masę wlewamy do papryki i ustawiamy ją na blaszce na papierze do pieczenia.

4

Paprykę przykrywamy jej odciętą górną częścią i pieczemy w 170 stopniach około 50 minut.

5

*** Z racji tego, że wielu osobom farsz się nie ścina, wydłużyłam nieco czas pieczenia w trochę niższej temperaturze - mam nadzieję, że tak uzyskacie lepszy efekt.

6

Gotową paprykę dużo łatwiej się kroi, gdy trochę ostygnie.

 

Może Ci się spodobać również

35 komentarzy

  • Odpowiedz
    Tomek gotuje
    14 sierpnia 2012 o 22:15

    Wygląda bardzo smakowicie, a do tego nie licząc czasu pieczenia jest błyskawiczna do zrobienia 🙂

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    15 sierpnia 2012 o 03:25

    ciekawy przepis ,składniki wszystkie lubię ,więc może wypróbuję 😉

  • Odpowiedz
    whiness
    15 sierpnia 2012 o 03:36

    O, będę musiała zrobić coś takiego. Zapowiada się pysznie 🙂

  • Odpowiedz
    Maggie
    15 sierpnia 2012 o 07:44

    Ale mi narobilas smaka! Uwielbiam faszerowane pieczone warzywa 🙂

  • Odpowiedz
    Aleksandra
    15 sierpnia 2012 o 07:46

    świetny patent na nie brudzenie miseczki 😀

  • Odpowiedz
    Nika.
    15 sierpnia 2012 o 09:33

    Chyba wypróbuję, nawet powinnam mieć wszystkie składniki w domu 🙂

  • Odpowiedz
    mopswkuchni
    15 sierpnia 2012 o 09:47

    Nietypowy farsz do papryki, interesujące danie 🙂 Abym mogła dodać przepis do akcji psiankowatej, poproszę o prawidłowe go oznaczenie banerkiem lub zaproszeniem z mojego bloga.

  • Odpowiedz
    Gosia
    15 sierpnia 2012 o 09:51

    bardzo fajna przekąska 🙂 u mnie rok temu był taki urodzaj ogórków, że też oddawaliśmy nadmiar, jedliśmy codziennie, robiliśmy przetwory, a część i tak przerosła i było do wyrzucenia

  • Odpowiedz
    Magdalena Pe
    15 sierpnia 2012 o 11:20

    Super przepis, zapraszam do siebie i proszę o rady w sprawie odchudzania:)

  • Odpowiedz
    karolciasmakuje
    15 sierpnia 2012 o 11:30

    Wygląda super:) Na pewno wypróbuję w mojej kuchni:)

  • Odpowiedz
    SmaKokosa
    15 sierpnia 2012 o 13:08

    rewelacja, robiłam kiedyś podobną tylko z piersią kurczaka;)

  • Odpowiedz
    Kamciss
    15 sierpnia 2012 o 13:11

    Idealna- lekka, zdrowa i mało kaloryczna 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    15 sierpnia 2012 o 19:10

    Ja z dietetyką jestem na bakier ale taką papryczkę bym wkąsiła 🙂 A poza tym pyszne są pieczone warzywa we wszelakiej postaci.

  • Odpowiedz
    Magda
    15 sierpnia 2012 o 19:33

    nadziewane papryki – lubię, lubię, lubię!

  • Odpowiedz
    Asia
    15 sierpnia 2012 o 23:28

    Wow <3
    Na pewno wypróbuję 🙂 świetny przepis 🙂
    Buziaki

  • Odpowiedz
    Agnieszka
    16 sierpnia 2012 o 11:56

    Bardzo fajny pomysł, ja do tej pory faszerowałam paprykę farszem mięsnym, ale taka z serkiem to rewelacyjny pomysł!

  • Odpowiedz
    shinawa
    16 sierpnia 2012 o 12:20

    świetny pomysł 🙂

  • Odpowiedz
    mała czarna
    16 sierpnia 2012 o 18:51

    Ja ją zrobiłam, ale mi nie wyszla na dnie farsz był jeszcze surowy i bardzo pikantny

  • Odpowiedz
    GrowingUp
    16 sierpnia 2012 o 19:30

    Ooo, z serkiem wiejskim!;). Jak kupię paprykę to napewno zrobię;)

  • Odpowiedz
    Ev
    18 sierpnia 2012 o 21:39

    Przetestowałam dziś na kolację, wyszła pyszna! Dziękuję za ten przepis 🙂

  • Odpowiedz
    Donata Olejniczak
    19 sierpnia 2012 o 22:51

    mi też nic nie wyszło… godzine sie pieka a jajko scielo sie tylko na gorze ;/

    zrobilam na 4 srednie papryki i nawet dalam mniej serka bo 3 op po 150g i 4 jajka no i mam jedna wielka ciape do wyrzucenia ;/przyprawy wyplynely do gory ;/ a myslalam ze sie uda 🙁

    • Odpowiedz
      Agata
      19 sierpnia 2012 o 23:08

      Szkoda, że się nie udało 🙁 Sama nie wiem od czego to zależy, bo niektórym wychodzi, a nie którym widać nie 🙁
      Musi to być kwestia któregoś składnika, jeśli chodzi o serek wiejski to używam Piątnicy – z wypróbowanych serków przeze mnie jest najgęstszy i ziarenka nie pływają "w wodzie".

  • Odpowiedz
    Majka
    21 sierpnia 2012 o 17:09

    Zainspirowałam się i papryka siedzi w piekarniku- z tym, że u mnie zamiast serka wiejskiego puree z czarnej fasoli i cukinii. Obawiałam się jednak sera po komentarzach…

  • Odpowiedz
    mopswkuchni
    25 sierpnia 2012 o 11:21

    No to co robimy z wpisem, przepis jest bardzo fajny, więc chciałabym aby znalazł się w akcji psiankowatej.

  • Odpowiedz
    Karmen
    27 sierpnia 2012 o 12:35

    Robię to właśnie! Mam nadzieję, że się uda:)

    • Odpowiedz
      Karmen
      27 sierpnia 2012 o 13:24

      Wyszło aczkolwiek, ja zamiast całego jajka dodałam samo białko:)

    • Odpowiedz
      Agata
      27 sierpnia 2012 o 13:43

      Cieszę się, że wyszło, smacznego!:)

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    8 września 2012 o 08:46

    nie wyszło, jajko w ogóle sie nie ścięło ;c skończyło się na wylaniu farszu na patalenie, upieczeniu go i włożeniu z powrotem do papryki.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    9 stycznia 2013 o 18:49

    Już dawno upatrzyłam sobie te papryczki i dziś w końcu je zrobiłam – wyszły całkiem niezłe. Niestety, dodałam za dużo czosnku (i lepiej moim zdaniem byłoby go wmieszać w nadzienie, nie nacierać) i to trochę zepsuło. Nawet bardziej spodobała mi się wersja na życzenie mojego chłopaka – farsz z dodanym podsmażonym mielonym mięskiem. Moje papryczki potrzebowały też więcej czasu w piecu, ponad godzinę, ale w końcu się ścięły (a już się bałam, czytając komentarze…) Generalnie fajny przepis, dziękuję 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    27 stycznia 2013 o 16:52

    Czy można BEZ jajka ?

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    16 marca 2013 o 13:28

    Właśnie ją zrobiłam – wyszła rewelacyjnie, mimo, że miałam z początku kryzysową sytuację bo zapomniałam dodać jajka. 😉 dzięki za przepis!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    5 sierpnia 2014 o 13:03

    Pyszna! Na pewno zrobię ją jeszcze nieraz! 😉

  • Odpowiedz
    Megi Grabo
    9 grudnia 2015 o 10:04

    Zrobilam! Wyszły smaczniej niz te z mąka od chodakowskiej. Bardzo polecam ! Chcialam wrzucić zdjecie ale chyba nie ma tu takiej opcji

  • Napisz komentarz