Leżała sobie samotna w lodówce, przytłoczona konkurencją działkowych pomidorów i przeklętych już przez moich rodziców zielonych ogórków (chętnie oddam nadmiar). Już od dawna myślałam o faszerowanej papryce, chociaż zazwyczaj je się u nas letnią, białą z jakimś mięsnym farszem z cebulką.. Ta zdecydowanie jest alternatywną wersją light, ale spotkała się ze zdecydowanym entuzjazmem mojej mamy. Wysoko białkowa, lekka, szybka i prosta propozycja praktycznie na każdą porę dnia.
Pieczona papryka z serkiem wiejskim i jajkiem
Drukuj przepisSkładniki
- 1 duża papryka (użyłam czerwonej)
- 2 ząbki czosnku (lub 1 duży)
- 150 g serka wiejskiego light
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki papryki
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Przgotowanie
Paprykę myjemy i osuszamy, a następnie ścinamy z niej górę i wydrążamy środek
Wyciskamy 2 ząbki czosnku i nacieramy nimi wnętrze papryki. Do kubeczka wbijamy jajko, dodajemy serek wiejski, przyprawy i dokładnie mieszamy.
Masę wlewamy do papryki i ustawiamy ją na blaszce na papierze do pieczenia.
Paprykę przykrywamy jej odciętą górną częścią i pieczemy w 170 stopniach około 50 minut.
*** Z racji tego, że wielu osobom farsz się nie ścina, wydłużyłam nieco czas pieczenia w trochę niższej temperaturze - mam nadzieję, że tak uzyskacie lepszy efekt.
Gotową paprykę dużo łatwiej się kroi, gdy trochę ostygnie.
35 komentarzy
Tomek gotuje
14 sierpnia 2012 o 22:15Wygląda bardzo smakowicie, a do tego nie licząc czasu pieczenia jest błyskawiczna do zrobienia 🙂
teenager ;)
15 sierpnia 2012 o 03:25ciekawy przepis ,składniki wszystkie lubię ,więc może wypróbuję 😉
whiness
15 sierpnia 2012 o 03:36O, będę musiała zrobić coś takiego. Zapowiada się pysznie 🙂
Maggie
15 sierpnia 2012 o 07:44Ale mi narobilas smaka! Uwielbiam faszerowane pieczone warzywa 🙂
Aleksandra
15 sierpnia 2012 o 07:46świetny patent na nie brudzenie miseczki 😀
Nika.
15 sierpnia 2012 o 09:33Chyba wypróbuję, nawet powinnam mieć wszystkie składniki w domu 🙂
mopswkuchni
15 sierpnia 2012 o 09:47Nietypowy farsz do papryki, interesujące danie 🙂 Abym mogła dodać przepis do akcji psiankowatej, poproszę o prawidłowe go oznaczenie banerkiem lub zaproszeniem z mojego bloga.
Gosia
15 sierpnia 2012 o 09:51bardzo fajna przekąska 🙂 u mnie rok temu był taki urodzaj ogórków, że też oddawaliśmy nadmiar, jedliśmy codziennie, robiliśmy przetwory, a część i tak przerosła i było do wyrzucenia
Magdalena Pe
15 sierpnia 2012 o 11:20Super przepis, zapraszam do siebie i proszę o rady w sprawie odchudzania:)
karolciasmakuje
15 sierpnia 2012 o 11:30Wygląda super:) Na pewno wypróbuję w mojej kuchni:)
SmaKokosa
15 sierpnia 2012 o 13:08rewelacja, robiłam kiedyś podobną tylko z piersią kurczaka;)
Kamciss
15 sierpnia 2012 o 13:11Idealna- lekka, zdrowa i mało kaloryczna 🙂
Anonimowy
15 sierpnia 2012 o 19:10Ja z dietetyką jestem na bakier ale taką papryczkę bym wkąsiła 🙂 A poza tym pyszne są pieczone warzywa we wszelakiej postaci.
Magda
15 sierpnia 2012 o 19:33nadziewane papryki – lubię, lubię, lubię!
Asia
15 sierpnia 2012 o 23:28Wow <3
Na pewno wypróbuję 🙂 świetny przepis 🙂
Buziaki
Agnieszka
16 sierpnia 2012 o 11:56Bardzo fajny pomysł, ja do tej pory faszerowałam paprykę farszem mięsnym, ale taka z serkiem to rewelacyjny pomysł!
shinawa
16 sierpnia 2012 o 12:20świetny pomysł 🙂
mała czarna
16 sierpnia 2012 o 18:51Ja ją zrobiłam, ale mi nie wyszla na dnie farsz był jeszcze surowy i bardzo pikantny
Agata
16 sierpnia 2012 o 19:04Ojej 🙁 A wsadziłaś paprykę do nagrzanego piekarnika czy od zimnego piekłaś 35 minut?
Agata
16 sierpnia 2012 o 19:07U mnie po upieczeniu i przekrojeniu wyglądała tak:
http://oi47.tinypic.com/6sdf9y.jpg
GrowingUp
16 sierpnia 2012 o 19:30Ooo, z serkiem wiejskim!;). Jak kupię paprykę to napewno zrobię;)
Ev
18 sierpnia 2012 o 21:39Przetestowałam dziś na kolację, wyszła pyszna! Dziękuję za ten przepis 🙂
Donata Olejniczak
19 sierpnia 2012 o 22:51mi też nic nie wyszło… godzine sie pieka a jajko scielo sie tylko na gorze ;/
zrobilam na 4 srednie papryki i nawet dalam mniej serka bo 3 op po 150g i 4 jajka no i mam jedna wielka ciape do wyrzucenia ;/przyprawy wyplynely do gory ;/ a myslalam ze sie uda 🙁
Agata
19 sierpnia 2012 o 23:08Szkoda, że się nie udało 🙁 Sama nie wiem od czego to zależy, bo niektórym wychodzi, a nie którym widać nie 🙁
Musi to być kwestia któregoś składnika, jeśli chodzi o serek wiejski to używam Piątnicy – z wypróbowanych serków przeze mnie jest najgęstszy i ziarenka nie pływają "w wodzie".
Majka
21 sierpnia 2012 o 17:09Zainspirowałam się i papryka siedzi w piekarniku- z tym, że u mnie zamiast serka wiejskiego puree z czarnej fasoli i cukinii. Obawiałam się jednak sera po komentarzach…
mopswkuchni
25 sierpnia 2012 o 11:21No to co robimy z wpisem, przepis jest bardzo fajny, więc chciałabym aby znalazł się w akcji psiankowatej.
Karmen
27 sierpnia 2012 o 12:35Robię to właśnie! Mam nadzieję, że się uda:)
Karmen
27 sierpnia 2012 o 13:24Wyszło aczkolwiek, ja zamiast całego jajka dodałam samo białko:)
Agata
27 sierpnia 2012 o 13:43Cieszę się, że wyszło, smacznego!:)
Anonimowy
8 września 2012 o 08:46nie wyszło, jajko w ogóle sie nie ścięło ;c skończyło się na wylaniu farszu na patalenie, upieczeniu go i włożeniu z powrotem do papryki.
Anonimowy
9 stycznia 2013 o 18:49Już dawno upatrzyłam sobie te papryczki i dziś w końcu je zrobiłam – wyszły całkiem niezłe. Niestety, dodałam za dużo czosnku (i lepiej moim zdaniem byłoby go wmieszać w nadzienie, nie nacierać) i to trochę zepsuło. Nawet bardziej spodobała mi się wersja na życzenie mojego chłopaka – farsz z dodanym podsmażonym mielonym mięskiem. Moje papryczki potrzebowały też więcej czasu w piecu, ponad godzinę, ale w końcu się ścięły (a już się bałam, czytając komentarze…) Generalnie fajny przepis, dziękuję 🙂
Anonimowy
27 stycznia 2013 o 16:52Czy można BEZ jajka ?
Anonimowy
16 marca 2013 o 13:28Właśnie ją zrobiłam – wyszła rewelacyjnie, mimo, że miałam z początku kryzysową sytuację bo zapomniałam dodać jajka. 😉 dzięki za przepis!
Anonimowy
5 sierpnia 2014 o 13:03Pyszna! Na pewno zrobię ją jeszcze nieraz! 😉
Megi Grabo
9 grudnia 2015 o 10:04Zrobilam! Wyszły smaczniej niz te z mąka od chodakowskiej. Bardzo polecam ! Chcialam wrzucić zdjecie ale chyba nie ma tu takiej opcji