Bez kategorii

Taki mały kubeczek a cieszy

Nie przypuszczałam, że kiedyś tak bardzo uciesze się z widoku ricotty w mojej lodówce. Kupiłam dzisiaj dwa opakowania i zapłaciłam 20 dolarów zamiast drobnych 140.. Miały być dietetyczne podjaduchy, jednak zdecydowanie zostały wyparte przez produkcje mini serniczków.. ale co się odwlecze to nie uciecze! Strasznie ciężko mi się tu żyje z Chińskimi marketami, zjadam stanowczo za dużo owoców  (ponad 1kg dziennie to już nie jest zdrowa porcja .. ) i za mało białka, okrutnie tęsknie za twarogiem i jogurtami .. a jakoś boję się tutejszego mięsa, mam wrażenie, że piersi z kurczaka mają jeszcze  mniejszy związek z kurczakiem niż te w Polsce. Ale już za 3 tygodnie z hakiem wracam i koniec z przestojami!

Gruszkowo imbirowe mini serniczki z ricotty

Drukuj przepis
Porcje: Przepis na 5 serniczków

Składniki

  • 1 opakowanie ricotty (250g)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 2 łyżki miodu
  • 1 dojrzała gruszka
  • 1 łyżka utartego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • aromat waniliowy
  • (plastry banana do przystrojenia)

Przgotowanie

1

Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga nawet miksera.

2

Do miseczki wkładamy ricottę, następnie dodajemy jajko, kaszę, miód, aromat oraz przyprawy i łączymy składniki łyżką.

3

Gruszkę obieramy i ucieramy na drobnych oczkach tarki na papkę (najlepiej aby owoc był przejrzały, bardzo miękki). Tę samą czynność wykonujemy z imbirem. Owoce dodajemy do masy serowej i ponownie mieszamy całość.

4

Po 3-4 łyżki masy nakładamy do foremek silikonowych i pieczemy około 30 minut w 190 stopniach (ja piekłam w 200 i troszkę się przypiekły).

5

Gotowe serniczki możemy zjeść/podać na dwa sposoby - na ciepło w silikonowych foremkach zaraz po wyjęciu ich z piekarnika.

6

Lub po ochłodzeniu w lodówce możemy zaserwować je na zimno np z lodami lub bananami

Smacznego!

Może Ci się spodobać również

16 komentarzy

  • Odpowiedz
    Gosia
    15 lipca 2012 o 07:46

    świetne, uwielbiam ricottę 🙂

  • Odpowiedz
    olesia
    15 lipca 2012 o 07:49

    super:) jeszcze nie robilam z rocotty sernikow 🙂
    pomysl extra:)
    pozdrawiam

  • Odpowiedz
    Dusia
    15 lipca 2012 o 09:07

    śliczności

  • Odpowiedz
    Tomek gotuje
    15 lipca 2012 o 10:47

    Fajne, tylko mam uraz do takich foremek małych, bo wczoraj zrobiłem w nich muffiny i wpiekły się w nie na amen 😉

    • Odpowiedz
      Agata
      15 lipca 2012 o 10:58

      O! To mnie zdziwiłeś, ja swój pierwszy zestaw silikonowych mam do teraz, piekę w nich muffiny co najmniej 2 razy w tygodniu i czasem mam wrażenie, że są niezniszczalne 😉

  • Odpowiedz
    Antenka
    15 lipca 2012 o 15:33

    słodkie, małe cudeńka:)

  • Odpowiedz
    Mad
    15 lipca 2012 o 17:39

    Bardzo mi się podoba ten pomysł :)Gruszki i cynamon- aż ślinka cieknie 🙂

  • Odpowiedz
    Wiktoria Kozłowska
    15 lipca 2012 o 19:36

    Agato, a dlaczego duzo owocow to niezdrowo? Są przeciez ludzie (frutarianie, witarianie) ktorzy jedza cale dnie wiecej niz 1 kg owocow i sie dobrze czują 🙂

    • Odpowiedz
      Agata
      16 lipca 2012 o 02:33

      Oczywiście, ale abstrahując od faktu, że nie pochwalam tego typu diet alternatywnych to jako przyszły dietetyk hołduję większości zasad racjonalnego żywienia, które mówią w tym przypadku, że dzienne spożycie owoców i warzyw powinno wynosić około 1 kg w tym 300 g owoców/700 g warzyw.
      Natomiast, żeby aż tak bardzo nie przesadzać z zasadami – po prostu kilogram owoców przy normalnej diecie powoduje zbyt duży dowóz cukrów prostych dla organizmu przeciętnego człowieka:)
      Oczywiście ze strony samopoczucia to na pewno nie narzekam, pewnie mogłabym zjeść jeszcze więcej 😉

  • Odpowiedz
    Magda
    16 lipca 2012 o 20:41

    genialnie sie prezentuja te serniczki!

  • Odpowiedz
    Jadzia
    17 lipca 2012 o 09:29

    Cudowny blog! Jestem na diecie, która nazywa się "zdrowe odżywianie" od ok. 6 mcy i jestem zachwycona. Dopadł mnie brak pomysłów aż trafiłam na Twojego bloga. <3

  • Odpowiedz
    k_ruk
    18 lipca 2012 o 18:44

    Ładnie wyglądają. Ale 20 dolarów za ricottę?! Jakiś kosmos :O

    • Odpowiedz
      Agata
      18 lipca 2012 o 18:50

      Tutejszych dolarów, to około 10 zł 🙂

  • Odpowiedz
    Olciaky vel Olcik
    20 lipca 2012 o 11:38

    Cieszy na pewno:)

  • Odpowiedz
    Grace
    24 lipca 2012 o 14:20

    Prowadzisz świetnego bloga! Ty studiujesz dietetykę, ja natomiast myślę o studiach podyplomowych! I zapraszam do siebie na bloga.

  • Odpowiedz
    Unknown
    11 sierpnia 2019 o 20:16

    Czy serniczki można zrobić w papierowych foremkach?

  • Napisz komentarz