Bez kategorii

Jest pewien minus tej zupy

.. A mianowicie raczej nie nadaje się na romantyczną kolację, ani na szybki posiłek przed randką 😉 Ma jednak dużo więcej plusów. O czym konkretnie mowa? Zupa krem z brokułów, mocno czosnkowa! Wiem, że na chwilę obecną wszyscy myślą raczej o chłodnikach, koktajlach lub lodach, ale jak to z upałem bywa - nie będzie trwał wiecznie. Treściwa propozycja obiadowa wspomagana przez soczewicę i pachnąca imbirem, pychota.

Czosnkowy krem z brokułów i soczewicy

Drukuj przepis
Porcje: Przepis na dwie małe porcje

Składniki

  • 400 ml wody
  • 1/2 kostki bulionu warzywnego
  • 50 g włoszczyzny
  • 200 g brokułów
  • ok 30 g żółtej soczewicy (5 łyżek)
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka utartego imbiru (opcjonalnie)

Przgotowanie

1

Soczewicę gotujemy wraz z kostką bulionową oraz włoszczyzną przez ok 20 minut pod przykryciem.

2

Następnie dodajemy obrany czosnek, imbir oraz rozdrobnione brokuły i gotujemy kolejne 10 minut.

3

Po tym czasie doprawiamy całość solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym i blenderujemy kilkadziesiąt sekund do uzyskania jednolitego, gęstego kremu.

4

Gotową zupę możemy posypać dodatkową porcją pieprzu lub utartym czosnkiem

Może Ci się spodobać również

24 komentarze

  • Odpowiedz
    neli
    10 lipca 2012 o 04:49

    na pewno spróbuję, świetny przepis 🙂

  • Odpowiedz
    Elexis
    10 lipca 2012 o 05:31

    Bardzo lubię zupę krem z brokułów, na pewno wypróbuję z Twojego przepisu:) Jak zrobi się chłodniej:)

  • Odpowiedz
    Miss Disorderly
    10 lipca 2012 o 05:45

    Chyba, że tak jak ja, znajdziesz równie wielkiego zapaleńca czosnkowego 🙂
    My wszystko jemy z czosnkiem, nawet na rocznicach czy randkach 😀
    A krem z brokułów uwielbiam!

  • Odpowiedz
    Neddle
    10 lipca 2012 o 06:07

    mniam, mniam, mniam!! ;D uwielbiam zupy krem. ale brokułowa zdecydowanie wygrywa. Nie ma sobie równych i też przy jej przyrządzaniu używam sporo czosnku 🙂

  • Odpowiedz
    Aga
    10 lipca 2012 o 06:14

    Bardzo mi się podoba ten przepis, zapisuję:)

  • Odpowiedz
    Karmel-itka.
    10 lipca 2012 o 06:15

    ha, ha, na randkę nie, bo czosnek! taa, aromat czosnku podczas całowania niezbyt jest przyjemnym xd
    ale to i tak nie zmiania faktu, że zupa krem z brokuła jest pyszny!

  • Odpowiedz
    mojetworyprzetwory
    10 lipca 2012 o 06:26

    Zupa przepyszna i zdrowa, na randki to faktycznie kiepso się nadaje, ale z mężem w domowych warunkach jak najbardziej wskazana;)

  • Odpowiedz
    Olka
    10 lipca 2012 o 06:36

    Za to pewnie odstrasza wampiry. Zupka w sam raz dla mnie, uwielbiam brokuły i nadmiar czosnku 🙂

  • Odpowiedz
    Madame Edith
    10 lipca 2012 o 07:56

    Bardzo lubię brokuły i krem z nich, ale wersja z czosnkiem niestety nie jest dla mnie, bo nie mogę go jeść.

    Z pozdrowieniami,
    Edith

  • Odpowiedz
    Tomek gotuje
    10 lipca 2012 o 08:58

    Kocham czosnek 😀 Zawsze dodaję go więcej niż mniej, no chyba że akurat mam zaplanowane jakieś wyjście do ludzi wieczorem 😉 Brokuły z czosnkiem muszą być niezłe, spróbuję kiedyś 🙂 Za to muszę przyznać, że nie słyszałem jeszcze o żółtej soczewicy. Znam już zielona, czerwoną i czarną, ale z żółtą się jeszcze nie spotkałem 🙂

    • Odpowiedz
      Agata
      10 lipca 2012 o 09:00

      Ja w domu zawsze używam czerwonej, ale tutaj jest głównie żółta 🙂
      Chciałam zrobić ten krem z zielonej fasolki mung, ale w Polsce można ją pewnie dostać tylko w przybytkach typu "smaki świata"..

  • Odpowiedz
    magda barcik
    10 lipca 2012 o 10:26

    uwielbiam takie gęste i gorące zupy. Może nie w takie gorące lato, ale na jesień idealnie 🙂

  • Odpowiedz
    Paula
    10 lipca 2012 o 11:01

    uwielbiam zupy-krem. super 🙂

  • Odpowiedz
    Gosia
    10 lipca 2012 o 11:57

    idę dorwać brokuły i zrobię sobie taką zupkę 🙂

  • Odpowiedz
    Ania B
    10 lipca 2012 o 12:37

    Ja tam uważam, że idealnie nadaję się na randkę, oboje z M kochamy czosnek 😀

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    10 lipca 2012 o 16:52

    Ja też robie taki krem tylko dodaje jeszcze fetę;)

  • Odpowiedz
    Ola
    10 lipca 2012 o 18:41

    nie wyobrażam sobie tej zupy bez czosnku nawet!

  • Odpowiedz
    Bailine
    12 lipca 2012 o 18:32

    Słyszałyście o najskuteczniejszej technologii elektrostymulacji mięśni w Polsce? Zabieg próbny jest całkowicie bezpłatny w KAŻDYM salonie. Analiza sylwetki również. Dzięki temu przekonać się można, iż technologia ta faktycznie powoduje pracę mięśni. Bailine funkcjonuje w Polsce od parunastu lat, na świecie dłużej, jest to metoda dobra nie tylko dla osób, które chcą schudnąć, ale także pozbyć się cellulitu, ujędrnić skórę, wzmocnić mięsnie, a takze osób, które ze wzgledu na rozne urazy nie mogą ćwiczyc fizycznie. Metoda bailine absolutnie nie obciąża stawów, jest bezinwazyjna. Elektrostymulacja polega na pobudzaniu mięśni specjalnym prądem o natężeniu do 40 miniamperów. Do zalet zaliczyć możemy także przyspieszenie metabolizmu oraz poprawę krążenia krwi. Wiem, ze jako osoba reklamująca, moge wydać się mało wiarygodna, jednak sama po namowach przekonałam sie ze to działa. Z powodów zdrowotnych nie mogłam ponad pół roku ćwiczyć i zrobił mi sie straszny cellulit oraz przytyłam 8 kg. Wszystkiego tego pozbyłam się dzieki Bailine.
    http://www.bailine.pl http://www.poznan.bailine.pl http://www.bailine.gda.pl

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    13 lipca 2012 o 09:12

    zapowiada się smakowicie!
    jeśli mogę zapytać o studia-warto się wybrać? Może opiszesz je trochę :)?

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    19 lutego 2013 o 13:30

    You're so interesting! I do not believe I've truly read through a 
    single thing like that before. So great to find someone with original thoughts on this subject.
    Really.. many thanks for starting this up. This web site is something
    that is needed on the internet, someone with a bit of originality!

    Here is my web site … krankenversicherung test
    Also see my web site: NZ Hymnbook Trust :: Viewing profile

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    17 maja 2013 o 21:43

    ta zupa jest GENIALNA! 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    21 września 2013 o 20:04

    Bardzo smaczna i szybka w wykonaniu, jak to krem. Polecam gorąco.

  • Odpowiedz
    iAlice
    5 października 2013 o 17:19

    Przepyszna, prosta i szybka!
    W swojej wersji użyłam tylko zielonej soczewicy, suszonej włoszczyzny i świeżego imbiru 😉
    Podane z razową grzanką – polecam 😀

  • Napisz komentarz